Σελίδες

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Σκύλοι και αγελάδες δεν δικαιούνται συνήγορο

Ελβετία: «Οχι» σε πρόταση για νομική εκπροσώπηση των κακοποιημένων ζώων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη

Για τον Αντουάν Γκέτσελ η χθεσινή ημέρα ήταν πικρή. Επτά στους 10 Ελβετούς ψηφοφόρους απέρριψαν σε δημοψήφισμα την πρόταση υποχρεωτικής νομικής εκπροσώπησης των κακοποιημένων ζώων. Όπως φαίνεται, ο Γκέτσελ θα παραμείνει καιρό ακόμα ο μοναδικός δικηγόρος στην Ευρώπη που αναλαμβάνει την υπεράσπιση σκύλων, γάτων,...


αγελάδων, ενίοτε και νεκρών ψαριών.

Ολα κι όλα: μπορεί η Ελβετία να έχει δεχθεί τελευταία πολλές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους ξένους και δη τους μουσουλμάνουςμόλις τον περασμένο Νοέμβριο η πλειοψηφία των κατοίκων της είπαν «όχι» στην ανέγερση νέων μιναρέδων- αλλά σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ζώων διαθέτει ήδη από το 2008 μία από τις αυστηρότερες νομοθεσίες παγκοσμίως. Το πρόβλημα για τους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, είναι πως η νομοθεσία, όπως λένε, δεν εφαρμόζεται επαρκώς• παρότι οι καταγγελίες για κακοποίηση ζώων αυξάνονται (5.000 ήταν το 2008, 1.000 περισσότερες από ό,τι το 2007), συχνά οι υποθέσεις δεν φτάνουν στα δικαστήρια διότι δεν τις παίρνουν στα σοβαρά οι τοπικές αρχές. Λαμπρή εξαίρεση το καντόνι της Ζυρίχης, που διαθέτει από το 1991 διορισμένο «συνήγορο των ζώων», έναν δικηγόρο επιφορτισμένο με την υπεράσπιση των ζώων που κακοποιούνται από ανθρώπους. Η ελβετική οργάνωση Προστασία των Ζώων, λοιπόν, συγκέντρωσε τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνται στη χώρα για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος και κάλεσε χθες όλους τους Ελβετούς να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με την επέκταση του συστήματος της Ζυρίχης και στα υπόλοιπα 26 καντόνια, τη δημιουργία δηλαδή ενός πανεθνικού δικτύου «συνηγόρων των ζώων», αμειβόμενων από το κράτος.

«Λεφτά για πέταμα»
Το 70,5% είπε όχι. Αυτό άλλωστε τους είχε ζητήσει να κάνουν και η συντηρητική κυβέρνηση, με το επιχείρημα πως η νομοθεσία είναι ήδη επαρκής και δεν υπάρχουν λεφτά για πέταμα- αν και τα στοιχεία δείχνουν πως ο Αντουάν Γκέτσελ, ο «συνήγορος των ζώων» στη Ζυρίχη εδώ και τρία χρόνια, κοστίζει στον Ελβετό φορολογούμενο μόλις 8 ελβετικά σεντ (περίπου 5 λεπτά του ευρώ) ετησίως. «Η Ελβετία βρίσκεται ήδη πολύ πιο μπροστά από άλλες χώρες όσον αφορά τα δικαιώματα των ζώων», λέει ο Γκέτσελ, ο οποίος πέραν της δικηγορίας έχει σπουδάσει και κτηνιατρική. «Ακόμα όμως, δεν είμαι υπερήφανος για αυτήν», προσθέτει. Ο Γκέτσελ εκπροσωπεί κάθε χρόνο στα δικαστήρια 150-200 κακοποιημένα ζώα, κυρίως σκύλους, αγελάδες, γάτες και χοίρους- με αυτήν τη σειρά. Θεωρεί πως η ουσία της δικαιοσύνης είναι να δίνεις φωνή σε αυτόν που δεν έχει, πως «όταν διασφαλίζουμε την αξιοπρέπεια των ζώων διασφαλίζουμε και τη δική μας αξιοπρέπεια», πως προστασία δεν δικαιούνται μόνο τα «χαριτωμένα» ζώα, αλλά όλα τα ζώα.

Γι΄ αυτό και δεν ντρέπεται καθόλου που εκπροσώπησε πρόσφατα στο δικαστήριο έναν νεκρό (και ήδη φαγωμένο) λούτσο βάρους (προτού πεθάνει και φαγωθεί) οκτώ κιλών. Κι ας απαλλάχθηκε ο κατηγορούμενος (ο ψαράς που έπιασε τον λούτσο δίνοντας δεκάλεπτη μάχη με το ψάρι αφού αυτό πιάστηκε στο αγκίστρι) της κατηγορίας ότι υπέβαλε το ψάρι σε υπερβολική ταλαιπωρία.


Τα δικαιώματα των ζώων στην Ελβετία

Ο νόμος που υιοθέτησε το 2008 η Ελβετία για τα δικαιώματα των ζώων έχει 150 σελίδες και καθορίζει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους ιδιοκτήτες τους δεκάδες είδη ζώων, από τα κατοικίδια μέχρι τα ζώα κτηνοτροφίας.

Μεταξύ άλλων προβλέπει πως:

ΟΙ ΧΟΙΡΟΙ, οι παπαγάλοι, τα καναρίνια, τα χρυσόψαρα, τα ινδικά χοιρίδια και γενικώς όλα τα «κοινωνικά ζώα» πρέπει, αν δεν συγκατοικούν με άλλα όμοιά τους, τουλάχιστον να έχουν τακτική επαφή με όμοιά τους.

ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ δικαιούνται τακτική άσκηση εκτός στάβλου, άλογα και αιγοπρόβατα δεν πρέπει να δένονται με σκοινί, χοίροι και αγελάδες δεν πρέπει να κρατούνται σε χώρους με σκληρό πάτωμα.

ΚΑΘΕ ΕΠΙΔΟΞΟΣ ιδιοκτήτης σκύλου παρακολουθεί υποχρεωτικά τετράωρο θεωρητικό μάθημα προτού αγοράσει σκύλο, κατόπιν παρακολουθεί επιπλέον τέσσερις ώρες μάθημα σε σχολή εκπαίδευσης σκύλων. Οφείλει να ταΐζει τον τετράποδο σύντροφό του ειδική για σκύλους τροφή και να τον πηγαίνει βόλτα καθημερινάη διάρκεια της βόλτας δεν διευκρινίζεται.


Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: