Σελίδες

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Greyhounds

Δίνουν αγώνα για να ζήσουν...

Μετά από παράπονα κατοίκων για το Πάρκο (εκτροφείο) σκύλων ράτσας Γκρέιχαουντ για έντονη δυσοσμία, οι αρχές της Florida ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μακάβριο θέαμα. 37 νεκρά σκυλιά, σε αποσύνθεση που πέθαναν από την ασιτία αλλά και 5 ζωντανά σκυλιά που ήταν πολύ κοντά στον θάνατο. Μερικά από τα σκυλιά είχαν στο λαιμό τους ταινία μονωτική, γεγονός που...


οδηγεί τις αρχές στο συμπέρασμα ότι ο ιδιοκτήτης τους τα άφησε επίτηδες να πεθάνουν αφού έληξε η περίοδος των αγώνων.

Τα Greyhound χρησιμοποιούνται σε κούρσες, αντίστοιχες του ιπποδρομου, όποι διάφοροι στοιχηματίζουν για το σκύλο - νικητή. Δυστυχώς, όταν η σαιζόν τελειώνει, τα ζώα αυτά θανατώνονται ή εγκαταλείπονται σαν άχρηστα εργαλεία.

Τα Greyhounds που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των αγώνων ζουν μια άθλια ζωή και πεθαίνουν με άσχημο τρόπο. ΑΠό τη μέρα που γεννιέται ένα τέτοιο σκυλί, το ρολόι μετρά αντίστροφα για αυτό.

Δεκάδες Γκρέιχαουντ θανατώνονται κάθε χρόνο αφού οι εκτροφείς τους αποφασίζουν ότι δεν είναι αρκετά γρήγορα για να κερδίσουν μια κούρσα.

Άλλα πυροβολούνται, άλλα θάβονται ή άλλα απλά εγκαταλείπονται χωρίς νερό ή τροφή.

Όσο για τα..γρήγορα, ζουν όσο πετυχαίνουν καλές επιδόσεις και φέρνουν χρήματα στους ιδιοκτήτες τους.

Πριν λίγα χρόνια, βρέθηκαν τα πτώματα 10.000 γκρέιχαουντ στην Αγγλία, σε ένα χωράφι. Όλα τα σκυλιά είχαν πυροβοληθεί.


Άλλα 3.000 νεκρά γκρέιχαουντ βρέθηκαν σε μια αυλή ενός υπαλλήλου σεκιούριτι, ο οποίος παραδέχτηκε ότι για 40 χρόνια έβγαζε τα προς το ζειν του πυροβολώντας χτυπημένα ή ηλικιωμένα σκυλιά που του έφερναν οι ιδιοκτήτες των σκύλων αυτών.

Περίπου 140 σκυλιά γκρέιχαουντ εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από την κατοχή ενός αντρα που πληρώθηκε για να ξεφορτωθεί τα αποτυχημένα σκυλιά σε καταφύγια αδέσποτων. Τα ζώα όμως δεν βρέθηκαν ποτέ και οι αρχές πιστεύουν ότι εγκαταλήφθηκαν στην έρημο της Αριζόνα.


Τα Γκρέιχαουντ είναι πολύ κοινωνικά σκυλιά και απολαμβάνουν τα χάδια και τον καναπέ, δίνοντας όλη την αγάπη τους στην οικογένεια τους.Όμως τα γκρέιχαουντ των αγώνων, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε κλουβιά και συνήθως κρατούνται πολλά μαζί.

Είναι ζώα ιδιαίτερα ευαίσθητα στην αλλαγή της θερμοκρασίας γιατί δεν έχουν πολύ λίπος, ούτε πολύ τρίχωμα. Και όμως χρησιμοποιούνται στους αγώνες και τρέχουν κάτω από βροχή ή με πολλή ζέστη. Πολλές φορές βρέθηκαν σκυλιά που τους είχε χορηγηθεί κοκαίνη και άλλα ναρκωτικά για να τρέχουν πιο γρήγορα και να μην αισθάνονται τον πόνο τους.

Σημειώθηκε περιστατικό σε έναν χώρο αγώνων με σκυλιά, όπου ο υπεύθυνος υπάλληλος που έβαζε τα ζώα στην εκκίνηση, έδενε για πλάκα την ουρά τους με πετονιά σε μια κολώνα και όταν τα σκυλιά έφευγαν με φόρα για να τρέξουν στον αγώνα, η ουρά τους κοβόταν...

Άλλα ζώα πέθαναν μέσα στο στίβο από υπερβολική πίεση και καρδιά.

Δεκάδες σκυλιά μεταφέρονται μέσα σε μεγάλα φορτηγά, χωρίς εξαερισμό, με 2 ή 3 σκυλιά σε κάθε κλουβί.

Τραγική επίσης είναι η μέθοδος εκπαίδευσης των σκύλων για να τρέξουν, με ζωντανά κουνέλια ως θύματα που αφήνονται στον στίβο και κυνηγιούνται από δεκάδες σκυλιά.

Στην Μασαχουσέτη, 500 σκυλιά τραυματίστηξκαν σοβαρά (σπασμένα πόδια, εγκεφαλικά, θερμοπληξία) μόνο μέσα σε ένα χρόνο.

Σε όλο το κόσμο οι φιλόζωοι αντιδρούν και αρνούνται να επισκεφτούν τέτοια θεάματα. Από το 2001 στις ΗΠΑ έχουν ήδη κλείσει 25 στίβοι αγώνων Γκρέιχαουντ λόγω της μη προσέλευσης του κοινού. Σήμερα, 2010, η Μασαχουσέτη απαγόρευση τους αγώνες Γκρέιχαουντ, όπως και άλλες περιοχές.

adespoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: