Σελίδες

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Σκύλοι φύλακες της άγριας ζωής

Ανδαλουσιανοί σκύλοι με τους εκπαιδευτές τους κυκλοφορούν στα βουνά της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι με τους εκπαιδευτές τους βρίσκονται στη χώρα μας και... αλωνίζουν στα βουνά μας για καλό σκοπό! Οι Ισπανοί εκπαιδευτές με τους σκύλους τους, που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων,"οργώνουν" τον Κόζιακα, τα Μετέωρα και τα Αντιχάσια, αναζητώντας...

δηλητηριασμένα δολώματα, στο πλαίσιο του προγράμματος "Life+Φύση και Βιοποικιλότητα" της οργάνωσης "Αρκτούρος".
Σκοπός τους είναι να εντοπίσουν δηλητηριασμένα δολώματα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Η ομάδα των σκύλων και των εκπαιδευτών τους επισκέπτεται χωριά και περιοχές όπου αναπτύσσεται το κυνήγι και, αφού εντοπίσουν, συλλέγουν τα δηλητηριασμένα δολώματα και τις φόλες.
Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Σκύλων έχει ήδη περάσει από περιοχές των δήμων Καλαμπάκας και Πύλης Τρικάλων και εξουδετέρωσε αρκετά δολώματα, αλλά βρήκε επίσης και 4 νεκρά τσομπανόσκυλα, καθώς και τα κουφάρια ενός λύκου, ενός γάτου και ενός προβάτου, όλα δηλητηριασμένα.





Ο "Αρκτούρος" περισυνέλεξε δείγματα από τα υπολείμματα των δολωμάτων, καθώς και από τα νεκρά ζώα (με τη βοήθεια κτηνιάτρων από την Πύλη και την Καλαμπάκα) για περαιτέρω τοξικολογικές εξετάσεις που γίνονται στο πανεπιστήμιο Πατρών.
Η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων παίρνει συχνά ανεξέλεγκτες διαστάσεις και μεγάλος αριθμός νεκρών αλεπούδων που είχαν καταναλώσει φόλες εντοπίστηκε πριν από λίγο καιρό στον Δήμο Δομοκού Φθιώτιδας και στα Φάρσαλα Λάρισας.

Ο νόμος το απαγορεύει
Σημειώνεται ότι η δασική νομοθεσία απαγορεύει από το 1993 τη χρήση δηλητηρίων σε τροφές που προορίζονται για ζώα, καθώς αυτή δεν επηρεάζει μόνο την άγρια πανίδα (θηλαστικά και αρπακτικά πουλιά), αλλά έχει επιπτώσεις και στους κτηνοτρόφους, αφού θύματα των δολωμάτων πέφτουν συχνά και οι ποιμενικοί σκύλοι φύλαξης των κοπαδιών.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ολόκληρες γενιές άγριων πουλιών και ζώων έχουν αφανιστεί, ενώ μόνο μέσα σε 15 χρόνια (1974-1989) εξοντώθηκαν 52.000 αλεπούδες σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Οι ασυνείδητοι εμποτίζουν κομμάτια κρέατος με στρυχνίνη, κυανιούχο κάλιο και ισχυρά φυτοφάρμακα ή τοποθετούν σε αυτά θραύσματα γυαλιού, γεγονός που επιφέρει αργό και μαρτυρικό θάνατο στα ζώα, λίγη ώρα αφότου τα καταναλώνουν.
Για καταγγελίες περιστατικών δηλητηριασμένων ζώων καλέστε στη γραμμή που λειτουργεί ο Αρκτούρος χωρίς χρέωση 80011010101.

Έθνος


Δεν υπάρχουν σχόλια: