Σελίδες

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Άρνηση του ΚΤΕΛ Αριδαίας να μεταφέρει μικρό σκυλάκι

Ο Σύλλογος Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα» απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στα ΚΤΕΛ Πέλλας κοινοποιούμενη και στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων

Δελτίο Τύπου

Τη Δευτέρα 2.01.2012 σημειώθηκε άλλο ένα δυσάρεστο περιστατικό άρνησης του ΚΤΕΛ Αριδαίας να μεταφέρει στην καμπίνα επιβατών μικρό ζώο συντροφιάς το οποίο συνοδευόταν από τους κηδεμόνες του. Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και τον περασμένο Μαίο όταν ...

στο ΚΤΕΛ Αριδαίας αρνήθηκαν να μεταφέρουν ζώο συντροφιάς το οποίο φυσικά συνοδευόταν από τους κηδεμόνες του. Σ΄ εκείνη την περιπτωση ο οδηγός δεν είχε κανένα πρόβλημα να μεταφέρει το ζωάκι, όμως ο υπάλληλος που βρισκόταν στην έκδοση εισιτηρίων, αρνήθηκε την μεταφορά του ζώου, ακόμη και στον χώρο αποσκευών του λεωφορείου!

Συγκεκριμένα την ως άνω ημερομηνία, ο κ. Αλέξανδρος Πετρόπουλος και η κ. Χρυσάνθη Χατζήπαπα, οι οποίοι συνοδεύονταν από το 7 μηνών σκυλάκι τους, βάρους 2,5 κιλών και το οποίο μετέφεραν σε ειδικό κλουβάκι μεταφοράς, συνοδευόμενο επίσης από το ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας του, ταξίδεψαν, πληρώνοντας ο καθένας τους το ανάλογο αντίτιμο εισιτηρίου, με το δρομολόγιο των 18:30 από Θεσσαλονίκη προς Αριδαία.
Στο πρακτορείο της Θεσσαλονίκης δεν αντιμετώπισαν κανενός είδους πρόβλημα, αφού μετέφεραν στην καμπίνα των επιβατών το σκυλάκι τους.
Λόγω όμως κάποιου τεχνικού προβλήματος του λεωφορείου, στα Γιαννιτσά οι επιβάτες αποβιβάστηκαν για να αλλάξουν λεωφορείο και οδηγό και να συνεχίσουν το ταξίδι τους έως την Αριδαία.
Ο οδηγός του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Αριδαίας, αρνήθηκε να τους μεταφέρει, απευθυνόμενος στον κ. Πετρόπουλο και την κ. Χατζήπαπα με πολύ άσχημο και απότομο τρόπο, φωνάζοντας και χωρίς να θέλει να ακούσει τίποτα από πλευράς τους, οι οποίοι έκαναν φιλότιμες προσπάθειες και με πάρα πολύ ευγενικό και ήρεμο τρόπο να του εξηγήσουν ότι δεν μπορεί να αρνηθεί την μεταφορά του ζώου τους. Αυτός όμως εξακολούθησε με τον ίδιο απότομο και άσχημο τρόπο να επιμένει στην αδικαιολόγητη, αβάσιμη και παράνομη άρνησή του και μάλιστα το λεωφορείο ξεκίνησε για Αριδαία, αφήνοντας τον κ. Πετρόπουλο και την κ. Χατζήπαπα στα Γιαννιτσά, ψάχνοντας να βρουν τρόπο να φτάσουν στον προορισμό τους!

Ο Σύλλογος Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα» απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στα ΚΤΕΛ Πέλλας κοινοποιούμενη και στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων με την οποία δηλώνει την έντονη δυσαρέσκειά του για αυτήν την απαράδεκτη, απολίτιστη, παράνομη και αντιφιλοζωική συμπεριφορά που συνεχιζει να επιδεικνυει το ΚΤΕΛ Αριδαίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τους νόμους του υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων και την σχετική εγκύκλιο, που διευκρινίζει και ρυθμίζει τα σχετικά με την μεταφορά των ζώων συντροφιάς.
Μια συμπεριφορά που δυσφημεί όλο τον οργανισμό των ΚΤΕΛ Πέλλας και σίγουρα δεν συμβάλλει στην προώθηση της ζωοφιλίας στην περιοχή μας, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται αυτές οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις κάποιων.

Για τον Σύλλογο Φίλων Ζώων Αριδαίας "Η Ελπίδα"
Χριστίνα Βασδόκα



Επιστολή προς ΚΤΕΛ Αριδαίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΖΩΩΝ
ΑΡΙΔΑΙΑΣ «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Ταγμ. Χαϊλή 5 - 58400 Αριδαία Πέλλας
Τηλ. 6974711945
e-mail: elpidafs@gmail.com
www.elpidafs.blogspot.com

ΠΡΟΣ: ΚΤΕΛ ΠΕΛΛΑΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων
Γενική Διεύθυνση Μεταφορών - Διεύθυνση Επιβατικών Μεταφορών
ΘΕΜΑ: ΄Αρνηση οδηγού του ΚΤΕΛ Αριδαίας για μεταφορά μικρού ζώου

Κύριοι,

Την Δευτέρα 2.01.2012 σημειώθηκε άλλο ένα δυσάρεστο περιστατικό άρνησης του ΚΤΕΛ Αριδαίας να μεταφέρει στην καμπίνα επιβατών μικρό ζώο συντροφιάς το οποίο συνοδευόταν από τους κηδεμόνες του.

Συγκεκριμένα, την ως άνω ημερομηνία, ο κ. Αλέξανδρος Πετρόπουλος και η κ. Χρυσάνθη Χατζήπαπα, οι οποίοι συνοδεύονταν από το 7 μηνών σκυλάκι τους, βάρους 2,5 κιλών και το οποίο μετέφεραν σε ειδικό κλουβάκι μεταφοράς, συνοδευόμενο επίσης από το ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας του, ταξίδεψαν, πληρώνοντας ο καθένας τους το ανάλογο αντίτιμο εισιτηρίου, με το δρομολόγιο των 18:30 από Θεσσαλονίκη προς Αριδαία.

Στο πρακτορείο της Θεσσαλονίκης δεν αντιμετώπισαν κανενός είδους πρόβλημα, αφού μετέφεραν στην καμπίνα των επιβατών το σκυλάκι τους.

Λόγω όμως κάποιου τεχνικού προβλήματος του λεωφορείου, στα Γιαννιτσά οι επιβάτες αποβιβάστηκαν για να αλλάξουν λεωφορείο και οδηγό και να συνεχίσουν το ταξίδι τους έως την Αριδαία.

Ο οδηγός του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Αριδαίας, αρνήθηκε να τους μεταφέρει, απευθυνόμενος στον κ. Πετρόπουλο και την κ. Χατζήπαπα με πολύ άσχημο και απότομο τρόπο, φωνάζοντας και χωρίς να θέλει να ακούσει τίποτα από πλευράς τους, οι οποίοι έκαναν φιλότιμες προσπάθειες και με πάρα πολύ ευγενικό και ήρεμο τρόπο να του εξηγήσουν ότι δεν μπορεί να τους αρνηθεί να μεταφέρει το ζωάκι τους. Αυτός όμως εξακολούθησε με τον ίδιο απότομο και άσχημο τρόπο να επιμένει στην αδικαιολόγητη, αβάσιμη και παράνομη άρνησή του και μάλιστα το λεωφορείο ξεκίνησε για Αριδαία, αφήνοντας τον κ. Πετρόπουλο και την κ. Χατζήπαπα στα Γιαννιτσά.

Σημειώνουμε ξανά ότι είχαν πληρώσει κανονικά το εισιτήριό τους για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αριδαία. Η δε, σωματική και ψυχική ταλαιπωρία που υπέστησαν ψάχνοντας να βρουν τρόπο να μεταφερθούν και οι τρεις τους μέχρι την Αριδαία ήταν πολύ μεγάλη, καθώς δεν ήταν σε θέση να μισθώσουν ταξί και ούτε είχαν κάποιο γνωστό ο οποίος θα μπορούσε να τους εξυπηρετήσει. Ο κ. Πετρόπουλος Αλέξανδρος προτίθεται να προχωρήσει σε καταγγελία και μήνυση κατά του οδηγού και κατά του ΚΤΕΛ Αριδαίας.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτήν την απαράδεκτη, απολίτιστη, αντιφιλοζωική συμπεριφορά του συγκεκριμένου οδηγού που θεωρεί εαυτόν υπεράνω όλων και πράττει κατά πως τον βολεύει, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τους νόμους του υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων και την σχετική επισυναπτόμενη με την παρούσα εγκύκλιο, που διευκρινίζει και ρυθμίζει τα σχετικά με την μεταφορά των ζώων συντροφιάς

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ανείπωτη ψυχική ταλαιπωρία που υπέστησαν οι συγκεκριμένοι επιβάτες, καθώς και για την οικονομική ζημία που υπέστησαν

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την επαναλαμβανόμενη, αντιφιλοζωϊκή, παράνομη και απολίτιστη συμπεριφορά που επιδεικνύει το ΚΤΕΛ Αριδαίας προς φιλόζωους πολίτες και η οποία δυσφημεί όλον τον οργανισμό

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για το ότι δεν απαντήσατε ποτέ στην επιστολή που σας είχαμε αποστείλει στις 13.05.2011 με θέμα: ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΦΙΛΟΖΩΟ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΤΟΥ και για την αδιαφορία που υποδείξατε προς τον σύλλογό μας, αν και είχαμε την τηλεφωνική επιβεβαίωση από την γραμματεία του προέδρου του ΚΤΕΛ Πέλλας, ότι ο πρόεδρος σύντομα θα απαντούσε στην επιστολή μας

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, αναμένουμε να μας γνωστοποιήσετε εντός (3) τριών ημερών από την λήψη της παρούσας επιστολής τις άμεσες ενέργειές σας για το θέμα που προέκυψε εκ νέου με την άρνηση του ΚΤΕΛ Αριδαίας να μεταφέρει ζώα συντροφιάς, να σταματήσουν επιτέλους αυτές οι αυθαίρετες αποφάσεις κάποιων υπαλλήλων του ΚΤΕΛ οι οποίοι μένουν ατιμώρητοι, καθώς δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα και δεν υπόκεινται στις πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 18 του π.δ. 246/2006 (Α’ 261) που επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. & ΚΤΕΛ., καθώς και να αποζημιωθούν πλήρως οι παθόντες επιβάτες οι οποίοι υπέστησαν αφάνταστη ταλαιπωρία από την συμπεριφορά αυτή.

Για τον Σύλλογο Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα»
Η Πρόεδρος
Χριστίνα Βασδόκα
Τηλ. Επικοινωνίας 6974711945 – email: elpidafs@gmail.com



Ακολουθούν :

1) Επιστολή μας της 13.05.2011 προς το ΚΤΕΛ Πέλλας
2) Εγκύκλιος του Υπουργείου Υποδομών, μεταφορών και Δικτύων


ΠΡΟΣ: ΚΤΕΛ ΠΕΛΛΑΣ
ΘΕΜΑ: ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΦΙΛΟΖΩΟ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΤΟΥ
Κύριοι,
Την Τετάρτη 11 Μαΐου πολίτης του δήμου Αλμωπίας συνόδεψε την 16 χρονών κόρη του στον σταθμό του ΚΤΕΛ Αριδαίας για να ταξιδέψει με το λεωφορείο των 16:30 από Αριδαία για Θεσσαλονίκη. Η οικογένεια είχε μαζί της και το 1,5 μηνών κουτάβι, το οποίο η κοπέλα θα έπαιρνε μαζί της στο ταξίδι.
Και ενώ ο οδηγός του λεωφορείου δεν είχε κανένα πρόβλημα να μεταφέρει το ζωάκι, το οποίο σημειωτέον ήταν μέσα σε ειδικό κλουβάκι μεταφοράς, ο υπάλληλος των ΚΤΕΛ στην έκδοση εισιτηρίων, με απότομο και εντελώς αδικαιολόγητο τρόπο αρνήθηκε να κόψει εισιτήριο.
Όταν δε, του ζητήθηκε από τον πατέρα να του υποδείξει κάποιο έγγραφο το οποίο απαγόρευε την μεταφορά ζώων με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, εκείνος αδικαιολόγητα και απρόκλητα επέμενε στο να μην κόψει εισιτήριο.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απαράδεκτη, απολίτιστη και παράνομη συμπεριφορά του συγκεκριμένου υπαλλήλου, λαμβάνοντας υπόψη ότι:
«η άρνηση μεταφοράς ζώων συνοδείας αναπήρου, ή μικρών κατοικίδιων ζώων που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτό μέσα», αποτελεί παράβαση που τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους από 800 έως 1500 ευρώ από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του π.δ170/2003(140 Α΄)«Καθορισμός διοικητικών κυρώσεων, οργάνων και διαδικασία επιβολής τους στα διοικητικά όργανα των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου και στους ιδιοκτήτες λεωφορείων του ν.2963/2001».
Επίσης με το π.δ. 246/2006(261 Α΄) «Γενικός Κανονισμός Προσωπικού των ΚΤΕΛ Α.Ε και των ΚΤΕΛ του ν.2963/2001», καθορίζονται, μεταξύ των άλλων, η συμπεριφορά, οι υποχρεώσεις, οι πειθαρχικές ευθύνες και ποινές που επιβάλλονται σε όλο το προσωπικό των ΚΤΕΛ, (τακτικό και έκτακτο), καθώς και στους οδηγούς των λεωφορείων.
Δυστυχώς ο συγκεκριμένος υπάλληλος του ΚΤΕΛ Αριδαίας, έδειξε τις αντιφιλοζωικές του πεποιθήσεις και με αυτήν την στάση του, δυσφημεί έναν ολόκληρο οργανισμό εξυπηρέτησης πολιτών. Ίσως θα έπρεπε ο ίδιος να καταλάβει ότι δεν μπορεί όταν έχει μία τέτοια θέση να εκδηλώνει τις προσωπικές του απόψεις για ένα θέμα που σίγουρα υποδηλώνει τον πολτισμό μιας περιοχής.
Και επιτέλους θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι τα ζώα δεν είναι μιάσματα, δεν μεταφέρουν ασθένειες και ότι όταν αυτά μεταφέρονται σε ειδικό κλουβί, συνοδευόμενα από το βιβλιάριο υγείας του ζώου, δεν συντρέχει ΚΑΝΕΝΑΣ απολύτως λόγος άρνησης μεταφοράς τους. Και επιπλέον θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ζώα συντροφιάς, θεωρούνται μέλη της ανθρώπινης οικογένειάς τους και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Σαν πρώτο βήμα λοιπόν, σας παρακαλούμε πολύ να γίνουν συστάσεις στον συγκεκριμένο υπάλληλο για διόρθωση στο μέλλον της συμπεριφοράς του, καθώς επίσης θεωρούμε σημαντική την αποστολή εγγράφου από την υπηρεσία σας στους σταθμούς ΚΤΕΛ της π.ε. Πέλλας που να τους υπενθυμίζεται η υποχρέωση και όχι άρνηση, μεταφοράς των ζώων συντροφιάς.
Σας παρακαλούμε, πριν προχωρήσει ο σύλλογός μας σε έκδοση δελτίου τύπου και δημοσιοποίηση της καταγγελίας, να μας κάνετε γνωστές τις θέσεις σας επί του θέματος και να μας ενημερώσετε για τις τυχόν ενέργειές σας.
Με τιμή
Για τον Σύλλογο Φίλων Ζώων "Η Ελπίδα"
Η Πρόεδρος
Χριστίνα Βασδόκα
τηλ. επικοινωνίας 6974711945






ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2011
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΤ/ΤΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Β/ 41804/4443
Ταχ. /νση: Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε Τ.Κ. : 101 91 Αθήνα
Πληροφορίες: Ν. Νόλης
Τηλέφωνο: 210 6508408
ΠΡΟΣ : 1. Όλες τις Διευθύνσεις Μεταφορών &
Επικοινωνιών των Ν.Α. της χώρας
(προς ενημέρωση των οικείων Πειθαρχικών
Συμβουλίων του π.δ. 170/2003)
fax: 210 6508451
e-mail: n.nolis@yme.gov.gr
2. Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτ/στών
Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.)
Πειραιώς 4 – 10431 ΑΘΗΝΑ
3. Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών
Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Σ.)
Πειραιώς 4 – 10431 ΑΘΗΝΑ
ΚΟΙΝ.: 1. ΣΕΕΥΜΕ
Ανθ. Γαζή 4 & Χρ. Λαδά, 10190 ΑΘΗΝΑ
4. Όλα τα Αστικά & Υπεραστικά ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ
Α.Ε. της χώρας
5. Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών
Βεραντζέρου 31, 10432 ΑΘΗΝΑ
6. ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. (Πολίτες για τα Δικαιώματα της
Φύσης και της Ζωής)
Αλκιβιάδου 24, 10440 ΑΘΗΝΑ
7. PSYCHANIMAL (Ψυχολόγοι & Επιστήμονες
υπέρ της Προστασίας των Ζώων)
e-mail: psychanimal@gmail.com
8. Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπής
Ζωοφιλικών Σωματείων
ΘΕΜΑ : Διευκρινήσεις σχετικά με τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς με τη
χρήση λεωφορείων των ΚΤΕΛ Α.Ε.
ΣΧΕΤ.: 1.Εγκύκλιος αριθ. 218524/7-4-2004 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης &
Τροφίμων
2.Έγγραφο αριθ. .ΥΓ1γ/Γ.Π./65626/11-10-2006 του Υπουργείου Υγείας &
Κοινωνικής Αλληλεγγύης
3. Έγγραφο αριθ. ΥΓ1γ/Γ.Π./114166/1-12-2010 του Υπουργείου Υγείας &
Κοινωνικής Αλληλεγγύης
4. Έγγραφο αριθ. 2943/29-9-2010 της Π.Ο.Α.Υ.Σ.
5. Έγγραφο αριθ. 266/29-9-2010 της Π.Ο.Α.Σ.
Ως γνωστόν, με βάση τις διατάξεις της παρ. 1.(ιδ), του άρθρου 15 του ν.
2963/2001 (Α’ 268), που επαναλαμβάνονται και στην υ.α. οικ. Β 36934/2805 «Έκδοση χάρτη υποχρεώσεων προς τον καταναλωτή (Χ.Υ.Κ.) των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου του Ν. 2963/2001 (Α’ 268)» (Β’ 862/10-7-02), επιτρέπονται οι μεταφορές με λεωφορεία των ΚΤΕΛ Α.Ε. των ζώων συνοδείας αναπήρων καθώς και των μικρώνκατοικίδιων που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτό μέσα.
Σημειώνεται ότι βάσει των ανωτέρω σχετικών εγγράφων, τα ζώα συντροφιάς που μεταφέρονται με δημόσια μέσα μεταφοράς πρέπει να είναι τοποθετημένα σε κατάλληλο και ασφαλές κλουβί, το οποίο να αναγράφει υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη, την ταχυδρομική διεύθυνση και τηλέφωνο του.
Οι ιδιοκτήτες των ζώων δεν απαλλάσσονται, βέβαια, από τις λοιπές υποχρεώσεις τους, όπως π.χ. την σήμανση και καταγραφή σκύλων, βιβλιάριο υγείας κ.λ.π., που καταγράφονται στο ν. 3170/2003 – Α’ 191, σύμφωνα με το 2ο ως άνω σχετικό.
Προς διευκρίνιση και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων για τη μεταφορά ζώων με
λεωφορεία των ΚΤΕΛ Α.Ε., σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
1. Προκειμένου να επιτραπεί η μεταφορά μικρών κατοικίδιων ζώων, αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος θα πρέπει να επιδεικνύει το διαβατήριο του ζώου ή το βιβλιάριο υγείας, το οποίο να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.
2. Οι ειδικότερες ρυθμίσεις της μεταφοράς των ζώων συνοδείας αναπήρων (ουσιαστικά σκύλων συνοδείας τυφλών) καθώς και των μικρών κατοικίδιων, ανάλογα με τον τύπο του λεωφορείου, έχουν ως ακολούθως:
Α. Λεωφορεία Αστικών ΚΤΕΛ:
Τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους καθώς και τα μικρά κατοικίδια ζώα μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς με μέγιστες διαστάσεις 50Χ40Χ70 εκατοστά, κατ’ αναλογία με τα ισχύοντα στους συγκοινωνιακούς φορείς αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών. Τα ζώα συνοδείας αναπήρων δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.
Β. Λεωφορεία Υπεραστικών ΚΤΕΛ:
Στα λεωφορεία που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες λόγω του μικρότερου διαθέσιμου χώρου, περιορίζονται οι μέγιστες διαστάσεις του ειδικού καλαθιού μεταφοράς.
Έτσι, τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους και τα μικρά κατοικίδια ζώα, βάρους έως επτά (7) κιλών, που μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς διαστάσεων 50Χ40X35 εκατοστά είναι επιτρεπτό να μεταφέρονται με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών. Τα ζώα αυτά θα τοποθετούνται είτε στο διάδρομο είτε στα κλιμακοστάσια των λεωφορείων, πλησίον σε κάθε περίπτωση του ιδιοκτήτη τους. Τα ζώα συνοδείας αναπήρων, όπως προαναφέρθηκε, δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.
Για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, τα υπεραστικά ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. είναι επιτρεπτό να περιορίζουν τη μεταφορά των κατοικίδιων ζώων, (α) σε ότι αφορά στον αριθμό σε δύο κατοικίδια ανά λεωφορείο και (β) σε ορισμένα μόνο από τα εξυπηρετούμενα δρομολόγια τα οποία πάντως θα αποτελούν το 30% τουλάχιστον των δρομολογίων κάθε γραμμής (και κατ’ ελάχιστο ένα δρομολόγιο ανά ημέρα), κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Εφόσον αποφασιστεί από το οικείο υπεραστικό ΚΤΕΛ Α.Ε. ή ΚΤΕΛ να γίνει χρήση του ως άνω (β) περιορισμού, θα πρέπει η πληροφορία αυτή να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ενώ θα πρέπει να έχει αναρτηθεί εμφανώς σχετική ανακοίνωση στους σταθμούς και πρακτορεία του ΚΤΕΛ. Ο περιορισμός των δρομολογίων θα δύναται να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες αλλεργικών κ.λπ. ατόμων που ευλόγως αποφεύγουν το ΑΔΑ: 4Α861-ΒΩΟ συγχρωτισμό με κατοικίδια ζώα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια είναι ενδεδειγμένη η κατάλληλη διευθέτηση των επιβατών εντός του λεωφορείου.
Για την περίπτωση αστικών λεωφορείων που είναι ενταγμένα και δρομολογούνται από Υπεραστικά ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. εφαρμόζονται τα προαναφερθέντα για τα λεωφορεία των Αστικών ΚΤΕΛ.
3. Τα προαναφερόμενα αφορούν, αδιακρίτως, και στα λεωφορεία ιδιοκτησίας των ΚΤΕΛ Α.Ε. και στα λεωφορεία ιδιοκτησίας μετόχων των ΚΤΕΛ Α.Ε. που εξυπηρετούν τις αστικές & υπεραστικές συγκοινωνίες. Σε καμία περίπτωση η μεταφορά των μικρών κατοικίδιων ή κατά μείζονα λόγο αυτών που συνοδεύουν αναπήρους δεν τελεί υπό την κρίση του οδηγού ή / και του ιδιοκτήτη του λεωφορείου ή τη συναίνεση των λοιπών επιβατών.
4. Τονίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου αυτής, επιβάλλονται, από το οικείο Πειθαρχικό Συμβούλιο του π.δ. 170/2003 (Α’ 140), στις ΚΤΕΛ Α.Ε. οι προβλεπόμενες κυρώσεις της παρ. 3(η) του άρθρου 2 του ίδιου π.δ. και σε περίπτωση υποτροπής αυτές της παρ. 5 του ίδιου άρθρου. Οι οδηγοί των λεωφορείων που δε συμμορφώνονται με τις ως άνω ρυθμίσεις, υπόκεινται στις πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 18 του π.δ. 246/2006 (Α’ 261) που επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. & ΚΤΕΛ.
Τα συλλογικά όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους ενώ οι ΚΤΕΛ Α.Ε. για την ενημέρωση του προσωπικού και των μετόχων τους.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡ. ΜΠΟΥΡΑΡΑΣ
Ακριβές Αντίγραφο
Θεώνη Παπασημακοπούλου
Εσωτ. Διανομή : .Επ.Μ. – Τμ. Αστικών Συγκοινωνιών
– Τμ. Υπεραστικών Συγκοινωνιών



Δεν υπάρχουν σχόλια: