Σελίδες

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Διευκρινίσεις για τις εξαγωγές κατοικίδιων/Μετακινήσεις σκύλων συντροφιάς

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι μετακινήσεις σκύλων συντροφιάς , είτε μέσω των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΚ) υπ’ αριθ.998/2003, είτε μέσω της Οδηγίας 92/65/ΕΟΚ του Συμβουλίου, πρέπει να γίνονται με ταυτοποίηση των σκύλων και με συνοδεία από διαβατήριο, που ανταποκρίνεται στο υπόδειγμα που καθορίζεται στην απόφαση 2003/803/ΕΚ της Επιτροπής, για να αποδεικνύεται κατά πόσον έχουν υποβληθεί σε ισχύοντα αντιλυσσικό εμβολιασμό.
Η υγειονομική απαίτηση για τη μη εμπορική μεταφορά σκύλων συντροφιάς από ένα κράτος μέλος σε άλλο προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1, στοιχείο β)και στο άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 998/2003. Σύμφωνα με τον κανονισμό, «τα ζώα συντροφιάς συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους ή από φυσικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο γι αυτά, για λογαριασμό του ιδιοκτήτη , στη διάρκεια της μετακίνησης τους και δεν προορίζονται για πώληση ή για μεταβίβαση σε άλλο ιδιοκτήτη».
Στην περίπτωση που ο σκύλος...



δεν πληροί αυστηρά τα κριτήρια που προβλέπονται στον ορισμό του «ζώου συντροφιάς», εφαρμόζονται οι υγειονομικές απαιτήσεις για το εμπόριο σκύλων, όπως προβλέπονται στο άρθρο 10 της Οδηγίας 92/65/ΕΟΚ. Αυτό συμβαίνει ειδικότερα στην περίπτωση που η μεταφορά των ζώων συνεπάγεται αλλαγή ιδιοκτήτη ή μεταφορά του ζώου από ένα φυσικό πρόσωπο σε άλλο φυσικό πρόσωπο που απαιτεί δήλωση αλλαγής του ιδιοκτήτη στο διαβατήριο. Ομοίως, όταν η μετακίνηση του σκύλου δεν πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μετακίνησης του ιδιοκτήτη, δεν πληρούνται οι όροι για το χαρακτηρισμό του εν λόγω ζώου ως ζώου συντροφιάς. Αυτό μπορεί να συμβεί , για παράδειγμα, όταν ο σκύλος αγοράζεται μέσω του διαδικτύου και στη συνέχεια παραδίδεται με υπηρεσία αποστολής.
Στην περίπτωση που ο σκύλος μετακινείται σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στην οδηγία 92/65/ΕΟΚ, πρέπει όχι μόνον να έχει ταυτοποιηθεί και να αποδεικνύεται στο διαβατήριο του ότι έχει υποβληθεί σε ισχύοντα αντιλυσσικό εμβολιασμό, αλλά πρέπει επίσης να συνοδεύεται έως τον τόπο προορισμού από αντίτυπο του υγειονομικού πιστοποιητικού. Το εν λόγω πιστοποιητικό εκδίδεται από επίσημο κτηνίατρο του κράτους μέλους προέλευσης και επιβεβαιώνει την κλινική εξέταση που πραγματοποιείται και καταχωρίζεται στο τμήμα ΙΧ του διαβατηρίου από εγκεκριμένο κτηνίατρο της αρμόδιας αρχής , εντός 24 ωρών πριν από την αποστολή για να αποδεικνύεται ότι το ζώο είναι υγιές και ικανό να αντέξει τη μεταφορά στον προορισμό του. Για να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα, η μετακίνηση κοινοποιείται την ίδια ημέρα από τον επίσημο κτηνίατρο στις αρμόδιες αρχές στο τόπο προορισμού, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος TRACES, σύμφωνα με το άρθρο 4 , παράγραφος 2 της οδηγίας 92/65/ΕΟΚ του Συμβουλίου.
Όσον αφορά στην καλή μεταχείριση του ζώου, η εμπορική μεταφορά σκύλων εντός της ΕΕ, δηλαδή μετακίνηση σκύλων από ένα κράτος μέλος σε άλλο , υπόκειται στις διατάξεις της οδηγίας 92/65/ΕΟΚ, καθώς και στις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.1/2005 του Συμβουλίου της 22.12.2004, για την προστασία κατά τη μεταφορά και άλλες συναφείς εργασίες. Ο παρών κανονισμός προβλέπει τους γενικούς όρους βάσει των οποίων πρέπει να γίνεται η μεταφορά των ζώων και, συγκεκριμένα, των σκύλων.
Δεν υπάρχουν επιπλέον κοινοτικοί κανόνες για την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μη εμπορική μετακίνηση των ζώων συντροφιάς, διότι ο ιδιοκτήτης ή το φυσικό πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του είναι παρόντες και άμεσα υπεύθυνοι για την υγεία και την καλή μεταχείριση του ζώου κατά τη μετακίνηση.
Σύμφωνα με τα άρθρα 54 και 53 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επίσημων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, εναπόκειται στα κράτη μέλη να ενεργούν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και να καθορίζουν ένα σύνολο κυρώσεων για να τιμωρούν όσους δεν συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στον τομέα της υγείας και της καλής διαβίωσης των ζώων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΑΟΥΟΥΟΥ! ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΑΡΓΑΡΑ...

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΝΑ ΜΗ ΠΝΙΓΕΙΤΕ !! ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΑΡΓΑΡΕΣ .