Σελίδες

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009


Εξάγουμε αδέσποτα και γίνονται πειραματόζωα

της Δήμητρας Αιγινίτη

9 Αυγούστου 2008


Το αναδημοσιεύουμε από το "Πρώτο Θέμα" και το "Πρώτο Θέμα Online"

γιατί εχει ενδιαφερον και είναι πάντα επίκαιρο



Αντιμέτωπο με κυκλώματα που δρουν στη χώρα μας, συγκεντρώνουν αδέσποτα ζώα, τα στέλνουν στο εξωτερικό δήθεν για υιοθεσία αλλά στην πραγματικότητα τα προωθούν ως πειραματόζωα σε εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών, αλλά και σε δοκιμές στρατιωτικών όπλων, εκτιμά πως βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Περίπου 200.000 σκυλιά και γατιά έχουν φύγει την τελευταία διετία από τη χώρα μας για τη Γερμανία και κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται σήμερα», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» στέλεχος του υπουργείου και κάνει λόγο για κύκλωμα που θησαυρίζει στέλνοντας ζώα στο εξωτερικό.



Με επείγον έγγραφό του ο υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης δίνει εντολή στις υπηρεσίες λιμανιών, αεροδρομίων και τελωνείων όλης της χώρας να μπλοκάρουν κάθε αποστολή ζώων στο εξωτερικό. Η παρέμβαση του υπουργείου προκαλεί πάντως εμφύλιο στις φιλοζωικές οργανώσεις καθώς μία μερίδα υποστηρίζει ότι έτσι χάνεται η ευκαιρία να σωθούν αδέσποτα που πραγματικά θα κατέληγαν σε φιλόζωες οικογένειες, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση είναι ορθή και ότι έτσι σταματάει το εμπόριο της φρίκης.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία εκδόθηκε στις 24.6.08 αναφέρει πως το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου διαθέτει «πληροφορίες και στοιχεία ότι πραγματοποιούνται συντονισμένες προσπάθειες για την παράνομη αποστολή αδέσποτων ζώων προς άλλες χώρες της Κοινότητας», και ότι «τα άτομα που οργανώνουν τις αποστολές αυτές παρουσιάζονται σαν "φιλόζωοι" που αποστέλλουν τα ζώα προς υιοθεσία για μία καλύτερη τύχη».

Με την εγκύκλιο καλούνται οι προϊστάμενοι σε αεροδρόμια, τελωνεία και λιμάνια να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στην τήρηση των διαδικασιών εξαγωγής ζωών, να ελέγχουν με προσοχή τα έγγραφα και να σταματούν κάθε μαζική αποστολή ώστε να αποφευχθεί το παράνομο εμπόριο, ενώ αποκαλύπτεται ότι:

«Υπάρχουν περιπτώσεις σκυλιών που κλέβονται από τους ιδιοκτήτες τους μέσα από κήπους και στη συνεχεία μεταφέρονται στο εξωτερικό ως αδέσποτα». 20ετής πρακτική Η αποστολή αδέσποτων ζωών, κυρίως σκύλων, στο εξωτερικό, είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται από ζωοφιλικά σωματεία στη χώρα μας τουλάχιστον μία εικοσαετία. Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 περίπου, φιλόζωοι που είχαν επαφές με την Γερμανία και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, έστησαν ένα δίκτυο μεταφοράς αδέσποτων, για τα οποία δεν υπήρχε ελπίδα να βρεθεί ελληνική οικογένεια να τα υιοθετήσει. Οι φιλόζωοι με δικά τους χρήματα πλήρωναν τη μεταφορά και τη στείρωση των ζωών, κατορθώνοντας με αυτό τον τρόπο να σώσουν παρά πολλά από τους ελληνικούς δρόμους. Στην προσπάθεια αυτή μπήκαν και αλλά σωματεία στη συνέχεια.

Οι πρώτες αντιδράσεις άρχισαν να ακούγονται τα τελευταία χρόνια, όταν διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των ζωών, που έφευγαν για το εξωτερικό, αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο. Επίσημα στοιχεία των φιλοζωικών σωματείων δείχνουν ότι οι υιοθεσίες αδέσποτων ζώων είναι περίπου 8.000-10.000 ετησίως.

Ομως ο τμηματάρχης του Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου του υπουργείου κ. Μ. Φωτεινόπουλος έχει άλλη άποψη.

«Από τα όσα διαβάζω και ενημερώνομαι, στο εξωτερικό απεστάλησαν την τελευταία διετία 200.000 αδέσποτα». Μάλιστα διευκρίνισε πως πίσω από την παράνομη, κατά τον ίδιο, διακίνηση ζώων υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις επιτήδειοι οι οποίοι εισπράττουν σημαντικά ποσά για την παράδοση σκύλων.

«Λίγο έπειτα από την κοινοποίηση της εγκυκλίου αναφορικά με την παράνομη διακίνηση αδέσποτων, κάλεσε στην Υπηρεσία κάποια διαμαρτυρόμενη από φιλοζωικό σωματείο της Χαλκίδας, η οποία έλεγε ότι με την απόφασή μας την καταστρέψαμε καθώς έβγαζε καλά λεφτά από τα φιλοζωικά σωματεία της Γερμανίας και ότι την πλήρωναν με 5.000-6.000 ευρώ τον χρόνο για να στέλνει τους σκύλους».

Γύρω από την απόφαση του υπουργού έχει στηθεί ένα πολεμικό σκηνικό μεταξύ των φιλοζωικών σωματείων. Υπάρχουν σωματεία που θεωρούν ότι η αποστολή ζώων στο εξωτερικό είναι η μόνη λύση και αλλά σωματεία που αμφισβητούν ότι τα ζώα καταλήγουν πράγματι σε οικογένειες. Η αλήθεια, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, βρίσκεται κάπου στη μέση.

Η μεγάλη πλειοψηφία των σωματείων που είναι υπέρ της αποστολής ζώων στο εξωτερικό κάνουν συστηματική και σοβαρή δουλειά, φροντίζοντας ώστε τα ζώα να καταλήγουν πράγματι σε οικογένειες και μάλιστα παρακολουθούν την πορεία και τη ζωή τους στη συνέχεια ζητώντας φωτογραφίες.

Ανάμεσα στις οργανώσεις αυτές όμως, όπως εκτιμούν στο υπουργείο, έχουν παρεισφρήσει επιτήδειοι οι οποίοι στέλνουν τα ζώα στο εξωτερικό με μόνο στόχο το κέρδος και σε παραλήπτες που τα εμπορεύονται συνέχεια σε εργαστήρια. Και ο ίδιος ο κ. Κιλτίδης άλλωστε αναγνωρίζει τα ευγενή κίνητρα και τη φιλοζωική δράση των περισσότερων σωματείων.

«Εμείς δεν παρεμποδίζουμε την υιοθεσία, μακάρι να γίνονται πιστοποιημένες υιοθεσίες και παρακαλούμε να υπάρχει περίθαλψη και φροντίδα. Ζητάμε απλώς να τηρούνται τα προβλεπόμενα και η νομοθεσία για να μη γεννώνται αμφιβολίες». Οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν ότι πολλά ζώα ταξιδεύουν παράνομα στο εξωτερικό χωρίς παραστατικά. Η αλήθεια είναι όμως ότι στον νόμο υπάρχουν σοβαρές ασάφειες και ο καθορισμός των προϋποθέσεων αποστολής ενός ζώου στο εξωτερικό δεν είναι ξεκάθαρος. Οπως ομολογεί ο ίδιος ο υφυπουργός κ. Κιλτίδης: «Ο νόμος 3170/03 έχει ατέλειες και υπάρχει περιθώριο συμπληρώσεως. Υπάρχουν σημεία τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν και είμαστε διατεθειμένοι για διάλογο με τα φιλοζωικά σωματεία ώστε να συμπληρωθούν τα κενά αυτά».

Σύμφωνα με τον κ. Κιλτίδη πάντως:

«Ζητείται γραπτή αίτηση για υιοθεσία πιστοποιημένη από τον αιτούντα, πιστοποιημένο έγγραφο που δηλώνει ότι ο σκύλος θα υιοθετηθεί από συγκεκριμένη οικογένεια, γίνονται όλα τα εμβόλια, και όλα ελέγχονται από κρατικό φορέα».

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ «ΘΕΜΑ»

«Εχουμε καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές ζώων» Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης υποστηρίζει ότι η απόφαση πάρθηκε ύστερα από πολλές καταγγελίες ότι φεύγουν από τη χώρα μας σκυλιά που προορίζονται για πειραματόζωα.

«Πήραμε αυτά τα μέτρα καθώς υπάρχουν καταγγελίες από φιλοζωικά σωματεία στη Θεσσαλονίκη για σκυλιά που στέλνονται στο εξωτερικό και γίνονται πειραματόζωα. Οι καταγγελίες τόσο από ιδιώτες όσο και από ορισμένα φιλοζωικά σωματεία για παράνομες «εξαγωγές» ζώων, είναι πάμπολλες. Μου είχαν πει κάποια στιγμή ότι χρησιμοποιούν τα σκυλιά- πειραματόζωα σε δοκιμές σκοποβολής, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο το όπλο είναι ευθύβολο. Και πολλά άλλα τέτοια», δηλώνει ο κ. Κιλτίδης και προσθέτει:

«Οταν λοιπόν τα σκυλιά δεν συνοδεύονται από παραστατικά και έγγραφα, όταν είναι πάνω από τον προβλεπόμενο αριθμό που ορίζει ο νόμος, ή όταν παρατηρείται μια αδικαιολόγητη μαζική αποστολή σκύλων όπως συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, τότε είναι προφανές ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Αυτό ακριβώς θέλω να σταματήσω με την παρέμβασή μου.»

Πολεμικό σκηνικό μεταξύ των φιλοζωικών σωματείων

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

Κλέα Μοριανού, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας

«Εχουμε στα αρχεία μας όλα τα στοιχεία που αφορούν σε όλες ανεξαιρέτως τις υιοθεσίες που έχουν γίνει και είναι στη διάθεση των αρχών. Προσφέρουμε ό,τι το καλύτερο σε πλάσματα τα οποία εδώ θα έβρισκαν ίσως άσχημο τέλος. Ελέγχουμε και επιτηρούμε την οικογένεια και το κάθε σκυλί που υιοθετείται και υπάρχουν οι αποδείξεις γι' αυτό.

Με δική μας πρωτοβουλία γίνεται προέλεγχος της οικογένειας που θέλει να υιοθετήσει τον σκύλο ή τη γάτα, συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο, υπογράφει ένα συμβόλαιο υιοθεσίας που αφορά στις υποχρεώσεις έναντι του νόμου. Γίνεται ένας έλεγχος στους τρεις πρώτους μήνες, άλλος ένας στους έξι μήνες και μετά μία φορά τον χρόνο και για πάντα, ενώ στέλνονται συνεχώς φωτογραφίες.

Απευθυνόμαστε πλέον σε οικογένειες του εξωτερικού γιατί οι Ελληνες δυστυχώς ζητούν καθαρόαιμα κουτάβια. Δεν υπάρχουν όμως τόσα στους ελληνικούς δρόμους. Ακούμε χρόνια ότι υπάρχουν ομάδες που είναι αναμεμιγμένες σε παράνομο εμπόριο ζώων, δεν υπάρχει όμως καμία απόδειξη και είναι καταγγελίες οι οποίες δεν ευσταθούν. Αν υπήρχαν στοιχεία, θα ήμασταν οι πρώτοι που θα αντιδρούσαμε και θα κάναμε έρευνα για να σταθούμε στα δικαστήρια.

Εντός των τειχών, γίνεται "της κακομοίρας" με τα αδέσποτα στους δρόμους, με τα κουτάβια στα καταστήματα και τις αγριότητες ορισμένων πολιτών. Σουβλίζουν σκυλιά, τους ρίχνουν καυστικά υγρά και φόλες, βρίσκονται αλυσοδεμένα κάτω από τον ήλιο και αν δηλωθεί κακοποίηση ζώου στην αστυνομία, αυτή θα παραπέμψει το συμβάν σε φιλοζωικό σωματείο, παρόλο που είναι ποινικό αδίκημα».

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ

Ιωάννα Γκαραγκούνη, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ζωόφιλων Σωματείων.

«Εδώ και 30 χρόνια φεύγουν ομαδικά ζώα από την Ελλάδα και τελευταία υπάρχει μεγάλη έξαρση.

Στην Κρήτη είχαν πάει κάποιοι Γερμανοί για να ιδρύσουν φιλοζωικό σωματείο και με φορτηγά μετέφεραν παράνομα στοιβαγμένα σκυλιά στην Κεντρική Ευρώπη. Το εμπόριο αυτό γίνεται σε όλα τα Βαλκάνια και τα ζώα εισάγονται σε Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία και Δανία.

Για πιστοποιημένη υιοθεσία θα έπρεπε να κατατεθεί αίτηση στον Δήμο ή στην Κτηνιατρική Υπηρεσία ότι θα υιοθετηθεί ζώο, θα έπρεπε να υπάρχει βεβαίωση από την αρμόδια αρχή της αλλοδαπής χώρας ότι αυτός που θα υιοθετήσει τον σκύλο είναι υπαρκτό πρόσωπο και ότι έχει τα εχέγγυα για την καλή διαβίωση του ζώου. Μετά, το ζώο θα έπρεπε να αναγράφεται στο διαβατήριο του ιδιοκτήτη του.

Οταν έχουν φύγει χιλιάδες ζώα, πώς είναι δυνατόν να ελέγχονται στα χωριά όπου διανέμονται και στο κάθε σπίτι;

Ενα γέρικο σκυλί ποιος θα το υιοθετήσει, το κουτσό, το ετοιμοθάνατο; Πού πάνε λοιπόν;

Παλαιότερα, που γίνονταν πειράματα σε αδέσποτα, πουλούσαν 10.000 δρχ. το ένα σκυλί στα νοσοκομεία για να γίνουν πειραματόζωα. Μου το κατήγγειλαν και έπιασα επ' αυτοφώρω τους επιτήδειους σε γνωστό ελληνικό νοσοκομείο. Αυτά όμως σταμάτησαν. Αν γίνονται ακόμα σε ευρωπαϊκά εργαστήρια, γίνονται κρυφά και παράνομα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε υποστηρίξει στο παρελθόν πως πειράματα γίνονταν σε παντός είδους ζώα για εκπαιδεύσεις, φάρμακα, καλλυντικά και όχι μόνο σε αυτά των εκτροφείων».

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Τα αζήτητα αδέσποτα,

περιζήτητα πειραματόζωα

Εδώ και δεκαετίες οι φήμες παραμένουν έντονες, ενώ αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ομολογούν πως προμηθεύονται πειραματόζωα από δημοπρασίες, αγγελίες και από τον ...; μπόγια της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας.

Το κόστος για κάθε πειραματόζωο ανέρχεται στα 200-400 ευρώ. Στην Ευρώπη τα πειράματα σε ζώα συντροφιάς υποτίθεται ότι έχουν καταργηθεί με νόμο. Εικόνες όμως τις Διεθνούς Οργάνωσης Κατά Των Επίπονων Πειραμάτων σε Ζώα (IAAPEA), μαρτυρούν τη σκληρή πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή το διεθνές φιλοζωικό σωματείο, PETA, καταγγέλλει στην επίσημη ιστοσελίδα του πως:

«Πολλά από τα πειραματόζωα είναι σκύλοι και γάτες τα οποία πολλά από αυτά προέρχονται από τους δρόμους, τα καταφύγια ακόμα και από ιδιόκτητους κήπους». Αν και πλέον υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι, για τα ιατρικά και καλλυντικά πειράματα ακόμα χρησιμοποιούνται ζώα.

Τυφλώνονται ζώα για να βάφουμε τις βλεφαρίδες μας, θυσιάζονται με τον πιο βασανιστικό τρόπο για την ανθρώπινη υγεία αλλά και την ομορφιά. Σκυλιά, γατιά, πίθηκοι, χάμστερ, κουνέλια σακατεύονται, και αφήνονται στη μοίρα τους σπαράζοντας από τους πόνους.

Προϊόντα για τα οποία δεν γίνονται πειράματα σε ζώα, είναι εκείνα που το αναγράφουν στη συσκευασία τους (against animal testing) ή έχουν εικονογραφημένο ένα κουνέλι (Leaping bunny).

Στην Ελλάδα βάσει του προεδρικού διατάγματος 160/91 απαγορεύεται η χρήση αδέσποτων ζώων για πειραματικούς σκοπούς. Ωστόσο, «ζώα που θα χρησιμοποιηθούν για κάποιο πειραματισμό θα πρέπει να προέρχονται από εγκαταστάσεις εκτροφής ή προμήθειας».

Το 86% των πειραματόζωων χειρουργείται χωρίς νάρκωση. Οι επεμβάσεις είναι εξαιρετικά επώδυνες, ενώ οι «γιατροί» πολλές φορές αφαιρούν τις φωνητικές χορδές των ζώων για να μην ...; ενοχλούνται από τις σπαρακτικές κραυγές που φέρνει ο αβάσταχτος πόνος κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Πολλές φορές, αν το ζώο επιζήσει μετά το πείραμα, αφήνεται παρατημένο σε μία γωνία χωρίς την παραμικρή μετεγχειρητική περίθαλψη. Εφόσον πεθάνει, είναι τυχερό, αν όμως ζήσει θα οδηγηθεί στο επόμενο πείραμα...



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΕΞΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ...ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΣΚΙΛΑΚΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΤΑΚΙΑ ΜΑς ΥΙΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΑ ... ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. ΚΙ ΕΚΕΙ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ . ΚΙ ΕΚΕΙ ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΖΩΑ...

ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΞΥΠΝΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Μονο που η κ. Αιγινίτη, παρά αυτό το πραγματικά πολύ καλό της άρθρο, έχει ήδη "ανακρούσει πρύμναν" τις απόψεις της. Εφθασε στο σημείο να εκμεταλλευτεί το μεγάλο πρόβλημα του Καταφυγίου Λαυρίου, όπου 105 αδέσποτα ζώα που ζούν σε άθλιες συνθήκες, εγκαταλείφθηκαν χωρίς τροφή με απόφαση του Δημάρχου στις 10/2/2009, για να διαφημίσει "ευσχήμως" το παράνομο εξαγωγικό έργο γνωστού ζωοφιλικού σωματείου!!! Το οποίο, ειρήστω εν παρόδω, κανένα οικονομικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει, δεδομένου ότι σε αντάλλαγμα των εξαγομένων αδέσποτων ζώων εισπράτει μεγάλα ποσά για τα ζώα που παραλαμβάνουν τα "φιλοζωϊκά σωματεία" της Γερμανίας και του Καναδά με τα οποία συνεργάζεται.
Ολοσέλιδη η διαφήμιση που έκανε η κ. Αιγινίτη στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και με τη σφραγίδα του συγκεκριμένου "Φιλοζωϊκού Σωματείου".

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ
ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ :
ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ.

Η κ. Αιγινίτη δικαιολογήθηκε πως "πείσθηκε" από τους εξαγωγείς για το "έργο" τους!!!