Οι από 4.4.2011 προτεινόμενες λύσεις των ζωοφιλικών
Τελικά συντηρείται ένα "νταχάου" αδέσποτων ζώων ;
Χρόνιες είναι πλέον οι αντιδράσεις ζωοφιλικών σωματείων, απλών ζωόφιλων πολιτών αλλά και δημοσιογράφων για τη λειτουργία του ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων δήμων Αθήνας και Πειραιά). Οι καταγγελίες είναι πολλές για μαζικές ευθανασίες, για κακομεταχείριση ζώων και μάλιστα καταγράφεται από πολλούς ως ...
"νταχάου" και από ρεπορτάζ που έχουν γίνει. (οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το adespoto.gr)
Ακολουθεί επιστολή ζωοφιλικών σωματείων προς το ΥΠΑΑΤ για το θέμα, καθώς και προτεινόμενες λύσεις :
. Προς τον
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κον. Σκανδαλίδη
& την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κα. Μιλένα Αποστολάκη
Αθήνα 05.05.2011
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
Εδώ και καιρό είναι ευρέως γνωστό ότι η λειτουργία του ΔΙΚΕΠΑΖ διεξάγεται με πολλά προβλήματα. Παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα προφασίζεται η διοίκηση του κέντρου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να δικαιολογήσει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων όπως επανειλημμένα έχουν διαπιστωθεί από φιλόζωους πολίτες και μέλη φιλοζωικών σωματείων.
Μετά από πρόσφατη γραπτή καταγγελία που λάβαμε από τα σωματεία που έδρα έχουν Δήμους οι οποίοι έχουν σύμβαση με το ΔΙΚΕΠΑΖ αλλά και φιλόζωους εθελοντές, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα κάτωθι ,απορρέοντα από την καταγγελία των φιλοζωικών συλλόγων ήτοι ,
Τα ζώα κατά την είσοδο τους στο ΔΙΚΕΠΑΖ είναι σε καλή φυσική κατάσταση και μετά από την παραμονή τους στο ενδιαίτημα παρουσιάζουν συχνά την εικόνα της απίσχνανσης είναι δε γεμάτα πληγές.
Τα ζώα δεν τρέφονται σωστά και δεν έχουν την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα.
Τα περισσότερα κλουβιά δεν είναι καθαρά και είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.
Τα ζώα δεν σημαίνονται ούτε με ηλεκτρονική σήμανση ούτε με δερματοστιξία με αποτέλεσμα την εκ νέου επέμβαση σε περίπτωση νέας περισυλλογής τους.
Πολλά ζώα επανατοποθετούνται σε διαφορετικές περιοχές από το σημείο που περισυλλέχτηκαν, ακόμα και σε άλλους Δήμους .
Πολλά ζώα εξαφανίζονται ως «δια μαγείας» από το ΔΙΚΕΠΑΖ
Την απαγόρευση στους φιλόζωους εθελοντές να φροντίσουν τα ζώα, καθώς και να τα ταΐσουν αν και αυτά πεινούν.
Την απαγόρευση εισόδου στους φιλόζωους και στα σωματεία στο χώρο του ΔΙΚΕΠΑΖ. Το ΔΙΚΕΠΑΖ είναι δημόσιο έργο και δημόσιος χώρος, έχει δε επιδοτηθεί και από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Θησέας. Είναι αδιανόητο να απαγορεύεται η είσοδος σε πολίτες αλλά και ο έλεγχος.
Την μη σύστασης 3μελών επιτροπών από κάθε δήμο που συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΔΙΚΕΠΑΖ.
Την έλλειψη ενημέρωσης από την διοίκηση του ΔΙΚΕΠΑΖ στους φιλόζωους και την άρνηση πρόσβασης στους έχοντες έννομο συμφέρον στα στοιχεία των ζώων που περισυλλέγονται, επανατοποθετούνται και υιοθετούνται.
Την περισυλλογή και απομάκρυνση των ζώων που με απλή καταγγελία πολίτη χαρακτηρίζονται «επιθετικά» και δεν επανατοποθετούνται. Αν δεν υιοθετηθούν οδηγούνται σε (ευ)θανάτωση.
Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων και προς τιμή του απαιτεί από τον παθόντα να προσκομίσει χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο. Περιμένουμε να εφαρμοστεί άμεσα αυτό το μέτρο από την διοίκηση του ΔΙΚΕΠΑΖ.
Την απαράδεκτη τακτική δημιουργίας ενός κλίματος ανησυχίας και πανικού στους πολίτες σχετικά με το νόημα της λεισμανίασης παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σύγχρονες και τεκμηριωμένες απόψεις σχετικά με το νόσημα.
Εχουν υπόψη τους ο πρόεδρος κ. Γουρδομιχάλης και ο αντιπρόεδρος κ. Σταματάτος τις απόψεις διακεκριμένων επιστημόνων όπως ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Χαραλαμπίδης, ο οποίος υποστηρίζει (όπως και άλλοι αξιόλογοι επιστήμονες) ότι η πιθανότητα μετάδοσης του νοσήματος από τον σκύλο στον άνθρωπο είναι μηδαμινή ή εσκεμμένα αποκρύπτουν επιστημονικά δεδομένα στις ενημερωτικές εκδηλώσεις τους; Είναι επίσης ενήμεροι ότι η λεισμανίαση είναι πιά ιάσιμο νόσημα και ότι υπάρχουν πιά αξιόπιστες διαγνωστικές μέθοδοι για την εξακρίβωση της νόσου αλλά και τη παρακολούθηση της θεραπείας της; Γιατί λοιπόν διατάζουν σωρηδόν ευθανασίες ζώων με λεισμανίαση ακόμα και αυτών που έχουν ζητηθεί για υιοθεσία;
Την ανάρμοστη και απαξιωτική συμπεριφορά του Προέδρου και Αντιπροέδρου, καθώς και του συμβουλίου του ΔΙΚΕΑΠΖ προς τα φιλοζωικά σωματεία και τους φιλόζωους.
Τις απειλές που δέχονται οι φιλόζωοι και τα σωματεία σε περίπτωση που επισκεφτούν το ΔΙΚΕΠΑΖ για να φροντίσουν τα ζώα.
Τις απειλές που δέχτηκαν τα σωματεία προκειμένου να μην υπογράψουν την ως άνω αναφερόμενη καταγγελία –διαμαρτυρία. Μεταξύ αυτών ήταν και η κυρία Α. Μπομπολάκη, νομικός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας με την επωνυμία Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ( 24 σωματεία) και από τα επικεφαλής στελέχη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών Σωματείων ( 110 ) .
Την απαράδεκτη θέση που πήρε ο κ. Γρ. Γουρδομιχάλης μετά την συνάντηση με την κ. Υφυπουργό , κυρία . Μιλένα . Αποστολάκη στις 18/04/11, σε Δελτίο Τύπου όπου ανάμεσα στα άλλα τόνισε : «…αλλά και στο ξεκαθάρισμα του ρόλου, της υπόστασης και της παρέμβασης των φιλοζωικών ομάδων, σωματείων».
Είναι φανερό ότι όχι μόνο αμφισβητεί το έργο και την προσφορά των σωματείων, αλλά επιδιώκει τον παραγκωνισμό τους από το Πρόγραμμα Αδέσποτων των Δήμων. Ένα αναφαίρετο δικαίωμα που απορρέει τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τον Νόμο 3170/2003 & την ΥΑ 280239 που επιβάλει την συμμετοχή των σωματείων στο Πρόγραμμα Αδέσποτων των Δήμων και ορίζει την σύσταση 3μελών επιτροπών για την παρακολούθηση του Προγράμματος. Ένα άρθρο που προφανώς «διαφεύγει» από τον κ. Γρ. Γουρδομιχάλη και τους συνεργάτες του.
Προφανώς φοβούμενοι τον έλεγχο.
Ζητούμε από την Υπηρεσία σας να συσταθεί άμεσα επιτροπή με την συμμετοχή σωματείων προκειμένου διεξαχθεί οικονομικός και διοικητικός έλεγχος στο ΔΙΚΕΠΑΖ.
Ζητούμε άμεσα την σύσταση των 3μελών επιτροπών όπως ορίζει η ΥΑ 280239, Άρθρο 7, παρ 1.
Ζητούμε την απομάκρυνση του τωρινού συμβουλίου, αφού μέχρι σήμερα καμία προσπάθεια συνεργασίας με το φιλοζωικά σωματεία δεν έχει επιτευχθεί, καθώς η τωρινή διοίκηση είναι αποδεδειγμένα εχθρική τόσο απέναντι στα φιλοζωικά σωματεία και το έργο τους, όσο και απέναντι στα αδέσποτα. Τα αδέσποτα χρειάζονται άτομα φιλόζωα με κατανόηση και διάθεση να φροντίζουν για την ευζωία τους και όχι για τον ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ τους σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης» αδέσποτων. Και τέτοια άτομα δεν είναι ο κ. Γουρδομιχάλης και το Διοικητικό του Συμβούλιο.
Λυπούμαστε που η περίθαλψη αδέσποτων ζώων έχει ανατεθεί σε ανθρώπους χωρίς φιλόζωα αισθήματα και δηλώνουμε ότι θα προστατεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα δικαιώματα αυτών των ψυχών. Και οι απειλές που εκτοξεύονται προς τα μέλη φιλοζωικών σωματείων, δεν μας τρομοκρατούν παρά δυσχεραίνουν τη θέση της διοίκησης του κέντρου .
Ως εκ τούτου παρακαλούμε πολύ να μας ενημερώσετε επί των ενεργειών σας για το ανωτέρω θέμα και τα μέτρα τα οποία πρόκειται να πάρετε, ώστε να αρθεί η παραβατική σε πολλά επίπεδα κατάσταση μέσα στο ΔΙΚΕΠΑΖ.
Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΘΕΜΑ : Προβλήματα στη λειτουργία του ΔΙΚΕΠΑΖ - Προτεινόμενες Λύσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ : α. Ν. 3170/12-11-2003 (ΦΕΚ 191Α’/2003)
β. Υπουργική Απόφαση 280239/12-11-2003 (ΦΕΚ 1712Β’/2003)
γ. Υπουργική Απόφαση 280262/3-12-2003 (ΦΕΚ 1874Β’/2003)
δ. Η υπ’ αριθμόν 97/24-2-2011 αίτησή μας προς το ΠΕΣΥΔΑΠ
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ : α. Η υπ’ αριθμόν 97/24-2-2011 αίτησή μας προς το ΠΕΣΥΔΑΠ
β. Πίνακας αιτούντων Φιλοζωικών Σωματείων και Ομάδων
γ. Πίνακας αποδεκτών προς κοινοποίηση
Κύριε Πρόεδρε
Σκοπός της παρούσης επιστολής είναι να σας γνωστοποιήσουμε σοβαρά προβλήματα που έχουμε διαπιστώσει ως φιλοζωικά σωματεία, σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του ΔΙΚΕΠΑΖ, καθώς και για να σας προτείνουμε άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις.
Η συνεργασία των φιλοζωικών σωματείων με το ΔΙΚΕΠΑΖ του οποίου προΐσταστε, υφίσταται από την ίδρυσή του. Τα προβλήματα που θα σας περιγράψουμε και τα οποία λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε, δυστυχώς υφίστανται διαχρονικά και πολύ μικρή βελτίωση έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπισή τους. Σχετικά με την εύρεση λύσης των χρονιζόντων προβλημάτων του ΔΙΚΕΠΑΖ, έχουν λάβει ως γνωστό χώρα πολυάριθμες συνελεύσεις, στις οποίες επισημάνθηκαν από τα φιλοζωικά σωματεία και συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων.
Περαιτέρω δε, δεν ήταν λίγες οι φορές που τα φιλοζωικά σωματεία ήρθαν σε αντιπαράθεση, είτε μαζί σας, είτε με το προσωπικό του κέντρου και αυτό συνέβη διότι η τακτική που ακολουθείτε σε σχέση με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, καθώς και οι λύσεις που δίνει το κέντρο, σε πολλές περιπτώσεις δεν συνάδουν με την κείμενη νομοθεσία και την αποστολή του ΔΙΚΕΠΑΖ.
Πρέπει δε να σας επισημάνουμε εκ νέου, ότι στα χρόνια προβλήματα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, κατ’ επανάληψη τα φιλοζωικά σωματεία σας έχουν προτείνει εφικτές και ρεαλιστικές λύσεις, δυστυχώς όμως αγνοήθηκαν. Όσες φορές κατορθώσαμε να σας συναντήσουμε (και δυστυχώς αυτές ήταν λιγοστές), η μόνιμη απάντησή σας στα προβλήματα που κατ’ επανάληψη σας επισημαίναμε, ήταν η οικονομική δυσπραγία του ΔΙΚΕΠΑΖ και τα χρηματικά ποσά που σας οφείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εικόνα που έχουμε ως φιλοζωικά σωματεία, είναι ότι τα δημοτικά τέλη που λαμβάνετε από τους συμβεβλημένους δήμους, με καλή οργάνωση και σωστή διαχείριση, επαρκούν για τις βελτιώσεις που κατ’ επανάληψη σας έχουμε προτείνει. Η δική μας γνώμη είναι ότι το βασικό πρόβλημα δεν εστιάζεται στο οικονομικό, αλλά στην ανυπαρξία ουσιαστικής αγάπης και ενδιαφέροντος για τα αδέσποτα ζώα, αυτό που λέμε δηλαδή “μεράκι”.
Περαιτέρω δε και επειδή πολλές φορές έχετε υποστηρίξει ότι αυτό που χρειάζεστε είναι εθελοντές φιλόζωοι που θα παράξουν ουσιαστική βοήθεια και όχι επικριτές των πάντων, προσφάτως δημιουργήσαμε ειδική ομάδα εθελοντών, με βασική αποστολή την παρακολούθηση των ζώων που έχετε καταγράψει ως “επιθετικά”, προκειμένου αυτά να υιοθετηθούν.
Το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε, είναι ότι ο χαρακτηρισμός “επιθετικά” ήταν παντελώς αυθαίρετος και όπως θα σας τεκμηριώσουμε παντελώς εσφαλμένος. Τα ζώα αυτά προφανώς δεν έχουν εξεταστεί από επιστημονικό προσωπικό, αλλά εγκλειστήκαν ως “επιθετικά”, μετά από καταγγελίες δημοτών, χωρίς ποτέ κανένας να μπει στον κόπο να εξετάσει με τεκμηριωμένη επιστημονική προσέγγιση την βασιμότητα των καταγγελιών. Επί παραδείγματι, ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να χαρακτηρίσει ένα ζώο ως “επιθετικό”, προαπαιτεί γνωμάτευση κτηνίατρου, πρακτική που το ΔΙΚΕΠΑΖ για αδιευκρίνιστο λόγο δεν ακολουθεί.
Κατ’ αρχήν λοιπόν τίθεται το εύλογο ερώτημα, με βάση ποιες επιστημονικές μεθόδους και ποια τεκμηρίωση, καταλήξατε στο να χαρακτηρίσετε ορισμένα δυστυχή ζωάκια ως “επιθετικά”. Περαιτέρω δε, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, αν υφίσταται κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό το οποίο διενεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχο επιθετικότητας ή απλά τα δυστυχή ζωάκια, απλώς παραμένουν για όλη τους τη ζωή έγκλειστα και μάλιστα όπως θα τεκμηριωθεί στη συνέχεια, σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, που αφ’ ενός μεν δεν συνάδουν με πολιτισμένο κράτος εν έτι 2011, αφ’ ετέρου δε, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.
Το δεύτερο πράγμα που διαπιστώσαμε, είναι ότι τα “επιθετικά” ζώα, τα οποία παραμένουν μετά από εντολές σας συνεχώς εγκλεισμένα μέχρι να υιοθετηθούν, ήταν ιδιαιτέρως φιλικά, φοβισμένα και δυστυχώς πολύ αδυνατισμένα. Ο εγκλεισμός τους εκ των πραγμάτων καθίσταται παντελώς παράλογος, καθώς τα “επιθετικά” ζώα, αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως φιλικά και θα μπορούσαν άνετα να ενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς την ανάγκη υιοθεσίας. Σας επισημαίνουμε σε περίπτωση που το αγνοείτε, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δυστυχή αυτά ζωάκια παραμένουν εγκλεισμένα στο κέντρο μέχρι και 3 χρόνια, άνευ λόγου και αιτίας.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα, του αν το ΔΙΚΕΠΑΖ αποτελεί μόνο κέντρο περίθαλψης ή και καταφύγιο ζώων. Αν αποτελεί μόνο κέντρο περίθαλψης, σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείστε να διατηρείτε εγκλεισμένα ζώα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και υπό τις συνθήκες διαβίωσης που θα σας περιγράψουμε παρακάτω. Αν αποτελεί και καταφύγιο ζώων, υφίσταται μείζον θεσμικό θέμα, καθώς πολλές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, δεν εφαρμόζονται. Συγκεκριμένα το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν εφαρμόζει τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 του (γ) σχετικού, σχετικά με τις διαστάσεις των χώρων αναπαύσεως και ατομικής άσκησης κάθε σκύλου, τη μόνωση, τον εξαερισμό και τη θέρμανση των κτιρίων, την δυνατότητα καθημερινής ομαδικής άσκησης κλπ. Σχετικά με την διενεργούμενη καθαριότητα των χώρων των αδέσποτων, τα πράγματα είναι δυστυχώς τραγικά.
Από την έρευνα που διενεργήθη από την ομάδα εθελοντών φιλόζωων, διαπιστώ-θηκε ότι κανένα από τα εγκλεισμένα ως “επιθετικά” ζώα στο ΔΙΚΕΠΑΖ, δεν εμφάνισε επιθετική συμπεριφορά, αντιθέτως ήταν ιδιαιτέρως φιλικά, όπως προκύπτει και από τις παρακάτω φωτογραφίες.
Περαιτέρω δε διαπιστώθηκε, ότι τον προβλεπόμενο χώρο για ένα ζώο, τον μοιράζονται δύο ζώα, καθώς αυθαίρετα έχει σφραγισθεί η πόρτα επικοινωνίας του χώρου αναπαύσεως και του χώρου ατομικής άσκησης, ενώ άλλοι χώροι παραμένουν για αδιευκρίνιστο λόγο άδειοι. Με τον τρόπο αυτό τα δυστυχή ζωάκια διαβιώνουν σε ένα χώρο που δεν βλέπει καν το φως του ήλιου, όπως προκύπτει και από τις παρακάτω φωτογραφίες.
Η μοναδική εξαίρεση ζώων που τους παρέχεται άνετος και μεγάλος χώρος διαβίωσης, είναι οι σκύλοι της παρακάτω φωτογραφίας, οι οποίοι δεν είναι αδέσποτοι ή ασθενείς, αλλά ανήκουν σε προσωπικό του κέντρου. Θα πρέπει κ. Πρόεδρε να επισημάνετε στο προσωπικό σας, ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ λειτουργεί με ευθύνη του ΠΕΣΥΔΑΠ, το οποίο είναι ΝΠΔΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνεπώς το γεγονός ότι το προσωπικό σας φιλοξενεί τους σκύλους του σε βάρος του φορολογούμενου έλληνα, αποτελεί αντικείμενο τόσο διοικητικής, όσο και ποινικής διερεύνησης. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που υπάρχουν ζωάκια, τα οποία διαβιώνουν σε χώρους, χωρίς να βλέπουν καν το φως του ήλιου.
Μια ακόμη δυσάρεστη διαπίστωση, ήταν το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ζώων που έχουν παραμείνει στο κέντρο για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν πολύ κακή και δυστυχώς τα ζώα νοσούσαν και ήταν υποσιτισμένα, όπως εμφαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.
Σε ερώτημά μας, το προσωπικό του ΔΙΚΕΠΑΖ μας ενημέρωσε ότι ουδέποτε διενεργήθηκαν εξετάσεις στα συγκεκριμένα ζώα (!!!). Κατόπιν αυτού αιτηθήκαμε επιμόνως τη διενέργεια αιματολογικού ελέγχου και αυτό που προέκυψε από τους γενόμενους ελέγχους, ήταν το ότι τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα ζώα, ήταν ύποπτα για καλααζάρ και ερλιχίωση σε αρχικό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα δυστυχή ζωάκια νόσησαν αφού μετακομίστηκαν στο ΔΙΚΕΠΑΖ, διότι αν ήδη νοσούσαν εξ’ αρχής, σήμερα θα μιλάγαμε για προχωρημένο στάδιο της νόσου. Περαιτέρω δε διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζώα δεν είχαν καν στειρωθεί, παρά το ότι είναι σε όλους γνωστό, ότι με τη στείρωση, η νευρική συμπεριφορά του ζώου, κατευνάζεται και παρά το ότι ένας από τους βασικούς ρόλους του ΔΙΚΕΠΑΖ είναι η στείρωση των αδέσποτων ζώων. Με μέτρο σύγκρισης την κλινική εικόνα των ζώων όταν αυτά έκαναν εισαγωγή στο ΔΙΚΕΠΑΖ και αυτήν που παρουσιάζουν σήμε-ρα, προκύπτει το συμπέρασμα, ότι τα ζωάκια αυτά όχι απλά δεν βοηθήθηκαν, αλλά στην ουσία καταδικάστηκαν σε θάνατο, όπως προκύπτει από τις παρακάτω φωτογραφίες.
Σχετικά με την καθαριότητα που διενεργεί το προσωπικό σας στους χώρους όπου φιλοξενούνται τα δυστυχή ζωάκια, τα πράγματα εδώ είναι τραγικά και απλώς σας επισυνάπτουμε την παρακάτω φωτογραφία, η οποία μόνο αποστροφή και θλίψη δημιουργεί.
Σχετικά με τις ευθανασίες που πραγματοποιείτε σε καλααζαρικά ζώα, μας ενημερώσατε ότι αυτό το πράττετε σε εκτέλεση του άρθρου 7, παρ. 5 του (α) σχετικού, πλην όμως η συγκεκριμένη διάταξη αφορά ανίατες ασθένειες, ενώ την ασθένεια του καλααζάρ, η σύγχρονη κτηνιατρική τη θεωρεί ιάσιμη ασθένεια, ειδικά σε αρχικό στάδιο. Ενδεχομένως το επιστημονικό προσωπικό του ΔΙΚΕΠΑΖ να πρέπει να ενημερωθεί σχετικά με τις σύγχρονες εξελίξεις που σχετίζονται με τη θεραπεία του καλααζάρ.
Σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία μεταφοράς των αδέσποτων ζώων από τους χώρους περισυλλογής στο κέντρο και αντίστροφα, έχουμε να σας απαριθμήσουμε πολυάριθμες περιπτώσεις περιστατικών κατά τα οποία :
• Αδέσποτα ζώα εισήχθησαν στο κέντρο για μια απλή στείρωση και τελικά κατέληξαν στον θάνατο.
• Αδέσποτα ζώα εισήχθησαν στο κέντρο και κόλλησαν ασθένειες και παράσιτα, αφού κανένας υποτυπώδης ψεκασμός δε λαμβάνει χώρα κατά τη διαδικασία της εισαγωγής.
• Αδέσποτα ζώα που εισήχθησαν στο κέντρο, απέδρασαν λόγω αμέλειας του προσωπικού.
• Αδέσποτα ζώα που εισήχθησαν στο κέντρο, κατά την επιστροφή τους στο χώρο περισυλλογής έγινε λάθος και αφέθηκαν σε εντελώς άσχετες τοποθεσίες.
• Κατά τη διάρκεια της επανατοποθέτησης των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, δεν πραγματοποιείται σήμανση της στείρωσης (δερματοστιξία), κατά παράβαση των όσων προβλέπονται στο (β) σχετικό.
Για όλα τα ως άνω, υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση και είναι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή.
Στις επίμονες προσπάθειές μας να συζητήσουμε μαζί σας όλα όσα σας παραθέτουμε στην παρούσα, το μόνο που λάβαμε ήταν η καθολική άρνηση εκ μέρους σας και η μόνη ενέργεια στην οποία προβήκατε, ήταν να τοποθετήσετε λουκέτα στους χώρους των δύστυχων ζώων (βλ. παρακάτω φωτογραφίες), λες και η ήδη υπάρχουσα δυστυχία τους δεν ήταν αρκετή. Η ενέργειά σας αυτή, αφ’ ενός μεν δε συνάδει με τη λειτουργία ενός υποτιθέμενου φιλοζωικού κέντρου, αφ’ ετέρου δε είναι μη σύννομη, καθώς ήδη έχετε θέσει τις ζωές των ζώων που φιλοξενείτε σε κίνδυνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (εκδήλωση πυρκαγιάς κλπ).
Για όλα τα παραπάνω, θα σας παρακαλούσαμε να μην μπείτε στη διαδικασία της παράθεσης δικαιολογιών σχετικά με την έλλειψη πόρων ή προσωπικού, καθώς η δυσάρεστη κατάσταση που σας έχουμε τεκμηριώσει, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ενδιαφέροντος και αγάπης για τα ζώα και σε αμέλλεια του προσωπικού σας. Περαιτέρω δε και εσείς προσωπικά φέρετε ευθύνες, καθώς κατ’ επανάληψη έχετε αρνηθεί τη βοήθεια που αφιλοκερδώς σας προτείνουμε. Με το (δ) σχετικό σας προτείναμε πολυάριθμες ρεαλιστικές και απτές λύσεις σε πολλά προβλήματα και σας προσφέραμε την αμέριστη και αφιλοκερδή συνδρομή μας, πλην όμως ουδέποτε μας απαντήσατε. Η μόνη ενέργεια στην οποία προβήκατε μετά τη λήψη της αίτησής μας, ήταν να κλειδώσετε με λουκέτα τους χώρους των δύστυχων ζώων (!!!).
Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε την άμεση υλοποίηση των παρα-κάτω :
• Από τη στιγμή που ένα ζώο θα εισαχθεί στο κέντρο, θα πρέπει να ζυγίζεται με ζυγαριά ακριβείας, αφ’ ενός μεν για να διαπιστώνονται οι αυξομειώσεις του βάρους του κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο κέντρο, αφ’ ετέρου δε για να είναι δυνατή η σωστή δόση της φαρμακολογίας, αν και όταν χρειαστεί.
• Όταν ένα ζώο εισάγεται στο κέντρο, θα πρέπει άμεσα να ψεκάζεται και να γίνονται οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα και όχι μόνο σε αυτά που οι γιατροί του κέντρου πιθανολογούν ότι ασθενούν.
• Να τοποθετείται οπωσδήποτε σήμανση στείρωσης (δερματοστιξία) στα ζώα κατά την επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους περιβάλλον και να εξεταστεί η περίπτωση και τοποθέτησης microchip, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση διπλής στείρωσης.
• Όταν ένα ζώο νοσεί από καλααζάρ σε αρχικό στάδιο, να του δίνεται η δυνατότητα να υιοθετείται.
• Η διαμονή των ζώων να πραγματοποιείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (χώρος ξεκούρασης 4τμ και χώρος ατομικής άσκησης 4τμ). Οι χώροι θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν καθαροί και να τηρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, σχετικά με τη μόνωση, τον εξαερισμό και τη θέρμανση.
• Σχετικά με τη δυνατότητα της καθημερινής ομαδικής άσκησης (βόλτα) των ζώων, όπως σας έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει, μπορούμε να συνδράμουμε ουσιαστικά με προσωπική εργασία των μελών μας. Προφανώς για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδος σε συγκεκριμένα μέλη μας, τα οποία ταυτόχρονα θα φωτογραφίζουν τα ζώα, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να υιοθετηθούν μέσω του διαδικτύου.
• Τα περιστατικά που χρήζουν ορθοπεδικής φροντίδας, θα πρέπει να διεκπεραιώνονται με χρήση βιδών, λάμων κλπ κι όχι απλώς με νάρθηκα.
• Τα στοιχεία όσων υιοθετούν ζώα από το ΔΙΚΕΠΑΖ, θα πρέπει να είναι προσβάσιμα στα μέλη των Φιλοζωικών Σωματείων.
• Θα πρέπει να αιτηθείτε την περαιτέρω επάνδρωση του προσωπικού περισυλλογής, καθώς και την περαιτέρω προμήθεια οχημάτων περισυλλογής (το 2003, με 2 οχήματα εξυπηρετούσατε 7 Δήμους και σήμερα με τα ίδια οχήματα, θα πρέπει να εξυπηρετείτε 22 Δήμους).
• Θα πρέπει το κέντρο να λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό, για την εξυπηρέτηση σοβαρών εκτάκτων περιστατικών και το Σαββατοκύριακο. Εξάλλου το Σαββατοκύριακο εξυπηρετεί πολύ τους ιδιώτες που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν κάποιο αδέσποτο ζώο, με το δεδομένο ότι τα ωράρια εργασίας τις καθημερινές, δεν τους δίνουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να επισκεφτούν το κέντρο. Το αυτό ισχύει και για τυχόν εθελοντές, που θα μπορούσαν άνετα να συνδράμουν το έργο σας το Σαββατοκύριακο.
• Η κεντρική είσοδος να μην μένει ανοικτή και γενικώς να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην χάνονται ζώα.
• Να απομακρυνθούν άμεσα από το κέντρο τα ζώα που ανήκουν στο προσωπικό του κέντρου, καθώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η επιθυμία μας είναι να συνδράμουμε το έργο του ΔΙΚΕΠΑΖ και όχι να αντιπαρατιθέμεθα με εσάς. Θέλουμε όμως ως έλληνες φορολογούμενοι και ως ευαισθητοποιημένοι φιλόζωοι, το ΔΙΚΕΠΑΖ να κατέχει επάξια τον τίτλο του και να διαδραματίζει με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία απέναντι σε ανήμπορες ψυχές, το ρόλο του. Είναι προφανές ότι τα φιλοζωικά σας αισθήματα δεν συνάδουν με τα καθήκοντα που σας όρισε η πολιτεία. Αυτό είναι δικαίωμά σας. Οφείλεται όμως να εφαρμόζετε καθημερινά, όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
Στον αγώνα για την προστασία και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, θα μας έχετε ακούραστους συμμάχους. Θα πρέπει όμως να μας ανοίξετε διάπλατα τις πόρτες του κέντρου, καθώς από τον αγώνα μας, μόνο να κερδίσετε έχετε.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι λοιποί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να προβούν στις δέουσες ενέργειές τους, σχετικά με τα αναφερόμενα στην παρούσα.
Τα Φιλοζωικά Σωματεία, επιφυλάσσονται να δημοσιοποιήσουν στο μέλλον τις αναφερόμενες στην παρούσα καταγγελίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να προσφύγουν αφ’ ενός μεν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αφ’ ετέρου δε ενώπιον του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Διεύθυνση Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2. Τμήμα Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής.
3. Δήμος Αγίας Βαρβάρας.
4. Δήμος Αγίων Αναργύρων
5. Δήμος Αιγάλεω
6. Δήμος Αχαρνών
7. Δήμος Ζεφυρίου
8. Δήμος Ιλίου
9. Δήμος Κερατσινίου
10. Δήμος Κορυδαλλού
11. Δήμος Μελισσίων
12. Δήμος Μοσχάτου
13. Δήμος Ν. Σμύρνης
14. Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας
15. Δήμος Νίκαιας
16. Δήμος Περάματος
17. Δήμος Περιστερίου
18. Δήμος Πετρουπόλεως
19. Δήμος Σαλαμίνας
20. Δήμος Χαϊδαρίου
21. Δήμος Πειραιά
www.sinzoofilikon.weebly.com sinzoofilikon@gmail.com
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, που αποτελείται από 23 νόμιμα σωματεία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, που αποτελείται από 110 νόμιμα σωματεία , αφού ενημερώθηκε πλήρως για την κατάσταση που επικρατεί στο ΔΙΚΕΠΑΖ, τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, και τον αυθαίρετο πολλές φορές τρόπο λειτουργίας του, συμφωνεί και στηρίζει τις θέσεις των φιλοζωικών συλλόγων που υπογράφουν την παρούσα επιστολή για το θέμα αυτό και δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν μαζί τους, ώστε να αλλάξουν τόσο οι συνθήκες που ζουν τα ζώα όσο και ο τρόπος λειτουργίας του.
Εν έτι 2011 σε μια πολιτισμένη κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της, δεν χωρούν εικόνες σαν αυτές που αποτυπώνονται σε φωτογραφίες από ζώα που διαβιούν μέσα στο ΔΙΚΕΠΑΖ.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφήνει τα ζώα να σαπίζουν μέσα σε κλουβιά.
Η Πολιτεία ας πάρει τα μέτρα της πριν είναι πολύ αργά.
Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και
Για την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων
Αναστασία Μπομπολάκη
Ελένη Γερνά
Μάριζα Χριστοδούλου
Αγγέλα Μπαρτσώκα
Τελικά συντηρείται ένα "νταχάου" αδέσποτων ζώων ;
Χρόνιες είναι πλέον οι αντιδράσεις ζωοφιλικών σωματείων, απλών ζωόφιλων πολιτών αλλά και δημοσιογράφων για τη λειτουργία του ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων δήμων Αθήνας και Πειραιά). Οι καταγγελίες είναι πολλές για μαζικές ευθανασίες, για κακομεταχείριση ζώων και μάλιστα καταγράφεται από πολλούς ως ...
"νταχάου" και από ρεπορτάζ που έχουν γίνει. (οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το adespoto.gr)
Ακολουθεί επιστολή ζωοφιλικών σωματείων προς το ΥΠΑΑΤ για το θέμα, καθώς και προτεινόμενες λύσεις :
. Προς τον
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κον. Σκανδαλίδη
& την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κα. Μιλένα Αποστολάκη
Αθήνα 05.05.2011
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
Εδώ και καιρό είναι ευρέως γνωστό ότι η λειτουργία του ΔΙΚΕΠΑΖ διεξάγεται με πολλά προβλήματα. Παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα προφασίζεται η διοίκηση του κέντρου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να δικαιολογήσει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων όπως επανειλημμένα έχουν διαπιστωθεί από φιλόζωους πολίτες και μέλη φιλοζωικών σωματείων.
Μετά από πρόσφατη γραπτή καταγγελία που λάβαμε από τα σωματεία που έδρα έχουν Δήμους οι οποίοι έχουν σύμβαση με το ΔΙΚΕΠΑΖ αλλά και φιλόζωους εθελοντές, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα κάτωθι ,απορρέοντα από την καταγγελία των φιλοζωικών συλλόγων ήτοι ,
Τα ζώα κατά την είσοδο τους στο ΔΙΚΕΠΑΖ είναι σε καλή φυσική κατάσταση και μετά από την παραμονή τους στο ενδιαίτημα παρουσιάζουν συχνά την εικόνα της απίσχνανσης είναι δε γεμάτα πληγές.
Τα ζώα δεν τρέφονται σωστά και δεν έχουν την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα.
Τα περισσότερα κλουβιά δεν είναι καθαρά και είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.
Τα ζώα δεν σημαίνονται ούτε με ηλεκτρονική σήμανση ούτε με δερματοστιξία με αποτέλεσμα την εκ νέου επέμβαση σε περίπτωση νέας περισυλλογής τους.
Πολλά ζώα επανατοποθετούνται σε διαφορετικές περιοχές από το σημείο που περισυλλέχτηκαν, ακόμα και σε άλλους Δήμους .
Πολλά ζώα εξαφανίζονται ως «δια μαγείας» από το ΔΙΚΕΠΑΖ
Την απαγόρευση στους φιλόζωους εθελοντές να φροντίσουν τα ζώα, καθώς και να τα ταΐσουν αν και αυτά πεινούν.
Την απαγόρευση εισόδου στους φιλόζωους και στα σωματεία στο χώρο του ΔΙΚΕΠΑΖ. Το ΔΙΚΕΠΑΖ είναι δημόσιο έργο και δημόσιος χώρος, έχει δε επιδοτηθεί και από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Θησέας. Είναι αδιανόητο να απαγορεύεται η είσοδος σε πολίτες αλλά και ο έλεγχος.
Την μη σύστασης 3μελών επιτροπών από κάθε δήμο που συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΔΙΚΕΠΑΖ.
Την έλλειψη ενημέρωσης από την διοίκηση του ΔΙΚΕΠΑΖ στους φιλόζωους και την άρνηση πρόσβασης στους έχοντες έννομο συμφέρον στα στοιχεία των ζώων που περισυλλέγονται, επανατοποθετούνται και υιοθετούνται.
Την περισυλλογή και απομάκρυνση των ζώων που με απλή καταγγελία πολίτη χαρακτηρίζονται «επιθετικά» και δεν επανατοποθετούνται. Αν δεν υιοθετηθούν οδηγούνται σε (ευ)θανάτωση.
Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων και προς τιμή του απαιτεί από τον παθόντα να προσκομίσει χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο. Περιμένουμε να εφαρμοστεί άμεσα αυτό το μέτρο από την διοίκηση του ΔΙΚΕΠΑΖ.
Την απαράδεκτη τακτική δημιουργίας ενός κλίματος ανησυχίας και πανικού στους πολίτες σχετικά με το νόημα της λεισμανίασης παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σύγχρονες και τεκμηριωμένες απόψεις σχετικά με το νόσημα.
Εχουν υπόψη τους ο πρόεδρος κ. Γουρδομιχάλης και ο αντιπρόεδρος κ. Σταματάτος τις απόψεις διακεκριμένων επιστημόνων όπως ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Χαραλαμπίδης, ο οποίος υποστηρίζει (όπως και άλλοι αξιόλογοι επιστήμονες) ότι η πιθανότητα μετάδοσης του νοσήματος από τον σκύλο στον άνθρωπο είναι μηδαμινή ή εσκεμμένα αποκρύπτουν επιστημονικά δεδομένα στις ενημερωτικές εκδηλώσεις τους; Είναι επίσης ενήμεροι ότι η λεισμανίαση είναι πιά ιάσιμο νόσημα και ότι υπάρχουν πιά αξιόπιστες διαγνωστικές μέθοδοι για την εξακρίβωση της νόσου αλλά και τη παρακολούθηση της θεραπείας της; Γιατί λοιπόν διατάζουν σωρηδόν ευθανασίες ζώων με λεισμανίαση ακόμα και αυτών που έχουν ζητηθεί για υιοθεσία;
Την ανάρμοστη και απαξιωτική συμπεριφορά του Προέδρου και Αντιπροέδρου, καθώς και του συμβουλίου του ΔΙΚΕΑΠΖ προς τα φιλοζωικά σωματεία και τους φιλόζωους.
Τις απειλές που δέχονται οι φιλόζωοι και τα σωματεία σε περίπτωση που επισκεφτούν το ΔΙΚΕΠΑΖ για να φροντίσουν τα ζώα.
Τις απειλές που δέχτηκαν τα σωματεία προκειμένου να μην υπογράψουν την ως άνω αναφερόμενη καταγγελία –διαμαρτυρία. Μεταξύ αυτών ήταν και η κυρία Α. Μπομπολάκη, νομικός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας με την επωνυμία Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ( 24 σωματεία) και από τα επικεφαλής στελέχη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών Σωματείων ( 110 ) .
Την απαράδεκτη θέση που πήρε ο κ. Γρ. Γουρδομιχάλης μετά την συνάντηση με την κ. Υφυπουργό , κυρία . Μιλένα . Αποστολάκη στις 18/04/11, σε Δελτίο Τύπου όπου ανάμεσα στα άλλα τόνισε : «…αλλά και στο ξεκαθάρισμα του ρόλου, της υπόστασης και της παρέμβασης των φιλοζωικών ομάδων, σωματείων».
Είναι φανερό ότι όχι μόνο αμφισβητεί το έργο και την προσφορά των σωματείων, αλλά επιδιώκει τον παραγκωνισμό τους από το Πρόγραμμα Αδέσποτων των Δήμων. Ένα αναφαίρετο δικαίωμα που απορρέει τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τον Νόμο 3170/2003 & την ΥΑ 280239 που επιβάλει την συμμετοχή των σωματείων στο Πρόγραμμα Αδέσποτων των Δήμων και ορίζει την σύσταση 3μελών επιτροπών για την παρακολούθηση του Προγράμματος. Ένα άρθρο που προφανώς «διαφεύγει» από τον κ. Γρ. Γουρδομιχάλη και τους συνεργάτες του.
Προφανώς φοβούμενοι τον έλεγχο.
Ζητούμε από την Υπηρεσία σας να συσταθεί άμεσα επιτροπή με την συμμετοχή σωματείων προκειμένου διεξαχθεί οικονομικός και διοικητικός έλεγχος στο ΔΙΚΕΠΑΖ.
Ζητούμε άμεσα την σύσταση των 3μελών επιτροπών όπως ορίζει η ΥΑ 280239, Άρθρο 7, παρ 1.
Ζητούμε την απομάκρυνση του τωρινού συμβουλίου, αφού μέχρι σήμερα καμία προσπάθεια συνεργασίας με το φιλοζωικά σωματεία δεν έχει επιτευχθεί, καθώς η τωρινή διοίκηση είναι αποδεδειγμένα εχθρική τόσο απέναντι στα φιλοζωικά σωματεία και το έργο τους, όσο και απέναντι στα αδέσποτα. Τα αδέσποτα χρειάζονται άτομα φιλόζωα με κατανόηση και διάθεση να φροντίζουν για την ευζωία τους και όχι για τον ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ τους σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης» αδέσποτων. Και τέτοια άτομα δεν είναι ο κ. Γουρδομιχάλης και το Διοικητικό του Συμβούλιο.
Λυπούμαστε που η περίθαλψη αδέσποτων ζώων έχει ανατεθεί σε ανθρώπους χωρίς φιλόζωα αισθήματα και δηλώνουμε ότι θα προστατεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα δικαιώματα αυτών των ψυχών. Και οι απειλές που εκτοξεύονται προς τα μέλη φιλοζωικών σωματείων, δεν μας τρομοκρατούν παρά δυσχεραίνουν τη θέση της διοίκησης του κέντρου .
Ως εκ τούτου παρακαλούμε πολύ να μας ενημερώσετε επί των ενεργειών σας για το ανωτέρω θέμα και τα μέτρα τα οποία πρόκειται να πάρετε, ώστε να αρθεί η παραβατική σε πολλά επίπεδα κατάσταση μέσα στο ΔΙΚΕΠΑΖ.
Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΘΕΜΑ : Προβλήματα στη λειτουργία του ΔΙΚΕΠΑΖ - Προτεινόμενες Λύσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ : α. Ν. 3170/12-11-2003 (ΦΕΚ 191Α’/2003)
β. Υπουργική Απόφαση 280239/12-11-2003 (ΦΕΚ 1712Β’/2003)
γ. Υπουργική Απόφαση 280262/3-12-2003 (ΦΕΚ 1874Β’/2003)
δ. Η υπ’ αριθμόν 97/24-2-2011 αίτησή μας προς το ΠΕΣΥΔΑΠ
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ : α. Η υπ’ αριθμόν 97/24-2-2011 αίτησή μας προς το ΠΕΣΥΔΑΠ
β. Πίνακας αιτούντων Φιλοζωικών Σωματείων και Ομάδων
γ. Πίνακας αποδεκτών προς κοινοποίηση
Κύριε Πρόεδρε
Σκοπός της παρούσης επιστολής είναι να σας γνωστοποιήσουμε σοβαρά προβλήματα που έχουμε διαπιστώσει ως φιλοζωικά σωματεία, σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του ΔΙΚΕΠΑΖ, καθώς και για να σας προτείνουμε άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις.
Η συνεργασία των φιλοζωικών σωματείων με το ΔΙΚΕΠΑΖ του οποίου προΐσταστε, υφίσταται από την ίδρυσή του. Τα προβλήματα που θα σας περιγράψουμε και τα οποία λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε, δυστυχώς υφίστανται διαχρονικά και πολύ μικρή βελτίωση έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπισή τους. Σχετικά με την εύρεση λύσης των χρονιζόντων προβλημάτων του ΔΙΚΕΠΑΖ, έχουν λάβει ως γνωστό χώρα πολυάριθμες συνελεύσεις, στις οποίες επισημάνθηκαν από τα φιλοζωικά σωματεία και συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων.
Περαιτέρω δε, δεν ήταν λίγες οι φορές που τα φιλοζωικά σωματεία ήρθαν σε αντιπαράθεση, είτε μαζί σας, είτε με το προσωπικό του κέντρου και αυτό συνέβη διότι η τακτική που ακολουθείτε σε σχέση με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, καθώς και οι λύσεις που δίνει το κέντρο, σε πολλές περιπτώσεις δεν συνάδουν με την κείμενη νομοθεσία και την αποστολή του ΔΙΚΕΠΑΖ.
Πρέπει δε να σας επισημάνουμε εκ νέου, ότι στα χρόνια προβλήματα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, κατ’ επανάληψη τα φιλοζωικά σωματεία σας έχουν προτείνει εφικτές και ρεαλιστικές λύσεις, δυστυχώς όμως αγνοήθηκαν. Όσες φορές κατορθώσαμε να σας συναντήσουμε (και δυστυχώς αυτές ήταν λιγοστές), η μόνιμη απάντησή σας στα προβλήματα που κατ’ επανάληψη σας επισημαίναμε, ήταν η οικονομική δυσπραγία του ΔΙΚΕΠΑΖ και τα χρηματικά ποσά που σας οφείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εικόνα που έχουμε ως φιλοζωικά σωματεία, είναι ότι τα δημοτικά τέλη που λαμβάνετε από τους συμβεβλημένους δήμους, με καλή οργάνωση και σωστή διαχείριση, επαρκούν για τις βελτιώσεις που κατ’ επανάληψη σας έχουμε προτείνει. Η δική μας γνώμη είναι ότι το βασικό πρόβλημα δεν εστιάζεται στο οικονομικό, αλλά στην ανυπαρξία ουσιαστικής αγάπης και ενδιαφέροντος για τα αδέσποτα ζώα, αυτό που λέμε δηλαδή “μεράκι”.
Περαιτέρω δε και επειδή πολλές φορές έχετε υποστηρίξει ότι αυτό που χρειάζεστε είναι εθελοντές φιλόζωοι που θα παράξουν ουσιαστική βοήθεια και όχι επικριτές των πάντων, προσφάτως δημιουργήσαμε ειδική ομάδα εθελοντών, με βασική αποστολή την παρακολούθηση των ζώων που έχετε καταγράψει ως “επιθετικά”, προκειμένου αυτά να υιοθετηθούν.
Το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε, είναι ότι ο χαρακτηρισμός “επιθετικά” ήταν παντελώς αυθαίρετος και όπως θα σας τεκμηριώσουμε παντελώς εσφαλμένος. Τα ζώα αυτά προφανώς δεν έχουν εξεταστεί από επιστημονικό προσωπικό, αλλά εγκλειστήκαν ως “επιθετικά”, μετά από καταγγελίες δημοτών, χωρίς ποτέ κανένας να μπει στον κόπο να εξετάσει με τεκμηριωμένη επιστημονική προσέγγιση την βασιμότητα των καταγγελιών. Επί παραδείγματι, ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να χαρακτηρίσει ένα ζώο ως “επιθετικό”, προαπαιτεί γνωμάτευση κτηνίατρου, πρακτική που το ΔΙΚΕΠΑΖ για αδιευκρίνιστο λόγο δεν ακολουθεί.
Κατ’ αρχήν λοιπόν τίθεται το εύλογο ερώτημα, με βάση ποιες επιστημονικές μεθόδους και ποια τεκμηρίωση, καταλήξατε στο να χαρακτηρίσετε ορισμένα δυστυχή ζωάκια ως “επιθετικά”. Περαιτέρω δε, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, αν υφίσταται κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό το οποίο διενεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχο επιθετικότητας ή απλά τα δυστυχή ζωάκια, απλώς παραμένουν για όλη τους τη ζωή έγκλειστα και μάλιστα όπως θα τεκμηριωθεί στη συνέχεια, σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, που αφ’ ενός μεν δεν συνάδουν με πολιτισμένο κράτος εν έτι 2011, αφ’ ετέρου δε, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.
Το δεύτερο πράγμα που διαπιστώσαμε, είναι ότι τα “επιθετικά” ζώα, τα οποία παραμένουν μετά από εντολές σας συνεχώς εγκλεισμένα μέχρι να υιοθετηθούν, ήταν ιδιαιτέρως φιλικά, φοβισμένα και δυστυχώς πολύ αδυνατισμένα. Ο εγκλεισμός τους εκ των πραγμάτων καθίσταται παντελώς παράλογος, καθώς τα “επιθετικά” ζώα, αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως φιλικά και θα μπορούσαν άνετα να ενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς την ανάγκη υιοθεσίας. Σας επισημαίνουμε σε περίπτωση που το αγνοείτε, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δυστυχή αυτά ζωάκια παραμένουν εγκλεισμένα στο κέντρο μέχρι και 3 χρόνια, άνευ λόγου και αιτίας.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα, του αν το ΔΙΚΕΠΑΖ αποτελεί μόνο κέντρο περίθαλψης ή και καταφύγιο ζώων. Αν αποτελεί μόνο κέντρο περίθαλψης, σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείστε να διατηρείτε εγκλεισμένα ζώα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και υπό τις συνθήκες διαβίωσης που θα σας περιγράψουμε παρακάτω. Αν αποτελεί και καταφύγιο ζώων, υφίσταται μείζον θεσμικό θέμα, καθώς πολλές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, δεν εφαρμόζονται. Συγκεκριμένα το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν εφαρμόζει τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 του (γ) σχετικού, σχετικά με τις διαστάσεις των χώρων αναπαύσεως και ατομικής άσκησης κάθε σκύλου, τη μόνωση, τον εξαερισμό και τη θέρμανση των κτιρίων, την δυνατότητα καθημερινής ομαδικής άσκησης κλπ. Σχετικά με την διενεργούμενη καθαριότητα των χώρων των αδέσποτων, τα πράγματα είναι δυστυχώς τραγικά.
Από την έρευνα που διενεργήθη από την ομάδα εθελοντών φιλόζωων, διαπιστώ-θηκε ότι κανένα από τα εγκλεισμένα ως “επιθετικά” ζώα στο ΔΙΚΕΠΑΖ, δεν εμφάνισε επιθετική συμπεριφορά, αντιθέτως ήταν ιδιαιτέρως φιλικά, όπως προκύπτει και από τις παρακάτω φωτογραφίες.
Περαιτέρω δε διαπιστώθηκε, ότι τον προβλεπόμενο χώρο για ένα ζώο, τον μοιράζονται δύο ζώα, καθώς αυθαίρετα έχει σφραγισθεί η πόρτα επικοινωνίας του χώρου αναπαύσεως και του χώρου ατομικής άσκησης, ενώ άλλοι χώροι παραμένουν για αδιευκρίνιστο λόγο άδειοι. Με τον τρόπο αυτό τα δυστυχή ζωάκια διαβιώνουν σε ένα χώρο που δεν βλέπει καν το φως του ήλιου, όπως προκύπτει και από τις παρακάτω φωτογραφίες.
Η μοναδική εξαίρεση ζώων που τους παρέχεται άνετος και μεγάλος χώρος διαβίωσης, είναι οι σκύλοι της παρακάτω φωτογραφίας, οι οποίοι δεν είναι αδέσποτοι ή ασθενείς, αλλά ανήκουν σε προσωπικό του κέντρου. Θα πρέπει κ. Πρόεδρε να επισημάνετε στο προσωπικό σας, ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ λειτουργεί με ευθύνη του ΠΕΣΥΔΑΠ, το οποίο είναι ΝΠΔΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνεπώς το γεγονός ότι το προσωπικό σας φιλοξενεί τους σκύλους του σε βάρος του φορολογούμενου έλληνα, αποτελεί αντικείμενο τόσο διοικητικής, όσο και ποινικής διερεύνησης. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που υπάρχουν ζωάκια, τα οποία διαβιώνουν σε χώρους, χωρίς να βλέπουν καν το φως του ήλιου.
Μια ακόμη δυσάρεστη διαπίστωση, ήταν το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ζώων που έχουν παραμείνει στο κέντρο για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν πολύ κακή και δυστυχώς τα ζώα νοσούσαν και ήταν υποσιτισμένα, όπως εμφαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.
Σε ερώτημά μας, το προσωπικό του ΔΙΚΕΠΑΖ μας ενημέρωσε ότι ουδέποτε διενεργήθηκαν εξετάσεις στα συγκεκριμένα ζώα (!!!). Κατόπιν αυτού αιτηθήκαμε επιμόνως τη διενέργεια αιματολογικού ελέγχου και αυτό που προέκυψε από τους γενόμενους ελέγχους, ήταν το ότι τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα ζώα, ήταν ύποπτα για καλααζάρ και ερλιχίωση σε αρχικό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα δυστυχή ζωάκια νόσησαν αφού μετακομίστηκαν στο ΔΙΚΕΠΑΖ, διότι αν ήδη νοσούσαν εξ’ αρχής, σήμερα θα μιλάγαμε για προχωρημένο στάδιο της νόσου. Περαιτέρω δε διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζώα δεν είχαν καν στειρωθεί, παρά το ότι είναι σε όλους γνωστό, ότι με τη στείρωση, η νευρική συμπεριφορά του ζώου, κατευνάζεται και παρά το ότι ένας από τους βασικούς ρόλους του ΔΙΚΕΠΑΖ είναι η στείρωση των αδέσποτων ζώων. Με μέτρο σύγκρισης την κλινική εικόνα των ζώων όταν αυτά έκαναν εισαγωγή στο ΔΙΚΕΠΑΖ και αυτήν που παρουσιάζουν σήμε-ρα, προκύπτει το συμπέρασμα, ότι τα ζωάκια αυτά όχι απλά δεν βοηθήθηκαν, αλλά στην ουσία καταδικάστηκαν σε θάνατο, όπως προκύπτει από τις παρακάτω φωτογραφίες.
Σχετικά με την καθαριότητα που διενεργεί το προσωπικό σας στους χώρους όπου φιλοξενούνται τα δυστυχή ζωάκια, τα πράγματα εδώ είναι τραγικά και απλώς σας επισυνάπτουμε την παρακάτω φωτογραφία, η οποία μόνο αποστροφή και θλίψη δημιουργεί.
Σχετικά με τις ευθανασίες που πραγματοποιείτε σε καλααζαρικά ζώα, μας ενημερώσατε ότι αυτό το πράττετε σε εκτέλεση του άρθρου 7, παρ. 5 του (α) σχετικού, πλην όμως η συγκεκριμένη διάταξη αφορά ανίατες ασθένειες, ενώ την ασθένεια του καλααζάρ, η σύγχρονη κτηνιατρική τη θεωρεί ιάσιμη ασθένεια, ειδικά σε αρχικό στάδιο. Ενδεχομένως το επιστημονικό προσωπικό του ΔΙΚΕΠΑΖ να πρέπει να ενημερωθεί σχετικά με τις σύγχρονες εξελίξεις που σχετίζονται με τη θεραπεία του καλααζάρ.
Σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία μεταφοράς των αδέσποτων ζώων από τους χώρους περισυλλογής στο κέντρο και αντίστροφα, έχουμε να σας απαριθμήσουμε πολυάριθμες περιπτώσεις περιστατικών κατά τα οποία :
• Αδέσποτα ζώα εισήχθησαν στο κέντρο για μια απλή στείρωση και τελικά κατέληξαν στον θάνατο.
• Αδέσποτα ζώα εισήχθησαν στο κέντρο και κόλλησαν ασθένειες και παράσιτα, αφού κανένας υποτυπώδης ψεκασμός δε λαμβάνει χώρα κατά τη διαδικασία της εισαγωγής.
• Αδέσποτα ζώα που εισήχθησαν στο κέντρο, απέδρασαν λόγω αμέλειας του προσωπικού.
• Αδέσποτα ζώα που εισήχθησαν στο κέντρο, κατά την επιστροφή τους στο χώρο περισυλλογής έγινε λάθος και αφέθηκαν σε εντελώς άσχετες τοποθεσίες.
• Κατά τη διάρκεια της επανατοποθέτησης των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, δεν πραγματοποιείται σήμανση της στείρωσης (δερματοστιξία), κατά παράβαση των όσων προβλέπονται στο (β) σχετικό.
Για όλα τα ως άνω, υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση και είναι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή.
Στις επίμονες προσπάθειές μας να συζητήσουμε μαζί σας όλα όσα σας παραθέτουμε στην παρούσα, το μόνο που λάβαμε ήταν η καθολική άρνηση εκ μέρους σας και η μόνη ενέργεια στην οποία προβήκατε, ήταν να τοποθετήσετε λουκέτα στους χώρους των δύστυχων ζώων (βλ. παρακάτω φωτογραφίες), λες και η ήδη υπάρχουσα δυστυχία τους δεν ήταν αρκετή. Η ενέργειά σας αυτή, αφ’ ενός μεν δε συνάδει με τη λειτουργία ενός υποτιθέμενου φιλοζωικού κέντρου, αφ’ ετέρου δε είναι μη σύννομη, καθώς ήδη έχετε θέσει τις ζωές των ζώων που φιλοξενείτε σε κίνδυνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (εκδήλωση πυρκαγιάς κλπ).
Για όλα τα παραπάνω, θα σας παρακαλούσαμε να μην μπείτε στη διαδικασία της παράθεσης δικαιολογιών σχετικά με την έλλειψη πόρων ή προσωπικού, καθώς η δυσάρεστη κατάσταση που σας έχουμε τεκμηριώσει, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ενδιαφέροντος και αγάπης για τα ζώα και σε αμέλλεια του προσωπικού σας. Περαιτέρω δε και εσείς προσωπικά φέρετε ευθύνες, καθώς κατ’ επανάληψη έχετε αρνηθεί τη βοήθεια που αφιλοκερδώς σας προτείνουμε. Με το (δ) σχετικό σας προτείναμε πολυάριθμες ρεαλιστικές και απτές λύσεις σε πολλά προβλήματα και σας προσφέραμε την αμέριστη και αφιλοκερδή συνδρομή μας, πλην όμως ουδέποτε μας απαντήσατε. Η μόνη ενέργεια στην οποία προβήκατε μετά τη λήψη της αίτησής μας, ήταν να κλειδώσετε με λουκέτα τους χώρους των δύστυχων ζώων (!!!).
Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε την άμεση υλοποίηση των παρα-κάτω :
• Από τη στιγμή που ένα ζώο θα εισαχθεί στο κέντρο, θα πρέπει να ζυγίζεται με ζυγαριά ακριβείας, αφ’ ενός μεν για να διαπιστώνονται οι αυξομειώσεις του βάρους του κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο κέντρο, αφ’ ετέρου δε για να είναι δυνατή η σωστή δόση της φαρμακολογίας, αν και όταν χρειαστεί.
• Όταν ένα ζώο εισάγεται στο κέντρο, θα πρέπει άμεσα να ψεκάζεται και να γίνονται οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα και όχι μόνο σε αυτά που οι γιατροί του κέντρου πιθανολογούν ότι ασθενούν.
• Να τοποθετείται οπωσδήποτε σήμανση στείρωσης (δερματοστιξία) στα ζώα κατά την επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους περιβάλλον και να εξεταστεί η περίπτωση και τοποθέτησης microchip, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση διπλής στείρωσης.
• Όταν ένα ζώο νοσεί από καλααζάρ σε αρχικό στάδιο, να του δίνεται η δυνατότητα να υιοθετείται.
• Η διαμονή των ζώων να πραγματοποιείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (χώρος ξεκούρασης 4τμ και χώρος ατομικής άσκησης 4τμ). Οι χώροι θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν καθαροί και να τηρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, σχετικά με τη μόνωση, τον εξαερισμό και τη θέρμανση.
• Σχετικά με τη δυνατότητα της καθημερινής ομαδικής άσκησης (βόλτα) των ζώων, όπως σας έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει, μπορούμε να συνδράμουμε ουσιαστικά με προσωπική εργασία των μελών μας. Προφανώς για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδος σε συγκεκριμένα μέλη μας, τα οποία ταυτόχρονα θα φωτογραφίζουν τα ζώα, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να υιοθετηθούν μέσω του διαδικτύου.
• Τα περιστατικά που χρήζουν ορθοπεδικής φροντίδας, θα πρέπει να διεκπεραιώνονται με χρήση βιδών, λάμων κλπ κι όχι απλώς με νάρθηκα.
• Τα στοιχεία όσων υιοθετούν ζώα από το ΔΙΚΕΠΑΖ, θα πρέπει να είναι προσβάσιμα στα μέλη των Φιλοζωικών Σωματείων.
• Θα πρέπει να αιτηθείτε την περαιτέρω επάνδρωση του προσωπικού περισυλλογής, καθώς και την περαιτέρω προμήθεια οχημάτων περισυλλογής (το 2003, με 2 οχήματα εξυπηρετούσατε 7 Δήμους και σήμερα με τα ίδια οχήματα, θα πρέπει να εξυπηρετείτε 22 Δήμους).
• Θα πρέπει το κέντρο να λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό, για την εξυπηρέτηση σοβαρών εκτάκτων περιστατικών και το Σαββατοκύριακο. Εξάλλου το Σαββατοκύριακο εξυπηρετεί πολύ τους ιδιώτες που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν κάποιο αδέσποτο ζώο, με το δεδομένο ότι τα ωράρια εργασίας τις καθημερινές, δεν τους δίνουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να επισκεφτούν το κέντρο. Το αυτό ισχύει και για τυχόν εθελοντές, που θα μπορούσαν άνετα να συνδράμουν το έργο σας το Σαββατοκύριακο.
• Η κεντρική είσοδος να μην μένει ανοικτή και γενικώς να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην χάνονται ζώα.
• Να απομακρυνθούν άμεσα από το κέντρο τα ζώα που ανήκουν στο προσωπικό του κέντρου, καθώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η επιθυμία μας είναι να συνδράμουμε το έργο του ΔΙΚΕΠΑΖ και όχι να αντιπαρατιθέμεθα με εσάς. Θέλουμε όμως ως έλληνες φορολογούμενοι και ως ευαισθητοποιημένοι φιλόζωοι, το ΔΙΚΕΠΑΖ να κατέχει επάξια τον τίτλο του και να διαδραματίζει με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία απέναντι σε ανήμπορες ψυχές, το ρόλο του. Είναι προφανές ότι τα φιλοζωικά σας αισθήματα δεν συνάδουν με τα καθήκοντα που σας όρισε η πολιτεία. Αυτό είναι δικαίωμά σας. Οφείλεται όμως να εφαρμόζετε καθημερινά, όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
Στον αγώνα για την προστασία και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, θα μας έχετε ακούραστους συμμάχους. Θα πρέπει όμως να μας ανοίξετε διάπλατα τις πόρτες του κέντρου, καθώς από τον αγώνα μας, μόνο να κερδίσετε έχετε.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι λοιποί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να προβούν στις δέουσες ενέργειές τους, σχετικά με τα αναφερόμενα στην παρούσα.
Τα Φιλοζωικά Σωματεία, επιφυλάσσονται να δημοσιοποιήσουν στο μέλλον τις αναφερόμενες στην παρούσα καταγγελίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να προσφύγουν αφ’ ενός μεν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αφ’ ετέρου δε ενώπιον του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Διεύθυνση Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2. Τμήμα Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής.
3. Δήμος Αγίας Βαρβάρας.
4. Δήμος Αγίων Αναργύρων
5. Δήμος Αιγάλεω
6. Δήμος Αχαρνών
7. Δήμος Ζεφυρίου
8. Δήμος Ιλίου
9. Δήμος Κερατσινίου
10. Δήμος Κορυδαλλού
11. Δήμος Μελισσίων
12. Δήμος Μοσχάτου
13. Δήμος Ν. Σμύρνης
14. Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας
15. Δήμος Νίκαιας
16. Δήμος Περάματος
17. Δήμος Περιστερίου
18. Δήμος Πετρουπόλεως
19. Δήμος Σαλαμίνας
20. Δήμος Χαϊδαρίου
21. Δήμος Πειραιά
www.sinzoofilikon.weebly.com sinzoofilikon@gmail.com
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, που αποτελείται από 23 νόμιμα σωματεία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, που αποτελείται από 110 νόμιμα σωματεία , αφού ενημερώθηκε πλήρως για την κατάσταση που επικρατεί στο ΔΙΚΕΠΑΖ, τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, και τον αυθαίρετο πολλές φορές τρόπο λειτουργίας του, συμφωνεί και στηρίζει τις θέσεις των φιλοζωικών συλλόγων που υπογράφουν την παρούσα επιστολή για το θέμα αυτό και δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν μαζί τους, ώστε να αλλάξουν τόσο οι συνθήκες που ζουν τα ζώα όσο και ο τρόπος λειτουργίας του.
Εν έτι 2011 σε μια πολιτισμένη κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της, δεν χωρούν εικόνες σαν αυτές που αποτυπώνονται σε φωτογραφίες από ζώα που διαβιούν μέσα στο ΔΙΚΕΠΑΖ.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφήνει τα ζώα να σαπίζουν μέσα σε κλουβιά.
Η Πολιτεία ας πάρει τα μέτρα της πριν είναι πολύ αργά.
Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και
Για την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων
Αναστασία Μπομπολάκη
Ελένη Γερνά
Μάριζα Χριστοδούλου
Αγγέλα Μπαρτσώκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου