Σελίδες

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Το ψηλότερο ζώο στη φύση

και το σαφάρι της ντροπής

Η καμηλοπάρδαλη είναι το ψηλότερο ζώο της Γης, καθώς φτάνει τα 6 μέτρα. Διαθέτει τον πιο μακρύ λαιμό στη φύση, με μήκος που ξεπερνά τα 2 μέτρα. Το μέγεθος του λαιμού παίζει σπουδαίο ρόλο για το αρσενικό, καθώς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για ...

να αναλάβει την αρχηγία στο κοπάδι.
Οι κύριοι θηρευτές της είναι το λιοντάρι, το τσιτάχ και η ύαινα. Τρέφεται κυρίως με φύλλα ακακίας και ζυγίζει περίπου ενάμιση τόνο. Τα πανύψηλα πόδια της τη βοηθούν να αναπτύσσει ταχύτητα άνω των 60 χλμ την ώρα.
Το σαφάρι της ντροπής.
Σήμα κινδύνου για τη διάσωση της καμηλοπάρδαλης εκπέμπουν αφρικανικές οικολογικές ομάδες, καθώς το επιβλητικό ζώο της σαβάνας βρίσκεται αντιμέτωπο με μία πρωτοφανή απειλή. Το ίδρυμα για την προστασία της καμολοπάρδαλης στην Αφρική (Ciraffe Conversation Foudation) καταγγέλει ότι ομάδες εύπορων Ευρωπαίων και Αμερικανών κυνηγών έρχονται μαζικά στις υπονάπτυκτες χώρες της Αφρικής για να εξολοθρεύσουν το ψηλότερο ζώο της γης και να πάρουν το κεφάλι του ως τρόπαιο.

Το σαφάρι της ντροπής διοργανώνουν βρετανικά τουριστικά γραφείο που διαθέτουν παραρτήματα σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα οικογενειακό πακέτο διακοπών, διάρκειας πέντε ημερών, που κοστίζει 12.000 ευρώ. Συνήθως οι κυνηγοί φέρνουν μαζί τους και τις οικογένειές τους προκειμένου να γνωρίσουν όλοι μαζί τις ομορφιές της Αφρικής, καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητά της.
Για να σκοτώσουν το ζώο, οι "πολιτισμένοι" κυνηγοί πληρώνουν επιπλέον 1.200 ευρώ την ημέρα για τη μίσθωση ντόπιων οδηγών, ιχνηλατών και άλλων αχθοφόρων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ασφάλειά τους στην άγρια σαβάνα.
Με αυτόματα όπλα.
Το οπλοστάσιό τους αποτελείται από αυτόματα όπλα που μπορούν μόνο με μία βολή να καταρρίψουν την καμηλοπάρδαλη. Άλλωστε, λόγω ύψους, το ζώο είναι εύκολος στόχος για τους τουρίστες του θανάτου. Άλλοι πάλι προτιμούν να την κυνηγήσουν με πιο παραδοσιακά μέσα, χρησιμοποιώντας τόξα. Σύμφωνα με τους οικολόγους, οι ασυνείδητοι κυνηγοί στοχεύουν κυρίως στο σώμα ή στα πόδια, με αποτέλεσμα το ζώο να πέφτει "άγαρμπα" στο έδαφος και να σπάει τον λαιμό του βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.
Αφού σκοτώσουν την καμηλοπάρδαλη, τραβούν αναμνηστικές φωτογραφίες για να έχουν να επιδεικνύουν τα κατορθώματά τους στους φίλους τους. Έπειτα παραδίδουν το κρέας του ζώου στους ντόπιους που εξαγόρασαν τα βρετανικά τουριστικά γραφεία για να βοηθήσουν στο κυνήγι. Όσοι πάλι έχουν τη δυνατότητα, πληρώνουν επιπλέον 1.800 ευρώ προκειμένου να ταριχεύσουν την καμηλοπάρδαλη για να την πάρουν μαζί τους και να διακοσμήσει το σαλόνι του σπιτιού τους.

Και ενώ οι αφρικανικές Αρχές, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να προστατεύσουν άλλα ευαίσθητα είδη της αφρικανικής πανίδας, η καμηλοπάρδαλη έρχεται να προστεθεί στη λίστα των ειδών που απειλείται από τη δυτική κυνηγετική μανία και τους λαθροκυνηγούς.
Ο διεθνής οργανισμός για τη διατήρηση της φύσης IUCN προειδοποιεί ότι το πανύψηλο ζώο της σαβάνας έχει ήδη προστεθεί σε αυτόν τον μαύρο κατάλογο. Το 1988 υπήρχαν 140.000 ζώα και πλέον οι ειδικοί υπολογίζουν ότι έχουν απομείνει λιγότερα από τα μισά. Παρατηρεί επίσης ότι το είδος έχει ήδη εκλείψει από τις σαβάνες της Αγκόλα, του Μάλι και τη Νιγηρίας, που αποτελούσαν παραδοσιακά τον βιότοπό του.
Ταυτόχρονα έχει εξαφανιστεί οριστικά από την Μπουρκίνα Φάσο, την Ερυθραία, τη Γουινέα, το Μαλάουι και τη Σενεγάλη. Από την άλλη, τείνουν να εξαφανιστούν οριστικά οι πληθυσμοί στη δυτική Αφρική και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό. Επιπλέον, κάποια υποειδή της κινδυνεύουν να εκλείψουν οριστικά, όπως η καμηλοπάρδαλη της Ναμίμπια, που αριθμεί 250 ζώα. Αυτή τη χώρα, όμως, έχουν επιλέξει και τα τουριστικά γραφεία που διοργανώνουν τα οικογενειακά σαφάρι του θανάτου. Απειλή του είδους είναι επίσης και τα κυκλώματα λαθροκυνηγών που δρουν σε αυτές τις χώρες.

Οι αδίστακτες συμμορίες στήνουν αυτοσχέδιες παγίδες με συρμάτινες θηλιές στα δέντρα και αλιευτικά δίκτυα στο έδαφος προκειμένου να παγιδεύσουν τα πανύψηλα μηρυκαστικά. Οι οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως με αυτούς τους τρόπους οι καμηλοπάρδαλεις βρίσκουν τραγικό θάνατο, καθώς το ζώο μπορεί να παραμείνει παγιδευμένο πολλές ημέρες και να πεθάνει αργά και βασανιστικά από την πείνα και τη λειψυδρία.


i-diadromi.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: