Σελίδες

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

H ντροπή της Ικαρίας


Υπάρχουν ακόμη βαρελόσκυλα. Πολλά εξαφανισμένα ...

Οι ισχυρισμοί ότι η Ικαρία πλέον είναι ένα νησί που δεν έχει «βαρελόσκυλα» είναι αναληθείς. Υπάρχουν κρυμμένα σκυλιά, δύο σε ένα κτήμα στο Πέζι και άλλα δύο δύστυχα κοντά στο Στελί. Αυτά είναι εκείνα που έχουν εντοπιστεί. Πόσα δεν έχουν ακόμη και ποτέ βρεθεί; Σε πολλές και σοβαρές περιπτώσεις έχουν ήδη ληφθεί δικαστικά μέτρα, όπως στις εξής:
• Για δύο σοβαρά υποσιτισμένα σκυλιά σε μια μάντρα στα Κοσοίκια ο ιδιοκτήτης κρίθηκε ένοχος για φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή • Για ένα σκυλί με πολλαπλά κατάγματα στα πίσω πόδια στην Ακαμάτρα η υπόθεση ακόμη εκδικάζεται • Για δύο σκυλιά κοντά στο Χρυσόστομο αλυσοδεμένα με ένα άθλιο μουχλιασμένο δοχείο για νερό. Η υπόθεση εκδικάζεται. • Ένα υποσιτισμένο και αναιμικό σκυλί κρυμμένο και δεμένο σε ένα χωράφι μετά το Πέζι και μόλις πριν την πινακίδα της Αγίας Ισιδώρας. Η υπόθεση εκδικάζεται. • Ένα λιμοκτονημένο και υποσιτισμένο σκυλί με βαθιά και μολυσμένα τραύματα στον περιφερειακό κοντά στην Ακαμάτρα. Η υπόθεση εκδικάζεται. Φυσικά είναι ευχάριστο, μετά από όλη τη δουλειά που έχει γίνει, να βλέπεις ότι ένα αριθμός σκύλων δεν έχουν αντικατασταθεί. Από την άλλη, ωστόσο, είναι ανησυχητικό να βλέπεις πόσα σκυλιά «εξαφανίστηκαν», για να αντικατασταθούν τελικά από άλλα, νέα σκυλιά. Οι 21 παραπάνω φωτογραφίες είναι όλα σκυλιά που εξαφανίστηκαν και αντικαταστάθηκαν με νέα. Που βρίσκονται τώρα; Ίσως είναι αλυσοδεμένα σε κάποια τοποθεσία που δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη, ίσως απολαμβάνουν με τον ιδιοκτήτη τους τη «σύνταξη» για την οποία τόσο σκληρά δούλεψαν, ή υπάρχει μήπως πιθανότητα για κάποια πιο δυσοίωνη ερμηνεία για την απουσία τους; Τα οκτώ κουτάβια των φωτογραφιών ζοιύνε όντως τώρα ευτυχισμένα με τις οικογένειές τους; Τον περασμένο χρόνο δόθηκε στους κτηνοτρόφους μια εναλλακτική στη χρήση των «βαρελόσκυλων». Η αδιαφορία, ωστόσο των κτηνοτρόφων οδήγησε τους χορηγούς σε παραίτηση και απόσυρση. Η υπόθεση των «βαρελόσκυλων» έχει συζητηθεί στη βουλή και ο νέος νόμος για τα ζώα (4039/2012) ξεκάθαρα απαγορεύει αυτή τη χρήση των σκυλιών. Στη Σκύρο και στη Λέσβο έχει ήδη υπάρξει δράση, ώστε να λάβει τέλος αυτή η απαράδεκτη πρακτική της χρήσης των σκυλιών ως εργαλείων. Οι φιλοζωικές ομάδες είναι πρόθυμες να βοηθήσουν την Ικαρία στο να γίνει ένα «φιλικό προς τα ζώα» νησί, είναι ωστόσο αναγκαίο να υπάρξει συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους κτηνοτρόφους, τις δημοτικές αρχές και την τοπική κοινωνία.

Οι Φιλόζωοι της Ικαρίας

1 σχόλιο:

KaPaworld είπε...

A!!! δεν αλλάζουν αυτά κι ούτε πρόκειται...οι άνθρωποι είμαστε τέρατα>Θέλει πολλή δουλειά καλή μου....Ντροπή ντροπή ντροπή!!