Σελίδες

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Κέντρο Πρώτων Βοηθειών για τραυματισμένα-δηλητηριασμένα πτηνά


από το ΕΚΠΑΖ Ηρακλείου Κρήτης και τη Κλινική Παρασύρη

Με το σύνθημα "τα δικά μας πτηνά στο δικό μας ουρανό" ,το παράρτημα του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ) στο Ηράκλειο Κρήτης ευρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ίδρυση κέντρου πρώτων βοηθειών σε συνεργασία με τη Κλινική Παρασύρη για τον επιστημονικό έλεγχο και ...

την εθελοντική προσφορά υπεύθυνων πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα , δηλητηριασμένα πτηνά και άγρια ζώα της πανίδας μας!

Επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 6937080703- 6944645264-6977223289 για τη διάσωση πτηνών και ζώων της Κρητικής πανίδας.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη που συγκινείται κι αναζητεί τον τρόπο να σώσει μια ζωή σ όποιο σώμα κι αν κατοικεί ..όποια μορφή κι αν έχει ..τον Άνθρωπο που αντιλαμβάνεται πως ο πόνος βιώνεται για όλες τις υπάρξεις στον ίδιο βαθμό..κι η αγωνία το ίδιο .. τι κι αν έχουν δύο πόδια, ή τέσσερα , δέρμα , χνούδι η φτερά.. το μεγαλείο του θαύματος κι ο ύμνος στη ζωή είναι ολόιδιος... Αυτή τη συνειδητοποίηση τιμούμε με τη δημιουργία του κέντρου πρώτων βοηθειών στο νησί μας και καλούμε κοντά μας όσους εθελοντές επιθυμούν άδολα και με ήθος να υπηρετήσουν το ίδιο όραμα της ανεκτίμητης προσφοράς στην οικολογική κληρονομιά μας.






Το Ε.Κ.Π.Α.Ζ Κρήτης ευχαριστεί τη Νίκη και το Γιώργο που εντόπισαν έναν σπάνιο ερωδιό Νυχτοκόρακα Nycticorax nycticorax στην παραλία στου Κοκκίνι και μας τον παρέδωσαν για τη περίθαλψή του .Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νυχτοκόρακας είναι είδος μεταναστευτικό, διαχειμάζει στην Αφρική και αναπαράγεται στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Στην Ελλάδα φωλιάζουν περίπου 1450 ζευγάρια σε έντεκα αποικίες από τις οποίες οι μεγαλύτερες βρίσκονται στο δέλτα Αξιού και στην Κερκίνη. Τουλάχιστον 46 διαφορετικά είδη οργανισμών, κυρίως έντομα και ψάρια, αποτελούν την τροφή του. Ο μακρύς λαιμός και το ράμφος, τα ψηλά πόδια και κυρίως η χάρη με την οποία περπατούν στα ρηχά νερά έκαναν τα πουλιά αυτά αξιοπρόσεχτα ακόμη από την αρχαιότητα και ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που τα περιέγραψε. Το πανέμορφο πτηνό έχει υποστεί -ελπίζουμε - προσωρινή τύφλωση λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας που προκλήθηκε από βίαιο κτύπημα στο κρανίο,ενδεχόμενα από πιθανή σύγκρουση ή πτώση. Νοσηλεύεται στη κλινική Παρασύρη και για τουλάχιστον 6 ημέρες η κατάστασή του κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη. Μέσω των σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων ο γιατρός μας κύριος Γιώργος Παρασύρης σε συνεργασία με τον Γιάννη Πουλόπουλο από το Ελληνικό κέντρο περίθαλψης Αγρίων Ζώων στο Νοσοκομείο (Ε.ΚΠ.Α.Ζ) στην Αίγινα εκτίμησαν τη κατάστασή του πτηνού και τα αποτελέσματα όλων των εργαστηριακών εξετάσεων και κατάληξαν στην αγωγή εντατικής θεραπείας που θα ακολουθήσουμε για να σωθεί .Ευχόμαστε να τα καταφέρει και με τη δύναμη του Θεού και να απελευθερωθεί με το καλό στο Κρητικό ουρανό μας!

Για το Ε.ΚΠ.Α.Ζ Κρήτης

Στεφανάκη Γεωργία




Δεν υπάρχουν σχόλια: