Σελίδες

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Συμβουλές κοινωνικοποίησης για το κουτάβι σας

Hug4Dogs®.com
«Απαραίτητη η κοινωνικοποίηση από τις πρώτες μέρες της ζωής του κουταβιού με ανθρώπους, παιδιά και άλλα ζώα για να γίνει ένας ενήλικας σκύλος με αυτοπεποίθηση»

Η κοινωνικοποίηση και η προεκπαίδευση κουταβιού είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβουν χώρα από νωρίς σε αυτή την κρίσιμη ηλικία ανάπτυξης του σκύλου σας. Ό,τι κάνετε και δεν κάνετε θα επηρεάσουν ...
τη συμπεριφορά του σκύλου σας για πάντα. Ένα σωστά κοινωνικοποιημένο κουτάβι προσαρμόζεται εύκολα και είναι μια καλή συντροφιά. Δεν είναι φοβισμένο ούτε έχει επιθετική συμπεριφορά σε οτιδήποτε συναντά στην καθημερινότητά του. Ένα μη κοινωνικοποιημένο σκυλί, δεν μπορείς να το εμπιστευτείς και ίσως να είναι και ανεπιθύμητο. Συχνά θα δαγκώσει από φόβο και θα μπλέξει σε καυγάδες με άλλα σκυλιά. Εκπαιδεύεται δύσκολα και δεν είναι αποδεκτό από το σύνολο των ανθρώπων. Δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις καινούργιες καταστάσεις και μία απλή επίσκεψη ρουτίνας στον κτηνίατρο μπορεί να γίνει εφιάλτης τόσο για το ίδιο το σκυλί όσο και για τους ανθρώπους που εμπλέκονται. Μην αφήσετε αυτό να συμβεί σε σας και το σκυλί σας. Ξεκινήστε την κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας ΤΩΡΑ! Η περίοδος της κοινωνικοποίησης φτάνει μέχρι την 16 εβδομάδα (4 μήνες) ζωής του σκύλου. Ωστόσο, πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να βελτιώσει τις τελικές δεξιότητές του. Πέραν αυτής της χρονικής περιόδου η κοινωνικοποίηση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία και πολύ λίγοι ιδιοκτήτες έχουν το χρόνο, την ενέργεια, τα χρήματα και την υπομονή για να την αντιμετωπίσουν.
Τα ΝΑΙ της κοινωνικοποίησης Σιγουρευτείτε ότι κάθε μία από τις ακόλουθες καταστάσεις είναι ευχάριστη και όχι φοβική για το κουτάβι σας. Αν η πρώτη εμπειρία του κουταβιού σας με κάτι είναι οδυνηρή και τρομακτική, δεν θα πετύχετε τον σκοπό σας. Στην πραγματικότητα, θα δημιουργήσετε μία φοβία που μπορεί να το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Είναι καλύτερα να πηγαίνετε αργά, διαβεβαιώνοντας το κουτάβι σας ότι τίποτα άσχημο δεν θα του συμβεί παρά να βιαστείτε και να το ζορίσετε να γνωρίσει νέους ανθρώπους και καταστάσεις. Προσκαλέστε φίλους στο σπίτι σας για να γνωριστούν με το κουτάβι σας. Συμπεριλάβετε άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, διαφορετικών χρωμάτων και εθνικοτήτων. Προσκαλέστε στο σπίτι σας φιλικά, υγιή, εμβολιασμένα σκυλιά ή κουτάβια ακόμα και γάτες για να γνωριστούν και να παίξουν με το κουτάβι σας. Επισκεφτείτε κι εσείς μαζί με το κουτάβι σας τα σπίτια αυτά και προτιμήστε να υπάρχουν φιλικές προς τους σκύλους γάτες. Κρατώντας το κουτάβι σας αγκαλιά επισκεφτείτε για σύντομο χρονικό διάστημα εμπορικά κέντρα, παιδικές χαρές, αυλές σχολείων κλπ, μέρη όπου υπάρχει πολύς κόσμος και μεγάλη δραστηριότητα. Πάρτε το κουτάβι μαζί σας σε μικρές, συχνές βόλτες με το αυτοκίνητο. Σταματήστε το αυτοκίνητο και αφήστε το κουτάβι να εξερευνήσει το περιβάλλον πίσω από το παράθυρο. Γνωρίστε στο κουτάβι σας ομπρέλες, τσάντες, κουτιά, την ηλεκτρική σκούπα κλπ. Ενθαρρύνετε το κουτάβι να εξερευνήσει και να γνωρίσει το περιβάλλον του. Συνηθίστε το κουτάβι σας στο να βλέπει διαφορετικά και άγνωστα αντικείμενα δημιουργώντας τα εσείς. Αναποδογυρίστε μια καρέκλα, ρίξτε τον σκουπιδοτενεκέ στο πλάι (άδειο), στήστε τη σιδερώστρα μια μέρα κανονικά και την επόμενη τοποθετήστε την ανάποδα. Εξοικειώστε το κουτάβι σας με διάφορους, νέους ήχους. Δυνατοί και έντονοι ήχοι θα πρέπει να παρουσιάζονται στο κουτάβι σας από απόσταση και σταδιακά να έρχονται κοντά. Συνηθίστε το κουτάβι σας να δέχεται το βούρτσισμα, το μπάνιο, το κόψιμο των νυχιών, το καθάρισμα των αυτιών και των δοντιών και όλη τη ρουτίνα της καθαριότητας και της κτηνιατρικής εξέτασης. Γνωρίστε στο κουτάβι σας το κολάρο και το λουράκι του, τις σκάλες και το ασανσέρ. Γνωρίστε στο κουτάβι σας οτιδήποτε θέλετε προκειμένου να νοιώθει άνετα με αυτό.
Τα ΟΧΙ της κοινωνικοποίησης Μην αφήνετε το κουτάβι σας να έχει πρόσβαση σε χώρους όπου άγνωστα ζώα έχουν πρόσβαση. Μπορεί να κολλήσει ασθένειες. Περιμένετε μέχρι να συμπληρωθούν τουλάχιστον οι δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων. Μην αφήνετε το κουτάβι σας να γνωρίζει άλλα σκυλιά τα οποία φαίνονται άρρωστα ή δεν γνωρίζετε αν έχουν κάνει τα εμβόλια τους. Μην επιβραβεύετε φοβικές συμπεριφορές. Έχοντας πάντα την καλή πρόθεση να ηρεμήσουμε και να ενθαρρύνουμε το κουτάβι μας όταν φοβάται, συχνά και χωρίς να το καταλαβαίνουμε επιβραβεύουμε αυτή τη συμπεριφορά. Είναι φυσιολογικό για το κουτάβι να δείχνει σημάδια ανησυχίας - φόβου όταν αντιμετωπίζει κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Μην φέρνεται το κουτάβι σας αντιμέτωπο με καταστάσεις που μπορεί να του προκαλέσουν κακό, πόνο, φόβο ή άγχος. Αυτά, μπορούν να προκαλέσουν φοβίες που θα το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή. Μην πιέζετε ή βιάζεστε με το κουτάβι σας. Αφήστε το να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις με το δικό του ρυθμό. Η δουλειά σας είναι να του παρέχετε τις ευκαιρίες. Μην κάνετε πολλά πράγματα σε λίγο χρόνο. Τα κουτάβια έχουν ανάγκη από αρκετό ύπνο και κουράζονται γρήγορα. Είναι προτιμότερο να κάνετε μικρά και συχνά μαθήματα παρά αραιά και μεγάλα σε διάρκεια. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!! Κάθε μέρα που περνάει είναι μια εμπειρία ζωής που χάνεται για πάντα. Δεν θα μπορέσετε ποτέ να αντικαταστήσετε αυτές τις μέρες. Αν η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας δεν γίνει τώρα, δεν θα γίνει ποτέ.

Επιμέλεια: Αναστασία Τσουλιά – Hug4Dogs®.com 
ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ
Τηλ. 2310 318288
Email: info@hug4dogs.com

2 σχόλια:

KaPaworld είπε...

αχ!!! είμαστε καμμένοι με αυτό το θέμα....υπάρχει κι ο χαρακτήρας κι αν είναι στραβός...τι να πω!!Είναι και μερικά σκυλιά στραβόξυλα σαν κάποιους ανθρώπους βρε κοριτσάκι μου!!

animalspress είπε...

Όλα θέλουν λίγη υπομονή και πολύ αγάπη . Η συνέχεια σε ανταμοίβει !