Σελίδες

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Περί μεταφοράς κατοικίδιων στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ

Διαβούλευση, διευκρινίσεις και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου , σε σχέση με τις μεταφορές κατοικίδιων προτείνει επιστολή που έλαβε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή από το Σώμα Επιθεωρητών, μετά από σχετική πιστολή που τους είχαν στείλει, σχετικά με το σκυλάκι που πέθανε το καλοκαίρι στον χώρο αποσκευών λεωφορείου του ΚΤΕΛ.
Επίσης από πληροφορίες της, το Σώμα Επιθεωρητών τεκμηριώνει βάσει των ισχυόντων νόμων την δυνατότητα που έχει ο ιδιοκτήτης του σκύλου κατά του οδηγού του λεωφορείου για μήνυση αλλά και αγωγή αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης. ΜΚΟ έλαβαν επίσης την επιστολή αυτή από το Σώμα Επιθεωρητών Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν της αναφοράς πολίτη για θάνατο ζώου στα ΚΤΕΛ Αχαίας (περιστατικό δημοσιευμένο στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία). Η επιστολή είναι σε μορφή pdf και δεν μπορούμε να τη δημοσιεύσουμε. Ακολουθεί η αναφορά της ΜΚΟ Psychanimal επί του θέματος :





H M.K.O. Psychanimal εφόσον της ζητήθηκε απο το σώμα επιθεωρητών και ελεγκτών του Υπουργείου μεταφορών – υποδομών και δικτύων, κατόπιν της επιστολής της προς το Υπουργείο Μεταφορών και κατόπιν της αναφοράς πολίτη για θάνατο ζώου στα ΚΤΕΛ Αχαίας (περιστατικό δημοσιευμένο στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία), ανέλυσε διεξοδικά το θέμα των προβλημάτων που προκύπτουν στη μεταφορά ζώων με το ΚΤΕΛ αλλα και με το τρένο.

Ύστερα απο τους προσφάτους θανάτους ζώων στα ΚΤΕΛ, που ελπίζουμε ότι θα επιφέρουν και κυρώσεις από το πειθαρχικό συμβούλιο των ΚΤΕΛ, στα πλαίσια της διαβούλευσης για την αλλαγή και συγκεκριμενοποίηση του νόμου που έχει αρχίσει στο Υπουργείο, η ΜΚΟ Psychanimal εξέθεσε τις προτάσεις της στο Σώμα επιθεωρητών, έτσι ώστε να μεταφερθούν στο Υπουργείο μεταφορών και ενημέρωσε σχετικά τον Yπουργό μεταφορών – υποδομών και δικτύων κο. Δημήτρη Ρέππα και τον Υφυπουργό και συγκοινωνιολόγο κο. Σπύρο Βούγια.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι δημιουργικές και πρωτότυπες και είναι χωρίς κόστος ή με πραγματικά ελάχιστο κόστος για τον πολίτη και το κράτος και μπορούν να βοηθήσουν, τόσο τους αλλεργικούς ανθρώπους, όσο και τους ιδιοκτήτες ζώων. Κατόπιν συνομιλίας με ειδικούς αλλά και με αλλεργικά άτομα που είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες ζώων και αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το θέμα και κατόπιν ταξιδιού μας με ΚΤΕΛ για να διαπιστώσουμε τις συνθήκες, πιστεύουμε οτι με μερικές μικρές ή πρωτότυπες αλλαγές μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη συνύπαρξη των δυο πληθυσμών που καλούνται να μετακινηθούν συχνά μαζί, μέσα στα ΚΤΕΛ: των ιδιοκτήτων ζώων και των ανθρώπων με αλλεργία.

Είναι δείγμα πολιτισμού και ταυτόχρονα γεγονός ότι ολοένα κα περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν κατοικίδιο ζώο στην Ελλάδα και το εντάσσουν στην ζωή τους και στις μετακινήσεις τους και ενδιαφέρονται πραγματικά στο να μεταφερθεί σώο και τους κοστίζει ψυχικά αν πάθει οτιδήποτε όπως και υποφέρει το ίδιο το ζώο σε τέτοια περίπτωση. Βάση ερευνών διεθνών φορέων, και της επιστήμης της ανθρωζωολογίας, κλάδου της ηθολογίας, γίνεται ολοένα και περισσότερο συνείδηση διεθνώς ότι τα ζώα έχουν αισθήσεις και συναισθήματα και υποφέρουν και δεν είναι αντικείμενα.

Με σεβασμό στους μη φιλόζωους συμπολίτες μας καθώς και στους αλλεργικούς στα ζώα ανθρώπους , πιστεύουμε ότι με τις κατάλληλες κινήσεις και αποφάσεις που προϋποθέτουν πολίτική βούληση, θα βρεθεί η χρυσή τομή έτσι ώστε να ταξιδεύουν και οι μεν και οι δε με ασφάλεια και άνεση.


M.K.O.Psychanimal
Ψυχολόγοι και Άλλοι Επιστήμονες Υπέρ της Προστασίας Ζώων






2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Επιστολή
( Psychanimal)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ-ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΒΑΘΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Αθήνα 15/10/2010
Αρ.Πρ. 1610/1562
ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΤ/ΤΑΣ
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Υποδομών
Μεταφορών και Δικτύων
Γενική Διεύθυνση Μεταφορών
Τμήμα Υπεραστικών Συγκοινωνιών

ΚΟΙΝ: α) Πολιτικό Γραφείο Υπουργού
Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
β) Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων
κ. Μπομπολάκη Βυσσίνου Αναστασία
Γέφυρα Κόμβου Γαλατά
Γαλατάς Χανιά
73100 Χανιά
γ) PSYCHANIMAL
psychanimal@gmail.com
δ) ΚΤΕΛ Αχαϊας
Ζαϊμη 2 και Όθωνος Αμαλίας
26221 Πάτρα
ε) κ. Τεγοπούλου Ελένη
lenatelena@hotmail.com



ΘΕΜΑ: Συνθήκες μεταφοράς κατοικίδιων ζώων από λεωφορεία των ΚΤΕΛ

Με αφορμή καταγγελία πολίτη σχετικά με μεταφορά κατοικίδιου ζώου, μέσα στο χώρο των αποσκευών, στο δρομολόγιο των ΚΤΕΛ: Αθήνα- Αίγιο , που είχε ως αποτέλεσμα το ζώο να καταλήξει νεκρό στο Αίγιο, προβήκαμε σε διερεύνηση του θέματος, συγκεντρώνοντας τα εξής στοιχεία:
Α) Ζητήθηκαν τηλεφωνικά απόψεις δύο φιλοζωικών οργανώσεων (που επιλέχθηκαν δειγματοληπτικά) σχετικά με την νομοθεσία μεταφοράς κατοικίδιων από λεωφορεία των ΚΤΕΛ, οι οποίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι ασαφές. ( συνημμένες οι επιστολές των φιλοζωικών οργανώσεων μαζί με όλα τα συνημμένα τους ). Επιπροσθέτως στην επιστολή της μίας εκ των δύο υπάρχουν και προτάσεις για τυχόν τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου.
Β) Μέσω της αλληλογραφίας που έγινε με το ΚΤΕΛ Αχαϊας, σχετικά με την εξεταζόμενη αναφορά, μας έγιναν γνωστές οι απόψεις τους σύμφωνα με τις οποίες: « Δυστυχώς το ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο είναι αόριστο και ασαφές αφού δεν διευκρινίζεται εάν η μεταφορά του ζώου θα γίνεται στην καμπίνα των επιβατών και σε ποια σημεία ή θα γίνεται στο χώρο αποσκευών. ……….Ιδιαίτερα επισημαίνεται και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το αρμόδιο Υπουργείο ότι η εφαρμογή της προαναφερόμενης διάταξης στα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην χώρα με τον Ν. 2963/2001 βρίσκει αντίθετη μερίδα επιβατών, οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι αρνούνται να συνταξιδεύουν στον ίδιο χώρο με ζώα……… Τέλος προτείνεται η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου σας να επιλύσει άμεσα το θέμα αυτό διευκρινίζοντας με εγκύκλιο τόσο το χώρο μεταφοράς των ζώων όσο και το βάρος αυτών, προς αποφυγή αντεγκλήσεων των ΚΤΕΛ και του προσωπικού αυτών με τους ιδιοκτήτες των μεταφερόμενων ζώων αλλά και τους επιβάτες.» . H εν λόγω επιστολή του ΚΤΕΛ Αχαϊας όπως διαπιστώσαμε είναι ακριβώς η ίδια επιστολή ( με εξαίρεση μία παράγραφο που αφορά στην εξεταζόμενη αναφορά) την οποία σας απέστειλε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών με το υπ. αριθ. 2935/7.9.2010 έγγραφό τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η άποψη του ΚΤΕΛ Αχαϊας συμπίπτει με την άποψη του Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών.

Ανώνυμος είπε...

Γ) Τέλος από το υπ. αριθ.. Β/43094/4247/14.09.2010 έγγραφό σας ενημερωθήκαμε ότι έχει αρχίσει διαδικασία διαβούλευσης με όλους του ενδιαφερόμενους φορείς και τις αρμόδιες Υπηρεσίες σε μία προσπάθεια αλλαγής ( μέσω σχετικής εγκυκλίου ή ρύθμισης ) του νομοθετικού πλαισίου μεταφοράς ζώων με λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Ως εκ τούτου θα θέλαμε με την σειρά μας να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Από τα διερεύνηση του νομοθετικού πλαισίου καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:

Ο ν. 2963/2001 « Οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία, τεχνικός έλεγχος οχημάτων και ασφάλεια χερσαίων μεταφορών» στο άρθρο 15 παρ. ιδ., καθώς και η υπ. αριθ. Β36934/2805/2005 «Έκδοση χάρτη υποχρεώσεων προς τον καταναλωτή (Χ.Υ.Κ) των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου του ν. 2963/2001, στο άρθρο 2 παρα. Ιδ αντίστοιχα, αναφέρουν :
« απαγορεύεται η μεταφορά ζώων, πλην των περιπτώσεων ζώων συνοδείας, αναπήρων ή μικρών κατοικιδίων ζώων, που μεταφέρονται με κατάλληλα για τον σκοπό αυτό μέσα.»

Στην συγκεκριμένη διάταξη δεν προσδιορίζεται:
α) ο χώρος στον οποίο θα τοποθετείται το ζώο
β) τα κατάλληλα μέσα για την μεταφορά του ζώου
γ) το μέγεθος του ζώου που θα μπορεί να μεταφέρεται

Επιπροσθέτως:
Στο άρθρο 15 και 17 του ν. 2963/2001 καθώς και στα άρθρο 2 , 3 και 4 της η υπ. αριθ. Β36934/2805/2005 ( ΧΥΚ) δεν αναφέρεται η υποχρέωση του μεταφορέα ( ΚΤΕΛ) καθώς και του προσωπικού του μεταφορέα για την ασφαλή μεταφορά και φροντίδα του ζώου κατά την διάρκεια της μεταφοράς, καθώς επίσης και δεν αναφέρονται τυχόν κυρώσεις για θάνατο του ζώου ή κακοποίηση του ζώου ή γενικότερα μη ασφαλή μεταφορά του ζώου από υπαιτιότητα του μεταφορέα. Αντίστοιχα αναφέρονται υποχρεώσεις και κυρώσεις για απώλεια και ασφαλή μεταφορά επιβατών, αποσκευών και ασυνόδευτων δεμάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να επιταχύνετε την διαδικασία της διαβούλευσης και να προβείτε σε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ( κανονιστική διάταξη, διευκρίνιση κτλ) έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει, ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, όπως επίσης και το Σώμα Επιθεωρητών του ΥΠΥΜΕΔΙ .


Η Γενική Επιθεωρήτρια


Ξένη Δεμερούτη

psychanimal