Σελίδες

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010


Οι γούνες είναι για τα ζώα και όχι για τους ανθρώπους
Άγριες , μαρτυρικές δολοφονίες για ένα γούνινο παλτό...

*Πενήντα εκατομμύρια ζώα θανατώνονται ετησίως για τη γούνα τους, με τους πιο βάναυσους τρόπους, ενώ έως και 400 ζώα χρησιμοποιούνται μόνο για μια γούνα...

*Ο ανταποκριτής του BBC Tim Franks αποκάλυψε σε έρευνα του , μέσω video, ότι , στο Βέλγιο υπάρχουν "επιχειρήσεις σκούπα αδέσποτων κατοικίδιων" ακόμη και για κουβέρτες για τους ρευματισμούς.

Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία για την προέλευση παλτών, ζακετών, παπουτσιών, τσαντών, παιχνιδιών, μέσα από τις δολοφονίες και τα μαρτύρια ζώων, ακόμη και κατοικίδιων...
Κάθε χρόνο, χιλιάδες αλεπούδες, λύκοι, ελάφια, σκύλοι, γάτες, άγρια ζώα, αρπακτικά πουλιά, ακόμη και είδη υπό εξαφάνιση, σκοτώνονται ή ακρωτηριάζονται από παγίδες.
Τα ζώα αργοπεθαίνουν στις παγίδες για μέρες. Ένα από τα 4 ζώα που παγιδεύονται, δραπετεύουν μασώντας και κόβοντας το ίδιο τους το πόδι, απλά για να πεθάνουν αργότερα από αιμορραγία, πυρετό ή γάγγραινα. Οι αλεπούδες εκτροφείου περνούν όλη τους τη ζωή σε άθλιες συνθήκες: ως 4 ζώα σε ένα κλουβί ενός τετραγωνικού μέτρου, βρώμικα και σε συνεχές στρες, που τα οδηγεί σε κατάσταση τρέλας. Και αυτή η αθλιότητα δεν αφορά μόνο τις αλεπούδες, αλλά όλα τα γουνοφόρα ζώα!
Για να σκοτώσουν τα ζώα χωρίς να χαλάσει η γούνα τους και για να μειωθεί το οικονομικό κόστος, χρησιμοποιούνται οι πιο φριχτές μέθοδοι: χτυπήματα με σφυριά και μπαστούνια στο κεφάλι, σπάσιμο του σβέρκου, δηλητηριασμός με στρυχνίνη, πνίξιμο με κρεμάλες ή σε νερό, ασφυξία με τοξικά αέρια, ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, κλωτσιές μέχρι θανάτου στο θώρακα.
Οι μέθοδοι αυτές δεν είναι πάντα αποτελεσματικές και πολλές φορές τα ζώα είναι ακόμη ζωντανά και με πλήρεις τις αισθήσεις τους στη διάρκεια του γδαρσίματος - ακόμη και για αρκετές ώρες μετά!
Για τις «κυρίες» που προτιμούν ένα παλτό αστρακάν, είναι αναγκαίο να γνωρίζουν ότι αυτό φτιάχνεται με τον πιο …ευγενικό τρόπο. Ξεκοιλιάζοντας, δηλαδή, το έγκυο ζώο και γδέρνοντας το έμβρυο ζωντανό!!!

Κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια κουνέλια και 40-50 εκατομμύρια άλλα ζώα σκοτώνονται για τη γούνα τους. Τα περισσότερα από αυτά εκτρέφονται κάτω από φρικτές συνθήκες. Εγκλωβισμένα σε συρμάτινα κλουβιά και εκτεθειμένα σε ακραίες καιρικές συνθήκες, τα ζώα υποφέρουν από έντονη κατάθλιψη και στρες, παρουσιάζοντας εκτός των άλλων νευρωτική, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, όπως επιτόπιους βηματισμούς, ατελείωτους κύκλους γύρω από τον εαυτό τους, αυτo-ακρωτηριασμό, ακόμη και κανιβαλισμό. Στο τέλος, τα περιμένει ένας φρικτός θάνατος που περιλαμβάνει μεθόδους όπως ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, κρέμασμα, κτυπήματα στο κεφάλι και εισπνοή τοξικού αερίου για να μη καταστραφεί η γούνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μέθοδοι αυτοί δεν είναι άμεσα θανατηφόροι και μερικά ζώα έχουν τις αισθήσεις τους όταν τα γδέρνουν. Εκτός από τα ζώα εκτροφείου, άλλα ζώα παγιδεύονται στο φυσικό τους περιβάλλον, όπου τα περιμένει ένας αργός και βασανιστικός θάνατος.

Επιπλέον, εκτός από τον αδικαιολόγητο βασανισμό και θανάτωση των ζώων, απαιτείται 15 φορές περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή γούνας από γουνοφόρα ζώα από ότι για την παραγωγή μιας συνθετικής γούνας. Στην Ελλάδα λειτουργούν 35 εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και πολλές βιοτεχνίες που ειδικεύονται στην επεξεργασία και παραγωγή γούνινων ενδυμάτων και αξεσουάρ, τα περισσότερα από τα οποία προορίζονται για πολίτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Ιστορία








Η εκτροφή των κύριων γουνοφόρων ζώων ξεκίνησε στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη φάρμα στην Ευρώπη έκανε την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920. Το μεγαλύτερο ποσοστό γουναρικών, από ζώα εκτροφής, παράγεται από Ευρωπαίους κτηνοτρόφους. Η Ευρώπη κατέχει το 67% περίπου της συνολικής παραγωγής μίνκ στον κόσμο και το 70% περίπου της παραγωγής αλεπούς. Η Δανία είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας γουνοδέρματος μίνκ, της βασικής πρώτης ύλης στη βιομηχανία γουναρικών, ενώ η Φιλανδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, γουνοδέρματος αλεπούς, αλλά και βασικής πρώτης ύλης.

Το 85% της παγκόσμιας παραγωγής γουνοδερμάτων προέρχεται από ζώα που έχουν εξημερωθεί.
Η επεξεργασία της Γούνας στην Καστοριά και τη Σιάτιστα, υπολογίζεται ότι αρχίζει νωρίτερα από τον 14ο αιώνα.

Η Κίνα
Στην Κίνα μυστικοί ερευνητές της Peta ανακάλυψαν ότι τα ζώα γδέρνονταν ζωντανά.
Ζουν σε απίστευτα άσχημες συνθήκες, σε συρμάτινα κλουβιά εκτεθειμένα στη βροχή, στο κρύο και στη ζέστη. Η ακινησία μέσα στα κλουβιά προκαλεί στα ζώα ένα τόσο έντονο και συνεχόμενο στρες που τα οδηγεί στην τρέλα. Μετά από 7-8 μήνες αγωνίας, τα περιμένει ένα βασανιστικό τέλος.
Κι όλα αυτά για ένα παλτό...


Την τελευταία πενταετία, ωστόσο, παρατηρείται μια τάση σταθεροποίησης στην αγορά της γούνας διεθνώς, γεγονός που οφείλεται σε διάφορους καθοριστικούς παράγοντες, εκ των οποίων ένας είναι και το άνοιγμα νέων και παρθένων αγορών αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα.

Τέτοιες αγορές είναι αυτές των Ανατολικών Χωρών, στις οποίες το γουναρικό έχει πολύ μεγάλη ζήτηση, όχι μόνο γιατί αποτελεί ένα σύμβολο πλούτου και υψηλής κοινωνικής θέσης αλλά κυρίως λόγω του ότι οι κλιματολογικές συνθήκες των χωρών αυτών καθιστούν το γουναρικό αναντικατάστατο λειτουργικό ένδυμα.

Θα περίμενε κανείς με την σημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της κατασκευής τέτοιων προϊόντων, την ευρεία χρησιμοποίηση των συνθετικών υλών, και το ανεπτυγμένο επίπεδο πολιτισμού της εποχής μας, να μειωθεί στο ελάχιστο το εμπόριο και η θανάτωση όλων αυτών των (σπάνιων) ειδών του ζωϊκού μας πλούτου (αλεπούδες, λύκοι, ρακούν, αρκούδες, κ.α.). Παρόλα αυτά, όχι μόνο προστατευόμενα είδη, αλλά και κατοικίδια ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γούνας και άλλων προϊόντων.
Το επίκεντρο του εμπορίου της γούνας των κατοικίδιων ζώων, εστιάζεται σε χώρες της Άπω Ανατολής (Κίνα, Ταϋλάνδη, Φιλλιπίνες, Κορέα κ.α.). Εκεί παγιδεύονται (πολύ πιο εύκολα από τα άγρια ζώα) και μεταφέρονται από την επαρχία στα μεγάλα αστικά κέντρα. Με την ανοχή (αν όχι νομιμοποίηση) των κυβερνήσεων αυτών των χωρών, λειτουργούν ακόμα και μέσα στις μεγάλες πόλεις εργοστάσια - σφαγεία, όπου με απάνθρωπους και απαράδεκτους τρόπους, θανατώνονται χιλιάδες σκύλοι και γάτες. Οι γούνες και το δέρμα τους μεταποιούνται, ενώ το κρέας τους πωλείται σε κρεοπωλεία και λαϊκές αγορές, αφού σε πολλά από αυτά τα μέρη κατά παράδοση καταναλώνεται σκυλίσιο κρέας από άνθρωπο (ιδίως στην Κορέα). Φυσικά όλο αυτό το εμπόριο του θανάτου, δεν θα είχε καμιά τύχη αν τα μακάβρια προϊόντα του δεν μπορούσαν να πουληθούν σε άλλες χώρες. Φαίνεται όμως πως σε χιλιάδες ανθρώπους ανα τον κόσμο αρέσει να κυκλοφορούν με δέρματα ζώων πάνω τους ! Κι όταν μιλάμε για ρακούν αλεπούδες και άλλα άγρια ζώα, ίσως οι τύψεις να είναι ... μικρές. Αρέσει άραγε σ' αυτούς τους ανθρώπους να φορούν ένα παλτό από Γερμανικό Ποιμενικό, από άλλο σκύλο ή από γάτα ;
Αρέσει δεν αρέσει πολλοί (ίσως και από εμάς) φοράμε και αγοράζουμε τέτοια προϊόντα, χωρίς πολλές φορές να το ξέρουμε καν, μιας και οι ταμπέλες όλων αυτών των κατασκευασμάτων δεν λένε φυσικά ότι χρησιμοποιούν σκύλους και γάτες για πρώτη ύλη , αλλά επιλέγουν ψευδώνυμα παραπλανώντας αρχές και κυβερνήσεις πολλών Ευρωπαϊκών χωρών. Τα στοιχεία μιας πρόσφατης έρευνας της Ανθρωπιστικής Ένωσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Γερμανού δημοσιογράφου Manfred Karreman, για το εμπόριο και την εισαγωγή προϊόντων γούνας από κατοικίδια ζώα σε χώρες της Ε.Ε. είναι αποκαλυπτικά (ακόμα και για την χώρα μας).
ΓΕΡΜΑΝΙΑ : Η έρευνα αποκάλυψε ότι πολλές Γερμανικές εταιρίες έκαναν εισαγωγή προϊόντων όπως παλτό, τσάντες, παπούτσια κτλ με προέλευση από χώρες της Άπω Ανατολής και χρησιμοποιημένη πρώτη ύλη ένα ζώο με το όνομα GAE-WOLF. Τουλάχιστον αυτό αναγραφόταν στις ετικέτες των προϊόντων αυτών. Οι πωλήσεις όμως έπεσαν κατακόρυφα όταν μετά από έρευνα dna αποκαλύφθηκε ότι το gae-wolf δεν ήταν παρά κατοικίδιος σκύλος! Η ειρωνεία είναι ότι για την κατασκευή των παλτό με γκρι και κίτρινους χρωματισμούς, χρησιμοποιήθηκαν Γερμανικοί Ποιμενικοί, μια ράτσα φτιαγμένη και δυστυχώς "φορεμένη" από Γερμανούς.
ΙΤΑΛΙΑ : Φημισμένα τα ιταλικά παπούτσια για την άρτια κατασκευή τους... η έρευνα όμως απέδειξε, ότι τουλάχιστον δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής και εξαγωγής υποδημάτων (μία εκ των οποίων η Tecnica SpA) της Ιταλίας κάνουν εισαγωγή γούνας και δέρματος σκύλων από την Κίνα.
ΓΑΛΛΙΑ : Μπορεί στη Γαλλία ν' αγαπούν ιδιαίτερα τα κατοικίδια, μια Γαλλική εταιρία πάντως έκανε εισαγωγή από την Κίνα 3000 δερμάτων από σκύλους. Η απόδειξη της συγκεκριμένης συναλλαγής είδε το φως της δημοσιότητας και απέδειξε ότι η συγκεκριμένη εταιρία που κατασκεύαζε μπουφάν για τις άλπεις αντάλλαξε τα δέρματα σκύλων με δέρματα αλόγων !
ΕΛΛΑΔΑ : Στις 29 Απριλίου 1998 καταγγέλθηκε στον Ευρωπαίο Επίτροπο η λειτουργία οκτώ (8) τουλάχιστον εργοστασίων μεταποίησης γούνας στην πατρίδα μας. Σύμφωνα με την έρευνα της Ανθρωπιστικής Ένωσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μια συγκεκριμένη Γερμανική εταιρία έκανε εισαγωγή δερμάτων σκύλου και γάτας από την Κίνα και κατασκεύαζε τσάντες και παλτό στα εργοστάσια μεταποίησης που διατηρούσε στην ΕΛΛΑΔΑ...

Pούχα από σκύλους και γάτες

Eκατομμύρια ζώα «θυσιάζονται» στην Aσία και οι γούνες τους φτάνουν στην ντουλάπα μας


Tα πειστήρια ενός εγκλήματος κατά συρροήν κρύβουν εν αγνοία τους στις... ντουλάπες τους οι Eυρωπαίοι καταναλωτές. Oπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Bρετανός ευρωβουλευτής StruaStevenso και η οργάνωση Humane Society International για τα δικαιώματα των ζώων, εδώ και χρόνια, στις αγορές της E.E. διοχετεύονται από την Aπω Aνατολή και κυρίως την Kίνα προϊόντα –παλτά, σακάκια, τσάντες, καπέλα, πορτοφόλια, παιχνίδια κ.ά.– που προέρχονται από γούνες σκυλιών και γατιών. Για την ακρίβεια, το 20% των χνουδωτών γατιών και σκυλιών που κυκλοφορούν στα ράφια των καταστημάτων προέρχεται από πραγματικά γατάκια και σκυλάκια. Φυσικά, στα προϊόντα αυτά δεν αναγράφεται από τι πραγματικά είναι φτιαγμένα, παρά κάτι πιο «ανώδυνο» για το αυτί του Eυρωπαίου καταναλωτή, όπως από κουνέλι, αλεπού ή ακόμα και από ανύπαρκτα «εξωτικά» ζώα όπως «ασιατικό τσακάλι», «αγριόγατα Mογγολίας» κ.λπ. Mυστική έρευνα

H Humane Society International πραγματοποίησε διετή μυστική έρευνα ακολουθώντας όλα τα στάδια του μακάβριου αυτού εμπορίου, από την Kίνα, τις Φιλιππίνες, την Tαϊλάνδη έως τις HΠA, τη Γερμανία, την Iταλία, τη Γαλλία και τη Δανία. Oπως αποκαλύφθηκε, μόνο στην Kίνα, θανατώνονται κάθε χρόνο πάνω από δύο εκατομμύρια γάτες και σκύλοι, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταλήγει στα ράφια της E.E. και στα σπίτια των ανυποψίαστων καταναλωτών (οι οποίοι όμως επιλέγουν προϊόντα από πραγματική γούνα). Στην Aσία, οι ερευνητές βρήκαν αποθήκες όπου φυλάσσονταν 50.000–100.000 δέρματα σκυλιών και γατιών. Tα περισσότερα από αυτά προέρχονταν από αδέσποτα, πολλά όμως και από κατοικίδια τα οποία εκλάπησαν γι’ αυτόν το σκοπό.

H σφαγή των ζώων για τη γούνα τους είναι βίαιη και χωρίς οίκτο. Tα σκυλιά συνήθως θανατώνονται με αλλεπάλληλα χτυπήματα με ρόπαλο και τα γατιά από ασφυξία που προκαλεί μια συρμάτινη θηλιά. Kατά κανόνα, η θανάτωσή τους γίνεται μπροστά στα υπόλοιπα ζώα του κελλιού.

Για την κατασκευή ενός παλτού συνήθως «απαιτείται» η θανάτωση 10 με 12 ενήλικων σκυλιών ή πολύ περισσότερων κουταβιών. Για μια γούνα, η θανάτωση έως και 24 γατιών. Xνουδωτά παιδικά παιχνίδια φτιάχνονται με κομμάτια από τις γούνες πολλών ζώων.

H παραγωγή προϊόντων από γούνες σκύλου και γάτας δεν γίνεται εξ ολοκλήρου σε μια χώρα. Tα ζώα μπορεί να θανατώνονται σε μια χώρα, η επεξεργασία των δερμάτων τους να γίνεται σε μια άλλη και τα παραγόμενα προϊόντα να διατίθενται οπουδήποτε στον κόσμο.








Είναι μόνο η Κίνα "κακή"; Τι αποκάλυψε το BBC ;









Eίναι όμως μόνο η «κακή» Kίνα που εκτρέφει γάτες και σκύλους για τη γούνα τους; Oχι, λέει το BBC και ο ανταποκριτής του Tim Franks, ο οποίος εξασφάλισε βίντεο, όπου ένας Bέλγος γουνέμπορος επιδεικνύει μια κουβέρτα, η οποία ισχυρίζεται ότι φτιάχτηκε από γάτες που εκτράφηκαν στη χώρα του. «Oι γατο-κουβέρτες κάνουν καλό στους ρευματισμούς», λένε οι... ειδικοί. O ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι στο Bέλγιο πραγματοποιούνται «επιχειρήσεις σκούπα» για τα αδέσποτα γι’ αυτόν το σκοπό. Nα σημειωθεί ότι πρόσφατα ο αρμόδιος επίτροπος κ. Nτέιβιντ Mπερν δήλωνε ότι «στην E.E. γάτες και σκύλοι δεν εκτρέφονται για τη γούνα τους».

Aκόμα πάντως κι αν η παραγωγή προϊόντων από σκύλους και γάτες δεν έχει λάβει στην Eυρώπη τις διαστάσεις που έχει λάβει στην Aπω Aνατολή, η Eυρώπη είναι αυτή που συντηρεί αυτό το εμπόριο, αφού είναι η κύρια αγορά που απορροφά αυτά τα προϊόντα. O ίδιος ο StruaStevenso αγόρασε στην Kοπεγχάγη μια κουβέρτα που φτιάχτηκε από τέσσερα golderetrievers, στη Bαρκελώνη δέρματα από γάτα, στο Bερολίνο ένα μακρύ παλτό από 42 κουτάβια Aλσατίας... Δεν είναι περίεργο που κατηγορεί την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή για έλλειψη πολιτικής βούλησης να ασχοληθεί με το θέμα.

Γούνα γάτας και σκύλου: η Επιτροπή προτείνει γενική απαγόρευση στην ΕΕ
________________________________________

IP/06/1586
Βρυξέλλες, 20 Νοεμβρίου 2006
Γούνα γάτας και σκύλου: η Επιτροπή προτείνει γενική απαγόρευση στην ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα πρόταση με την οποία απαγορεύεται η εισαγωγή, η εξαγωγή και η πώληση γούνας γάτας και σκύλου στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία έχει διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά γούνα γάτας και σκύλου, συνήθως χωρίς να δηλωθεί ή συγκεκαλυμμένη ως συνθετική ή άλλο είδος γούνας. Το μεγαλύτερο μέρος από τις ποσότητες γούνας γάτας και σκύλου πιστεύεται ότι έχει εισαχθεί από τρίτες χώρες, κυρίως από την Κίνα στην οποία συνηθίζεται η εκτροφή των ζώων αυτών για το συγκεκριμένο σκοπό. Πολλά κράτη μέλη έχουν εισαγάγει εθνική νομοθεσία κατά της διάθεσης στην αγορά γούνας γάτας και σκύλου ανταποκρινόμενα στην έντονη αντίδραση των καταναλωτών της ΕΕ σχετικά με το εμπόριο αυτό. Ωστόσο, επειδή οι εθνικές αυτές απαγορεύσεις ποικίλλουν, είναι πιθανόν να προκαλέσουν διατάραξη της εσωτερικής αγοράς. Ο προταθείς κανονισμός που εγκρίθηκε σήμερα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ και επιτυγχάνει την εναρμόνιση, απαγορεύοντας εντελώς την παραγωγή, τη διάθεση στην αγορά και τις εισαγωγές και εξαγωγές, γούνας γάτας και σκύλου στην ΕΕ. Επίσης, θεσπίζει σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό γούνας γάτας και σκύλου.
Ο κ. Μάρκος Κυπριανού, επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, δήλωσε τα εξής: «Το μήνυμα που λάβαμε από τους καταναλωτές της ΕΕ ήταν έντονο και σαφές. Πιστεύουν ότι είναι απαράδεκτο να εκτρέφονται γάτες και σκύλοι για τη γούνα τους και δεν επιθυμούν να διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντα από τη γούνα αυτή. Με την απαγόρευση που προτείνουμε σήμερα για την ΕΕ, οι καταναλωτές μπορούν να είναι ήσυχοι ότι δεν θα αγοράζουν ακούσια, προϊόντα από γούνα γάτας ή σκύλου. Λόγω της ευρείας πολιτικής υποστήριξης του μέτρου αυτού, πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα το εγκρίνουν χωρίς καθυστέρηση.»
Ανησυχίες του κοινού και του πολιτικού κόσμου
Ο εντοπισμός γούνας γάτας και σκύλου στην αγορά της ΕΕ προκάλεσε έντονη αντίδραση από την πλευρά των καταναλωτών της ΕΕ, οι οποίοι ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για να απαγορευτεί η πώληση των προϊόντων αυτών στην ΕΕ (με επιστολές προς την Επιτροπή και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και με καταγγελίες). Η Επιτροπή πληροφορήθηκε ότι βρέθηκε τέτοιου είδους γούνα όχι μόνο σε είδη ρουχισμού αλλά και σε διάφορα προσωπικά αξεσουάρ, καθώς και σε μαλακά παιχνίδια. Επίσης, υπήρξε ισχυρό πολιτικό αίτημα για να απαγορευτεί το εμπόριο αυτό σε όλη την ΕΕ.
Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο των Υπουργών ζήτησαν επίσημα από την Επιτροπή να συντάξει προτάσεις σχετικά με την απαγόρευση της γούνας γάτας και σκύλου στην ΕΕ, η οποία θα είναι αποτελεσματικότερη από τις εθνικές απαγορεύσεις και θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των εμπόρων λιανικής πώλησης. Επειδή στην ΕΕ δεν συνηθίζεται η παραγωγή γούνας γάτας και σκύλου, πιστεύεται ότι οι γούνες αυτές προέρχονται από εισαγωγές από τρίτες χώρες (κυρίως της Ασίας). Επομένως, η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών γούνας γάτας και σκύλου σε συνδυασμό με την απαγόρευση του ενδοκοινοτικού εμπορίου της γούνας αυτής θα καθησυχάσει τους καταναλωτές ότι δεν πρόκειται να ξαναπουληθεί πουθενά στην ΕΕ.
Εναρμονισμένη προσέγγιση
Ορισμένα κράτη μέλη ανταποκρίθηκαν στις ανησυχίες του κοινού θεσπίζοντας εθνική νομοθεσία σχετικά με τη γούνα γάτας και σκύλου και νομοθετικές πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη ύστερα από τις διαμαρτυρίες του κοινού κατά της παραγωγής γούνας από ζώα συντροφιάς. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των προσεγγίσεων των κρατών μελών, οι οποίες καλύπτουν από την απαγόρευση της εκτροφής και σφαγής των ζώων αυτών έως τις απαιτήσεις επισήμανσης και τους περιορισμούς στην παραγωγή και/ή στις εισαγωγές. Οι διαφορές αυτές είναι δυνατόν να δημιουργήσουν δυσκολίες στους καταναλωτές και στους εμπόρους χονδρικής και λιανικής πώλησης οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές με άλλα είδη γούνας. Η ενιαία απαγόρευση στην ΕΕ της διάθεσης στην αγορά και της εμπορίας γούνας γάτας και σκύλου θα δημιουργήσει μια σαφή νομική κατάσταση και ισότιμο πεδίο δράσης σε όλη την Κοινότητα και θα καταργήσει τα περιττά εμπόδια στην εσωτερική αγορά.
Δοκιμές και έλεγχοι
Η επιβολή της απαγόρευσης αυτής για τη γούνα γάτας και σκύλου θα απαιτήσει σωστές μεθόδους ανίχνευσης με τις οποίες θα μπορεί να γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ της γούνας γάτας και σκύλου και άλλων ειδών γούνας, ακόμη και στις περιπτώσεις που η γούνα γάτας και σκύλου έχει υποστεί επεξεργασία ή έχει βαφεί. Πολλά κράτη μέλη εφαρμόζουν ήδη αποτελεσματικές μεθόδους ανίχνευσης για την ανίχνευση γούνας γάτας και σκύλου στις αγορές τους (π.χ. φασματομετρία μάζας, δοκιμή DNA κ.λπ.) Ο προτεινόμενος κανονισμός αναφέρει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να ανταλλάσσουν συχνά πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους ανίχνευσης της γούνας γάτας και σκύλου, καθώς και στοιχεία για τις αποτελεσματικότερες δοκιμές, έτσι ώστε να ελέγχονται οι εισαγωγές και τα προϊόντα γούνας που διατίθενται στην αγορά.
Επόμενα βήματα
Το σχέδιο του κανονισμού θα εξεταστεί τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών με σκοπό την έγκριση με τη διαδικασία της συναπόφασης.
Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση:
http://ec.europa.eu/food/animal/index_en.htm


πηγές : gopetition.com, ec.europa, ecogreens,zougla.gr, pofyzo,enimerosi.madblog,kazam.gr ,furishdead.com


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό το θέμα και συνάμα Τραγικό. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα και πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι να το σταματήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

είμαστε απάνθρωποι, αλαζόνες και αδίσταχτοι καταναλωτές...

Αριστείδης Ζ.