Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Βοηθώντας ανθρώπους και ζώα ταυτόχρονα...

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ

Μόλις έχουμε τελειώσει μια πολύ επιτυχημένη εβδομάδα Φροντίδας Ιπποειδών. Τον Οκτώβριο είχαμε εκκλήσεις για βοήθεια στις περιοχές Αμαρίου και Ρεθύμνου. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να επισκεφθούμε το ένα χωριό, όπου υπήρχε ένα γαϊδουράκι κι έτσι φέτος φροντίσαμε να είναι προτεραιότητά μας. Ξεκινήσαμε από εκεί και καθώς είχαμε ζητήσει να βρεθούν κι άλλοι με γαϊδουράκια, φτάσαμε στο ...
χωριό, όπου μας περίμεναν τρία γαϊδουράκια στη σειρά! Βαλθήκαμε να τα φροντίσουμε και οι ιδιοκτήτες το εκτίμησαν τόσο πολύ που επέμειναν ότι έπρεπε να καθίσουμε για καφέ. Ευτυχώς, διότι το δίωρο ταξίδι από τα Μάλλια ήταν μεγάλο και κουραστικό. Πάντως, δεν σταμάτησαν εκεί, φέρνοντάς μας μπισκότα, φρούτα, σαλάτα και ντόπια ρακί! Επέμεναν ότι τον Οκτώβριο θα πρέπει το δικό τους χωριό να είναι ο τελευταίος μας σταθμός της μέρας για να μας ετοιμάσουν ένα μεγάλο τραπέζι και να μας ευχαριστήσουν για τη βοήθεια. Ένας από τους άλλους πελάτες του καφενείου μας πήγε στο σπίτι του για να δούμε το γαϊδουράκι του πατέρα του καθώς και το άλογό του. Έπειτα, μας έφεραν άλλα δύο γαϊδουράκια και καθώς αποχωρήσαμε για να δούμε ένα πόνυ που μας χρειαζόταν, άλλη μία πρόσκληση μας βρήκε: το όνομα του πατέρα ήταν Γεώργιος και θα ήθελε να παρευρεθούμε στην γιορτή του! Δυστυχώς όμως, λόγω του δύσκολου προγράμματός μας, βρισκόμασταν ήδη κατά το σούρουπο πολύ μακριά. Την τελευταία μέρα έπρεπε να επισκεφθούμε δύο χωριά, περίπου 10 χλμ. το ένα από το άλλο, όπου κάνουμε επισκέψεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στην μία περιοχή βρίσκονται δύο αδελφές, οι οποίες φεύγουν νωρίς με τα γαϊδουράκια τους για τα χωράφια οπότε πάμε πρώτα εκεί. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε την μία αδελφή, καθώς έφυγε ακόμα νωρίτερα για άλλες δουλειές. Πήγαμε στο επόμενο χωριό αλλά φτάσαμε νωρίς, οπότε προχωρήσαμε μέχρι να μας φέρουν το γαϊδουράκι από τον στάβλο. Φροντίσαμε όλους τους τακτικούς «πελάτες» μας και επιστρέψαμε να δούμε το γαϊδουράκι που ήταν πλέον έτοιμο και μας περίμενε. Επίσης, τηλεφώνησα στην «απούσα» αδελφή και είχε επιστρέψει, οπότε κάναμε και σ’ εκείνη μια επίσκεψη! Όταν έμαθε ότι είχαμε περάσει νωρίτερα αλλά και ότι γυρίσαμε για το γαϊδουράκι της, δεν μας ευχαρίστησε μόνο θερμά αλλά και μας ζητούσε συνεχώς να την συγχωρήσουμε που έλειπε νωρίτερα.


Το γαϊδουράκι της έχει μια κατάσταση που επιταχύνει την ανάπτυξη των οπλών και παρά την συχνή πεζοπορία, οι οπλές χρειάζονται κάθε έξι μήνες κόψιμο και λιμάρισμα. Καθώς το γαϊδουράκι είναι και το μόνο μέσο μεταφοράς της, βοηθάμε και αυτό κι εκείνη. Στην επιστροφή μας καταφέραμε να πάμε σε άλλο ένα γαϊδουράκι (τακτικό μας «πελάτη» τα τελευταία τέσσερα χρόνια) του οποίου ο ιδιοκτήτης πέθανε οπότε άλλαξε χέρια αλλά καταφέραμε να το βρούμε και να συνεχίσουμε την προσφορά φροντίδας που τόσο χρειάζεται. Αυτή η κοπέλα είχε πολύ μακριές και γυρισμένες οπλές και δεν εργαζόταν πια, οπότε έμενε όρθια για μεγάλες περιόδους σε έναν μικρό στάβλο και όλοι θέλαμε να την διασώσουμε. Αλλά τώρα, ο νέος της ιδιοκτήτης την βγάζει έξω να βοσκήσει, κάνουν βόλτες μαζί της τα παιδιά του, της φτιάχνει ένα νέο στάβλο και γενικά την φροντίζει πολύ καλά. Μοιάζει με νέο γαϊδουράκι, ξύπνια, ενεργητική και σε εγρήγορση -τι εκπληκτική διαφορά! Από τις τέσσερις οπλές της, μόνο η μία παραμένει λίγο γυρισμένη και όλη η ομάδα μας χάρηκε πολύ με την ανάστασή της! Γενικά νιώθουμε όλοι ότι ήταν μια θετική και ενθαρρυντική εβδομάδα κατά την οποία φροντίσαμε 108 ζώα, ενώ τον Οκτώβριο 2011 βοηθήσαμε 81 ζώα! Και οι δύο ειδικοί μας (πεταλωτής και οδοντίατρος) έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν την επιστροφή τους τον Οκτώβριο! Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας www.CretanAnimalWelfare.org.

Κορέντζα Βλαστού-Πρόεδρος Φιλοζωικής Κρήτης
rethnea

Δεν υπάρχουν σχόλια: