Η ζωή στα 7+ και τι πρέπει να προσέχουμε
Το βιολογικό ρολόι του σκύλου μας διαφέρει πολύ από το δικό μας, γι’ αυτό και στην ηλικία των 7 ετών (ενώ εμείς είμαστε ακόμη παιδιά), εκείνος έχει αρχίζει να θεωρείται... μιας κάποιας ηλικίας. Όταν ο σκύλος φτάνει σε αυτό το στάδιο της ζωής του (+7) χρειάζεται μεγαλύτερη φροντίδα και ίσως ...
θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για την ευημερία του. Τα σημάδια γήρατος στους σκύλους είναι αντίστοιχα με τα… ανθρώπινα. Έτσι, όταν ξεκινήσει να γερνάει θα διαπιστώσετε αλλαγές, οι οποίες όπως και στους ανθρώπους θα επηρεάσουν τόσο την εμφάνιση όσο και τη συμπεριφορά του.
Kάποτε θα γεράσει... Ας είμαστε λοιπόν, προετοιμασμένοι και γερασμένοι. Μερικές πρακτικές πληροφορίες θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι περνάει ο σκύλος μας και να μας καθοδηγήσουν να δράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ανακατάταξη στο σπίτι
Η μείωση της κινητικότητας, κάποιων ικανοτήτων και αισθήσεων (όραση, ακοή κτλ.) δημιουργεί εμπόδια στο περιβάλλον του σκύλου που πριν δεν υπήρχαν. Πρέπει να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να βεβαιωθείτε, ότι ο σκύλος σας αισθάνεται «σαν στο σπίτι του», καταργώντας εμπόδια ή άλλα πράγματα, τα οποία θα κάνουν το σκύλο σας να αισθάνεται ανίκανος και θα του υπενθυμίζουν ότι δεν είναι πια νέος. Γλιτώστε τον από το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε τη θέση του κρεβατιού του. Ίσως, ο σκύλος σας να κοιμόταν ως τώρα στο κρύο μέρος του σπιτιού ή ακόμα και έξω σε ένα σπιτάκι, αλλά όσο μεγαλώνει πρέπει να τον προσέχετε επειδή θα αισθάνεται το κρύο περισσότερο. Βρείτε ένα βολικό μέρος ώστε η αλλαγή να είναι λιγότερο αγχωτική, έχοντας όμως πάντα στο μυαλό σας το πρόβλημα της πιθανής ακράτειας.
Κτηνιατρική φροντίδα
Θα συνεχίσετε τους εμβολιασμούς, την αντιπαρασιτική θεραπεία κτλ. αλλά θα πρέπει να του κάνετε check up τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, ακόμα και αν είναι υγιής. Ένα ολοκληρωμένο check up πρέπει να περιλαμβάνει ούρα, αίμα και ακτινογραφίες για να ελέγξετε την κατάσταση των οστών, τα οποία είναι πολύ πιο ευαίσθητα λόγο της ηλικίας. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την οδοντική του φροντίδα, δίνοντάς του τραγανή τροφή και πλένοντας τα δόντια του τακτικά, για να προλαμβάνουμε την οδοντική πλάκα ή το χάσιμο δοντιών.
Ειδικές ασκήσεις
Όσο σημαντική ήταν η άσκηση για την ανάπτυξη του κουταβιού μας, τόσο σημαντική είναι και για τα γερατειά του. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από το σκύλο μας να κάνει τις ίδιες ασκήσεις όπως όταν ήταν νέος. Κάντε του ασκήσεις που, χωρίς να τον κουράζουν ή να το στρεσάρουν, θα το βοηθήσουν να κρατηθεί σε φόρμα, θα του προσφέρουν διασκέδαση και ικανοποίηση, ώστε να αισθάνεται καλύτερα και πιο ευτυχισμένος. Η άσκηση θα βελτιώσει ή και θα προλάβει προβλήματα παχυσαρκίας (συνήθη σε γηραιούς σκύλους). Επιπλέον, θα βοηθήσει και εσας να ελέγχετε την κατάσταση των αισθήσεών του. Εάν ο σκύλος σας έχει αρθριτικά προβλήματα συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για την άθλησή του.
Διατροφή
Σε αυτήν την ηλικία ο σκύλος σας θα έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από ότι νωρίτερα στη ζωή του, γι’ αυτό και η δίαιτά του πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές τις ανάγκες. Οι μεγάλοι σκύλοι δε χρειάζονται τόση ενέργεια όσο οι νέοι και γι’ αυτό το λόγο το πολύ φαγητό θα τους οδηγήσει στην παχυσαρκία. Αυτό μπορεί όμως να αποφευχθεί με μια σωστή διατροφή. Από την άλλη όμως, το χάσιμο της όρεξης και οι δυσκολίες πέψης κάνουν ανεπαρκή τη ρουτίνα της μιας μεγάλης μερίδας την ημέρα. Είναι καλύτερο να του δίνετε μικρότερες ποσότητες πιο συχνά. Μπορείτε να ξεκινήσετε με δύο γεύματα την ημέρα και να το αυξήσετε σταδιακά σε τέσσερα.
Μια ρουτίνα τεσσάρων γευμάτων την ημέρα μπορεί να μην είναι βολική και να θέλει αρκετή προετοιμασία. Παρόλα αυτά, αν ο σκύλος είναι σε καλή υγεία, μπορείτε να τον ταΐσετε με ξηρά τροφή αντί για μαγειρευτή η οποία είναι πιο βολική και πιο οικονομική. Όπως και να έχει, πρέπει να διαλέξετε έναν τύπο τροφής (συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο αν είναι αναγκαίο), λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες, τις θερμίδες και τα μέταλλα που παρέχει ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του σκύλου. Πρέπει να μειώσετε την ποσότητα αλατιού στη δίαιτά του και είναι βασικό να του παρέχετε αρκετό νερό. Σε περιπτώσεις ακράτειας συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο. Στα εξειδικευμένα καταστήματα (pet shops) θα μπορείτε να βρείτε τροφή ειδικά σχεδιασμένη για γηραιούς σκύλους (seniors).
Πρακτική Συμβουλή
Το χάσιμο της όρεξης σε συνδυασμό με μη ισορροπημένη και πλήρη τροφή μπορεί να προκαλέσει αναιμία και έλλειψη ορισμένων βασικών βιταμινών ή μετάλλων. Γι’ αυτό συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο, αφού ο σκύλος σας ίσως χρειαστεί συμπλήρωμα βιταμινών.
Η σχέση σας
Ένας σκύλος μεγαλώνοντας, δείχνει σημάδια γήρατος τα οποία πρέπει να καταλάβουμε και να ανεχθούμε. Ίσως να απαιτεί περισσότερη προσοχή ή να θέλει να μας κρατήσει κοντά του ή να μη δέχεται τις διαταγές μας ή να μην ανέχεται τις αλλαγές κτλ. Φροντίστε να του δείξετε όση κατανόηση και στοργή είναι δυνατό για να αισθανθεί ασφάλεια και σιγουριά. Αυτό θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευημερία του.
πηγή :Interpet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου