Σελίδες

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Πως η άγνοια δυσφημεί έναν φιλοζωικό σύλλογο


Το πρωϊ της 13ης Δεκεμβρίου έφτασε στο email του adespoto.gr ένα μήνυμα με τίτλο ''Πωλήσεις σκύλων σε Γερμανία''. Η αποστολέας Δ.Κ. δημοσίευσε στο blog της μία ''καταγγελία'' και μας προέτρυνε να την διαβάσουμε με το κείμενο ''Διαβάστε πως η φιλοζωική Παρου απεσυρε την καταγγελία προς τον ιδιοκτήτη των σκυλιών που ...

διατηρουσε σε τοπο μαρτυριου στις Λευκες και πουλάει προς 250 ευρώ το κάθε σκυλί μεσω αγγελιών στη Γερμανία''.

Καθότι γνωρίζουμε τόσο από υιοθεσίες στο εξωτερικό (τι χρειάζεται,πόσα έξοδα, πόση προετοιμασία) και από άτομα - σωματεία που κάνουν υιοθεσίες στο εξωτερικό, καταλάβαμε αμέσως την εμπάθεια που είχε η συγκεκριμένη καταγγελία. Ωστόσο, ανοίγοντας το link είμασταν προετοιμασμένοι να αναδημοσιεύσουμε και να ψάξουμε οποιοδήποτε στοιχείο, εφόσον αποκαλύπτονταν ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ - ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΩΛΗΣΗ, από το φιλοζωϊκό σύλλογο.

Μία καταγγελία όμως σε ένα προσωπικό blog και εφόσον υπήρξε προσωπική επικοινωνία της Δ.Κ. με το φιλοζωϊκό Πάρου η οποία όμως αρνείτο να καταλάβει τι της εξηγούσαν (όπως μας πληροφόρησαν) δεν μας επαρκούσε για να δημοσιεύσουμε λάσπη, εναντίον ενός σωματείου που παλεύει όπως δεκάδες άλλα στη χώρα μας με περιορισμένα μέσα.

Επίσης, γνωρίζουμε πολύ καλά τόσο από φίλους μας φιλόζωους που δίνουν ζώα προς υιοθεσία στο εξωτερικό όσο και από άρθρα που καθημερινά μεταφράζουμε από Αγγλία και ΗΠΑ, ξέρουμε ότι η υιοθεσία στο εξωτερικό δεν είναι ΔΩΡΕΑΝ, όπως στην Ελλάδα, αλλά με υποχρεωτικό αντίτιμο υιοθεσίας, το λεγόμενο adoption fee, που είναι ένα ελάχιστο ποσό σε σχέση με όσα έχει ξοδέψει ένα σωματείο για εμβόλια, στείρωση, αποπαρασίτωση, τροφή, φιλοξενία, microchip κλπ ενός ζώου και δεν αγγίζει σε καμία περίπτωση τα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν οι φιλόζωοι από το υστέρημα τους για τα αεροπορικά εισιτήρια όταν μεταφέρεται ένα ζώο από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Εκφράσαμε τις αμφιβολίες μας αφενός στην Δ.Κ. (πάντα μέσω email) και αφετέρου ζητήσαμε επίσημη απάντηση από τον PAWS και μάλιστα τονίζοντας τη διαφωνία μας σχετικά με την μη δίωξη του ιδιοκτήτη των ζώων λόγω ηλικίας. Παράλληλα εντοπίζοντας τις ''επίμαχες'' αγγελίες στο Γερμανικό site ζητήσαμε από άτομο απόλυτης εμπιστοσύνης, που γνωρίζει Γερμανικά να μας διαφωτίσει.

Στην διάρκεια της ημέρας, κάποιοι επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν το θέμα, παρότι δεν είναι γνώστες των υιοθεσιών στο εξωτερικό και χωρίς να το ερευνήσουν περαιτέρω! Μας προξένησε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση, όταν σκοπός μας είναι να βοηθάμε και να υποστηρίζουμε τα φιλοζωϊκά σωματεία - εκτός βέβαια αν υπάρχει/αποκαλυφθεί κάποια παρατυπία ή παρανομία, όπου φυσικά δεν χωράνε εξαιρέσεις και υπάρχουν αρμόδιες αρχές για να γίνει καταγγελία.

Η απάντηση λοιπόν από το άτομο που γνωρίζει Γερμανικά (το όνομα του είναι διαθέσιμο εφόσον ζητηθεί από Εισαγγελέα, αν χρειαστεί) είναι η εξής:

''μετέφρασα και τις 2 αγγελίες.Το ποσό που αναγράφεται είναι το adoption fees. Επειδή όμως γράφτηκαν οι αγγελίες για Γερμανούς που ξέρουν ότι δεν παίρνεις ούτε μουστάκι χωρίς adoption fees, το οποίο σημειωτέον είναι καθ' όλα νόμιμο εκεί, δεν σκέφτηκαν να κάνουν και μία υποσημείωση για τους Έλληνες που ψάχνουν να βρουν κάπου να πατήσουν και να λασπολογήσουν.

Γράφουν "σταθερή τιμή" γιατί ο Γερμανός πολλές φορές προσπαθεί να πετύχει καλύτερη τιμή (έχουν μάθει τα παζάρια) και τα σοβαρά σωματεία δεν κατεβαίνουν ούτε 1 Ευρώ. Τα adoption fees χρησιμοποιούνται για να έχει το σωματείο e.V. ένα ποσό στη διάθεσή του αν υπάρξει κάποια στραβή και το ζώο παρουσιάσει κάτι σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή του, έτσι ώστε να έχουν χρήματα να πληρώσουν για την όποια θεραπεία.

Ακόμα και για να αποδείξει η οικογένεια ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσει ένα ζώο. Χρήματα που περισσεύουν στέλλονται τις πιο πολλές φορές στο συνεργαζόμενο σωματείο της Ελλάδας για τα έξοδα που αντιμετωπίζουν.

Κι αν οι λασπολόγοι δεν ξέρουν τί έξοδα είναι αυτά, αρχίζουμε: Τροφές, εξετάσεις αίματος, αποπαρασιτώσεις (ξέρουν πόσο έχει ενα Drontal?) εμβόλια, στείρωση, αεροπορικό εισιτήριο του συνοδεύοντος ΚΑΙ εισιτήριο του ζώου. Κι ας έρθουν να με διαψεύσουν.

Σχετικά με το είδος της εφημερίδας που "είναι σαν την Χ.... ε....." το Quoka είναι ηλεκτρονική εφημερίδα που διαβάζεται από εκατομμύρια Γερμανούς και ΟΛΑ τα σωματεία βάζουν αγγελίες. Σε τί ενοχλούνται να μπαίνουν αγγελίες σε τέτοια εφημερίδα; Γιατί πάντα ερμηνεύουν ό,τι βλέπουν με τα μίζερα μέτρα και σταθμά της Ελλάδας;;

Άλλωστε δεν δίνεται ζώο αν δεν ελεχθούν σπίτι και οικογένεια με επί τόπου επίσκεψη. Αυτοί οι άνθρωποι που επιδίδονται σε "κυνήγι μαγισσών" όταν δίνουν ζώα στην Ελλάδα πηγαίνουν και παίρνουν συνέντευξη από ΟΛΗ την οικογένεια και βλέπουν αν το σπίτι είναι κατάλληλο κι αν η οικογένεια είναι κατάλληλη για το συγκεκριμένο ζώο;
Παρόλαυτα η αρχική δημοσίευση της Δ.Κ. στο blog της ανέφερε με ειρωνεία ότι τα ζώα πωλούνται (πρώτο λάθος). Αντιγράφουμε:

''Το θεμα ειναι οτι αυτά τα δύο σκυλιά η Αθηνά και η Αζα (οπως τα ονομασαν) η Φιλοζωική Paws τα πουλάει προς 250 ευρώ στη Γερμανία μεσω αγγελιών σε εφημερίδα τυπου «χ... ε...». Τιμή ευκαιρίας δηλαδή γιατι αλλα σκυλιά απο την ιδια "φιλοζωική" εχουμε δει να τα πουλανε προς 300 και 350 ευρώ.''

Το παραλήρημα λόγω ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ σχετικά με την διαδικασία υιοθεσίας στο εξωτερικό συνεχίστηκε με τα εξής γραφόμενα - αντιγράφουμε:

''Δεν αμφισβητεί κανεις οτι να σταλει ενα σκυλί στη Γερμανία εχει κάποιο κόστος. Ομως γι αυτό υπαρχουν συνδρομές, χορηγίες,δωρεές. Δεν μπορεις να κρεμάς ταμπελάκι ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο λαιμό του αμοιρου ζώου. Στο λαιμό που ακόμη εχει τα σημάδια από την αλυσίδα. Να το φωτογραφιζεις ανφας και προφιλ και να το πλασάρεις με λογια που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές. Ειναι ψυχή και οχι εμπορευμα. Δεν μπορει να πωλουνται τα ζώα ανεξέλεγκτα σαν αψυχα αντικειμενα. Αλλιώς εισαι κερδοσκοπικος οργανισμός και οχι φιλοζωική. Δεν μπορει να αποκαλεισαι Φιλοζωική και να εισαι μέλος Ομοσπονδιας και να συνυπάρχεις με αλλες φιλοζωικές που αγωνίζονται να καταργηθει το παρανομο εμποριο ζώων στο Σχιστό και οι πωλήσεις κατοικιδίων στα Pet shop.''

Δηλαδή, ένας blogger- φιλόζωος θα αποφασίσει και θα επιβάλλει σε νόμιμο σωματείο την διαδικασία που θα δέχεται δωρεές ή θα διαχειρίζεται τις υιοθεσίες; Η δωρεά είναι προαιρετική και μη συγκεκριμένου ποσού και μπορεί κάλιστα να βοηθήσει το σωματείο σε διάφορες ενέργειες του γενικώς. Το αντίτιμο υιοθεσίας ορίζεται όμως βάσει συγκεκριμένων αναγκών, για το κάθε ζώο που έχει σωθεί και για τα ποσά που δαπανήθηκαν για αυτό.

Το σημάδι στο λαιμό του ζώου υπάρχει φυσικά ακόμα, είναι στην Πάρο και δέχεται φροντίδα! Για όλα τα ζώα στα ελληνικά pet shops που πωλούνται έναντι αδρών ποσών που είναι τα κείμενα καταγγελίας σας κύριοι κατήγοροι; Γιατί εμείς έχουμε θίξει άπειρες φορές το θέμα πώλησης καθαρόαιμων ζώων και τον τρόπο εισαγωγής τους στη χώρα μας!!!

Ολοι αυτοί οι φιλόζωοι - κατήγοροι πιστεύουν ότι τα 250 ευρώ θα μπουν στην τσέπη της κυρίας Χ από τον PAWS ή του κυρίου Χ από τον PAWS; Πιστεύουν ότι αποκάλυψαν μία παρανομία ενώ δεν έχουν ιδέα για τα ποσά που ΘΑ πληρώσουν οι άνθρωποι του PAWS και κάθε PAWS για να ταξιδέψει το σκυλί: κλουβί, εισιτήριο, microchip, εμβόλια, διαβατήριο, αποπαρασίτωση, λουριά κλπ. (Σημείωση ότι τα σκυλιά βρίσκονται ακόμα στην Πάρο).

Όπως φαίνεται το δυσφημιστικό για το PAWS δημοσίευμα προέκυψε κατά τη γνώμη μας, αφενός από την άγνοια όσων των δημοσίευσαν για το τι απαιτεί η υιοθεσία ενός ζώου στο εξωτερικό και αφετέρου από κάποια παράπονα που έχουν για τον φιλοζωϊκό - όπως γράφεται επακριβώς ''δεν έχει δείξει ποτέ απολύτως κανένα ενδιαφέρον για τα δεμένα σκυλιά που βρίσκονται στο νησί, ειδικά για τα λεγόμενα «βαρελόσκυλα» ή σκυλιά «σκιάχτρα».'' Φυσικά, αγνοείται για ακόμα μία φορά πόσο περιορισμένα μέσα έχει ένας ελληνικός φιλοζωϊκός σύλλογος, πόσα χρήματα απαιτούνται για να αναλάβει νέα ζώα κλπ.

Από τα ίδια τα γραφόμενα όμως της Δ.Κ. αναιρείται το παραπάνω:
''Αντιθετα με πολύ ζήλο δημοσιεύει καθημερινά αγγελίες και πουλά σκυλιά που εθελοντές εχουν βρει αδεσποτα και τηλεφωνουν στην Paws για να τα σώσουν''.

Γιατί .... εφόσον δημοσιεύει τόσες αγγελίες ο PAWS σημαίνει ότι έχει και τόσα ζώα που προβάλλει σε αυτές τις αγγελίες και τα φροντίζει, τα ταϊζει και νοιάζεται και βοηθά τους κατοίκους που τα έχουν βρει και δεν μπορούν να τα κρατήσουν!!!!!! Προφανώς όμως η Δ.Κ. υπονοεί ότι αυτές οι αγγελίες είναι για να πλουτίσει......ο PAWS και τα μέλη του!

Τι καλά που θα ήταν να κάνατε όλοι εσείς έστω και ένα δέκατο από αυτά που κάνουν οι άνθρωποι στα νησιά, που αντιμέτωποι με κλειστές κοινωνίες, με ανθρώπους που αρνούνται πεισματικά να στειρώσουν τα ζώα τους, με ανθρώπους που κρατάνε τα σκυλιά μόνο δεμένα ή σε κλουβιά, τα σώζουν, τα δίνουν για υιοθεσία και προσπαθούν για κάτι καλύτερο. Και αντί για ευχαριστώ, δέχονται επιθέσεις.

Και επειδή δεν γνωρίζουμε προσωπικά τους ανθρώπους του PAWS, ούτε έχουμε λόγο να τους υπερασπιστούμε πέραν του φιλοζωϊκού έργου τους, ΑΝ κάποιος έχει στοιχεία όπως μας γράφει η Δ.Κ. στο email της σχετικά με τα έσοδα του συλλόγου και ότι είναι υπέρογκα ώστε να προέρχονται μόνο από δωρεές, ας πάει στον εισαγγελέα αντί να στήνει λαϊκά δικαστήρια σε blogs που τελικό σκοπό έχουν μόνο την πρόκληση εντυπώσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε προσωπικές διαμάχες ή διαφωνίες ή παράπονα για τη δράση συλλόγου. Ο καθένας έχει διαφορετική άποψη και αντίληψη για τη λειτουργία ενός συλλόγου αλλά πραγματικά πόσα ξέρουμε εμείς που είμαστε ''απέξω'' και πόσα οι άνθρωποι που τους λειτουργούν καθημερινά;;;

H επίσημη απάντηση του PAWS όπως έφθασε στο email του adespoto.gr στις 13/12/2011:

''Καλησπέρα,συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης αλλά είμαι εργαζόμενη και μόλις είδα τα δημοσιεύματα.

Κατ'αρχήν να διευκρινίσω ότι τα συγκεκριμένα ζώα βρίσκονται ακόμα στην Πάρο και θα φύγουν μόνο εφόσον βρεθεί η οικογένεια που θα τα υιοθετήσει.

Τις αγγελίες τις έχει αναρτήσει η γερμανική οργάνωση με την οποία συνεργαζόμαστε.

Η διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα σκυλιά που φτάνουν στο καταφύγιο είναι η ίδια. Στέλνουμε φωτογραφίες και περιγραφή του ζώου στην Paroshunde, η οποία ανεβάζει αυτά τα στοιχεία τόσο στην ιστοσελίδα της όσο και σε διάφορα άλλα sites.Όσο τα σκυλιά παραμένουν στην Πάρο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να υιοθετηθούν τοπικά. Σ'αυτήν την περίπτωση, ζητάμε από το νέο ιδιοκτήτη να αναλάβει τα έξοδα του ζώου (τσιπ, εμβόλια, στείρωση).

Σε περίπτωση που βρεθεί ιδιοκτήτης στη Γερμανία, τα παραπάνω έξοδα συν τα έξοδα της μεταφοράς, τα αναλαμβάνουμε από κοινού εμείς και η Paroshunde.Επιπλέον, στο συμβόλαιο υιοθεσίας που υπογράφουν οι καινούργιοι ιδιοκτήτες, προβλέπεται μια υποχρεωτική επίσκεψη στον κτηνίατρο μετά από 6 μήνες, τα έξοδα της οποίας καλύπτει η Paroshunde.

Ένα μέρος αυτών των εξόδων καλύπτουν τα περιβόητα 250Ε και τίποτα παραπάνω.

Η δική μας πληρωμή, όπως και όλων των άλλων που ασχολούνται πραγματικά με τα ζώα και δεν αρέσκονται απλώς να αυτοαποκαλούνται φιλόζωοι, είναι οι φωτογραφίες που παίρνουμε λίγο καιρό μετά την υιοθεσία και βλέπουμε τα σκυλιά μας χαρούμενα, υγιή και ευτυχισμένα.
Στέλλα Κώστα''





Και ένα ενδιαφέρον σχόλιο σχετικά με τις φήμες περί λουκάνικων και...εξαγωγών πειραματόζωων από το άτομο που μετέφρασε τα Γερμανικά κείμενα:

''Πάντως η ιστορία με τις αγγελίες μου θυμίζει την ιστορία με τα σκυλιά που γίνονται λουκάνικα. Είχε γραφτεί σε εφημερίδες ότι πιάσανε ή σε ένα ή σε περισσότερα σούπερ μάρκετ, δεν θυμάμαι, κονσέρβες λουκάνικα που τις πουλούσαν για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά ήταν σκυλολιχουδιές (γιατί υπάρχει κι αυτό, δηλ λουκάνικα που μοιάζουν μ' αυτά που τρώμε εμείς αλλά είναι λιχουδιές για σκύλους).

Κάποιο αστέρι εδώ το μετέφρασε με τα κουτσά του Γερμανικά κι έγραψε ότι βρέθηκαν κονσέρβες λουκάνικα που ήταν ΑΠΟ σκύλους. Κι έτσι ξεκίνησε ο μύθος με τα λουκάνικα (σσ. ότι τα ελληνικά αδέσποτα δίνονται από τα ελληνικά σωματεία στο εξωτερικό όπου δεν υιοθετούνται αλλά γίνονται λουκάνικα για κατανάλωση). Σημειωτέον είχα διαβάσει την είδηση στα γερμανικά. Είναι πολλά χρόνια τώρα και δεν θυμάμαι αν τα μπακάλικα ήταν στην Γερμανία ή στην Ελβετία. Χαμένοι στη μετάφραση. ''

Και ο καθένας κρίνει.

adespoto.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: