Σελίδες

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολές προς δήμους από ζωοφιλικά σωματεία

και δελτίο Τύπου ΠΣΕΖΣ για συνάντηση με υπουργό ΑΑΤ

1) Επιστολή προς Δήμο Αχαρνών για τη Διαχείριση των Αδέσποτων
2) Επιστολή προς Δήμο Καρδίτσας για τη Διαχείριση των Αδέσποτων
3) Συγχαρητήρια Επιστολή προς Δήμο Λευκάδας για το ψήφισμα κατά της κακοποίησης ζώων και του τσίρκο "Αcquatico"
4) Δελτίο Τύπου ΠΣΕΖΣ σχετικά με την συνάντηση της 24.8.2011 με τον Υπουργό ΑΑΤ :



Προς τον Δήμο Αχαρνών

Γραφείο Δημάρχου
Σωτήρη, Ντούρου 16/08/2011

Γραφείο Αντιδημάρχου
Βασίλη Λαζάρου

Κοινοπ.Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Κύριοι

Θα γνωρίζετε ασφαλώς πως από τον Νόμο 3170/2003 ΄΄ Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις ΄΄ Άρθρο 7, παράγραφος 1 και τον Κώδικα που ορίζει τις αρμοδιότητες των Καλλικρατικών Δήμων και το Κεφάλαιο γ) Ποιότητας Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, παράγραφος 29, οι Δήμοι και οι Κοινότητες ορίζονται αρμόδιοι για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζουν στην επικράτεια τους.

Τα 113 σωματεία της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και τα 25 της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ διαμαρτύρονται έντονα για την αδιαφορία που επιδεικνύει ο Δήμος σας σχετικά με την υποχρέωση αυτή.

Μεγάλος αριθμός ευαίσθητων πολιτών του Δήμου σας, σε συζητήσεις και αναφορές που γίνονται στις διαδικτυακές επικοινωνίες, καταγγέλουν την αδιαφορία του Δήμου να εφαρμόσει πρόγραμμα προστασίας, στειρώσεων και γενικώς διαχείρισης των αδέσποτων ζώων που ζουν στην περιοχή.
Αναφέρουν δε πως ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στην επικράτεια του Δήμου σας είναι εξαιρετικά μεγάλος, ότι τα ζώα είναι απολύτως αφρόντιστα και ότι η πλήρης έλλειψη προγράμματος στειρώσεων αυξάνει διαρκώς τον αριθμό τους.

Είναι γνωστό σε όλους μας πως η υπάρχουσα με τα αδέσποτα ζώα κατάσταση είναι αποτέλεσμα της ανευθυνότητας των πολιτών της χώρας μας αλλά κυρίως της αδιαφορίας της Ελληνικής πολιτείας και όλων των αρμοδίων φορέων, που ποτέ δεν είδαν την πραγματική διάσταση του προβλήματος και την ανάγκη να δώσουν λύσεις.

Η εφαρμογή προγράμματος στείρωσης των ζώων αυτών αποτελεί το πιο σημαντικό σημείο της διαχείρισης τους.

Θεωρούμε απαραίτητη τη δραστηριοποίηση όλων μας ώστε ν’ αλλάξουμε την εικόνα της χώρας μας και να σταματήσουμε τον διασυρμό της αλλά και ν’ απαλλαγούμε από τα πρακτικά και ηθικά προβλήματα που προκύπτουν από τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων που ζουν στα χωριά και τις πόλεις μας.

Παρακαλούμε λοιπόν να εφαρμόσετε το νόμο και να ενεργήσετε αναλόγως, θέτοντας υπό συζήτηση το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και παίρνοντας αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην βελτίωση της υπάρχουσας, στην περιοχή σας, κατάστασης.

Για το περιστατικό της αποτρόπαιας καύσης της σκυλίτσας, που γεννούσε στην περιοχή Κόκκινος Μύλος, είναι απαραίτητες οι ενέργειες σας για την δίωξη του εγκληματία.

Για την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Ελένη Γερνά
Ολυμπιάδα Χαλκιδικής
ΤΚ 57014
Τηλ. 6944383206









Aθήνα 29.8.11
ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟ κ.
& ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Κοινοποίηση: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων
Περιφερειακή Διεύθυνση



Αξιότιμοι κύριοι

Περίπου προ εξαμήνου είχαμε γίνει μάρτυρες μιας πολύ ευχάριστης αλλά και ελπιδοφόρας συνάντησης στο γραφείο Δημάρχου με παρόντες έξι εθελοντές από την Γερμανία (μέλη του Γερμανικού Σωματείου που στηρίζει την προσπάθεια του Φιλοζωικού Ομίλου της περιοχής σας), τον Πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου Καβάλας "Αίσωπος" - μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, την κ. Θάνου (Πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Καρδίτσας) και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Τσιούκη Λάμπρο.
Σε εκείνη την συνάντηση της 18ης Μαρτίου η κ. Θάνου κατέθεσε προτάσεις για το πώς η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε έμπρακτα να υποστηρίξει το έργο που πραγματοποιείται όσο αφορά στην διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Εδώ και 8 χρόνια, κυρίως η εν λόγω εθελόντρια μαζί με μια μικρή ομάδα άλλων προσώπων προσφέρουν ανελλιπώς και με όποια μέσα διαθέτουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρει στην κοινωνία της Καρδίτσας η Δημοτική Αρχή.

Αν εξαιρέσουμε την κίνηση προσφοράς βοήθειας από προσωπικούς σας πόρους προς την κ. Θάνου δεν έχει γίνει ακόμη καμία κίνηση ανάληψης των ευθυνών που φέρει η δημοτική αρχή σύμφωνα με τον Ν.3170/03 άρθρο 7.
Αυτή η συνεχής απουσία και η έλλειψη πρωτοβουλίας από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής έχει φέρει σε οριακά σημεία την εθελοντική προσπάθεια που πραγματοποιείται στον τόπο σας. Είναι αδιανόητο το να μη μπορεί ένας φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης να στηρίξει μια ιδιωτική πρωτοβουλία (εφόσον δεν υπάρχει τέτοια από την πολιτεία) χάριν του κοινωνικού συνόλου.
Δεχόμαστε ότι πιθανώς να υπάρχουν οικονομικά προβλήματα αλλά δεν δεχόμαστε ότι μερικοί εθελοντές μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με αυτά, ενώ ένας ολόκληρος Δήμος δεν μπορεί.

Πιθανόν δεν έχετε αντιληφθεί τι θα προκύψει αν πάψει η εθελοντική προσπάθεια. Πιθανόν δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που τόσα χρόνια αντιμετωπίζουν άλλοι για λογαριασμό της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.
Τουλάχιστον, μπορείτε να φανταστείτε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί όταν ξαφνικά μέσα σε λίγες μέρες θα γεμίσει η Καρδίτσα με αδέσποτα ζώα τα οποία θα ψάχνουν για τροφή, θα περιφέρονται στους δρόμους σε αγέλες, και εκτός από τα αξιοθέατα της, θα έχει πλέον να αναδείξει και άλλες εικόνες απείρου κάλους και πολιτισμού.
Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Φιλοζωικός Όμιλος της πόλης σας διατηρεί σε χώρο καταφυγίου περίπου 150-160 σκυλιά τα οποία είναι στειρωμένα και εμβολιασμένα με ίδιους πόρους. Το 95% των ζώων αυτών πληρούν τις προϋποθέσεις εκείνες (σύμφωνα με τον Ν.3170/03 άρθρο 7) επανένταξης στο φυσικό τους περιβάλλον, εκεί όπου περισυλλέχτηκαν, δηλαδή εντος διοικητικών ορίων του δήμου Καρδίτσας.

Επειδή, τα θέματα που θα κληθείτε τότε να αντιμετωπίσετε θα είναι πιο περίπλοκα και αυτόματα θα αρχίσει να εφαρμόζεται το "εθνικό μας σπορ" – εννοούμε τις μαζικές δηλητηριάσεις με όσα αρνητικά αυτό συνεπάγεται (σκληρές εικόνες των δηλητηριασμένων ζώων που θα κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, επίδραση στην τουριστική κίνηση, διαμαρτυρίες που θα πληθαίνουν συνεχώς κ.α.) θα ήταν σοφή κίνηση από μέρους σας να έρθετε σε ΑΜΕΣΗ επικοινωνία με την κ. Θάνου ώστε και οι δύο πλευρές μαζί, ενώνοντας τις όποιες δυνάμεις σας να κρατήσετε σε ελεγχόμενη κατάσταση το πρόβλημα των αδέσποτων.

Εμείς από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι παρουσιάζεται μία πρόκληση την οποία δεν πρέπει να την αφήσετε να προσπεράσει. Ο δήμος Καρδίτσας είναι πρωτοπόρος στην χρήση ποδηλάτου μέσα στην πόλη (70%) δείχνοντας ένα πολύ οικολογικό πρόσωπο και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για αυτήν την επιτυχία. Μία ακόμη επιτυχία σε παραπλήσιο τομέα θα συμβάλει στην ενίσχυση του οικολογικού προφίλ του Δήμου.
Ελπίζουμε να προβείτε στις απαιτούμενες εκείνες κινήσεις, όπως τις ορίζει ως υποχρεώσεις σας ο νόμος , ώστε να γίνετε και σε φιλοζωικό επίπεδο Δήμος προς μίμηση.

Παρακαλούμε να πρωτοκολληθεί η επιστολή μας και να μας αποσταλεί αρ πρωτοκόλλου.
Εν αναμονή των ενεργειών σας. (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην παρακάτω διεύθυνση ( ηλεκτρονική):
pfpomospondia@gmail.com


Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 112 Φιλοζωικών Σωματείων

Αναστασία Μπομπολάκη
Τηλ. 6976489349
Κωνσταντίνος Γ ιτίσογλου
Τηλ .6977008838
Μάριζα Χριστοδούλου
Τηλ. 6975309846













Προς

1) τον Δήμαρχο Λευκάδας κο Κ. Αραβανή
2) το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκάδας
(δια της προέδρου του ΔΣ κας Ν.Μακρυγιώργου)

Αθήνα 30/8/2011

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 113 Φιλοζωικών Σωματείων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, και η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στέλνουν τα συγχαρητήριά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκάδας για το ψήφισμα κατά των κακοποιήσεων κατά των ζώων και κατά των τσίρκο με ζώα.

Ιδιαίτερα, δε, στον Δήμαρχο κο Αραβανή για τις επιτυχημένες ενέργειές του κατά την άφιξη στην Λευκάδα πριν μία εβδομάδα του τσίρκο «Acquatico», ενέργειες οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το πρόγραμμα του τσίρκο σε νούμερα με κλόουν και ακροβάτες.

Σας συγχαίρουμε επίσης και για την πολύ επιτυχημένη εκστρατεία που ξεκινήσατε σε συνεργασία με το τοπικό σωματείο ζωόφιλων, για την ανάγκη των αδέσποτων για νερό.

Είσαστε από τους λίγους Δήμους ανά την Ελλάδα, που επιδεικνύουν την πρέπουσα ευαισθησία σε θέματα ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα δικαιώματα των ζώων.

Για τον λόγο αυτό, αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση.

Με εκτίμηση

Η Πανελλάδική Συντονιστική Επιτροπή 113 Φιλοζωικών Σωματείων
Η Πανελλαδική Περιβαλλοντική και Φιλοζωική Ομοσπονδία

H Πρόεδρος Η Αντιπρόεδρος
Αναστασία Μπομπολάκη Μαριζα Χριστοδούλου









Αθήνα 29.08.2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πραγματοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου συνάντηση των Επιστημονικών Συμβούλων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών ( ΠΣΕΖΣ) Σωματείων με τον Υφυπουργό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δριβελέγκα και την Διευθύντρια του γραφείου του κα Μολώνη.
Κατά την συνάντηση τέθηκαν οι βασικότερες των προτάσεων της ΠΣΕΖΣ , πέραν αυτών που ήδη έχουν γίνει δεκτές από την προκάτοχο του υπουργό κα Αποστολάκη και συζητήθηκαν ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου, τα οποία κρίνονται ως αντισυνταγματικά.
Ο κ. υπουργός ενημέρωσε οτι έχει λάβει υπόψη του τις περισσότερες των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τις Ομοσπονδίες και οτι θα καταβληθούν προσπάθειες να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου εντός του Σεπτεμβρίου.
Θεωρούμε οτι το κλίμα της συνάντησης ήταν θετικό και εποικοδομητικό, όμως τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ



e-mail: pfpomospondia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: