Σελίδες

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τί θα γίνει επιτέλους με το ΔΙΚΕΠΑΖ ; Ποιός θα δώσει λύση ;



Συνεχώς ηχούν οι κραυγές διαμαρτυρίας και εκκλήσεων των ζωόφιλων

Τις φωνές των αδέσποτων ζώων θα τις ακούσει κανείς ;


Σώστε τα έγκλειστα ζώα του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

Τα ζώα που βρίσκονται έγκλειστα στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (που βρίσκεται στο Πέραμα με το οποίο είναι συμβεβλημένοι 22 δήμοι του Λεκανοπεδίου) έχουν χαρακτηριστεί ως «επιθετικά», χωρίς να έχει γνωματεύσει κάποιος κτηνίατρος για αυτό. Προκειμένου να τα ξεφορτωθούν από διάφορες περιοχές τούς κόλλησαν τη ρετσινιά και τα ...


ξαπόστειλαν με μια απλή αίτηση. Τα ζώα παραμένουν έγκλειστα στα μεταλλικά κλουβιά χωρίς καμιά προοπτική για απελευθέρωση ή υιοθεσία! Το μόνο που χρειάζονται τα περισσότερα από αυτά που δεν είναι καθόλου προβληματικά, είναι χάδια και λίγο φαγάκι.

Όπως λένε εθελοντές που ασχολούνται με την προστασία των ζώων και έχουν επισκεφθεί το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. «τα ζωάκια τα κρατούν σε κλουβιά, δεν τα ταΐζουν, δεν τους δίνουν φάρμακα, καταλήγουν υποσιτισμένα και τα ευθανατώνουν. Δεν τα προωθούν για υιοθεσία, οπότε είναι καταδικασμένα να πεθάνουν μες το κλουβί τους. Πρέπει να τα βοηθήσουμε. Κανένα πλάσμα δεν αξίζει τέτοια μαρτύρια και τέτοια τυραννία... Να και η σελίδα στο facebook, που περιγράφει τη ζοφερή πραγματικότητα».

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2104015451 (08:00 - 14:30).


zougla.gr




Από FACEBOOK (ενδεικτικά) 


*ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΔΙΚΕΠΑΖ!!!!!!!!ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΕΣ(22 δημοι ειναι συμβεβλημενοι με το δικεπαζ) ΩΣ "ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ" ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΞΕΦΩΡΤΟΘΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΙΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Ή ΧΑΡΤΙ ΓΙΑΤΡΟΥ. ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Ή ΥΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥΣ. ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΑΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΑΔΙ. ΥΟΘΕΤΕΙΣΤΕ- ΒΟΗΘΗΣΤΕ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΗ ΣΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!!!!! ΜΑΡΙΝΑ

* Rania K. τα ζωα παραμενουν στα κλουβια μεχρι καποιος να τα "υοθετησει" στο αγνωστο με βαρκα την ελπιδα.δεν ελευθερωνονται ποτε απο τη στιγμη που θα μπουν εκει μεσα και θα πεθανουν μεσα στο κλουβι τους ακομα και αν ειναι υγιη απο το στρες του εγκλισμου(που προκαλει δερματοπαθειες και ελειψη ορεξης για φαγητο).τα ζωα τρελλαινονται αφου δεν ερχονται σε επαφη με ανθρωπο και οταν βλεπουν πεφτουν πανω στα καγκελα για να τα αγγιξεις







To επίμαχο δημοσιεύμα της Στέλλας Χαραμή στον "Ελεύθερο Τύπο"«Νταχάου αδέσποτων»ΧΑΡΑΜΗ ΣΤΕΛΛΑ/
Ελεύθερος Τύπος 29 Δεκεμβρίου 2008

Μέχρι τη Βουλή και την Eισαγγελία έφθασαν οι διαμαρτυρίες για επιζήμια περίθαλψη, υιοθεσίες σε ανύπαρκτα πρόσωπα και ευθανασίες σε υγιή ζώα
Δευτέρα, 29.12.08
«Νταχάου αδέσποτων»
«Στο φανάρι για το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού θα κάνετε δεξιά». Τα γαβγίσματα δεν αφήνουν αμφιβολίες ότι έχουμε φτάσει στο ΔΙΚΕΠΑΖ, το πρώτο στην Ελλάδα Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, το οποίο λειτουργεί από το 2003 στις παρυφές του Ποικίλου Ορους. Παρακλάδι του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Αθήνας - Πειραιά, αποτελεί μανδύα για 16 δήμους της Δ. Αττικής, καλύπτοντας τις ανάγκες τους γύρω από τη φροντίδα των αδέσποτων. Το έργο του, ωστόσο, αμφισβητείται από κρατικές υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Νομαρχία Πειραιά και Αθηνών) αλλά και ιδιώτες.
Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το κέντρο αναλαμβάνει την (κατ’ εντολή των δήμων) περισυλλογή ζώων, στα οποία παρέχουν κτηνιατρική περίθαλψη, προσωρινή φιλοξενία και στην καλύτερη περίπτωση μια νέα οικογένεια μέσω υιοθεσίας (στα 1.203 σκυλιά που περισυλλέχθηκαν το 2008 μόνο τα 84 υιοθετήθηκαν). «Ενας μέσος δήμος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη φροντίδα των αδέσποτων. Το κέντρο προσφέρει υπηρεσίες στους δήμους-μέλη του, απευθύνεται δηλαδή σε 1.200.000 ανθρώπους», εξηγεί ο πρόεδρος του ΔΙΚΕΠΑΖ, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης. Το αντίτιμο των υπηρεσιών του κέντρου για κάθε δήμο-μέλος ανέρχεται ετησίως στα 45 λεπτά ανά κάτοικο, απολαμβάνοντας παράλληλα τις παροχές του ΠΕΣΥΔΑΠ. Πηγή εσόδων του ΔΙΚΕΠΑΖ είναι και η χρηματοδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που αντιστοιχεί στο 70% των ετήσιων δαπανών.
Κατά του μεγαλύτερου φορέα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ασχολείται με το θέμα των αδέσποτων, στρέφεται πλήθος φιλοζωικών σωματείων, γεγονός που επισφραγίζεται από σειρά έγγραφων διαμαρτυριών, εξώδικων δηλώσεων και καταγγελιών στους αρμόδιους φορείς. «Το ΔΙΚΕΠΑΖ είναι ένα Νταχάου αδέσποτων», υποστηρίζει η Ελένη Σακαρέλη, η οποία ως κάτοικος Περάματος εργάστηκε εθελοντικά στο κέντρο για οκτώ μήνες. «Τα ζώα υποφέρουν. Τοποθετούν πολλά σκυλιά σε ένα κλουβί, τα μεγάλα επιτίθενται στα μικρά, ταΐζονται μέρα παρά μέρα. Νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχει και το χειρότερο οι ευθανασίες γίνονται στο γόνατο», καταγγέλλει. Σε εξώδικο που απέστειλαν το Μάιο του 2007 έξι φιλοζωικοί σύλλογοι κατηγορούν το ΔΙΚΕΠΑΖ για επιζήμια περίθαλψη αδέσποτων, υιοθεσίες σε ανύπαρκτα πρόσωπα, ευθανασίες ακόμα και σε υγιή ζώα. «Ευθανασίες γίνονται μόνο σε ζώα που πάσχουν από Καλαζάρ ή ζώα που έχουν επιτεθεί σε άνθρωπο», απαντούν από το ΔΙΚΕΠΑΖ. Η εμπειρία της γεωπόνου, Ελένη Μαρκάκη, υπαλλήλου στο Δήμο Νίκαιας σχετικά με την περίθαλψη των ζώων, είναι χαρακτηριστική. «Ημουν παρούσα σε επέμβαση κατά την οποία δεν υπήρχαν ράμματα για να κλείσουν το τραύμα του σκύλου. Εχουμε δώσει στο ΔΙΚΕΠΑΖ ζώα που εισάγονταν για στείρωση και μας τα παρέδιδαν προσβεβλημένα από Καλαζάρ. Ενημερώναμε για ζώα-θύματα τροχαίου και δήλωναν πως θα έρθουν ύστερα από μέρες να τα παραλάβουν. Ούτε καν στο θέμα των εμβολιασμών δεν μας κάλυπταν».
Οι καταγγελίες φιλόζωων κινητοποιούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πραγματοποιήσει αυτοψία τον Ιούλιο του 2007 στις εγκαταστάσεις του ΔΙΚΕΠΑΖ -κατά τη διάρκεια της οποίας το κλιμάκιο εκδιώχθηκε. H 10σέλιδη έκθεση επιθεώρησης έκανε λόγο για μαζική στέγαση ζώων, ατελώς ενημερωμένες καρτέλες, μη ταυτοποίηση στην κατάληξη των ζώων, ελλείψεις στον υλικοτεχνικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό, προβληματική λειτουργία του συστήματος βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων. Καταλήγοντας η αναφορά εισηγείτο στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Πειραιά να προχωρήσει σε εκ νέου έλεγχο του ΔΙΚΕΠΑΖ και να προβεί σε κάθε σύννομη ενέργεια. «Οι περισσότερες επισημάνσεις ήταν αδικαιολόγητες. Το κλιμάκιο διαστρέβλωσε ή μεγέθυνε καταστάσεις. Αγνόησαν την ουσία της προσπάθειάς μας», υπεραμύνεται ο κ. Γουρδομιχάλης. «Ημασταν έτοιμοι να υποβάλουμε μήνυση, αλλά ύστερα από παράκληση της ηγεσίας του υπουργείου κάναμε πίσω. Το υπουργείο είναι υπόλογο στο ΔΙΚΕΠΑΖ, από τη στιγμή που το καταδικάζει σε οι- κονομική αιμορραγία».
Παράλληλα με τις ενέργειες του υπουργείου, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών, στο πλαίσιο ελέγχου των δήμων δικαιοδοσίας της διαπίστωσε ότι κάποιοι δήμοι που εκτελούσαν το πρόγραμμα φροντίδας των αδέσποτων μέσω του ΔΙΚΕΠΑΖ δεν διατηρούσαν αρχεία των εκτελούμενων ενεργειών, αλλά του είχαν παραχωρήσει εν λευκώ τις αρμοδιότητές τους. Πηγές αναφέρουν ότι καρτέλες ζώων που διέθετε το ΔΙΚΕΠΑΖ ήταν ανακόλουθες με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτές η ταυτοποίηση των σταδίων του προγράμματος και η τελική κατάληξη των ζώων. Ετσι, η υπηρεσία της νομαρχίας κατέθεσε τον περασμένο Μάιο μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Ποινικής Δίωξης εις βάρος δήμων, των οποίων το εκτελούμενο πρόγραμμα καταδείκνυε ελλείψεις και παρεκκλίσεις από την κτηνιατρική νομοθεσία.
Η υπόθεση του ΔΙΚΕΠΑΖ έφθασε στη Βουλή υπό μορφή επερώτησης, αναγκάζοντας την Κτηνιατρική Διεύθυνση Πειραιά να ζητήσει πλήρη ενημέρωση από το ΔΙΚΕΠΑΖ για τον αριθμό των αδέσποτων, την κατάσταση και τον προορισμό τους σε οκτώ συνεργαζόμενους δήμους. Οπως βεβαιώνει ο αντινομάρχης Πρωτογενούς Παραγωγής Πειραιά, Σταύρος Μαρκάτος, «έχουμε στείλει τρεις επιστολές από τον Οκτώβριο και μας έχουν αγνοήσει κατ’ επανάληψη».
Στη σκέψη ότι καθένα από τα παραπάνω έγγραφα αφορά ένα ζωντανό οργανισμό, είναι προφανές πως οι διαδικασίες θα έπρεπε να επισπευσθούν.









Πειραιάς

ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
>
>
>Διαμαρτυρώμεθα εντονότατα για τον τρόπο λειτουργίας σήμερα του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων ΔΙΚΕΠΑΖ .
>
>Σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας του κέντρου αυτού είναι η περισυλλογή,θεραπεία,στείρωση,εμβολιασμός,σήμανση, καταγραφή και
>
>Επανένταξη των αδεσπότων ζώων σύμφωνα με τον νόμο 3170/03
>
>
>
>« Περι προστασίας των κατοικιδίων,των ζώων συντροφιάς και των αδεσπότων ζώωνΑπο την αρχή της λειτουργίας του το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της ιδρυσης και της λειτουργίας του .Ειδικώτερα τον τελευταίο χρόνο η λειτουργία του οπως αυτό νόμιμα εκπροσωπείται από τον προεδρό του κ.Γρηγόρη Γουρδομιχάλη ουδόλως ανταποκρίνεται στο σκοπό της λειτουργίας του.Τα περισυλλεγέντα ζώα υποσιτίζονται,η Ιατρικη τους περίθαλψη είναι υποτυπώδης.Ενδεικτικά αναφερομαι.Ζώα που στειρώνονται,χρειάζεται να στειρωθούν ξανά διότι οι περισσότερες επεμβάσεις είναι εντελώς πρόχειρες.Ζώα τραυματισμένα «πέφτουν» στην αδιαφορία των υπευθύνων,δεν περιθάλπονται εγκαίρως αλλά μετά απο μέρες ,με αποτέλεσμα αυτά να «φεύγουν» γιά τον άλλο κόσμο.Στό χειρουργείο ,ζώα πού εξέρχονται μέ ράμματα,τα ράμματα σπανε αμέσως με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να ξαναραφτούν.Ζώα μετα απο φόλα αντί να τύχουν της ανάλογης περίθαλψης από τόν κτηνίατρο του Κέντρου να στειρώνονται μετά από 6 με 7 ώρες,από τήν είσοδο τους για τήν φόλα με αποτέλεσμα και αυτά να «ταξιδεύουν» για ένα κόσμο καλύτερο. Αυτά τα συμβάντα αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος, όσον αφορά τήν αντιμετώπιση τών αδεσπότων ζώων από τούς υπεύθυνους του ΔΙΚΕΠΑΖ. Οσα μέλη φιλοζωικών σωματείων προσπάθησαν με νόμιμο τρόπο να διαμαρτυρηθούν, ζητώντας μιά σωστή αντιμετώπιση από τους υπεύθυνους του Κέντρου,ώς οφείλουν αυτοί κατά τήν άσκηση των καθηκόντων τους σύμφωνα μέ τό νόμο,έτυχον σκαιώδους αντιμετώπισης και απειλητικής συμπεριφοράς είς βάρος τους καί απαγόρευση εισόδου τους. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Κεντρο ειναι μια κόλαση για τα περισυλλεγέντα ζώα.Αυτά τα ζώα τυγχάνουν μιάς αδιάφορης «ματιάς»,μιας υποτυπώδους έως επικίνδυνης κτηνιατρικής περίθαλψης. Για όλα αυτά που συμβαίνουν στο ΔΙΚΕΠΑΖ. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΩΜΕΘΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΕΠΑΖ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΕΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΠΩΣ ΕΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ «ΔΙΚΕΠΑΖ» Ενδεικτικά ελείφθησαν οι κάτωθι υπογραφές
>
>++++++++++++++++++++++++++
>






ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ" ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΥΒΟΝΝΗ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Δελτία Τύπου) (15/01/2007)

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΟΥΡΔΟΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας - Πειραιά


O ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη

Κι όμως υπάρχουν στις μέρες μας άνθρωποι που ασχολούνται με την καλύτερη ποιότητα ζωής, τη προστασία του περιβάλλοντος και τους μικρούς μας φίλους, τα αδέσποτα ζώα. Αιθεροβάμονες; Μάλλον όχι, απλά θεωρούν πως η πολιτική είναι η τέχνη του να προβλέπεις, και προβλέπουν πως αν δεν κάνουμε κάτι το περιβάλλον, η μάνα ?γη θα μας εκδικηθεί. Ο κ. Γ. Γουρδομιχάλης, από ονειρεύεται και παλεύει καθημερινά για αυτό του το όνειρο, για μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο καθαρή, πιο πολιτισμένη.

• Ο ρόλος του ΠΕΣΥΔΑΠ με λίγα λόγια ποιος είναι;

Είναι ρόλος επιτελικός και επιστημονικός. Είναι ένα εργαλείο στα χέρια των δήμων μελών του σχετικά με τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Δεν έχει άμεση επαφή με τους πολίτες, γι αυτό έχει ελάχιστο προσωπικό μόνο 3 μόνιμους υπαλλήλους . Για την επίτευξη του σκοπού του συνεργάζεται με την επιστημονική κοινότητα αλλά και μη κερδοσκοπικές ενώσεις

• Συνεργάζεται δηλαδή ο ΠΕΣΥΔΑΠ με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα;

Εχουμε συνδέσει τη δράση του ΠΕΣΥΔΑΠ με Τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αναφέρω για παράδειγμα ότι έχουμε συνεργασία με το ΤΕΙ Πειραιά για την μέτρηση ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων σε περιοχές των δήμων μελών μας, την ΕΕΔΣΑ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) για θέματα καθαριότητας,τον Σύλλογο κτηνιάτρων μικρών ζώων Αττικής για το θέμα των αδέσποτων κ.ά.

• Τι γίνεται με το έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Αποκατάστασης Αποβλήτων) Σχιστού;

Τώρα υλοποιείται η δεύτερη φάση του έργου με αυτεπιστασία, που σημαίνει περιορισμό του κόστους. Είναι ένα δύσκολο έργο, σε μια περιοχή όπου έχουν απορριφθεί μεγάλες ποσότητες φωσφογύψου και άλλων άγνωστων βιομηχανικών και βιοτεχνικών αποβλήτων.

• Δίνεται μεγάλη σημασία στο έργο αυτό. Γιατί;

Το έργο έχει άμεση σχέση με την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και την δημόσια υγεία, θα προστατέψει τον υδροφόρο ορίζοντα και θα αποτρέψει την ρύπανση της ευρύτερης κατοικημένης περιοχής.

• Είστε ο εμπνευστής και δημιουργός του ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων). Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση να ιδρύσετε το ΔΙΚΕΠΑΖ;

Θεωρώ ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, όχι τόσο με την ύπαρξή τους, όσο με τον τρόπο με τον οποίο ζούν, στους δρόμους εκτεθειμένα σε όλους τους καιρούς, τραυματισμένα, άρρωστα και η φροντίδα τους ότι είναι ένα θέμα που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

• Υπάρχει αντίστοιχο στην Ελλάδα;

Μέχρι στιγμής όχι. Πριν από ενάμισυ χρόνο ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Δήμων Ανατολικής Θεσσαλονίκης με μοναδικό σκοπό την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Μάλιστα έχουμε αναλάβει ως σύμβουλοι να βοηθήσουμε αλλά δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει.

• Δεν τα κρατάτε όμως, απλά τα γιατρεύετε αν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, τα εμβολιάζετε, τα στειρώνετε, τα προωθείτε για υιοθεσία ή τα επαναφέρετε στο φυσικό τους περιβάλλον. Δηλαδή φυσικό περιβάλλον είναι οι δρόμοι;

Η νομοθεσία επιβάλλει ότι τα αδέσποτα ζώα δεν πρέπει να περιοριστούν σε ένα χώρο, αλλά να περιθάλπονται. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι στους χώρους συγκέντρωσης τα λεγόμενα κυνοκομεία, οι συνθήκες καταλήγουν να είναι τραγικές.

• Όταν λέτε φροντίδα περίθαλψης τι εννοείτε;

Τα ζώα περισυλλέγονται, πάντα σε συνεργασία με τους δήμους, εισέρχονται στο ΔΙΚΕΠΑΖ, όπου γίνονται όλες οι βιοχημικές- αιματολογικές εξετάσεις. Αν δεν είναι υγιή θεραπεύονται και στη συνέχεια στειρώνονται και επανέρχονται στο φυσικό τους περιβάλλον ή προωθούνται για υιοθεσία.
• Χρησιμοποιείται ευθανασία;

Η ευθανασία χρησιμοποιείται μόνο σε δύο περιπτώσεις που επιβάλλονται από τη νομοθεσία. Η πρώτη αν το ζώο έχει επιτεθεί σε άνθρωπο με τραυματισμό και η δεύτερη αν το ζώο πάσχει από κααλαζάρ, η οποία είναι ζωοανθρωπονόσος, δηλαδή μεταδίδεται στον άνθρωπο και δύσκολα θεραπεύεται.

• Τα φιλοζωϊκά σωματεία είχαν καταγγείλει με σκληρά λόγια στο Υπουργείο Γεωργίας και στη κοινή γνώμη την προηγούμενη διοίκηση. Πως είναι οι σχέσεις σας τώρα;

Ηταν θέμα τιμής όχι μόνο για τον Σύνδεσμο αλλά για τους δήμους -μέλη να αποκατασταθούν οι σχέσεις μας με τους φιλόζωους.. Με ειλικρίνεια τους πείσαμε για την πρόθεση μας να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Ταυτόχρονα μεθοδικά και με μεγάλη προσπάθεια πήραμε μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου ελέγχου και της διαφάνειας στη δράση του ΔΙΚΕΠΑΖ. Πιστεύω ότι τώρα πια έχουμε τις καλύτερες σχέσεις. Θέτω στη διάθεση σας πρόσφατη σχετική κοινή ανακοίνωση τους.

• Τι πιστεύετε πως μπορεί να γίνει ακόμη στο ΔΙΚΕΠΑΖ;

Μας είχε απασχολήσει τι γίνεται με τα πτώματα των ζώων, τα οποία συνήθως καταλήγουν σε κάδους σκουπιδιών. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι να επιβαρύνεται η δημόσια υγεία. Για λόγους λοιπόν δημόσιας υγείας αλλά και για λόγους πολιτισμού υποβάλλαμε στο «ΘΗΣΕΑΣ» πρόταση χρηματοδότησης για την αγορά ενός αποτεφρωτήρα η οποία εγκρίθηκε και μέσα στο α? εξάμηνο του 2007 θα τεθεί σε λειτουργία

• Πώς θα λειτουργεί αυτός ο αποτεφρωτήρας;

Θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαχείρισης των νεκρών αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Έτσι θα αποφεύγεται η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και όλου του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων με το βάρβαρο σύστημα να πετάγονται τα νεκρά ζώα στα σκουπίδια

• Η κεντρική εξουσία έχει βοηθήσει στο έργο σας;

Όσον αφορά στον ΠΕΣΥΔΑΠ και τις κύριες δράσεις του πρέπει να πω ότι έχουμε καλή συνεργασία με το ΥΠΕΣΔΔΑ. Πρόβλημα παρουσιάζεται με το ΔΙΚΕΠΑΖ και το Υπουργείο Γεωργίας που μας οφείλει ένα μεγάλο ποσό, αφού βάση νόμου πρέπει να επιχορηγεί το 80% των δαπανών που πραγματοποιούμε για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Αυτό το κάνει με μεγάλη καθυστέρηση και με εξαίρεση κάποιων σοβαρών δαπανών όπως της μισθοδοσίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

• Δεν μου απαντήσατε όμως, πως καλύπτετε όλες αυτές τις ανάγκες, αφού το Υπουργείο Γεωργίας δεν αποδίδει τα έξοδα χρηματοδότησης;

Τα χρήματα για τη λειτουργία του ΔΙΚΕΠΑΖ τα εξασφαλίζουμε κατά κύριο λόγο από ίδιους πόρους, με τη καλή διαχείριση και τη συνεχή αναζήτηση προσφορών.

• Δηλαδή;
Για παράδειγμα προσφέρουμε υπηρεσίες σε αδέσποτα που βρίσκονται σε περίκλειστους χώρους νοσοκομείων τα οποία με τη σειρά τους μας διαθέτουν πλεονάζον φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.

• Σε μιά περίοδο που δοκιμάζεται η διαδημοτική συνεργασία ο ΠΕΣΥΔΑΠ αυξάνει εντυπωσιακά τα μέλη του. Που οφείλεται αυτό;

Είναι ο μοναδικός σύνδεσμος που αναπτύσσεται με τέτοιους ρυθμούς. Πριν από πέντε χρόνια είχε 7 μέλη και τώρα έχει 15. Και υπάρχουν αιτήσεις και από άλλους Δήμους να γίνουν μέλη. Κατά τη γνώμη μου αυτό οφείλεται στη σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά που κάνει .

• Σας ενδιαφέρει πάλι η θέση του Προέδρου του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων περιοχής Αθήνας - Πειραιά;

Ναι με ενδιαφέρει, γιατί εκεί γίνεται ένα σοβαρό έργο. Έχουμε προωθήσει δράσεις όπως είναι η συνεργασία με ΑΕΙ και ΤΕΙ , η αποκατάσταση της επικίνδυνης χωματερής, το θέμα των αδέσποτων ζώων, ο έλεγχος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η προστασία του όρους Αιγάλεω, η πυρασφάλεια της ευρύτερης περιοχής κ.ά.

• Θεωρείτε πως οι πολίτες έχουν αποκτήσει οικολογική ? φιλοζωϊκή συνείδηση;

Νομίζω πως υπάρχει πρόοδος, ίσως όχι αυτή που θα θέλαμε, αλλά υπάρχει. Αρκετοί πολίτες ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Άλλωστε δίνουμε και εμείς βάρος στην ενημέρωση του κοινού. Με τη συνεχή ενημέρωση και δράση μπορούμε να κάνουμε πολλά.














1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑ , ΤΑ ΜΠΟΝΤΡΟΥΜΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΨΥΧΟΥΛΕΣ ; ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ , ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ Ο ΑΦΕΛΗΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ

SYNATI