Σελίδες

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Έξαρση Καλαζάρ. Προσοχή .

Μεγαλύτερο το πρόβλημα στην Κρήτη


Οδηγίες σε όλους τους κυνηγούς να επισκεφτούν για προληπτικό έλεγχο τους κτηνιάτρους για να εξετάσουν τα σκυλιά τους για την παραπάνω ασθένεια στέλνουν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι . Οκτώ άνθρωποι κινδύνευσαν τον τελευταίο χρόνο να χάσουν τη ζωή τους στην Κρήτη, όταν προσβλήθηκαν από Καλαζάρ, μια σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται σε ανθρώπους και σκυλιά από το τσίμπημα της φλεβοτόμου σκνίπας!






Μάλιστα ένα στα πέντε σκυλιά που υποβλήθηκαν σε έλεγχο στο νησί ήταν φορέας του θανατηφόρου παράσιτου!

Οι ασθενείς, όλοι ενήλικοι από το Ηράκλειο, τα Χανιά και τη Σητεία, υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο νοσοκομείο του Ηρακλείου και είναι πλέον καλά.

Ωστόσο οι γιατροί ανησυχούν, καθώς η σπλαχνική λεϊσμανίαση, όπως λέγεται επιστημονικά η νόσος, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη έξαρση της τελευταίας εικοσαετίας στο νησί! Σύντομα θα δημοσιευτεί σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό έρευνα της Μαρίας Αντωνίου, επίκουρου καθηγήτριας Παρασιτολογίας του Τμήματος Παρασιτολογίας και Ζωονόσων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που δείχνει ότι τα κρούσματα προσβολής σκυλιών αυξάνονται επικίνδυνα στην Κρήτη.

Την τελευταία διετία υποβλήθηκαν σε έλεγχο για Καλαζάρ 1.800 σκυλιά και τα 341 από αυτά είχαν το παράσιτο, χωρίς να έχουν νοσήσει όλα. «Η ασθένεια δεν μεταδίδεται από το σκύλο στον άνθρωπο. Τη μεταφέρει η φλεβοτόμος σκνίπα τσιμπώντας έναν άνθρωπο, αφού προηγουμένως έχει τσιμπήσει ένα άρρωστο ζώο» διευκρινίζει η καθηγήτρια (σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πατρίς» ).

Πολλά είδη σκνίπας προσβάλλουν το σκύλο με λεϊσμανίαση, όμως μόνο το Plebotomus Neglectus ευθύνεται για τη μόλυνση του ανθρώπου. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της λευχαιμίας: υψηλός πυρετός, ανορεξία, απώλεια βάρους, διόγκωση ήπατος και σπλήνας, αναιμία, μείωση λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων και διόγκωση λεμφαδένων.

Το άρρωστο σκυλί εμφανίζει δερματικές αλλοιώσεις στα αφτιά, τα βλέφαρα και το ρύγχος, κακή ποιότητα τριχώματος, αδυνάτισμα, απώλεια ενεργητικότητας και εύκολη κόπωση, εκκρίσεις από τα μάτια, ρινορραγία και επίμονο βήχα. Στα αρχικά στάδια το Καλαζάρ θεραπεύεται, αλλά το ζώο χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση εφ’ όρου ζωής. Αν όμως προσβληθούν τα νεφρά, απαιτείται ευθανασία… Ωστόσο η φροντίδα σώζει τα ζώα, αρκεί να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες των κτηνιάτρων.

αναρτήθηκε στο www.adespoto.gr

Πηγή : www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: