Σελίδες

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Γερμανία : Καθυστερημένα και με αδυναμίες η εφαρμογή της ντιρεκτίβας της ΕΕ για την προστασία των ζώων από τα πειράματα

 


*Χάθηκαν ευκαιρίες για την αύξηση της προστασίας των ζώων από τα εργαστήρια πειραμάτων
*Άνω των 2,9 εκατ. ζώων υποβάλλονται σε πειράματα κάθε χρόνο στη Γερμανία
*Στο νέο κανονισμό δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε πειράματα που προκαλούν έντονο πόνο και οδύνη στα ζώα

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση , η Γερμανία τελικά ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία της τη ντιρεκτίβα της ΕΕ για την προστασία των ζώων από επιστημονικά πειράματα (2010/63/EU), ενώ η κυβέρνησή της στο παρά πέντε γλύτωσε το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δυστυχώς , οι καθυστερήσεις για το νέο κανονισμό κάθε άλλο παρά ευνόησαν την αύξηση των μέτρων προστασίας των ζώων και θεωρείται ως κυβερνητική αποτυχία. Η νέα ντιρεκτίβα έπρεπε...
να είχε εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ως τον Νοέμβριο του 2012. Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2012 ήρθε νέα ρύθμιση βελτιωτική όσον αφορά στα πειράματα σε ζώα και στις 7 Ιουνίου 2013 τελικά εγκρίθηκε. 
Η ΕΕ ξεκίνησε τη διαδικασία ποινής για τη Γερμανία που δεν είχε ανταποκριθεί στην εφαρμογή της ντιρεκτίβας αλλά η κυβέρνηση κατάφερε να γλυτώσει την "τιμωρία". Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση της Γερμανίας να υιοθετήσει τις νέες ρυθμίσεις δείχνει ουσιαστικά ότι η παρούσα κυβέρνηση απέτυχε στα πλαίσια της λήψης μέτρων για βελτιώσεις όσον αφορά στην ευημερία των άνω των 2.9 εκατομ, ζώων που υποβάλλονται σε πειράματα κάθε χρόνο.   
 
Δυστυχώς στο νέο κανονισμό δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε πειράματα που προκαλούν έντονο πόνο και οδύνη στα ζώα. Αυτό είναι άκρως αντιφατικό και εγείρει θέμα δεοντολογίας, καθώς και άλλα συναφή θέματα. Η επιτροπή δεοντολογίας σχετικά με τα πειράματα στα ζώα παραμένει αδύναμη, δεδομένου ότι εκπροσωπείται σε μεγάλο βαθμό από τα μέλη του τομέα της έρευνας των ζώων και περιορίζεται μόνο σε συμβουλευτικό ρόλο. Επίσης, εξακολουθεί να μην υπάρχει εθνικό όργανο που να έχει συσταθεί και να ενεργεί ως αρμόδια αρχή για εναλλακτικές μεθόδους όσον αφορά στις δοκιμές σε ζώα. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι, η νέα ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη βελτιώσεις από την άποψη των εναλλακτικών πηγών έρευνας και τη μείωση των πειραμάτων σε ζώα.
πηγή vier-pfoten.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: