Σελίδες

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

«Δεν είμαστε ο μπόγιας»

ΖΩΟΠΙ : κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να λύσει τα πρακτικά προβλήματα

Η Ζωοφιλική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προειδοποιεί ότι η κατάσταση των αδέσποτων ζώων στην πανεπιστημιούπολη, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και όχι σύμφωνα με το βιαστικό συμπέρασμα ότι «όλα τα αδέσποτα δαγκώνουν», αλλά όπως τονίζει η ΖΩΟΠΙ, λόγω της δυσκολίας συνεργασίας με ...

την πρυτανική αρχή.

Αυτή τη στιγμή, στο πανεπιστήμιο έχει φτιαχτεί ένας χώρος συγκέντρωσης των επιθετικών σκυλιών, χωρίς όμως τσιμέντο (με αποτέλεσμα κάποια από τα ζώα να σκάβουν κάτω από το συρματόπλεγμα και να φεύγουν) και όχι μόνο με… επιθετικά ζώα. Όπως καταγγέλλει ο ΖΩΟΠΙ κλείστηκαν εκεί και ζώα που μόνο επιθετικά δεν είναι, αλλά μάλλον έπεσαν θύματα και μιας σχετικής «αντισκυλικής» υστερίας που έχει ενσκήψει στο πανεπιστήμιο (προσοχή, το πρόβλημα δεν είναι ανύπαρκτο, αλλά γενικεύεται πολύ και με επικίνδυνο τρόπο ενίοτε). Η ομάδα αναφέρει ότι, ως εθελοντικός φορέας και με βάση τη νομοθεσία, αλλά κυρίως λόγω των υποχρεώσεων των φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, δεν μπορεί να αναλάβει τον καθαρισμό του χώρου και πολύ περισσότερο, τη σίτιση των ζώων. «Εμείς, ως εθελοντές φοιτητές, υπερβήκαμε πολλές φορές τις αρμοδιότητές μας, προσπαθώντας να διατηρήσουμε την ευζωία των ζώων, ουσιαστικά υποκαθιστώντας τον μοναδικά υπεύθυνο γι’ αυτήν τη δουλειά, δηλαδή τον Δήμο Ιωαννιτών, απλά και μόνο επειδή είμαστε ευσυνείδητοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες» αναφέρει η ΖΩΟΠΙ, η οποία προειδοποιεί πως η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει και στο καταφύγιο αδέσποτων. «Αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται έγκλειστα στο καταφύγιο αυτή τη στιγμή περίπου ο διπλάσιος αριθμός ζώων από τον προβλεπόμενο» τονίζει και συμπληρώνει: «Απορούμε πως ο δήμος συναινεί σε μια κατάληψη ενός δημόσιου χώρου και πως το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ζητά να γίνουμε συνεργοί και συνένοχοι σε μια τέτοια παράνομη επιχείρηση και στην αποδοχή μιας τέτοιας πράξης». Η ΖΩΟΠΙ αναφέρει ακόμα ότι το ξήλωμα των χώρων σίτισης από χώρους της πανεπιστημιούπολης, ουσιαστικά δημιούργησε μια μεγάλη αγέλη ζώων κοντά στο Μεταβατικό, η οποία ξεκίνησε νέες επιθέσεις. Επίσης, αναφέρει ότι το «ομαδόν» μάντρωμα των σκυλιών, τα οποία ήταν χωρισμένα σε τέσσερις αγέλες είναι και από τους βασικούς λόγους αποτυχίας της λειτουργίας του χώρου απομόνωσης των ζώων, μέσα στην πανεπιστημιούπολη, καθώς τα ζώα από διαφοτερικές αγέλες στρέφονται το ένα εναντίον του άλλου με αποτέλεσμα να απειλείται και η ζωή τους.
«Πάντα προ τετελεσμένων»

Οι φοιτητές παρατηρούν μια σειρά από άλλα ζητήματα: ότι μόνοι τους έχουν αναλάβει τη σίτιση, ότι επίσης δεν μπορούν να επωμιστούν την ευθύνη των ζώων και γιατί εκτός των υποχρεώσεών τους στο πανεπιστήμιο, λείπουν από το χώρο από 3 έως 5 μήνες συνολικά. Επισημαίνουν την ανάγκη της ύπαρξης κτηνιάτρου στο καταφύγιο, αλλά και της κανονικής λειτουργίας του και όχι έτσι όπως ξεκίνησε «άτυπα». «Ο βασικός μας ρόλος δεν είναι σε καμία περίπτωση του «μπόγια» μέσα στον Πανεπιστημιακό χώρο και λυπούμαστε πραγματικά που ο ρόλος των εθελοντών φοιτητών έχει ισοβαθμιστεί με αυτόν» τονίζουν στην επιστολή που απευθύνεται, εκτός από την πρυτανική αρχή, στο δήμαρχο, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου, την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλκών Σωματείων κ.α. Καταλήγουν τονίζοντας ότι για τους λόγους που αναφέρουν στην επιστολή αρνούνται τη συνεργασία τους. «Δεν ερωτηθήκαμε ποτέ για την καταλληλότητά τους, ήρθαμε πάντα αντιμέτωποι προ τετελεσμένων αποφάσεων, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να λύσει τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» σημειώνουν.

agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: