Σελίδες

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Γαλλία: Προς αναγνώριση των ζώων ως πλασμάτων με ευαισθησίες

Την ιδιότητα των «ζωντανών όντων προικισμένων με ευαισθησία» αναγνωρίζει στα ζώα συντροφιάς τροπολογία που εισήχθη σε νομοσχέδιο για την απλοποίηση της γαλλικής νομοθεσίας και εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης (κάτω Βουλή).
 Μέχρι τώρα τα ζώα θεωρούνταν νομικά ως «κινητά πράγματα». Πάντως και τώρα παραμένει ο χαρακτηρισμός τους ως «προσωπικά αγαθά». Μετά από μια μακρά συζήτηση, οι βουλευτές ενέκριναν, την Τρίτη, μια τροπολογία που προτάθηκε από τους Σοσιαλιστές για τη διευκρίνιση του νομικού καθεστώτος των ...
ζώων συντροφιάς. Η ψήφιση του νομοσχεδίου που εμπεριέχει την εν λόγω τροπολογία θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια του γαλλικού Κοινοβουλίου, την Τετάρτη. Η συγκεκριμένη τροποποίηση υπήρξε το αποτέλεσμα μιας εκστρατείας που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια από την οργάνωση προστασίας ζώων «30 εκατομμύρια φίλοι» (30 Millions d’ amis). Ο ποινικός κώδικας της Γαλλίας αναγνωρίζει τα ζώα ως «ζωντανά πλάσμα με ευαισθησίας», όχι όμως και ο Αστικός Κώδικας, εξηγούν οι συντάκτες της τροπολογίας, με επικεφαλής τον βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Jean Glavany. Το 89% των Γάλλων τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας τροπολογίας στον Αστικό Κώδικα, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη στα τέλη του Οκτωβρίου για την οργάνωση «30 εκατομμύρια φίλοι». Την ίδια περίοδο, δεκάδες διανοούμενοι, φιλόσοφοι, συγγραφείς, ιστορικοί και επιστήμονες στη Γαλλία συντάχθηκαν με την εκστρατεία αναγνώρισης των ζώων συντροφιάς ως πλασμάτων με συναισθήματα. 
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: