Σελίδες

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Η οσμή οδηγεί τα πτηνά να βρίσκουν συντρόφους και σπίτια

Έρευνα στοχεύει στη διατήρηση των απειλούμενων ειδών

Τα πτηνά φαίνεται πως έχουν πολύ πιό ανεπτυγμένη την αίσθηση της οσμής από όσο οι ερευνητές πίστευαν μέχρι σήμερα. Υποστηρίζεται δε ότι οι πιγκουίνοι μπορούν να χρησιμοποιούν την οσμή για τη διασταύρωση με πιθανούς συντρόφους. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο και...

και της Ζωολογικής Κοινωνίας του Σικάγο, τα ομοειδή πτηνά μπορούν να αλληλλοαναγνωρίζονται.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 στο περιοδικό PLoS ONE και μπορεί να βοηθήσει στα προγράμματα των οικολόγων τα οποία σχεδιάζουν τη διατήρηση των απειλούμενων ειδών.
Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η οσμή είναι πιθανότατα ο πρωταρχικός μηχανισμός για την αναγνώριση συγγενών των πτηνών, έτσι ούτως ώστε να αποφεύγεται η ενδογαμία στο εσωτερικό της αποικίας.
Αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι, οι πιγκουίνοι αποτελούν ιδανικά παραδείγματα , επειδή συνήθως ζουν σε αποικίες που αποτελούνται από χιλιάδες πουλιά. Είναι μονογαμικά τα ζεύγη τους , εκτρέφουν τα νεογνά τους και συνήθως οι γονείς βγαίνουν από τη φωλιά για ανεύρεση τροφής. Παρά το μέγεθος της όποιας κοινότητάς τους , οι δύο σύντροφοι είναι σε θέση να βρουν ο ένας τον άλλον , έστω κι αν το ταξίδι για την αναζήτηση της τροφής τους διαρκέσει επί ημέρες.
Οσον αφορά στη έρευνα για τα θαλάσσια πτηνά, αποδείχθηκε ότι η μυρωδιά τα κατευθύνει να βρουν την πατρίδα τους , το σπίτι τους και την τροφή τους.

Επισημαίνεται ακόμη ότι , όταν τα μικρά αρχίζουν και βγαίνουν και αυτά για την τροφή τους , επιστρέφοντας στην αποικία τους , υπάρχει η πιθανότητα να γίνουν σύντροφοι με τα αδέλφια τους.

Αυτό, ισχυρίζονται, μπορεί να αποφευχθεί με τον κατάλληλο μηχανισμό που βασίζεται στην οσμή τους και μόνο, ώστε να γίνεται σωστή αναπαραγωγή των ειδών.


ScienceDaily

Δεν υπάρχουν σχόλια: