Σελίδες

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Προειδοποίηση για τ’ αδέσποτα της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών

Τα ακάθαρτα ζώα και τα καθαρά καταστήματα

Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 22 Οκτωβρίου 2012 ενημερώνει τα μέλη του για τα προβλήματα που προκύπτουν από την παραμονή κατοικίδιων ζώων στην κεντρική αγορά τροφίμων, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Στη επιστολή που αναδημοσιεύουμε γίνεται αναφορά στη σχετική νομοθεσία, στους ...
κανόνες υγιεινής και στα πρόστιμα, που πέφτουν, για όσους δεν τηρούν τις σχετικές διατάξεις σχετικά με την απαγόρευση παρουσίας ζώων εκεί. Ο Σύνδεσμός Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών τονίζει, ότι μέλη του διαμαρτύρονται για τα ζώα και υπενθυμίζει ότι αναμένονται σχετικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά Τ
ο γράμμα του νόμου τους δικαιώνει, αφού αυτές οι απαγορεύσεις ισχύουν. Όμως όπως συχνά συμβαίνει στην Ελλάδα για ίδια θέματα ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εκείνοι που θα σπεύσουν να τιμωρήσουν όσους επιτρέπουν στα αδέσποτα ζώα να βρίσκουν στέγη ίσως φαγητό και νερό στους χώρους των καταστημάτων ή πέριξ της αγοράς δεν θα επιβάλλουν πρόστιμα στον Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, ο οποίος σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 είναι αρμόδιος για τη διαχείριση τους. Επί της ουσίας αν φροντίσεις αδέσποτα με όποιον τρόπο μπορείς (π.χ. τα ταΐζεις κοντά στο σπίτι σου) κινδυνεύεις με κυρώσεις και πρόστιμα εξαιτίας υγειονομικών διατάξεων (αν και ο νόμος 4039/2012 το επιτρέπει). Αν ο δήμος σου αδιαφορήσει, δεν δείξει καμιά μέριμνα γι’ αυτά, κανείς δεν θα τον καταγγείλει, αν και πρόκειται για παράβαση καθήκοντος. Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών επί της ουσίας βασιζόμενος στη νομοθεσία τονίζει αυτό που διδάσκει η κοινωνία σε όλους εμάς. Ότι δηλαδή τα ζώα είναι ακάθαρτα και από αυτά μόνο κινδυνεύουμε! Ενώ τελικά τίποτα από αυτά δεν ισχύει και οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν το αντίθετο. Σαφώς και τα καταστήματα που διακινούν και παρασκευάζουν τρόφιμα πρέπει να είναι πεντακάθαρα για να εξασφαλίζουν την ποιότητα των ειδών διατροφής που φτάνουν στο πιάτο μας. Τα ζώα δεν είναι εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία. Οι «Ενεργοί Πολίτες για την Προστασία των Ζώων - ΑΘΗΝΑ» τονίζουν ότι τα ζώα που διαβιούν πέριξ της αγοράς είναι σχεδόν όλα στειρωμένα και σιτίζονται από περίοικους εθελοντές φιλόζωους κάποιοι εκ των οποίων ανήκουν και σε φιλοζωικά σωματεία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η απειλή για πρόστιμο δεν θα είναι η αιτία για την ουσιαστική δηλαδή τη φυσική εξόντωση των ζώων…
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από συναδέλφους για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παραμονή κατοικίδιων ζώων σε καταστήματα της Αγοράς. Έχουμε πληροφορίες ότι το επόμενο διάστημα οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες θα πραγματοποιήσουν ελέγχουν στην Κεντρική Αγορά. Σας γνωρίζουμε ότι η ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία (άρθρο 34 της υπ’ αριθμ. Αιβ 8755/1983 Υγειονομικής Διάταξης), απαγορεύει τη διατήρηση ή είσοδο κατοικίδιων ζώων στους χώρους των καταστημάτων και εργαστηρίων τροφίμων και ποτών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ασκείται ποινική δίωξη για παράβαση υγειονομικής διατάξεως και η έκθεση ελέγχουν διαβιβάζεται στον ΕΦΕΤ για την επιβολή ιδιαίτερα υψηλού Διοικητικού προστίμου. Συνάδελφοι, Διακινούμε τρόφιμα και τα καταστήματα μας πρέπει να είναι καθαρά. Παρακαλούμε για την τήρηση των υγειονομικών διατάξεων για την αποφυγή επιβολής προστίμων.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ.Λ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΟΓΡΗΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ». www.zoosos.gr (φωτογραφία αρχείου)

1 σχόλιο:

Levina είπε...

Kαλά θα κάνουν αντί να διώξουν τα ζώα να πάρουν κι άλλες γάτες και να τις συντηρούν μέσα σε αυτούς τους χώρους προτού τους φάνε οι αρουραίοι που τους βλέπεις να κάνουν περιτζάδες επάνω στους σκουπιδοντενεκέδες κι έχουν γίνει από δέκα κιλά ο καθένας! Αυτό να τους πείτε!
Που βρέθηκα στην περιοχή κι όσο περίμενα ανατρίχιασα με το θέαμα.