Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

600 αδέσποτα στειρώθηκαν στο Δήμο Σερρών

Αλλεργία στα γάντια επικαλείται η κτηνίατρος του Δήμου

Περί τα 600 αδέσποτα ζώα στειρώθηκαν συνολικά στο Δήμο Σερρών, με πρωτοβουλία του τοπικού Φιλοζωικού Ομίλου.Πρόκειται για δράση συνεργασίας με ευρωπαίους εθελοντές κτηνιάτρους, που ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους τοπικούς φορείς, για να ελεγχθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων ...

στην πόλη.Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2011 που οι εθελοντές κτηνίατροι, μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κτηνιάτρων έρχονται στις Σέρρες αναλαμβάνοντας και πραγματοποιώντας τη στείρωση εκατοντάδων αδέσποτων.Η συνεργασία τους με τον Φιλοζωικό Όμιλο κρίνεται απολύτως επιτυχής, γεγονός που προκύπτει από τα αποτελέσματα.
Στο Κυνοκομείο Τους τελευταίους πέντε μήνες είχαμε πολλές καταγγελίες τόσο από πολίτες όσο κι από μέλη του φιλοζωικού, για τις δυσάρεστες επιπτώσεις του υπερπληθυσμού των αδέσποτων.Επειδή από τον περασμένο Ιούνιο που επί δύο εβδομάδες και πάλι με τους ευρωπαίους κτηνιάτρους στειρώσαμε 530 αδέσποτα, ο Δήμος Σερρών δεν πραγματοποίησε καμία απολύτως στείρωση, αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα έκτακτο πρόγραμμα στειρώσεων, ώστε να συνεισφέρουμε στην επίλυση του διαπιστωμένου προβλήματος δηλώνει στον Π η Ζωή Κοντού Πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών.
Οι στειρώσεις πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του δημοτικού Κυνοκομείου, το οποίο λειτουργεί εδώ και τριάντα χρόνια και από φέτος επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του, με κατασκευή χειρουργείου, αναρρωτηρίου και χρήσιμων βοηθητικών εγκαταστάσεων (για αποπαρασιτισμούς, εμβολιασμούς ή νοσηλεία), σκοπεύοντας σε βελτίωση των υπηρεσιών με παράλληλη αύξηση των θέσεων φιλοξενίας των ζώων στα 150!Τα εγχειρισμένα ζώα φιλοξενούνται στον χρόνο της ανάρρωσής τους στο Κυνοκομείο και επιστρέφουν με το σχετικό τσιπ, στειρωμένα και ελεύθερα στις γειτονιές από τις οποίες περισυνελέγησαν.

Αλλεργία στα γάντια επικαλείται η κτηνίατρος του Δήμου Ο διαπιστωμένος υπερπληθυσμός των αδέσποτων στην πόλη μας, συμφωνούν όλες οι πλευρές πως είναι αποτέλεσμα της νοσηρής νοοτροπίας των ανθρώπων, να εγκαταλείπουν ή να αδιαφορούν για τα ζώα τους. Φυσικά και η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού του πληθυσμού τους, συνεισφέρει στη διόγκωση του προβλήματος.Ο Δήμος Σερρών έχει προσλάβει εδώ και επτά χρόνια κτηνίατρο στο Κυνοκομείο, όμως δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία απολύτως στείρωση.
Οι δικαιολογίες για τη μη άσκηση καθηκόντων υπήρξαν πολλές τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια που είμαι στο Φιλοζωικό.Από την αλλεργία στα χειρουργικά γάντια που επικαλέστηκε η κτηνίατρος την πρώτη φορά, μίλησε στη συνέχεια για έλλειψη χειρουργικού εξοπλισμού, ο οποίος όμως υπήρχε πακεταρισμένος για έξι χρόνια και δεν αξιοποιούνταν, και τώρα τελευταία ανέφερε την υποτιθέμενη μη ύπαρξη χώρου χειρουργείου.Αλλά βλέπετε κι εσείς ότι όλα αυτά δεν υφίστανται, διότι υπάρχει ένας χώρος έστω και προσωρινός όπου οι Κτηνίατροι από την Ευρώπη πραγματοποίησαν στις ούτε 20 συνολικά μέρες που ήταν εδώ, πάνω από 600 στειρώσεις.Σημειωτέον πως μέχρι να γίνει το νέο χειρουργείου, δόθηκε προσωρινή άδεια από τις αρμόδιες αρχές , για τη λειτουργία του υφιστάμενου, όπου οι γιατροί κάνουν με επιτυχία τη δουλειά τους λέει χαρακτηριστικά η κ. Κοντού.
Χωρίς κόστος για το Δήμο
Η υλοποίηση του στειρωτικού προγράμματος είναι χωρίς κόστος για το Δήμο Σερρών, που υπολογίζει στη στενή συνεργασία με τον δραστήριο Φιλοζωικό, κυρίως στον τομέα της αλλαγής της τρέχουσας νοοτροπίας των πολιτών σχετικά με τη διατήρηση και φροντίδα των ζώων συντροφιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας σκύλος θα μπορούσε να δώσει σε επτά χρόνια 67 χιλιάδες απογόνους, ενώ μία γάτα πάνω από 400 χιλιάδες. Η στείρωση λοιπόν έχει τη χρησιμότητά της και στα αδέσποτα και στα δεσποζόμενα δηλώνει και ο κτηνίατρος Βλάσης Λάντζος που προσφέρει επίσης τις υπηρεσίες του και ως Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου και ως επιστήμονας.
Το Κυνοκομείο του Δήμου Σερρών, έχει ετήσιο προϋπολογισμό λειτουργίας γύρω στις 70 χιλ ευρώ, ενώ όλα τα φιλοξενούμενα σε αυτό ζώα, δίνονται δωρεάν για υιοθεσία σε όποιον τα αγαπάει.

kathrefti.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: