Σελίδες

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Η "ΓΛώσσα των Ζώων"

Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος μας μιλάει για τη «Γλώσσα των Ζώων»

στο Dasein, Σολωμού 12, Εξάρχεια, στις 10/11/2010 και ώρα 19.00.

O Σύλλογος Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής (ΠΟΦΥΖΩ) σε συνεργασία με το Masterclass του φιλοσοφικού καφενείου Dasein, προσκαλούν τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο να μας μιλήσει για τη «Γλώσσα των Ζώων».
Ο καθηγητής θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη πλευρών της συμπεριφοράς των ζώων, όχι πλέον υπό το πρίσμα του ανθρωπομορφισμού, αλλά...


βάσει επιστημονικών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μόλις τα τελευταία 30 χρόνια. Οι νέες αυτές έρευνες και ανακαλύψεις, κυρίως της επιστήμης της ηθολογίας, φωτίζουν τις μέχρι τώρα αντιλήψεις μας για τα ζώα και μας κάνουν να αναρωτηθούμε εάν θα πρέπει να αλλάξουμε άρδην τη συμπεριφορά μας και τη στάση μας ως προς αυτά και να τα αντιμετωπίσουμε πλέον σύμφωνα με αυτό αυτό που πραγματικά είναι – σαν αυτόνομες και ξεχωριστές οντότητες - και όχι σύμφωνα με αυτό που θα θέλαμε να είναι, όπως κάναμε μέχρι τώρα προκειμένου να τα καταστήσουμε υποχείριά μας και να τα μετατρέψουμε σε αντικείμενα εκμετάλλευσης και χρήσης στην υπηρεσία μας.
Διότι όπως μας προτρέπει ο Henry Beston, πατέρας του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος: «Χρειαζόμαστε μια διαφορετική, σοφότερη και ίσως ποιο μυστικιστική άποψη για τα ζώα. Σε ένα κόσμο αρχαιότερο και πιο ολοκληρωμένο από τον δικό μας τα ζώα κινούνται και δρουν ολοκληρωμένα. Προικισμένα με επεκτάσεις των αισθήσεων που εμείς χάσαμε ή δεν αποκτήσαμε ποτέ. Ζώντας από φωνές που ποτέ δεν θα ακούσουμε. Δεν είναι όμοιά μας. Δεν είναι κατωτέρα μας. Είναι άλλα έθνη. Πιασμένα μαζί μας στο δίχτυ της ζωής και του χρόνου. Φυλακισμένα μαζί μας στο μεγαλείο και την επώδυνη προσπάθεια της ζωής στη γη.»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Dasein, Σολωμού 12, Εξάρχεια, στις 10/11/2010 και ώρα 19.00.Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία) και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Χρημάτισε Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 370 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.
http://www.dasein.gr/content.php?id=1365 & http://pofyzo.blogspot.com/


ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ
Πληροφορίες: Ρόζα Μηνακούλη 210-8814677 & Μάριζα Χριστοδούλου 6979-314028

Δεν υπάρχουν σχόλια: