Σελίδες

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ελένη Πορτάλιου.''ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ'' & ζώα

Οι δεσμεύσεις για τα ζώα της υποψήφιας δημάρχου Αθηναίων Ελένης Πορτάλιου


"ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" &ζώα

Οι απαντήσεις της κας Ελένης Πορτάλιου, υποψήφιας Δημάρχου Αθηναίων με τον συνδυασμό " ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ', στο ερωτηματολόγιο που απέστειλε , εν όψει των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Πανελλαδική Συντονιστική Ζωοφιλικών Σωματείων σε όλους τους συνδυασμούς για τα θέματα των ζώων :ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.. Ο Δήμος ........................ δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε ενημερωτική καμπάνια που να προωθεί την προστασία των ζώων, να ενημερώνει και να προάγει τη φιλοζωία στην περιοχή του, κάτι απολύτως απαραίτητο για να αλλάξουν οι αντιλήψεις των δημοτών για το συγκεκριμένο θέμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα προωθήσετε και με ποιο συγκεκριμένο τρόπο τέτοιου είδους ενημερωτικές καμπάνιες και σε ποιες ειδικότερα κοινωνικές ομάδες ( σχολεία, αγρότες, κτηνοτρόφους εκπαιδευτικούς κλπ)

E.Π : Καταρχήν πιστεύουμε ότι ο δήμος Αθηναίων πρέπει να συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με τα φιλοζωικά σωματεία και τους φιλόζωους στην πόλη μας και γι’ αυτό προτείνουμε να δημιουργηθεί μια μόνιμη επιτροπή εργασίας. Ο δήμος πρέπει να έχει σταθερή επικοινωνία με τα Μ.Μ.Ε που ασχολούνται σε μόνιμη βάση, να αξιοποιήσει το δημοτικό σταθμό 9,84 και να επιδιώξει να πολλαπλασιαστούν οι φιλοζωικές στήλες και εκπομπές. Επίσης, πρέπει να προωθήσει ένα ενημερωτικό πρόγραμμα στα σχολεία και στις γειτονιές μέσω των διαμερισμάτων και των τοπικών εθελοντικών κινημάτων.


2.. Η ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ) των κηδεμονευόμενων ( ιδιόκτητων ) ζώων
συντροφιάς είναι υποχρεωτική από το νόμο 3170/2003
.Ελάχιστοι όμως κηδεμόνες φροντίζουν για τη σήμανση των ζώων τους με αποτέλεσμα τις αθρόες εγκαταλείψεις και τη διαιώνιση του προβλήματος των αδέσποτων, σκύλων και γατών.
ΕΡΩΤΗΣΗ Δεσμεύεστε να προχωρήσετε σε υποχρεωτικό έλεγχο μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς και σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, ώστε να ελέγξετε τους ιδιοκτήτες σκύλων και γατών και να επιβάλετε τα πρόστιμα, που προβλέπει η σχετική Νομοθεσία ; Με ποιόν χρονικό ορίζοντα ;

Ε.Π: Είναι αυτονόητο ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί και αυτό μπορεί να γίνει απλά κατά την αγορά ή την υιοθεσία, όταν το ζώο αποκτιέται με αυτή τη διαδικασία. Στις άλλες περιπτώσεις, που το ζώο περισυλλέγεται από το δρόμο ή χαρίζεται στον κηδεμόνα του, μόνο μια εκστρατεία ενημέρωσης, πειθούς και μαζικής σήμανσης μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Οι κηδεμόνες, όταν δεν μπορούν να κρατήσουν το ζώο, δεν θα πρέπει να το εγκαταλείπουν αλλά να απευθύνονται στο δήμο ή τα φιλοζωικά σωματεία για να βρίσκεται μια αποδεκτή λύση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος για τους παραβάτες. Γενικότερα, είναι ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση για τις υποχρεώσεις του κηδεμόνα προς το ζώο που αποκτά, ώστε να αποθαρρύνεται η επιπόλαια και ανεύθυνη απόκτηση ζώων.

3..Δεν υπάρχει δημοτικό Καταφύγιο- Κλινική ζώων στην πόλη σας , όπου τα ζώα θα στειρώνονται ή θα θεραπεύονται και στην συνέχεια θα επανατοποθετούνται, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.3170/2003.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Πως δεσμεύεστε ότι θα προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ιδρυθεί άμεσα έστω κλινική στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτων ζώων και από πού θα αντλήσετε τους σχετικούς οικονομικούς πόρους ;

Ε.Π : Σύμφωνα με το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων οι στειρώσεις και οι θεραπείες γίνονται σε νομίμως λειτουργούντα κτηνιατρεία, σε συνεργασία με τον κτηνιατρικό σύλλογο Αθήνας. Έχουμε προ πολλού προτείνει τη δημιουργία δημοτικού καταφυγίου, που αποτελεί οικονομικότερη και καλύτερη από πλευράς φροντίδας λύση για τις ανάγκες των αδέσποτων ζώων. Σ’ αυτό θα μπορούν να γίνονται οι στειρώσεις και οι θεραπείες.


4. .ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε επισκεφθεί το Δημοτικό Καταφύγιο πρόσφατα;
Αν ναι, ποια είναι η γνώμη σας για τις συνθήκες λειτουργίας του και τι προτίθεστε να κάνετε για να τις βελτιώσετε;

Ε.Π: Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης Ελθήνα Αγγελοπούλου και Ελένη Πορτάλιου μαζί με την Ευμορφία Ευαγγελίδου – μέλος της τριμελούς επιτροπής του δήμου - και τη δημοσιογράφο Λιάνα Μαλανδρινιώτη, επισκεφτήκαμε το καταφύγιο με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο δήμος. Διαπιστώσαμε ότι δεν τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις , που είναι απαραίτητες για την καλή διαμονή και θεραπεία των ζώων, τα οποία οδηγούνται εκεί . Με δεδομένο ότι διατίθενται 35.000 ευρώ μηνιαίως, χωρίς το ποσό αυτό να αποδίδεται σε αριθμό 100 ζώων και σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη όπως ορίζει η σύμβαση, έχουμε καταγγείλει τη συγκεκριμένη συμφωνία του δήμου και έχουμε ζητήσει νέα διαδικασία επιλογής καταφυγίων. Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τον καλύτερο τρόπο όταν δημιουργηθεί δημοτικό καταφύγιο.

5.. Οι στειρώσεις των αδέσποτων σκύλων είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ώστε να περιορισθεί ο αριθμός τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως και με ποιες συγκεκριμένες προτάσεις δεσμεύεστε ότι θα αρχίσετε , συνεχίσετε, οργανώσετε καλύτερα, ή εντατικοποιήσετε το πρόγραμμα στειρώσεων ;
Θα διαθέσετε ειδικό όχημα για την μεταφορά των τραυματισμένων ζώων και για την περισυλλογή τους, η οποία μέχρι σήμερα γίνεται με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των εθελοντών με αποτέλεσμα την εξαιρετικά μεγάλη φθορά των οχημάτων τους.;

Ε.Π : Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στο δήμο Αθηναίων, το οποίο και επισυνάπτουμε. Η Ανοιχτή Πόλη υποστηρίζει ότι η περισυλλογή των αδέσποτων ζώων πρέπει να γίνεται από τα ΒΑΝ του δήμου Αθηναίων, πρακτική που ίσχυε στο παρελθόν και ικανοποιούσε τα φιλοζωικά σωματεία. Σήμερα ο δήμος έχει αναθέσει την περισυλλογή και μεταφορά σε ιδιωτική εταιρεία, με υψηλό κόστος και καθόλου ικανοποιητικές υπηρεσίες.


6. Η εγκατάλειψη και κακοποίηση των ζώων στη χώρα μας έχουν πάρει τραγικές διαστάσεις. Οι φιλοζωικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα καθημερινά καθώς καλούνται να διαχειριστούν τις δηλητηριάσεις ,δολοφονίες, τραυματισμούς και εγκαταλείψεις σε όλη την επικράτεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως προτίθεστε να στηρίξετε έμπρακτα (υλικά και ηθικά) τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής σας και να έχετε άμεση και ουσιαστική συνεργασία μαζί τους. για το αποτέλεσμα που έχει άμεση σχέση με την εικόνα του τόπου και της οικονομίας (τουρισμός κλπ) ;

Ε.Π : Ο δήμος Αθηναίων πρέπει να δημιουργήσει ένα κέντρο και γραμμή καταγγελιών πολιτών που θα αφορούν στην κακοποίηση ή τη δολοφονία ζώων, ώστε να επιλαμβάνεται αναλόγως με το εκάστοτε πρόβλημα: συστάσεις στους ιδιοκτήτες, απελευθέρωση ζώων, καταγγελίες στην αστυνομία για προσαγωγή σε δίκη ενόχων.


7.. Η πώληση ζώων συντροφιάς και εξωτικών ζώων από καταστήματα (pet shops) και τις λαϊκές αγορές που χαρακτηρίζονται από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, συμβάλλουν τα μέγιστα στον υπερπληθυσμό των αδέσποτων, στην παράνομη διακίνηση εξωτικών ειδών και προωθεί την ιδέα του ζώου ως αντικείμενο.
ΕΡΩΤΗΣΗ :Με τι τρόπους θα ενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες σας για έλεγχο των καταστημάτων πώλησης και την απαγόρευση πώλησης ζώων στις λαϊκές, όπου παράνομα πωλούνται διάφορων ειδών ζώα στα πλαίσια βέβαια των αρμοδιοτήτων σας ;

Ε.Π: Είναι ένα έργο που μπορεί να επιτελέσει η δημοτική αστυνομία, σε συνεργασία με τους φιλόζωους και το Τμήμα Πανίδας του δήμου Αθηναίων

8..Η εκμετάλλευση και άγρια κακοποίηση των ζώων που χρησιμοποιούνται στα τσίρκο προς διασκέδαση των ανθρώπων θεωρείται απομεινάρι του παρελθόντος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεσμεύεστε να προχωρήσετε στην απαγόρευση παραστάσεων τσίρκο με ζώα στο Δήμο σας ,ότι δεν θα δίνετε άδεια λειτουργίας και ότι θα σφραγίζετε αυτό όταν παρά την έλλειψη άδειας προχωρά σε παραστάσεις ,όπως σε πολλές άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις αλλά και ολόκληρες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ε.Π : Δεσμευόμαστε απολύτως να απαγορεύσουμε τη λειτουργία τσίρκων με ζώα στο δήμο Αθηναίων. Η Ανοιχτή Πόλη μπορεί να συμμετάσχει με τα μέλη της σε πανελλαδικές σχετικές καμπάνιες απαγόρευσης.

9. Λειτουργούν Δημοτικά Σφαγεία στην περιοχή σας; Αν ναι,
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η γνώμη σας για τις συνθήκες λειτουργίας τους και σε τι πρόσθετα μέτρα πρόκειται να προβείτε, αν αυτές δεν είναι οι επιβαλλόμενες από τον νόμο;
Γίνετε η σφαγή των ζώων με αναισθητικό και πως το ελέγχετε αυτό;

Ε.Π : Δεν υπάρχουν δημοτικά σφαγεία στο δήμο Αθηναίων, αλλά σε κάθε περίπτωση συμφωνούμε με τις θέσεις σας.


10 .ΕΡΩΤΗΣΗ. Προτείνουμε οι Δήμοι να εισπράττουν ένα ευρώ το χρόνο , μέσω των λογαριασμών του νερού κάθε νοικοκυριό προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κονδύλι για τις ανάγκες περίθαλψης, στείρωσης, ενημέρωσης κλπ για τα ζώα.
Προτίθεσθε να αξιοποιήσετε την πρόταση αυτή ;

Ε.Π: Στο πλαίσιο της ανακατανομής των δημοτικών τελών υπέρ των φτωχών νοικοκυριών, των μονογονεϊκών οικογενειών και των μικρών μαγαζιών , αποδεχόμαστε μια επιβάρυνση των υψηλών εισοδημάτων και αυτών που κερδοσκοπούν στο χώρο της πόλης υπέρ των ζώων.

11 . Βάσει της εγκυκλίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2/12/2009 ,της οδηγίας της Ε.Ε. 2005/36/ ΕΚ και του ΦΕΚ 31 Α/31Α/27.02.1992 είναι δυνατή πλέον και στην χώρα μας , όπως και σε όλη την Ευρώπη, η αναγνώριση των διπλωμάτων των Ευρωπαίων Κτηνιάτρων.
Οι Ευρωπαίοι Εθελοντές Κτηνίατροι χωρίς Σύνορα προτίθενται να παράσχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στο τομέα των στειρώσεων των αδέσποτων ζώων.
ΕΡΩΤΗΣΗ. Προτίθεσθε να αξιοποιήσετε την μεγάλη αυτή και σωτήρια ευκαιρία;

Ε.Π: Συμφωνούμε με τη συγκεκριμένη εθελοντική συνεισφορά.

12.. Σύμφωνα με την εγκύκλιο με αριθμό πρωτοκόλλου 258562, από 04/02/2008, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τις Νομαρχίες, τα κατά τόπους κτηνιατρικά τμήματα των νομαρχιών είναι υπεύθυνα για την μεταφορά αποδημητικών και άγριων πτηνών που χρήζουν περίθαλψης, στα ειδικά κέντρα, όπως το ΕΚΠΑΖ, ΑΝΙΜΑ όταν δεν υπάρχει τοπικός σταθμός περίθαλψης ή πρώτων βοηθειών. Η μεταφορά πρέπει να γίνεται με ειδικό όχημα της Νομαρχίας. Με το σχέδιο Καλλικράτη οι αρμοδιότητες αυτές των Νομαρχιών μεταβιβάζονται στους Δήμους..
ΕΡΩΤΗΣΗ Θα διαθέσετε όχημα για την μεταφορά; Θα προχωρήσετε στην δημιουργία κέντρου περίθαλψης το οποίο θα περιέχει καραντίνα; Θα συνεργαστείτε με τα τοπικά σωματεία για τα παραπάνω;

Ε.Π: Συμφωνούμε για το όχημα μεταφοράς και τη δημιουργία κέντρου περίθαλψης, το οποίο θα περιέχει καραντίνα. Όσο για τη συνεργασία με τα τοπικά σωματεία, αποτελεί βασική μας αρχή για όλα τα θέματα.

Ελένη Πορτάλιου
δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων
με την Ανοιχτή Πόλη
τηλέφωνα και email επικοινωνίας
Ανοιχτή Πόλη : 210 5202373-5 syntonistiko@gmail.com
Ελένη Πορτάλιου: 210 7512560 portel@ central.ntua.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: