Σελίδες

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

247 ζώα βρέθηκαν σε βαλίτσα...

Μερικά πολύ σπάνια

Ένας 51χρονος Τσέχος συνελήφθη πρόσφατα στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή , καθώς προσπαθούσε να περάσει σε πτήση για τη Μαδρίτη μία βαλίτσα με 247 ζώα, μερικά από αυτά εξωτικά και σπάνια. Ο Karel Abelovsky μετέφερε παράνομα τα ζώα αλλά οι ειδικές ακτίνες του αεροδρομίου εντόπισαν 200 ερπετά, μαλάκια, ακόμη και 9 είδη φιδιών, οχιές ...

και νεαρούς βόες.
Πολλά από αυτά ήταν πακεταρισμένα σε πλαστικές σακκούλες , ενώ δύο βρέθηκαν ήδη νεκρά. Είναι σίγουρο ότι αρκετά από τα υπόλοιπα δεν θα επιβίωναν κλεισμένα στη βαλίτσα κατά τη διάρκεια της πτήσης, αν και εφόσον ταξίδευαν στο χώρο των αποσκευών του αεροπλάνου, χωρίς οξυγόνο.
Μερικά από αυτά τα ζώα που βρέθηκαν είναι ιδιατέρως σπάνια και προστατεύονται από τη Σύμβαση του Διεθνούς Εμπορίου Σπάνιων Ειδών Ζώων ή Ζώων που κινδυνεύουν υπό εξαφάνιση.
Ο Τσέχος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών , ενώ υπάρχουν υπόνοιες πως είναι μέλος κυκλώματος παράνομης διακίνησης εξωτικών ειδών.





Το καλοκαίρι που πέρασε η βρετανική εφημερίδα Guardian ανέφερε πολλά περιστατικά παράνομου εμπορίου ζώων. Αναφερόταν ειδικότερα η Ταϊλάνδη,η οποία θεωρείται η κατ εξοχήν χώρα παράνομου εμπορίου εξωτικών ειδών αλλά θεωρείται επίσης κέντρο παράνομης διακίνησης και άλλων ζώων , εκτός των ναρκωτικών. Τα πουλάει ως κατοικίδια στις χώρες της Μέσης Ανατολής ακόμη και στην Ισπανία. Μερικά από αυτά τα σπάνια είδη ζώων πιάνονται στην Ανατολική Ασία για τη ... φαρμακευτική τους αξία.
Το γνωστό trafficking χαρακτηρίζεται ως εγκληματική πράξη και, πολλές χώρες - όπως επισημαίνεται στον Guardian - έχουν αυστηρότατες ποινές, ενώ άλλες δεν έχουν αλλάξει ακόμη τη νομοθεσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: