Σελίδες

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010



Εντυπωσιακά ευρήματα για το...IQ των ζώων!

Όσο περνάνε τα χρόνια ο άνθρωπος χάνει το προνόμιο της αποκλειστικότητας της νοημοσύνης, καθώς πολλά ζώα, ακόμα και φυτά, αποδεικνύεται ότι έχουν ικανότητες που μοιάζουν με τις δικές του.Επιστημονικές έρευνες, έφεραν στο φως ...


το 2009, αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, που αφορούν στο βασίλειο των ζώων και των φυτών.

-Τα άλμπατρος είναι αρκετά έξυπνα πτηνά, ώστε να δημιουργούν σχέσεις με τις δολοφόνους φάλαινες στον ανοιχτό ωκεανό, όπως ανακαλύφθηκε από μικροσκοπικές βιντεοκάμερες προσδεμένες πάνω στα πτηνά. Καταφέρνουν, με αυτό τον τρόπο, να βρουν τροφή στην αχανή θάλασσα.

-Οι χιμπατζήδες φτιάχνουν στο μυαλό τους νοητούς χάρτες με τα δέντρα του δάσους, που είναι φορτωμένα με φρούτα. Η μνήμη τους είναι τόσο ακριβής, όσον αφορά στον χώρο, που μπορούν να εντοπίσουν ένα ξεχωριστό δέντρο ανάμεσα σε χιλιάδες. Επιπλέον, μπορούν να θυμηθούν ποιο δέντρο είναι φορτωμένο με τα περισσότερα φρούτα, γεγονός που τους ωθεί να πάνε όσο μακριά χρειαστεί για να εντοπίσουν αυτό το δέντρο.

-Τα χταπόδια αρπάζουν με τα πλοκάμια τους ανοικτές καρύδες και "τρέχουν", ώσπου να βρουν το σημείο του βυθού, που τους αρέσει, για να χρησιμοποιήσουν την καρύδα, ως σπίτι τους. Πρόκειται για τα μόνα μη σπονδυλωτά ζώα, ικανά να χρησιμοποιήσουν σαν εργαλείο, την καρύδα.

-Τα "έξυπνα" πουλιά είναι πιο ελκυστικά. Σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε αρσενικά πουλιά του είδους bowerbirds, όσα από αυτά είναι πιο ικανά στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων είναι πιο ελκυστικά στα μάτια των θηλυκών. Έτσι λοιπόν, έχουν και περισσότερες συντρόφους.

-Οι αράχνες φτιάχνουν ομοιώματα του σώματός τους σε φυσικό μέγεθος, για αντιπερισπασμό, ώστε να ξεγελούν τους επικίνδυνους επιδρομείς. Έτσι εξηγούνται και τα διάφορα σχήματα που δίνουν στους ιστούς τους.

-Τα κοράκια βιντεοσκοπήθηκαν να χρησιμοποιούν εργαλεία, για να πιάσουν την τροφή τους. Για παράδειγμα, ρίχνουν πέτρες σε ένα δοχείο με νερό, ώστε να σηκωθεί η στάθμη του και να καταφέρουν να ξεδιψάσουν.

-Οι αετοί κυνηγούν ομαδικά και σκοτώνουν ταράνδους μέσα από συνδυασμένες επιδρομές, όπως αποκάλυψε βιντεοσκόπηση χρυσαετών.

-Οι χιμπατζήδες είναι "βιολογικά προγραμματισμένοι" να απολαμβάνουν την καλή μουσική. Τα μωρά τους προτιμούν την αρμονική από τη δυσαρμονική μουσική.

-Ορισμένα πουλιά, οι παπαδίτσες, χρησιμοποιούν την αρωματοθεραπεία. Συλλέγουν στις φωλιές τους θεραπευτικά αρωματικά φυτά, όπως η μέντα και η λεβάντα, για να σκοτώνουν τα βακτήρια. Έτσι, τα μικρά μεγαλώνουν σε ένα πιο αποστειρωμένο περιβάλλον, γεγονός που τα βοηθά να αναπτύσσονται πιο γρήγορα και να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

-Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ζώα που προσαρμόζονται ευφυώς στο περιβάλλον τους, αλλά και τα φυτά. Στα τροπικά δάση του Ισημερινού υπάρχει ένα φυτό, που "προσποιείται" ότι είναι άρρωστο, για να αποφεύγει τις επιθέσεις από τα έντομα και τα παράσιτα. Πρόκειται για το πρώτο παράδειγμα φυτού, που έχει βρεθεί να αναπτύσσει τέτοια "πανούργα" στρατηγική επιβίωσης.

αναδημοσίευση από leondokardos

Δεν υπάρχουν σχόλια: