Σελίδες

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Οι σκύλοι ως "αγχολυτικό" πριν από ιατρικές εξετάσεις

Τα κατοικίδια αντί για ... χάπια

Οι ασθενείς που υποβάλλονται συχνά σε μαγνητική τομογραφία (MRI) υποφέρουν συχνά από έντονο άγχος πριν και κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αυτό έχει σαν συνέπεια κακή ποιότητα λήψεων καθώς ...

οι ασθενείς αδυνατούν να παραμείνουν ακίνητοι ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν την υπομονή να υποβληθούν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Για να αποφευχθούν τα παραπάνω , οι γιατροί προέβαιναν στη χορήγηση αγχολυτικών φαρμάκων . Μια νέα εναλλακτική αγχολυτική μέθοδος όμως ήρθε να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα και δεν ήταν άλλη από την χρήση των αγαπημένων κατοικίδιων.

Την ιδέα για την χρήση των κατοικίδιων ως «φυσικά αγχολυτικά» έδωσε η δεκαπεντάχρονη Allison Ruchman η οποία κατά τη διάρκεια των μαγνητικών τομογραφιών συνοδευόταν και από τον αγαπημένο της σκύλο Wally . Ξαφνικά οι γιατροί παρατήρησαν πως μειώθηκε αισθητά το αίσθημα άγχους και κλειστοφοβίας που ένιωθε.

Με «οδηγό» την Allison οι γιατροί του ιατρικού κέντρου Monmouth Medical Center στο Long Branch του Νew Jersey συνέχισαν το πείραμα και σε άλλους 28 ασθενείς και τους οποίους έφερναν σε επαφή με ήρεμα και χαριτωμένα σκυλιά . Επιπλέον η επαφή των ασθενών με το σκύλο χωρίστηκε σε 15λεπτη και 30λεπτη διάρκεια ενώ 6 ασθενείς δεν είδαν το σκύλο ούτε λεπτό.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ειδικά σε αυτούς που περνούσαν 30 λεπτά με τα σκύλο και οι επιστήμονες θεωρούν πως η εν λόγω εναλλακτική αγχολυτική θεραπεία θα μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αντικαταστήσει τη χρήση των αγχολυτικών φαρμάκων και ειδικά στο ποσοστό των ασθενών που εμφανίζουν πρόβλημα στο να προχωρήσουν στην εξέταση με μαγνητική τομογραφία και οι οποίοι αγγίζουν το 15%.

Η μελέτη συνεχίζεται και τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιευτούν σε κάποιο προσεχές συνέδριο ακτινοδιαγνωστικής.

puppy-doggy


Δεν υπάρχουν σχόλια: