Σελίδες

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010


Σερβία :Νόμοι φέρνουν στο προσκήνιο την προστασία των ζώων

Οργανώσεις δικαιωμάτων συμφωνούν ότι το νομικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων αρχίζει σιγά-σιγά να αποκτά υπόσταση στη Σερβία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εφαρμογή του. Δυο νέοι νόμοι αποσκοπούν σε...


βελτίωση της ζωής των ζώων στη Σερβία, φέρνοντας τη χώρα εγγύτερα στα πρότυπα της ΕΕ. Η νομοθεσία έχει χαιρετιστεί από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.

Κάποιοι ακτιβιστές προσπαθούν να προσθέσουν διάταξη για την ευημερία των ζώων στο σύνταγμα της χώρας και συγκεντρώνουν υπογραφές για να στηρίξουν την πρωτοβουλία.

Η Ντάνιτσα Ντρόμπατς, της ΜΚΟ δικαιωμάτων για τα ζώα European Initiative 17, δήλωσε ότι η Σερβία ήταν μεταξύ των τελευταίων χωρών στα Βαλκάνια που υιοθέτησε το Νόμο Ευημερίας Ζώων, μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Ο Νόμος Κτηνιατρικής ψηφίστηκε το 2005 και το νέο Ποινικό Δίκαιο το 2006.
"Οι νόμοι αυτοί έχουν φέρει θετικές αλλαγές για τα ζώα και έχουν αυξήσει το επίπεδο ενημέρωσης για τα ζώα και τη μεταχείρισή τους. Για παράδειγμα, το Ποινικό Δίκαιο ορίζει ως έγκλημα όχι μόνο τη δολοφονία αλλά και την κακοποίηση ενός ζώου, ενώ προβλέπει ποινή φυλάκισης", δήλωσε η Ντρόμπατς στους Southeast European Times.

Προσθέτει, "Ο Νόμος Ευημερίας Ζώων [αν και] ατελής, καθιερώνει πρακτικά επαναστατικές αλλαγές σχετικά με τη μεταχείριση των ζώων. Ο νόμος [Ευημερίας] υποχρεώνει όλες τις τοπικές κυβερνήσεις να κατασκευάσουν καταφύγια για αδέσποτες γάτες και σκυλιά, γεγονός που αναμφισβήτητα θα δώσει ένα τέλος στα τρομερά βασανιστήρια αθώων αδέσποτων ζώων σε αγροτικές περιοχές".

Η συμμόρφωση της Σερβικής νομοθεσίας με τους κανονισμούς της ΕΕ για τα δικαιώματα των ζώων, ανέφερε, βοήθησε σημαντικά τις αλλαγές.

Μια άλλη οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων, η Orca, καλωσόρισε και αυτή τους νέους νόμους. Ο πρόεδρος της ομάδας, Ελβίρ Μπουραζέροβιτς, δήλωσε ότι τα μέτρα είναι προορατικά στην προστασία των ζώων.

"Τροποποιήσεις και παραρτήματα στο ποινικό δίκαιο έχουν αυξήσει τις ποινές φυλάκισης για κακοποίηση και δολοφονία ζώων, από έξι μήνες σε ένα έτος, ενώ η διοργάνωση αγώνων με ζώα αποτελεί πλέον έγκλημα το οποίο προβλέπει ποινές από τρεις μήνες μέχρι τρία χρόνια", δήλωσε ο Μπουραζέροβιτς στους Southeast European Times.

Ο νόμος για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων τέθηκε σε ισχύ το Σεπτέμβρη του 2009 και έχει εφαρμοστεί στο σχολικό σύστημα της Σερβίας.
Η διάταξη αυτή θα επιτρέψει ενημέρωση για την ευημερία των ζώων σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης", δήλωσε ο Μπουραζέροβιτς. "Πιο σημαντικό από τα νομικά πρότυπα είναι να γίνουν πιο υπεύθυνοι οι ιδιοκτήτες ζώων, ώστε να εμποδίζουν σε όσους βαρεθούν μετά από λίγο καιρό παιχνιδιού και διασκέδασης ένα σκυλί να το παρατούν στο δρόμο".


αναδημοσίευση από adespoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: