Σελίδες

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Τα δελφίνια αντιλαμβάνονται το θάνατο

Έρευνες και στον Αμβρακικό για τα θαλάσσια θηλαστικά

Τα συναισθήματα του θανάτου και του πένθους αποδίδονται συνήθως στους ανθρώπους , αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε θαλάσσια θηλαστικά της Ελλάδας (Αμβρακικού κόλπου), παρατηρήθηκε ότι αντιλαμβάνονται το θάνατο και την αιτία του...


Ο Joan Gonzalvo , βιολόγος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Tethys - ο οποίος διεξάγει από το 2006 έρευνες στα ρινοδέλφινα του Αμβρακικού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Earthwatch - το 2007 , μαζί με την ομάδα του, παρακολούθησαν τις αντιδράσεις μιας μητέρας στο θάνατο του νεογέννητου μικρού της. Η μητέρα σήκωνε επανειλημμένα το πτώμα του παιδιού της στην επιφάνεια της θάλασσας, επί 2 ημέρες, σε μια προσπάθεια να επανακτήσει αυτό την αναπνοή του. Ο βιολογος διηγήθηκε ότι η μητέρα δεν αποχωρίστηκε το μικρό της ούτε στιγμή, ενώ το φώναζε αγγίζοντάς το με το ρύγχος και τα πτερύγιά της... Η μητέρα έδειχνε , σύμφωνα με τα συμπεράσματά του, ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί αυτή την ξαφνική απώλεια του μωρού της.
Τον επόμενο χρόνο, ο Gonzalvo είδε μια ομάδα δελφινιών γυρίζει με ανησυχία γύρω από ένα μικρό δελφινάκι , 2-3 μηνών, το οποίο φαινόταν άρρωστο. Κάποια δελφίνια προσπάθησαν να το φέρουν στην επιφάνεια της θάλασσας για να επιβιώσει, αλλά το μικρό αργότερα πέθανε. Στη συνέχεια , η ομάδα των δελφινιών αποχώρησε, θεωρώντας ότι - σύμφωνα με τον ερευνητή - είχε κάνει το καθήκον της για σώσει το μικρό που κινδύνευε.
Παρόμοιες αντιδράσεις απέναντι στον θάνατο έχουν παρατηρηθεί σε αρκετά ζώα με υψηλή νοημοσύνη , όπως είναι οι γορίλες, οι χιμπατζήδες και οι ελέφαντες.
Έτσι οι επιστήμονες προβληματίζονται πολύ με την αντίληψη των ζώων απέναντι στο θάνατο , διαφορετική από εκείνη των ανθρώπων, αλλά ουσιαστική και μαζεύουν όλα τα στοιχεία που διαθέτουν για περαιτέρω διερεύνηση και μελέτη.

newscientist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: