Σελίδες

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

To Psychanimal προτείνει πολλές πασχαλινές συνταγές χωρίς κρέας.

Αυτο το Πάσχα, αν θεωρείτε τον εαυτό σας φιλόζωο, μη φάτε ζώο,
αντίθετα ενημερώστε τους κρεοφάγους για τα μαρτύρια των εκτρεφόμενων ζώων

Vegan Μαγειρίτσα
που συστήνουμε να κάνετε φέτος. Υλικά :

















600 γρ. μανιτάρια σε κομματάκια
- κρεμμυδιάκια φρέσκα
- 1 μαρούλι
- αλάτι
- πιπέρι

Εκτέλεση:
Τα σωτάρουμε όλα μαζί και ρίχνουμε λίγο νεράκι μέχρι να βράσουν.Τα σερβίρουμε με φρέσκο χυμό λεμονιού από πάνω.

και δευτερη παραλλαγη
Χορτοφαγική Μαγειρίτσα 2
Υλικά:
- 1200 γρ. μανιτάρια σε κομματάκια
- κρεμμυδιάκια φρέσκα
- 2 μαρούλια
- 3 ξερά κρεμμύδια
- 1/2 κούπα ρύζι
- 3 κουτ. σούπας φαγόπυρο
- 3 κουτ. σούπας πλιγούρι
- αλάτι
- πιπέρι

Εκτέλεση:Βάζουμε όλα τα λαχανικά στην κατσαρόλα με λίγο νερό για να μαλακώσουν. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το ρύζι, τον φαγόπυρο, το πλιτούρι και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε. Κατά το σερβίρισμα ρίχνουμε και λίγο χυμό λεμονιού.

http://www.ideografhmata.gr/



Vegetarian Μαγειρίτσα με Μανιτάρια

Υλικά για 6 άτομα

700 γραμ. διάφορα μανιτάρια
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζ. του καφέ ρύζι για σούπα
5 φρέσκα φύλλα μαρουλιού
200 γραμ. αντίδια
1 φλιτζ. του καφέ άνηθο
2 αυγά χυμό από 1½ λεμόνι αλάτι, πιπέρι

Παίρνουμε τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε καλά με ένα βρεγμένο πανί. Αν είναι μεγάλα τα κόβουμε σε κομμάτια. Πλένουμε καλά τα αντίδια και τα φύλλα μαρουλιού και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τα αφήνουμε να περιμένουν.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Τα σωτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε μέσα τα φύλλα μαρουλιού και τα αντίδια. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν τα χορταρικά. Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε τη σούπα μας να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά της ώρας.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, χτυπώντας χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Προσθέτουμε το λεμόνι, 2-3 κουτάλες από το μίγμα της σούπας και κατόπιν ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει μια βράση και η ψευτομαγειρίτσα μας είναι έτοιμη.

Σημείωση.
Εάν θέλετε να γίνει εντελώς ελαφριά η μαγειρίτσα, αυγοκόψτε τη μόνο με ασπράδια αυγών. Έτσι δεν θα έχει ίχνος χοληστερίνης και θα είναι κατάλληλη και για τον πιο ιδιότροπο καλεσμένο μας.

Μας την εστειλε η μαριζα χριστοδουλου απο το Ποφυζω

______________________________________________________________________________

Και συνεχίζετε μέ:
http://www.food4life.gr/

Μεσογειακή Σαλάτα από Φασόλια Χάντρες,
Ντομάτα, Μυρωδικά, Καρύδι και Σουσάμι

Υλικά για 4-6 άτομα

200 γρ. φασόλια χάντρες, αποβραδίς μουλιασμένα σε νερό
3 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
2 σκόρδα, ψιλοκομμένα

3 μέτριες ντομάτες βιολογικής γεωργίας, κομμένες σε κύβους
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
2 αγγουράκια βιολογικής γεωργίας, κομμένα κατά μήκος στα τέσσερα και μετά σε μικρά κομμάτια
50 γρ. καρύδι, σπασμένο με το γουδί σε μικρά κομμάτια
2-3 κ. σούπας αποφλοιωμένο σουσάμι
μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό
μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο
1 κ. σούπας balsamico
μια πρέζα ρίγανη
1/4 - 1/2 κούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
θαλασσινό αλάτι

Αποβραδίς, πλένετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό τα φασόλια και τα αφήνετε να φουσκώσουν όλο το βράδυ σε ένα μπολ με νερό.

Την επομένη, τα σουρώνετε και τα βάζετε μαζί με τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει συν τέσσερα δάχτυλα περισσότερο, σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Τα βράζετε σε σιγανή φωτιά, ξεσκέπαστα και για όσο χρόνο χρειάζονται ώστε να μαλακώσουν. Όταν ετοιμαστούν, τα σουρώνετε, τα ξεπλένετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν - σοτάρονται καλύτερα όταν είναι κρύα, ζεστά έχουν την ιδιότητα να λιώνουν.

Αφού κρυώσουν, ψιλοκόβετε τα σκόρδα, ζεσταίνετε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο και ρίχνετε τις 3 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα φασόλια στο τηγάνι σε μια στρώση, ώστε η επιφάνεια τους να έρχεται σε επαφή με το τηγάνι. Σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, τα αφήνετε ανενόχλητα για περίπου 2.5 λεπτά να σοταριστούν και αν δείτε ότι η πλευρά που ακουμπάει στο τηγάνι έχει ροδίσει, ρίχνετε τα σκόρδα, αλατίζετε, τα ανακατεύετε και τα σοτάρετε για άλλα 2.5-3 λεπτά. Τα βάζετε στην άκρη να κρυώσουν.

Εντωμεταξύ, ετοιμάζεται τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε στην σαλάτα. Σε ένα μικρό τηγάνι με χοντρό πάτο, καβουρδίζετε σε σιγανή φωτιά τα σπασμένα καρύδια μαζί με το σουσάμι, τόσο ώστε να πάρουν ένα καστανό χρώμα και να αρχίσει να αναδύεται το άρωμα τους. Τα βάζετε στην άκρη για να κρυώσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας, ρίχνετε όλα τα υλικά (φασόλια, ντομάτες, κρεμμυδάκια, μαϊντανό, άνηθο, αγγουράκια, ρίγανη, καρύδι, σουσάμι), το λάδι (1/4-1/2 ελαιόλαδο) και το balsamico, τα ανακατεύετε όλα μαζί, τα αλατίζετε όσο θέλετε και τα απολαμβάνετε με το κύριο πιάτο σας...

ή με:


Ζεστή Σαλάτα από Μπρόκολο και μαριναρισμένο Τόφου,
γαρνιρισμένη με Αμύγδαλα και Σουσάμι

Υλικά για 2 άτομα

300 γρ. μπρόκολο με τον βλαστό, κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια (περίπου 1,5 -2 εκ.)
2 κ. σούπας σησαμέλαιο
2 σκόρδα, ψιλοκομμένα
1 κ. γλυκού ψιλοκομμένο τζίντζερ

120 γρ. τόφου, σκληρό
μαρινάτα:
1 κ. σούπας σησαμέλαιο
2 κ. σούπας σάλτσα Shoyu ή σόγιας, βιολογικής γεωργίας
1 κ. γλυκού ψιλοκομμένο τζίντζερ

30 γρ. ασπρισμένα ολόκληρα αμύγδαλα
1 κ. σούπας σησαμέλαιο

1 κ. σούπας σουσάμι αναποφλοίωτο
μικρή πρέζα από μπούκοβο (προαιρετικό)
θαλασσινό αλάτι

* Ακουμπάτε το μπλόκ του τόφου στο κέντρο ενός ξύλου κοπής. Κάτω από την μια πλευρά του ξύλου κοπής, βάλτε ένα καπάκι από ένα βάζο ή ότι άλλο σκεφτείτε, ώστε να δημιουργείτε με την επιφάνεια που ακουμπάει το ξύλο μια μικρή γωνία. Πάνω στο τόφου, βάλτε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό ώστε με το βάρος που ασκείτε πάνω του, να βγεί όσο το δυνατόν περισσότερο από το νερό της συσκευασίας -περίπου 10 λεπτά. Τέλος, το κόβετε σε κύβους περίπου 1,5 εκ. και το ρίχνετε σε ένα μπώλ έτσι ώστε όλα τα κομμάτια να ακουμπάνε τον πυθμένα του μπώλ. Προσθέτετεε ένα-ένα τα συστατικά της μαρινάδας, ανακατεύετε τα κομμάτια του τόφου ώστε να πάει παντού, το σκεπάζετε και το αφήνετε στο ψυγείο το λιγότερο 1/2 ώρα ή και όλη την νύχτα.

Πλένετε και κόβετε τόσο τα άνθη όσο και τον βλαστό του μπρόκολου σε μικρά κομμάτια μεγέθους περίπου 1,5-2 εκ.. Τα βάζετε στο σουρωτήρι να σουρώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Αφού μαριναριστεί το τόφου και είσαστε έτοιμοι να φτιάξετε την σαλάτα, ζεστένετε ένα μικρό τηγάνι με χοντρό πάτο και καβουρδίζετε, χωρίς καθόλου λάδι, το σουσάμι σε μέτρια φωτιά, ώσπου να πάρει ένα καστανό χρώμα. Το βάζετε στην άκρη.

Στο ίδιο ζεστό τηγάνι, προσθέτετε την 1 κουταλιά σησαμέλαιο και καβουρδίζετε τα αμύγδαλα, μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα -περίπου 1-2 λεπτά. Τα βάζετε στο πλάι.

Στο ίδιο ζεστό τηγάνι, αφού πρώτα το καθαρίσετε με χαρτί κουζίνας από τα λάδια του καβουρδίσματος, ρίχνετε την 1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο και προσεχτικά σε σιγανή φωτιά, προσθέστε τα κομμάτια του τόφου που έχετε στην μαρινάδα, με προσοχή επειδή το λάδι όταν έρθει σε επαφή με το νερό της σάλτσας Shoyu θα τινάξει και μπορεί να καείτε. Αφήστε το τόφου να τηγανιστεί ελαφρά μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα, ανακατεύοντας για να μην σας κολλήσει. Το βάζετε στην άκρη.

Ζεστένετε καλά σε μέτρια φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι με χοντρό πάτο. Ρίχνετε, τις 2 κ. σούπας σησαμέλαιο, το μπούκοβο και μια πρέζα αλάτι. Μετά από κάποια δευτερόλεπτα, ρίχνετε το μπρόκολο, το απλώνετε, ρίχνετε άλλη μια πρέζα αλάτι και δεν το πειράζετε μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια που ακουμπάει στο τηγάνι -περίπου 4-5 λεπτά. Μετά το χρονικό διάστημα αυτό, ρίχνετε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το τζίντζερ, ανακατεύετε, ανεβάζετε λίγο την φωτιά διότι θα πέσει η θερμοκρασία με την προσθήκη των ανωτέρω και το σωτάρετε για άλλα 4 λεπτά. Τέλος, ρίχνετε και το τόφου ώστε να το ζεστάνετε και μετά από περίπου 1 λεπτό, αδειάζετε το περιεχόμενο στην πιατέλα σερβιρίσματος, γαρνίρετε με τα αμύγδαλα και το σουσάμι και το καταναλώνετε άμεσα, όσο είναι ακόμη ζεστό...

__________________________________________________________________
και τελειωνετε με:

Ασουρές

Υλικά για 4-6-8 άτομα

200 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
50 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
30 γρ. μικρά άσπρα φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
40 γρ. καστανό ρύζι μπασμάτι*
50 γρ. ξανθές σταφίδες
50 γρ. αποξηραμένα βερύκοκα
50 γρ. αποξηραμένα σύκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
200 γρ. ξανθή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, βιολογικής γεωργίας
φλούδα από 1/2 πορτοκάλι, βιολογικής γεωργίας

Γαρνίρισμα:
σπόρια από ρόδι
τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
τριμμένο αμύγδαλο
τριμμένο καρύδι
σουσάμι αναποφλοίωτο
κανέλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: