για περιστατικά κακοποιήσεων ζώων
Δελτία Τύπου και επιστολές προς τα αρμόδια Υπουργεία δημοσιοποιεί η
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Φιλοζωικών Σωματείων, όσον αφορά στις παραπομπτές παραβατών σχετικά με κακοποιήσεις ζώων ενώπιον των δικαστηρίων στο Νομό Ημαθίας, στη ...
συγκέντρωση-διαμαρτυρία στο ΔΙΚΕΠΑΖ, σε επιστολή-καταγγελία προς αρμόδιες υπηρεσίες για το παζάρι ζώων του Σχιστού και σε επιστολή-διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την βιαιοπραγία της αστυνομίας προς αδέσποτο σκύλο (Λουκάνικος)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οκτώβριος 2011
Οι προσπάθειες για την πάταξη του εγκλήματος κατά των ζώων έχει αποτελέσματα. Οι εγκύκλιοι του Υπουργείου προστασίας του πολίτη, η εγρήγορση της αστυνομίας και των δικαστικών λειτουργών, μα πάνω απ’όλα η πίεση που ασκούν οι φιλοζωικές οργανώσεις και η όλο και μεγαλύτερη απαίτηση της κοινωνίας για την προστασία και δικαίωση των ανυπεράσπιστων πλασμάτων, έχουν αλλάξει το τοπίο και η μία μετά την άλλη οι υποθέσεις κακοποιήσεων παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικές πρόσφατες περιπτώσεις :
1) Στην Βέροια δύο μήνες πριν, έκαψαν έξι κουτάβια. Ο δράστης παραπέμπεται να δικαστεί στις αρχές του 2012.
2) Αυτός που δηλητηρίασε σκυλιά στην Αλεξάνδρεια Ημαθείας, παραπέμπεται σε δίκη.
3) Φόλιαζε σκυλιά έξω απο καντίνα ιδιοκτησίας του, σε περιοχή της Βέροιας. Ο δράστης δικάζεται τον Δεκέμβρη.
4) Πριν λίγες μέρες, έγινε δικαστήριο με κατηγορούμενους γιό και μάνα που σκότωσαν σκυλάκι αφού το σάπισαν στο ξύλο, επειδή παρενοχλούσε την σκύλα τους (!). Κατηγορήθηκαν και για ξυλοδαρμό άλλων δύο αδέσποτων για τον ίδιο λόγο, καθώς και για εξύβριση και απειλή.
Τελικά καταδικάστηκαν για τον βασανισμό σε δύο μήνες ο καθένας, καθώς και για τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής.
Αθωώθηκαν όμως λόγω αμφιβολιών για την θανάτωση, γιατί κανένας μάρτυρας που ήξερε τι έγινε, δεν δέχθηκε να καταθέσει.
Σε κάθε περίπτωση ήταν μία δικαίωση για την οικογένεια που τους σκότωσαν το σκυλάκι.
Ελπίζουμε η πυκνότητα των παραπομπών, η καταδίκη των δραστών αλλά και η επερχόμενη αύξηση των ποινών με το υπό ψήφιση νέο νομοσχέδιο, να συμβάλλουν στην μείωση των βιαιοπραγιών κατά των ζώων.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 05.10.2011
Πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου συγκέντρωση - σιωπηλή διαμαρτυρία -Φιλοζωικών Συλλόγων, Ομοσπονδιών και πολιτών έξω από τον χώρο του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, ΔΙΚΕΠΑΖ. Οι συγκεντρωθέντες διαμαρτυρήθηκαν μοιράζοντας υλικό για τις άσχημες συνθήκες λειτουργίας, τις κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων μέσα στο κυνοκομείο, τις συνθήκες αδιαφάνειας και μη συνεργασίας της Διοίκησης του ΔΙΚΕΠΑΖ με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον αντίποδα φιέστας με πολιτικούς παράγοντες, που οργάνωσε η Διοίκηση του ΔΙΚΕΠΑΖ για να «γιορτάσει» την ημέρα των ζώων.
Μέσα στον χώρο της εκδήλωσης μετά από απαίτηση των συγκεντρωθέντων μπήκε η κα Νάντια Ζόμπολα, η οποία και εξέθεσε τις θέσεις των Σωματείων για τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στο ΔΙΚΕΠΑΖ.
Η Ομοσπονδία μας παρευρέθηκε με μέλη της και μοίρασε ανακοίνωση για την Ημέρα των Ζώων, την κατάσταση στο Σχιστό και στο ΔΙΚΕΠΑΖ.
Θα πρέπει να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι δεν μπορούν ετσιθελικά να αποκλείουν τα φιλοζωικά σωματεία από τις λειτουργίες του ΔΙΚΕΠΑΖ και ότι μόνο η παρουσία τους εκεί μπορεί να εγγυηθεί τις σωστές συνθήκες διαβίωσης των ζώων μέσα στο κυνοκομείο.
Η Ομοσπονδία μας προς αυτή την κατεύθυνση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε τόσο το ΔΙΚΕΠΑΖ όσο και τα υπόλοιπα δημοτικά κυνοκομεία της χώρας να πάψουν να είναι χώρος, όπου στοιβάζονται, ασυλοποιούνται ζώα και ξεχνιούνται ζώα αδιαφορώντας για τον τομέα της ευζωίας τους.
Προς το
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Γραφείο Υπουργού
κ. Χρήστου Παπουτσή
Γραφείο Υφυπουργού
κ. Εμμανουήλ Όθωνα
Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ . Γρηγόρη Τασούλα
7 Oκτωβρίου 2011
Θέμα: Κακοποίηση αδέσποτου σκύλου από αστυνομικό κατά την διάρκεια της χθεσινής πορείας στο κέντρο της Αθήνας
Κύριοι,
Ο γνωστός στο πανελλήνιο και μόνιμα παρών σε όλες τις πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, αδέσποτος σκύλος με το όνομα Θοδωρής - Λουκάνικος, κακοποιείται για δεύτερη φορά από αστυνομικό όργανο, σύμφωνα με ότι βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία και όσα μας μαρτύρησαν αυτόπτες μάρτυρες.
Για όλη την Ελλάδα ο Λουκάνικος αποτελεί απλά την μασκότ των διαδηλώσεων και την παρουσία του ανάμεσα στις εκτοξευόμενες πέτρες και τα δακρυγόνα την προβάλλουν ιδιαίτερα τα ΜΜΕ και τον καμαρώνουν οι πάντες. Δεν είχε όμως την ίδια διάθεση απέναντι του ο αστυνομικός της φωτογραφίας, ο οποίος του τράβηξε μια κλωτσιά και τον σήκωσε στον αέρα. Ο μη αυτοέλεγχος και η βάρβαρη διάθεση φαίνεται ιδιαίτερα από την συμπεριφορά απέναντι στο αθώο ζώο, το οποίο ούτε υποκινούμενο από παρατάξεις ήταν, ούτε κουκούλα φόραγε, ούτε κουβαλούσε μολότοφ.
Δεν υπάρχει συνεπώς καμία δικαιολογία για την άνανδρη και βάρβαρη αυτή συμπεριφορά της αστυνομίας, η οποία υποδηλώνει όχι μόνο χαμηλό επίπεδο και έλλειψη ευαισθησίας, αλλά και αδυναμία ελέγχου των παρορμήσεων των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας.
Μήπως θα έπρεπε να απασχολήσει και την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά;
Τα σωματεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας διαμαρτύρονται έντονα για την κακοποίηση του ζώου και ζητούν την τιμωρία του δράστη.
1/5
Προς:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Γραφείο Υπουργού
Αχαρνών 2, Αθήνα
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Γραφείο Υπουργού
Αμαλιάδος 17, 11523 Αθήνα
Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Γραφείο Υπουργού
Π. Κανελλοπούλου 4, 10177 Αθήνα
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Γραφείο Υπουργού
Μεσογείων 96, 11527 Αθήνα
Δασαρχείο Πειραιά
Πλατεία Ιπποδαμείας 8, 18531 Πειραιάς
Τηλ.: 210-4179085
Φαξ: 210-4126447
Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά Σκουζέ 3 – 5, 18535 Πειραιάς Τηλ.: 210-4582040 Φαξ: 210-4282180
Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά
Δημοσθένους 1-3, 18531 Πειραιάς
Τηλ.: 213-1602605
Φαξ: 213-16002606
Δήμος Περάματος
Λεωφ. Δημοκρατίας 28, 18863 Πέραμα
Δημοτική Αστυνομία Περάματος
Λεωφ. Δημοκρατίας 28, 18863 Πέραμα
Αστυνομικό Τμήμα Περάματος
Λεωφ. Ειρήνης 170, 18863 Πέραμα
Τηλ.: 210-4023131
Κοιν/σεις:
1_Βουλευτές
2_ΜΜΕ
Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2011
Θέμα: Kαταγγελία για το Παζάρι του Σχιστού
Κύριοι,
Το παζάρι του Σχιστού δεν αποτελεί μόνο το επί πολλών ετών μεγαλύτερο σκλαβοπάζαρο για πολλές κατηγορίες ζώων (οικόσιτων ζώων, πτηνών άγριας πανίδας, σκύλων κλπ), αλλά και ένα εξώφθαλμο παράδειγμα της μη εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας στη χώρα μας. Τα ζώα μεταφέρονται και πωλούνται υπό τις άθλιες συνθήκες συνωστισμού και έκθεσης και υπό το απόλυτο κράτος της παρανομίας.
Δια του λόγου το αληθές, κάνοντας μια πολύ μικρή έρευνα για την υπόθεση του Σχιστού, διαπιστώσαμε τα εξής: Διαδικασίες για την κατάργηση, ή έστω τον περιορισμό του εν λόγω παζαριού, έχουν ξεκινήσει από το 2000. Αρκετές φορές από τότε έχουν σπεύσει κλιμάκια της Αnima, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, της Αστυνομίας και της Κτηνιατρικής. Έχουν γίνει κατασχέσεις, έχουν μοιραστεί κλήσεις, έχουν οδηγήσει στο αυτόφωρο κάποιους πλανόδιους πωλητές και έχουν γίνει ακόμα και απελευθερώσεις.
Το 2007 μετά από καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ανοίχτηκε ο φάκελλος «Σχιστό» στoν Εισαγγελέα ο οποίος καθώς φαίνεται δεν έδωσε τη δέουσα σημασία και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Ανάλογη τύχη είχε και η Δ/νση Κτηνιατρικής που έχει πολλάκις συντάξει αναφορές προς την Εισαγγελική Αρχή. Το 2009 μάλιστα οι αρμόδιοι υπάλληλοι καλέσθηκαν και από τον Ανακριτή.
www.pansyn.org
sinzoofilikon@gmail.com
Όμως μέχρι εκεί. Η δικάσιμος ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε και η υπόθεση μπήκε για άλλη μια φορά στο αρχείο.
Και οι δύο παραπάνω φορείς ζήτησαν τη μεσολάβηση του Συνήγορου του Πολίτη, αλλά πάλι εις μάτην. Οι αρμόδιες αρχές που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν το Νόμο φαίνεται να είναι οι ίδιες υπεράνω του Νόμου και ο Συνήγορος του Πολίτη ακόμη «περιμένει» την ανταπόκρισή τους.
Το 2010 τέθηκε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τώρα αναμένεται η απάντηση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων καλούν τις αρμόδιες αρχές να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να χρησιμοποιήσουν ό,τι ένδικο και εξώδικο μέσο τους εκχωρείται από την πολιτεία ώστε να σταματήσει πια αυτό το αίσχος του Σχιστού. Τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα και η ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό κάθε συναισθανόμενου όντος.
Δια τούτο, παρακαλούμε για την άμεση εφαρμογή των παρακάτω νόμων:
Οικόσιτα ζώα
Ισχύουν οι Υπουργικές Αποφάσεις 276863/10.5.2006, 258971/4.9.2008 και 349704/24.12.09 του ΥΠΑΑΤ σχετικά με «την θέσπιση πρόσθετων μέτρων βιοασφάλειας που αφορούν τη γρίππη των πτηνών» (π.χ. συνύπαρξη πουλερικών με άλλα είδη ζώων όπως σκύλων κ.τ.λ.) οι οποίες ορίζουν ότι «απαγορεύεται η πώληση πουλερικών και πτηνών οποιασδήποτε ηλικίας και οιουδήποτε είδους σε υπαίθριες λαϊκές αγορές ή δρόμους». Επιπλέον στις δύο πρώτες Υπουργικές Αποφάσεις ορίζονται και οι προϋποθέσεις ευζωίας τους (π.χ. αν είναι εκτεθειμένα, οι συνθήκες συνωστισμού, ακατάλληλα κλουβιά, κ.λπ.).
Κατά τον έλεγχο οι αρμόδιες αρχές πρέπει να συμπληρώνουν την έκθεση ελέγχου μεταφορέα και μία έκθεση κτηνιατρική για τυχόν παραβάσεις που αφορούν τις ως άνω Υπουργικές Αποφάσεις, καθώς και το Ν.3170/03 για «τα ζώα συντροφιάς, τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις». Αντίγραφα της έκθεσης ελέγχου μεταφορέα και της κτηνιατρικής έκθεσης αποστέλλονται προς τη Δ/νση Κτηνιατρικής. Οι παραβάτες υποβάλλονται σε ακινητοποίηση (σύμφωνα με την ΥΑ 258971/08, άρθρο 3 παρ.2.2) και υποχρεούνται σε επιστροφή των πουλερικών στην εγκατάσταση προέλευσης (με τη συνδρομή της αστυνομίας). Ζητούμενα έγγραφα κατά τον έλεγχο:
Bεβαίωση οχήματος / Έγκριση οχήματος για τη μεταφορά.
Άδεια μεταφορέα.
Βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης οδηγού (και συνοδηγού αν ταξίδι άνω των 12 ωρών).
Βεβαίωση καταγραφής οχήματος μεταφοράς πουλερικών για εμπορία ως οικοσίτων (ΥΑ258971/08, Παράρτημα 6).
Κτηνιατρικό Υγειονομικό πιστοποιητικό διακίνησης πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικοσίτων (ΥΑ258971/08, Παράρτημα 7) με επισυναπτόμενο το μέρος 1 του ημερολογίου σμήνους (ΥΑ258971/08, Παράρτημα 4).
Ημερολόγιο κίνησης οχήματος μεταφοράς πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικοσίτων (Παράρτημα 8, συμπληρώνεται από τον πλανόδιο κατά την διάρκεια της πώλησης της συγκεκριμένης παρτίδας πουλερικών και αντίγραφο του αποστέλλεται από αυτόν στο ΚΚ έκδοσης του υγειονομικού πιστοποιητικού της παρτίδας αυτής μετά την ολοκλήρωση της πώλησης).
Ζώα Συντροφιάς
Ελέγχονται η άδεια πώλησης, τα βιβλιάρια υγείας, πιστοποιητικά καταγραφής (ηλεκτρονική σήμανση).
Άγρια Πανίδα
Ισχύουν τα παρακάτω:
www.pansyn.org
sinzoofilikon@gmail.com
3/5
Α) οι Αποφάσεις Αριθμ. Η.Π. 37338/1807/Ε.103 για τον καθορισμό μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων/ενδιαιτημάτων της, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, «Περί διατηρήσεως των άγριων πτηνών», του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2.4.1979, όπως κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ΕΚ (ΦΕΚ 1495/6.9.2010).
Έχοντας υπόψη:
Τις διατάξεις του Ν.Δ. 86/69 «Περί Δασικού Κώδικος» (Α΄7), όπως ισχύει.
Τις διατάξεις του Ν.996/71 «Περί αντικαταστάσεως και συμπληρώσεως του Δασικού Κώδικα» (Α΄71).
Τις διατάξεις του Ν. 1335/83 «Κύρωση Διεθνούς Σύμβασης για τη διατήρησης της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Eυρώπης» (Α΄ 32).
Τις διατάξεις του Ν. 2719/99 «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών της άγριας πανίδας και άλλες διατάξεις» (Α΄ 106).
Τις διατάξεις της ΚΥΑ 33318/3028/1998 «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων (ενδιαιτημάτων) καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» (Β΄ 1289), όπως τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ 14849/853/08 (Β΄ 645).
Την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου 2ας Απριλίου 1979 «περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών» όπως κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ΕΚ.
Συγκεκριμένα στο Άρθρο 6 αναφέρεται:
1. Με την επιφύλαξη των άρθρων 7 και 9, για όλα τα είδη της ορνιθοπανίδας που αναφέρονται στο άρθρο 1 (παρ.2), λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρούσας απόφασης. Για τα είδη αυτά απαγορεύεται:
α) ο από πρόθεση φόνος ή σύλληψή τους με οιονδήποτε τρόπο,
β) δ) η κατοχή, η διατήρηση σε αιχμαλωσία, η έκθεση σε κοινή θέα και η ταρίχευση των ειδών των οποίων απαγορεύεται η θήρα και η σύλληψη, καθώς και η έκθεση σε κοινή θέα νεκρών πτηνών,
2.1. Για όλα τα είδη της ορνιθοπανίδας που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 της παρούσας, απαγορεύεται η εμπορική εκμετάλλευση, αγοραπωλησία, εισαγωγή, εξαγωγή, επανεξαγωγή, η εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας μεταφορά προς πώληση και η κατοχή προς πώληση ζώντων ή νεκρών αγρίων πτηνών καθώς και οιουδήποτε μέρους ή προϊόντος που προέρχεται από άγριο πτηνό και που αναγνωρίζεται εύκολα.
3. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του άρθρου 11 της παρούσας, στις περιπτώσεις παράνομης διακίνησης ζωντανών αγρίων πτηνών τα πτηνά αυτά κατάσχονται και παραδίδονται σε κατάλληλα Κέντρα Περίθαλψης, με σκοπό την απελευθέρωση τους στο φυσικό περιβάλλον.
Στο Άρθρο 11 ορίζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, ενώ στις Παραγράφους 4 και 6 αντιστοίχως αναφέρονται τα εξής:
4. Οι ως άνω κυρώσεις επιβάλλονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα με τη διαδικασία που προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις της κείμενης δασικής νομοθεσίας.
6. Σε περίπτωση που από τη μη λήψη των μέτρων που προβλέπονται στις διατάξεις της παρούσας απόφασης επήλθε οικολογική διατάραξη ή υποβάθμιση, το ύψος του προστίμου μπορεί να ανέλθει μέχρι 500.000 ευρώ.
Β) Το Π.Δ. 67/1981 που αφορά την προστασία της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας και τον καθορισμό διαδικασίας συντονισμού και ελέγχου της έρευνας επ’ αυτών. Αναφέρονται τα είδη που κηρύσσονται προστατευτέα και απαγορεύεται σε όλη την επικράτεια και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ο φόνος ή η απόπειρα φόνου, η κακοποίηση, ο τραυματισμός ή η καθ’ οιονδήποτε τρόπο πρόκληση βλάβης, η κατοχή, η σύλληψη, η ταρίχευση, η αγοραπωλησία, η μεταφορά και η εξαγωγή των ειδών της πανίδας που αναφέρθηκαν.
Γ) Ο Ν. 8669, άρθρο 258 που τροποποιήθηκε από το άρθρο 57 του Ν. 2637/98 (ΦΕΚ 200Α) και ορίζει ότι «Απαγορεύεται χωρίς άδεια η εξαγωγή, εισαγωγή, επανεξαγωγή, επανεισαγωγή, διαμετακόμιση,
www.pansyn.org
sinzoofilikon@gmail.com
4/5
πώληση, αγορά, διαφήμιση, μίσθωση, εμπορική εκμετάλλευση, ο αντιπραγματισμός και γενικά η κατοχή, διάθεση, φύλαξη, έκθεση, μεταφορά, αποστολή και διακίνηση:
αα) των ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας και των δειγμάτων αυτών ζώντων ή νεκρών επεξεργασμένων ή μη,
ββ) των ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας και των δειγμάτων αυτών που γεννήθηκαν και εκτράφηκαν/εκτρέφονται σε αιχμαλωσία ή έχουν παραχθεί τεχνητά, επεξεργασμένων ή μη, καθώς και των ειδών ή δειγμάτων που αποτελούν μέρος προσωπικών ή οικιακών αντικειμένων.
Δ) Η Σύμβαση CITES που αρμόδια για τον έλεγχο και την επιβολή της είναι η Δασική Αρχή. Συγκεκριμένα, στην αριθμ. 85285/395/23.1.2007 εγκύκλιο ορίζεται «Διενέργεια ελέγχων εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης CITES» για να διαπιστωθεί εάν μεταξύ των ζώων που εκθέτει ο πλανόδιος πωλητής περιλαμβάνονται ζώα που υπόκεινται στις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου της CITES (KYA αριθμ. 99098/5881/16.10.2006, ΦΕΚ 1570/τ.Β’/26.10.2006, των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η κατοχή τέτοιων ζώων, χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη κατοχή τους, να εφαρμοσθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις, ενημερώνοντας σχετικά την Προϊσταμένη της Περιφερειακή Διαχειριστική Αρχή CITES και την Κεντρική Διαχειριστική Αρχή CITES.
Σε περίπτωση δε που θίγονται θέματα ευζωίας των συγκεκριμένων ζώων, ο εν λόγω έλεγχος να πραγματοποιηθεί σε αγαστή συνεργασία με την αρμόδια κατά τόπο κτηνιατρική υπηρεσία (η με αριθμ. πρωτ. 217582/1616/25.5.2011 επιστολή του ΥΠΕΚΑ).
Ε) Το «Πρωτόκολλο για την Προστασία και την καλή Μεταχείριση των Ζώων» της Συνθήκης του Άμστερνταμ του 1997 όπου όλα τα μέλη της ΕΕ και τα κράτη μέλη υποχρεώθηκαν να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τους την ευζωία των ζώων και να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και τον σεβασμό όλων των ζώων.
Ζ) Την «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων» από τη Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι 1978) που αναφέρει τα εξής:
Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους.
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
www.pansyn.org
sinzoofilikon@gmail.com
5/5
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της ως άνω νομοθεσίας αιτούμεθα τα εξής:
1)
Τη διαρκή παραπομπή των παραβατών ενώπιον των δικαστηρίων και
2)
Τον συνεχή έλεγχο των αρμόδιων αρχών επιβολής νόμου στο Σχιστό (κάθε Κυριακή).
Παρακαλούμε να αποστείλετε αναφορά σας (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην παρακάτω διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική):
Μάριζα Χριστοδούλου
Αγίου Κωνσταντίνου 11
19005 Νέα Μάκρη Αττικής
Τηλέφωνο: 6975-309846
Email: mrzchrist@gmail.com
www.pansyn.org
sinzoofilikon@gmail.com
Δελτία Τύπου και επιστολές προς τα αρμόδια Υπουργεία δημοσιοποιεί η
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Φιλοζωικών Σωματείων, όσον αφορά στις παραπομπτές παραβατών σχετικά με κακοποιήσεις ζώων ενώπιον των δικαστηρίων στο Νομό Ημαθίας, στη ...
συγκέντρωση-διαμαρτυρία στο ΔΙΚΕΠΑΖ, σε επιστολή-καταγγελία προς αρμόδιες υπηρεσίες για το παζάρι ζώων του Σχιστού και σε επιστολή-διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την βιαιοπραγία της αστυνομίας προς αδέσποτο σκύλο (Λουκάνικος)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οκτώβριος 2011
Οι προσπάθειες για την πάταξη του εγκλήματος κατά των ζώων έχει αποτελέσματα. Οι εγκύκλιοι του Υπουργείου προστασίας του πολίτη, η εγρήγορση της αστυνομίας και των δικαστικών λειτουργών, μα πάνω απ’όλα η πίεση που ασκούν οι φιλοζωικές οργανώσεις και η όλο και μεγαλύτερη απαίτηση της κοινωνίας για την προστασία και δικαίωση των ανυπεράσπιστων πλασμάτων, έχουν αλλάξει το τοπίο και η μία μετά την άλλη οι υποθέσεις κακοποιήσεων παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικές πρόσφατες περιπτώσεις :
1) Στην Βέροια δύο μήνες πριν, έκαψαν έξι κουτάβια. Ο δράστης παραπέμπεται να δικαστεί στις αρχές του 2012.
2) Αυτός που δηλητηρίασε σκυλιά στην Αλεξάνδρεια Ημαθείας, παραπέμπεται σε δίκη.
3) Φόλιαζε σκυλιά έξω απο καντίνα ιδιοκτησίας του, σε περιοχή της Βέροιας. Ο δράστης δικάζεται τον Δεκέμβρη.
4) Πριν λίγες μέρες, έγινε δικαστήριο με κατηγορούμενους γιό και μάνα που σκότωσαν σκυλάκι αφού το σάπισαν στο ξύλο, επειδή παρενοχλούσε την σκύλα τους (!). Κατηγορήθηκαν και για ξυλοδαρμό άλλων δύο αδέσποτων για τον ίδιο λόγο, καθώς και για εξύβριση και απειλή.
Τελικά καταδικάστηκαν για τον βασανισμό σε δύο μήνες ο καθένας, καθώς και για τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής.
Αθωώθηκαν όμως λόγω αμφιβολιών για την θανάτωση, γιατί κανένας μάρτυρας που ήξερε τι έγινε, δεν δέχθηκε να καταθέσει.
Σε κάθε περίπτωση ήταν μία δικαίωση για την οικογένεια που τους σκότωσαν το σκυλάκι.
Ελπίζουμε η πυκνότητα των παραπομπών, η καταδίκη των δραστών αλλά και η επερχόμενη αύξηση των ποινών με το υπό ψήφιση νέο νομοσχέδιο, να συμβάλλουν στην μείωση των βιαιοπραγιών κατά των ζώων.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 05.10.2011
Πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου συγκέντρωση - σιωπηλή διαμαρτυρία -Φιλοζωικών Συλλόγων, Ομοσπονδιών και πολιτών έξω από τον χώρο του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, ΔΙΚΕΠΑΖ. Οι συγκεντρωθέντες διαμαρτυρήθηκαν μοιράζοντας υλικό για τις άσχημες συνθήκες λειτουργίας, τις κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων μέσα στο κυνοκομείο, τις συνθήκες αδιαφάνειας και μη συνεργασίας της Διοίκησης του ΔΙΚΕΠΑΖ με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον αντίποδα φιέστας με πολιτικούς παράγοντες, που οργάνωσε η Διοίκηση του ΔΙΚΕΠΑΖ για να «γιορτάσει» την ημέρα των ζώων.
Μέσα στον χώρο της εκδήλωσης μετά από απαίτηση των συγκεντρωθέντων μπήκε η κα Νάντια Ζόμπολα, η οποία και εξέθεσε τις θέσεις των Σωματείων για τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στο ΔΙΚΕΠΑΖ.
Η Ομοσπονδία μας παρευρέθηκε με μέλη της και μοίρασε ανακοίνωση για την Ημέρα των Ζώων, την κατάσταση στο Σχιστό και στο ΔΙΚΕΠΑΖ.
Θα πρέπει να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι δεν μπορούν ετσιθελικά να αποκλείουν τα φιλοζωικά σωματεία από τις λειτουργίες του ΔΙΚΕΠΑΖ και ότι μόνο η παρουσία τους εκεί μπορεί να εγγυηθεί τις σωστές συνθήκες διαβίωσης των ζώων μέσα στο κυνοκομείο.
Η Ομοσπονδία μας προς αυτή την κατεύθυνση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε τόσο το ΔΙΚΕΠΑΖ όσο και τα υπόλοιπα δημοτικά κυνοκομεία της χώρας να πάψουν να είναι χώρος, όπου στοιβάζονται, ασυλοποιούνται ζώα και ξεχνιούνται ζώα αδιαφορώντας για τον τομέα της ευζωίας τους.
Προς το
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Γραφείο Υπουργού
κ. Χρήστου Παπουτσή
Γραφείο Υφυπουργού
κ. Εμμανουήλ Όθωνα
Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ . Γρηγόρη Τασούλα
7 Oκτωβρίου 2011
Θέμα: Κακοποίηση αδέσποτου σκύλου από αστυνομικό κατά την διάρκεια της χθεσινής πορείας στο κέντρο της Αθήνας
Κύριοι,
Ο γνωστός στο πανελλήνιο και μόνιμα παρών σε όλες τις πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, αδέσποτος σκύλος με το όνομα Θοδωρής - Λουκάνικος, κακοποιείται για δεύτερη φορά από αστυνομικό όργανο, σύμφωνα με ότι βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία και όσα μας μαρτύρησαν αυτόπτες μάρτυρες.
Για όλη την Ελλάδα ο Λουκάνικος αποτελεί απλά την μασκότ των διαδηλώσεων και την παρουσία του ανάμεσα στις εκτοξευόμενες πέτρες και τα δακρυγόνα την προβάλλουν ιδιαίτερα τα ΜΜΕ και τον καμαρώνουν οι πάντες. Δεν είχε όμως την ίδια διάθεση απέναντι του ο αστυνομικός της φωτογραφίας, ο οποίος του τράβηξε μια κλωτσιά και τον σήκωσε στον αέρα. Ο μη αυτοέλεγχος και η βάρβαρη διάθεση φαίνεται ιδιαίτερα από την συμπεριφορά απέναντι στο αθώο ζώο, το οποίο ούτε υποκινούμενο από παρατάξεις ήταν, ούτε κουκούλα φόραγε, ούτε κουβαλούσε μολότοφ.
Δεν υπάρχει συνεπώς καμία δικαιολογία για την άνανδρη και βάρβαρη αυτή συμπεριφορά της αστυνομίας, η οποία υποδηλώνει όχι μόνο χαμηλό επίπεδο και έλλειψη ευαισθησίας, αλλά και αδυναμία ελέγχου των παρορμήσεων των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας.
Μήπως θα έπρεπε να απασχολήσει και την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά;
Τα σωματεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας διαμαρτύρονται έντονα για την κακοποίηση του ζώου και ζητούν την τιμωρία του δράστη.
1/5
Προς:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Γραφείο Υπουργού
Αχαρνών 2, Αθήνα
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Γραφείο Υπουργού
Αμαλιάδος 17, 11523 Αθήνα
Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Γραφείο Υπουργού
Π. Κανελλοπούλου 4, 10177 Αθήνα
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Γραφείο Υπουργού
Μεσογείων 96, 11527 Αθήνα
Δασαρχείο Πειραιά
Πλατεία Ιπποδαμείας 8, 18531 Πειραιάς
Τηλ.: 210-4179085
Φαξ: 210-4126447
Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά Σκουζέ 3 – 5, 18535 Πειραιάς Τηλ.: 210-4582040 Φαξ: 210-4282180
Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά
Δημοσθένους 1-3, 18531 Πειραιάς
Τηλ.: 213-1602605
Φαξ: 213-16002606
Δήμος Περάματος
Λεωφ. Δημοκρατίας 28, 18863 Πέραμα
Δημοτική Αστυνομία Περάματος
Λεωφ. Δημοκρατίας 28, 18863 Πέραμα
Αστυνομικό Τμήμα Περάματος
Λεωφ. Ειρήνης 170, 18863 Πέραμα
Τηλ.: 210-4023131
Κοιν/σεις:
1_Βουλευτές
2_ΜΜΕ
Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2011
Θέμα: Kαταγγελία για το Παζάρι του Σχιστού
Κύριοι,
Το παζάρι του Σχιστού δεν αποτελεί μόνο το επί πολλών ετών μεγαλύτερο σκλαβοπάζαρο για πολλές κατηγορίες ζώων (οικόσιτων ζώων, πτηνών άγριας πανίδας, σκύλων κλπ), αλλά και ένα εξώφθαλμο παράδειγμα της μη εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας στη χώρα μας. Τα ζώα μεταφέρονται και πωλούνται υπό τις άθλιες συνθήκες συνωστισμού και έκθεσης και υπό το απόλυτο κράτος της παρανομίας.
Δια του λόγου το αληθές, κάνοντας μια πολύ μικρή έρευνα για την υπόθεση του Σχιστού, διαπιστώσαμε τα εξής: Διαδικασίες για την κατάργηση, ή έστω τον περιορισμό του εν λόγω παζαριού, έχουν ξεκινήσει από το 2000. Αρκετές φορές από τότε έχουν σπεύσει κλιμάκια της Αnima, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, της Αστυνομίας και της Κτηνιατρικής. Έχουν γίνει κατασχέσεις, έχουν μοιραστεί κλήσεις, έχουν οδηγήσει στο αυτόφωρο κάποιους πλανόδιους πωλητές και έχουν γίνει ακόμα και απελευθερώσεις.
Το 2007 μετά από καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ανοίχτηκε ο φάκελλος «Σχιστό» στoν Εισαγγελέα ο οποίος καθώς φαίνεται δεν έδωσε τη δέουσα σημασία και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Ανάλογη τύχη είχε και η Δ/νση Κτηνιατρικής που έχει πολλάκις συντάξει αναφορές προς την Εισαγγελική Αρχή. Το 2009 μάλιστα οι αρμόδιοι υπάλληλοι καλέσθηκαν και από τον Ανακριτή.
www.pansyn.org
sinzoofilikon@gmail.com
Όμως μέχρι εκεί. Η δικάσιμος ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε και η υπόθεση μπήκε για άλλη μια φορά στο αρχείο.
Και οι δύο παραπάνω φορείς ζήτησαν τη μεσολάβηση του Συνήγορου του Πολίτη, αλλά πάλι εις μάτην. Οι αρμόδιες αρχές που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν το Νόμο φαίνεται να είναι οι ίδιες υπεράνω του Νόμου και ο Συνήγορος του Πολίτη ακόμη «περιμένει» την ανταπόκρισή τους.
Το 2010 τέθηκε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τώρα αναμένεται η απάντηση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων καλούν τις αρμόδιες αρχές να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να χρησιμοποιήσουν ό,τι ένδικο και εξώδικο μέσο τους εκχωρείται από την πολιτεία ώστε να σταματήσει πια αυτό το αίσχος του Σχιστού. Τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα και η ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό κάθε συναισθανόμενου όντος.
Δια τούτο, παρακαλούμε για την άμεση εφαρμογή των παρακάτω νόμων:
Οικόσιτα ζώα
Ισχύουν οι Υπουργικές Αποφάσεις 276863/10.5.2006, 258971/4.9.2008 και 349704/24.12.09 του ΥΠΑΑΤ σχετικά με «την θέσπιση πρόσθετων μέτρων βιοασφάλειας που αφορούν τη γρίππη των πτηνών» (π.χ. συνύπαρξη πουλερικών με άλλα είδη ζώων όπως σκύλων κ.τ.λ.) οι οποίες ορίζουν ότι «απαγορεύεται η πώληση πουλερικών και πτηνών οποιασδήποτε ηλικίας και οιουδήποτε είδους σε υπαίθριες λαϊκές αγορές ή δρόμους». Επιπλέον στις δύο πρώτες Υπουργικές Αποφάσεις ορίζονται και οι προϋποθέσεις ευζωίας τους (π.χ. αν είναι εκτεθειμένα, οι συνθήκες συνωστισμού, ακατάλληλα κλουβιά, κ.λπ.).
Κατά τον έλεγχο οι αρμόδιες αρχές πρέπει να συμπληρώνουν την έκθεση ελέγχου μεταφορέα και μία έκθεση κτηνιατρική για τυχόν παραβάσεις που αφορούν τις ως άνω Υπουργικές Αποφάσεις, καθώς και το Ν.3170/03 για «τα ζώα συντροφιάς, τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις». Αντίγραφα της έκθεσης ελέγχου μεταφορέα και της κτηνιατρικής έκθεσης αποστέλλονται προς τη Δ/νση Κτηνιατρικής. Οι παραβάτες υποβάλλονται σε ακινητοποίηση (σύμφωνα με την ΥΑ 258971/08, άρθρο 3 παρ.2.2) και υποχρεούνται σε επιστροφή των πουλερικών στην εγκατάσταση προέλευσης (με τη συνδρομή της αστυνομίας). Ζητούμενα έγγραφα κατά τον έλεγχο:
Bεβαίωση οχήματος / Έγκριση οχήματος για τη μεταφορά.
Άδεια μεταφορέα.
Βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης οδηγού (και συνοδηγού αν ταξίδι άνω των 12 ωρών).
Βεβαίωση καταγραφής οχήματος μεταφοράς πουλερικών για εμπορία ως οικοσίτων (ΥΑ258971/08, Παράρτημα 6).
Κτηνιατρικό Υγειονομικό πιστοποιητικό διακίνησης πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικοσίτων (ΥΑ258971/08, Παράρτημα 7) με επισυναπτόμενο το μέρος 1 του ημερολογίου σμήνους (ΥΑ258971/08, Παράρτημα 4).
Ημερολόγιο κίνησης οχήματος μεταφοράς πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικοσίτων (Παράρτημα 8, συμπληρώνεται από τον πλανόδιο κατά την διάρκεια της πώλησης της συγκεκριμένης παρτίδας πουλερικών και αντίγραφο του αποστέλλεται από αυτόν στο ΚΚ έκδοσης του υγειονομικού πιστοποιητικού της παρτίδας αυτής μετά την ολοκλήρωση της πώλησης).
Ζώα Συντροφιάς
Ελέγχονται η άδεια πώλησης, τα βιβλιάρια υγείας, πιστοποιητικά καταγραφής (ηλεκτρονική σήμανση).
Άγρια Πανίδα
Ισχύουν τα παρακάτω:
www.pansyn.org
sinzoofilikon@gmail.com
3/5
Α) οι Αποφάσεις Αριθμ. Η.Π. 37338/1807/Ε.103 για τον καθορισμό μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων/ενδιαιτημάτων της, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, «Περί διατηρήσεως των άγριων πτηνών», του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2.4.1979, όπως κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ΕΚ (ΦΕΚ 1495/6.9.2010).
Έχοντας υπόψη:
Τις διατάξεις του Ν.Δ. 86/69 «Περί Δασικού Κώδικος» (Α΄7), όπως ισχύει.
Τις διατάξεις του Ν.996/71 «Περί αντικαταστάσεως και συμπληρώσεως του Δασικού Κώδικα» (Α΄71).
Τις διατάξεις του Ν. 1335/83 «Κύρωση Διεθνούς Σύμβασης για τη διατήρησης της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Eυρώπης» (Α΄ 32).
Τις διατάξεις του Ν. 2719/99 «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών της άγριας πανίδας και άλλες διατάξεις» (Α΄ 106).
Τις διατάξεις της ΚΥΑ 33318/3028/1998 «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων (ενδιαιτημάτων) καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» (Β΄ 1289), όπως τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ 14849/853/08 (Β΄ 645).
Την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου 2ας Απριλίου 1979 «περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών» όπως κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ΕΚ.
Συγκεκριμένα στο Άρθρο 6 αναφέρεται:
1. Με την επιφύλαξη των άρθρων 7 και 9, για όλα τα είδη της ορνιθοπανίδας που αναφέρονται στο άρθρο 1 (παρ.2), λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρούσας απόφασης. Για τα είδη αυτά απαγορεύεται:
α) ο από πρόθεση φόνος ή σύλληψή τους με οιονδήποτε τρόπο,
β) δ) η κατοχή, η διατήρηση σε αιχμαλωσία, η έκθεση σε κοινή θέα και η ταρίχευση των ειδών των οποίων απαγορεύεται η θήρα και η σύλληψη, καθώς και η έκθεση σε κοινή θέα νεκρών πτηνών,
2.1. Για όλα τα είδη της ορνιθοπανίδας που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 της παρούσας, απαγορεύεται η εμπορική εκμετάλλευση, αγοραπωλησία, εισαγωγή, εξαγωγή, επανεξαγωγή, η εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας μεταφορά προς πώληση και η κατοχή προς πώληση ζώντων ή νεκρών αγρίων πτηνών καθώς και οιουδήποτε μέρους ή προϊόντος που προέρχεται από άγριο πτηνό και που αναγνωρίζεται εύκολα.
3. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του άρθρου 11 της παρούσας, στις περιπτώσεις παράνομης διακίνησης ζωντανών αγρίων πτηνών τα πτηνά αυτά κατάσχονται και παραδίδονται σε κατάλληλα Κέντρα Περίθαλψης, με σκοπό την απελευθέρωση τους στο φυσικό περιβάλλον.
Στο Άρθρο 11 ορίζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, ενώ στις Παραγράφους 4 και 6 αντιστοίχως αναφέρονται τα εξής:
4. Οι ως άνω κυρώσεις επιβάλλονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα με τη διαδικασία που προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις της κείμενης δασικής νομοθεσίας.
6. Σε περίπτωση που από τη μη λήψη των μέτρων που προβλέπονται στις διατάξεις της παρούσας απόφασης επήλθε οικολογική διατάραξη ή υποβάθμιση, το ύψος του προστίμου μπορεί να ανέλθει μέχρι 500.000 ευρώ.
Β) Το Π.Δ. 67/1981 που αφορά την προστασία της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας και τον καθορισμό διαδικασίας συντονισμού και ελέγχου της έρευνας επ’ αυτών. Αναφέρονται τα είδη που κηρύσσονται προστατευτέα και απαγορεύεται σε όλη την επικράτεια και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ο φόνος ή η απόπειρα φόνου, η κακοποίηση, ο τραυματισμός ή η καθ’ οιονδήποτε τρόπο πρόκληση βλάβης, η κατοχή, η σύλληψη, η ταρίχευση, η αγοραπωλησία, η μεταφορά και η εξαγωγή των ειδών της πανίδας που αναφέρθηκαν.
Γ) Ο Ν. 8669, άρθρο 258 που τροποποιήθηκε από το άρθρο 57 του Ν. 2637/98 (ΦΕΚ 200Α) και ορίζει ότι «Απαγορεύεται χωρίς άδεια η εξαγωγή, εισαγωγή, επανεξαγωγή, επανεισαγωγή, διαμετακόμιση,
www.pansyn.org
sinzoofilikon@gmail.com
4/5
πώληση, αγορά, διαφήμιση, μίσθωση, εμπορική εκμετάλλευση, ο αντιπραγματισμός και γενικά η κατοχή, διάθεση, φύλαξη, έκθεση, μεταφορά, αποστολή και διακίνηση:
αα) των ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας και των δειγμάτων αυτών ζώντων ή νεκρών επεξεργασμένων ή μη,
ββ) των ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας και των δειγμάτων αυτών που γεννήθηκαν και εκτράφηκαν/εκτρέφονται σε αιχμαλωσία ή έχουν παραχθεί τεχνητά, επεξεργασμένων ή μη, καθώς και των ειδών ή δειγμάτων που αποτελούν μέρος προσωπικών ή οικιακών αντικειμένων.
Δ) Η Σύμβαση CITES που αρμόδια για τον έλεγχο και την επιβολή της είναι η Δασική Αρχή. Συγκεκριμένα, στην αριθμ. 85285/395/23.1.2007 εγκύκλιο ορίζεται «Διενέργεια ελέγχων εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης CITES» για να διαπιστωθεί εάν μεταξύ των ζώων που εκθέτει ο πλανόδιος πωλητής περιλαμβάνονται ζώα που υπόκεινται στις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου της CITES (KYA αριθμ. 99098/5881/16.10.2006, ΦΕΚ 1570/τ.Β’/26.10.2006, των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η κατοχή τέτοιων ζώων, χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη κατοχή τους, να εφαρμοσθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις, ενημερώνοντας σχετικά την Προϊσταμένη της Περιφερειακή Διαχειριστική Αρχή CITES και την Κεντρική Διαχειριστική Αρχή CITES.
Σε περίπτωση δε που θίγονται θέματα ευζωίας των συγκεκριμένων ζώων, ο εν λόγω έλεγχος να πραγματοποιηθεί σε αγαστή συνεργασία με την αρμόδια κατά τόπο κτηνιατρική υπηρεσία (η με αριθμ. πρωτ. 217582/1616/25.5.2011 επιστολή του ΥΠΕΚΑ).
Ε) Το «Πρωτόκολλο για την Προστασία και την καλή Μεταχείριση των Ζώων» της Συνθήκης του Άμστερνταμ του 1997 όπου όλα τα μέλη της ΕΕ και τα κράτη μέλη υποχρεώθηκαν να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τους την ευζωία των ζώων και να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και τον σεβασμό όλων των ζώων.
Ζ) Την «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων» από τη Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι 1978) που αναφέρει τα εξής:
Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους.
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
www.pansyn.org
sinzoofilikon@gmail.com
5/5
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της ως άνω νομοθεσίας αιτούμεθα τα εξής:
1)
Τη διαρκή παραπομπή των παραβατών ενώπιον των δικαστηρίων και
2)
Τον συνεχή έλεγχο των αρμόδιων αρχών επιβολής νόμου στο Σχιστό (κάθε Κυριακή).
Παρακαλούμε να αποστείλετε αναφορά σας (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην παρακάτω διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική):
Μάριζα Χριστοδούλου
Αγίου Κωνσταντίνου 11
19005 Νέα Μάκρη Αττικής
Τηλέφωνο: 6975-309846
Email: mrzchrist@gmail.com
www.pansyn.org
sinzoofilikon@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου