Σελίδες

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Για τα δημοτικά καταφύγια ζώων

Επιστολή

Κύριε διευθυντά,
με έκπληξη τα φιλοζωικά σωματεία διαβάσαμε στην εφημερίδα 'Χανιώτικα νέα' τον αρμόδιο για τα ζώα αντιδήμαρχο Χανίων, κ. Λειψάκη, να καταργεί τον ισχύοντα νόμο 3170/2003, που στο άρθρο 7 αναφέρονται οι αρμοδιότητες των Δήμων για ...

τα αδέσποτα ζώα.
Πρόκειται για άγνοια νόμου, που δεν το νομίζουμε ή για προσπάθεια απόσεισης των τεράστιων ευθυνών διαχρονικά της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, που σε αντίθεση με άλλους Δήμους της χώρας, δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως για τα αδέσποτα της πόλης, ο ήδη δυσβάσταχτος αριθμός των οποίων αυξάνεται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο;
Αγνοεί προφανώς και τα κονδύλια που το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων διάθεσε το 2008 σε 5 Δήμους των Χανίων βάσει ακριβώς του νόμου 3170/2003.
Παραθέτουμε, λοιπόν, το σχετικό άρθρο για την αντικειμενική και σωστή ενημέρωση των πολιτών.
Μήπως περιμένουν τον πέλεκυ του νομοσχεδίου για να κάνουν κάτι;
Μήπως η λέξη υποχρέωση του νόμου αντί της λέξης αρμόδιοι είναι αυτό που θα τους συνετίσει;
Επειδή γνωρίζουμε τις ατέλειες του νομοσχεδίου, είμαστε απόλυτα σίγουροι, ότι ούτε μετά την ψήφισή του θα κάνουν κάτι.
Γιατί αυτό που χρόνια τώρα λείπει είναι η πολιτική βούληση και ένας δήμαρχος που θα κτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι και κόντρα σε κάθε είδους αναχρονιστικές αντιδράσεις θα πάρει τη μεγάλη απόφαση.
Καί κάτι τέτοιο ούτε η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει ότι θα το κάνει, περιμένοντας αδρανής μήνες τώρα τον από μηχανής θεό.
Παραθέτουμε, λοιπόν, το σχετικό άρθρο του νόμου 3170/2003 που με απόλυτη σαφήνεια καθορίζει τις αρμοδιότητες των Δήμων από το 2003.
ΑΡΘΡΟ 7
Περισυλλογή αδέσποτων σκύλων: 1. Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και από ζωοφιλικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο ή Κοινότητα. Οι Δήμοι και οι Κοινότητες συγκροτούν τα συνεργεία περισυλλογής από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων απαγορεύεται η κακομεταχείρισή τους. 2. Τα συνεργεία περισυλλογής καθοδηγούνται στο έργο τους και ελέγχονται από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της αρμόδιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
3.α. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται, οδηγούνται στα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που ιδρύονται και λειτουργούν από τους Δήμους, τις Κοινότητες και τα ζωοφιλικά σωματεία σε ιδιόκτητους ή μη χώρους. 3.β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τον Ν. 604/1977 και το Π.Δ. 463/1978. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι για την εναρμόνιση των καταφυγίων που ήδη λειτουργούν με τους όρους του νόμου αυτού.
Με απόφαση επίσης του Υπουργείου καθαρίζονται και οι τρόποι χρηματοδότησης των Δήμων για την ανέγερση ή βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων.
Ετσι έχουν τα πράγματα και ο νοών νοείτω.
Για τους Φιλοζωικούς
Συλλόγους των Χανίων
Αναστασία Μπομπολάκη,
πρόεδρος της Πανελλαδικής
Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής
Ομοσπονδίας


Χανιώτικα Νέα



Δεν υπάρχουν σχόλια: