Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Επιστολές καταγγελίες για ΔΙΚΕΠΑΖ

Αναρτούμε όλες τις επιστολές καταγγελίες ζωοφιλικών σωματείων για το ΔΙΚΕΠΑΖ έτσι όπως αποστέλλονται στους αρμόδιους φορείς - υπουργούς :


9 Κοινοποίηση :


Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κον. Σκανδαλίδη & την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Μιλένα Αποστολάκη

Πρός τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κον Χρήστο Παπουτσή

Πρός τον Υπουργό Δικαιοσύνης κον. Xάρη Καστανίδη








αυριο θα φυγει αυτο για ΔΙΚΕΠΑΖ & ΝΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ



ΣΑΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

α.) Ενεργών Πολιτών - Σωματείων για την Προστασία & τα Δικαιώματα των Ζώων

β.) Την επιστολή καταγγελία της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ & Πανελλαδικής Ζωοφιλικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

γ.) Την επιστολή ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ, ΜΙΑΣ απο τις μεγαλύτερες Γερμανικές Ζωοφιλικές Οργανώσεις, με δράση και έργο Ευρωπαικών Διαστάσεων σχετικά με την Προστασία και τα Δικαίώματα των Ζώων (ΕΤΝ), όπου ειναι και σε επικοινωνία με το Φιλοζωικό Σωματέιο ΑΘΗΝΩΝ ο '' ΆΡΓΟΣ '' με Πρόεδρο την Κά. Αρετή Παπαστάυρου (6944 202625)


δ.) Νέα ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΖΩΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΕΠΑΖ (05/05/11')


ε.) Κατάθεση σχετικής επερώτησης στην Βουλή για το θέμα του ΔΙ.ΚΕ.ΠΑ.Ζ απο το κόμμα του ΛΑΟΣ και συγκεκριμένα απο τους: Πλέυρη Αθανάσιο & Άδώνι Γεωργιάδη


http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=328703e1-eea2-4af2-9b43-b311406e190e





Με εκτίμηση,


Φιλοζωικό Σωματείο Αθηνών ο '' ΆΡΓΟΣ'',

Πρόεδρος Αρετή Παπασταύρου,

6944 202625 & adespotouli@yahoo.gr


Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων &
Ζωοφιλική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Αναστασία Μπομπολάκη, 6976 489349

Ύρια Λιονάκη
Ζωόφιλη Δράση Πολιτών για την Προστασία & τα Δικαιώματα των Ζώων - ΑΘΗΝΑ
iriactive@gmail.com & 6944 731673












ΘΕΜΑ : Προβλήματα στη λειτουργία του ΔΙΚΕΠΑΖ - Προτεινόμενες Λύσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ : α. Ν. 3170/12-11-2003 (ΦΕΚ 191Α’/2003)
β. Υπουργική Απόφαση 280239/12-11-2003 (ΦΕΚ 1712Β’/2003)
γ. Υπουργική Απόφαση 280262/3-12-2003 (ΦΕΚ 1874Β’/2003)
δ. Η υπ’ αριθμόν 97/24-2-2011 αίτησή μας προς το ΠΕΣΥΔΑΠ

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ : α. Η υπ’ αριθμόν 97/24-2-2011 αίτησή μας προς το ΠΕΣΥΔΑΠ
β. Πίνακας αιτούντων Φιλοζωικών Σωματείων και Ομάδων
γ. Πίνακας αποδεκτών προς κοινοποίηση

Κύριε Πρόεδρε

Σκοπός της παρούσης επιστολής είναι να σας γνωστοποιήσουμε σοβαρά προβλήματα που έχουμε διαπιστώσει ως φιλοζωικά σωματεία, σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του ΔΙΚΕΠΑΖ, καθώς και για να σας προτείνουμε άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις.

Η συνεργασία των φιλοζωικών σωματείων με το ΔΙΚΕΠΑΖ του οποίου προΐσταστε, υφίσταται από την ίδρυσή του. Τα προβλήματα που θα σας περιγράψουμε και τα οποία λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε, δυστυχώς υφίστανται διαχρονικά και πολύ μικρή βελτίωση έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπισή τους. Σχετικά με την εύρεση λύσης των χρονιζόντων προβλημάτων του ΔΙΚΕΠΑΖ, έχουν λάβει ως γνωστό χώρα πολυάριθμες συνελεύσεις, στις οποίες επισημάνθηκαν από τα φιλοζωικά σωματεία και συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων.

Περαιτέρω δε, δεν ήταν λίγες οι φορές που τα φιλοζωικά σωματεία ήρθαν σε αντιπαράθεση, είτε μαζί σας, είτε με το προσωπικό του κέντρου και αυτό συνέβη διότι η τακτική που ακολουθείτε σε σχέση με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, καθώς και οι λύσεις που δίνει το κέντρο, σε πολλές περιπτώσεις δεν συνάδουν με την κείμενη νομοθεσία και την αποστολή του ΔΙΚΕΠΑΖ.

Πρέπει δε να σας επισημάνουμε εκ νέου, ότι στα χρόνια προβλήματα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, κατ’ επανάληψη τα φιλοζωικά σωματεία σας έχουν προτείνει εφικτές και ρεαλιστικές λύσεις, δυστυχώς όμως αγνοήθηκαν. Όσες φορές κατορθώσαμε να σας συναντήσουμε (και δυστυχώς αυτές ήταν λιγοστές), η μόνιμη απάντησή σας στα προβλήματα που κατ’ επανάληψη σας επισημαίναμε, ήταν η οικονομική δυσπραγία του ΔΙΚΕΠΑΖ και τα χρηματικά ποσά που σας οφείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εικόνα που έχουμε ως φιλοζωικά σωματεία, είναι ότι τα δημοτικά τέλη που λαμβάνετε από τους συμβεβλημένους δήμους, με καλή οργάνωση και σωστή διαχείριση, επαρκούν για τις βελτιώσεις που κατ’ επανάληψη σας έχουμε προτείνει. Η δική μας γνώμη είναι ότι το βασικό πρόβλημα δεν εστιάζεται στο οικονομικό, αλλά στην ανυπαρξία ουσιαστικής αγάπης και ενδιαφέροντος για τα αδέσποτα ζώα, αυτό που λέμε δηλαδή “μεράκι”.

Περαιτέρω δε και επειδή πολλές φορές έχετε υποστηρίξει ότι αυτό που χρειάζεστε είναι εθελοντές φιλόζωοι που θα παράξουν ουσιαστική βοήθεια και όχι επικριτές των πάντων, προσφάτως δημιουργήσαμε ειδική ομάδα εθελοντών, με βασική αποστολή την παρακολούθηση των ζώων που έχετε καταγράψει ως “επιθετικά”, προκειμένου αυτά να υιοθετηθούν.

Το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε, είναι ότι ο χαρακτηρισμός “επιθετικά” ήταν παντελώς αυθαίρετος και όπως θα σας τεκμηριώσουμε παντελώς εσφαλμένος. Τα ζώα αυτά προφανώς δεν έχουν εξεταστεί από επιστημονικό προσωπικό, αλλά εγκλειστήκαν ως “επιθετικά”, μετά από καταγγελίες δημοτών, χωρίς ποτέ κανένας να μπει στον κόπο να εξετάσει με τεκμηριωμένη επιστημονική προσέγγιση την βασιμότητα των καταγγελιών. Επί παραδείγματι, ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να χαρακτηρίσει ένα ζώο ως “επιθετικό”, προαπαιτεί γνωμάτευση κτηνίατρου, πρακτική που το ΔΙΚΕΠΑΖ για αδιευκρίνιστο λόγο δεν ακολουθεί.

Κατ’ αρχήν λοιπόν τίθεται το εύλογο ερώτημα, με βάση ποιες επιστημονικές μεθόδους και ποια τεκμηρίωση, καταλήξατε στο να χαρακτηρίσετε ορισμένα δυστυχή ζωάκια ως “επιθετικά”. Περαιτέρω δε, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, αν υφίσταται κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό το οποίο διενεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχο επιθετικότητας ή απλά τα δυστυχή ζωάκια, απλώς παραμένουν για όλη τους τη ζωή έγκλειστα και μάλιστα όπως θα τεκμηριωθεί στη συνέχεια, σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, που αφ’ ενός μεν δεν συνάδουν με πολιτισμένο κράτος εν έτι 2011, αφ’ ετέρου δε, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Το δεύτερο πράγμα που διαπιστώσαμε, είναι ότι τα “επιθετικά” ζώα, τα οποία παραμένουν μετά από εντολές σας συνεχώς εγκλεισμένα μέχρι να υιοθετηθούν, ήταν ιδιαιτέρως φιλικά, φοβισμένα και δυστυχώς πολύ αδυνατισμένα. Ο εγκλεισμός τους εκ των πραγμάτων καθίσταται παντελώς παράλογος, καθώς τα “επιθετικά” ζώα, αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως φιλικά και θα μπορούσαν άνετα να ενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς την ανάγκη υιοθεσίας. Σας επισημαίνουμε σε περίπτωση που το αγνοείτε, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δυστυχή αυτά ζωάκια παραμένουν εγκλεισμένα στο κέντρο μέχρι και 3 χρόνια, άνευ λόγου και αιτίας.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα, του αν το ΔΙΚΕΠΑΖ αποτελεί μόνο κέντρο περίθαλψης ή και καταφύγιο ζώων. Αν αποτελεί μόνο κέντρο περίθαλψης, σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείστε να διατηρείτε εγκλεισμένα ζώα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και υπό τις συνθήκες διαβίωσης που θα σας περιγράψουμε παρακάτω. Αν αποτελεί και καταφύγιο ζώων, υφίσταται μείζον θεσμικό θέμα, καθώς πολλές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, δεν εφαρμόζονται. Συγκεκριμένα το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν εφαρμόζει τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 του (γ) σχετικού, σχετικά με τις διαστάσεις των χώρων αναπαύσεως και ατομικής άσκησης κάθε σκύλου, τη μόνωση, τον εξαερισμό και τη θέρμανση των κτιρίων, την δυνατότητα καθημερινής ομαδικής άσκησης κλπ. Σχετικά με την διενεργούμενη καθαριότητα των χώρων των αδέσποτων, τα πράγματα είναι δυστυχώς τραγικά.

Από την έρευνα που διενεργήθη από την ομάδα εθελοντών φιλόζωων, διαπιστώ-θηκε ότι κανένα από τα εγκλεισμένα ως “επιθετικά” ζώα στο ΔΙΚΕΠΑΖ, δεν εμφάνισε επιθετική συμπεριφορά, αντιθέτως ήταν ιδιαιτέρως φιλικά, όπως προκύπτει και από τις παρακάτω φωτογραφίες.

Περαιτέρω δε διαπιστώθηκε, ότι τον προβλεπόμενο χώρο για ένα ζώο, τον μοιράζονται δύο ζώα, καθώς αυθαίρετα έχει σφραγισθεί η πόρτα επικοινωνίας του χώρου αναπαύσεως και του χώρου ατομικής άσκησης, ενώ άλλοι χώροι παραμένουν για αδιευκρίνιστο λόγο άδειοι. Με τον τρόπο αυτό τα δυστυχή ζωάκια διαβιώνουν σε ένα χώρο που δεν βλέπει καν το φως του ήλιου, όπως προκύπτει και από τις παρακάτω φωτογραφίες.









Η μοναδική εξαίρεση ζώων που τους παρέχεται άνετος και μεγάλος χώρος διαβίωσης, είναι οι σκύλοι της παρακάτω φωτογραφίας, οι οποίοι δεν είναι αδέσποτοι ή ασθενείς, αλλά ανήκουν σε προσωπικό του κέντρου. Θα πρέπει κ. Πρόεδρε να επισημάνετε στο προσωπικό σας, ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ λειτουργεί με ευθύνη του ΠΕΣΥΔΑΠ, το οποίο είναι ΝΠΔΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνεπώς το γεγονός ότι το προσωπικό σας φιλοξενεί τους σκύλους του σε βάρος του φορολογούμενου έλληνα, αποτελεί αντικείμενο τόσο διοικητικής, όσο και ποινικής διερεύνησης. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που υπάρχουν ζωάκια, τα οποία διαβιώνουν σε χώρους, χωρίς να βλέπουν καν το φως του ήλιου.












Μια ακόμη δυσάρεστη διαπίστωση, ήταν το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ζώων που έχουν παραμείνει στο κέντρο για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν πολύ κακή και δυστυχώς τα ζώα νοσούσαν και ήταν υποσιτισμένα, όπως εμφαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

Σε ερώτημά μας, το προσωπικό του ΔΙΚΕΠΑΖ μας ενημέρωσε ότι ουδέποτε διενεργήθηκαν εξετάσεις στα συγκεκριμένα ζώα (!!!). Κατόπιν αυτού αιτηθήκαμε επιμόνως τη διενέργεια αιματολογικού ελέγχου και αυτό που προέκυψε από τους γενόμενους ελέγχους, ήταν το ότι τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα ζώα, ήταν ύποπτα για καλααζάρ και ερλιχίωση σε αρχικό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα δυστυχή ζωάκια νόσησαν αφού μετακομίστηκαν στο ΔΙΚΕΠΑΖ, διότι αν ήδη νοσούσαν εξ’ αρχής, σήμερα θα μιλάγαμε για προχωρημένο στάδιο της νόσου. Περαιτέρω δε διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζώα δεν είχαν καν στειρωθεί, παρά το ότι είναι σε όλους γνωστό, ότι με τη στείρωση, η νευρική συμπεριφορά του ζώου, κατευνάζεται και παρά το ότι ένας από τους βασικούς ρόλους του ΔΙΚΕΠΑΖ είναι η στείρωση των αδέσποτων ζώων. Με μέτρο σύγκρισης την κλινική εικόνα των ζώων όταν αυτά έκαναν εισαγωγή στο ΔΙΚΕΠΑΖ και αυτήν που παρουσιάζουν σήμε-ρα, προκύπτει το συμπέρασμα, ότι τα ζωάκια αυτά όχι απλά δεν βοηθήθηκαν, αλλά στην ουσία καταδικάστηκαν σε θάνατο, όπως προκύπτει από τις παρακάτω φωτογραφίες.
ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ


Σχετικά με την καθαριότητα που διενεργεί το προσωπικό σας στους χώρους όπου φιλοξενούνται τα δυστυχή ζωάκια, τα πράγματα εδώ είναι τραγικά και απλώς σας επισυνάπτουμε την παρακάτω φωτογραφία, η οποία μόνο αποστροφή και θλίψη δημιουργεί.














Σχετικά με τις ευθανασίες που πραγματοποιείτε σε καλααζαρικά ζώα, μας ενημερώσατε ότι αυτό το πράττετε σε εκτέλεση του άρθρου 7, παρ. 5 του (α) σχετικού, πλην όμως η συγκεκριμένη διάταξη αφορά ανίατες ασθένειες, ενώ την ασθένεια του καλααζάρ, η σύγχρονη κτηνιατρική τη θεωρεί ιάσιμη ασθένεια, ειδικά σε αρχικό στάδιο. Ενδεχομένως το επιστημονικό προσωπικό του ΔΙΚΕΠΑΖ να πρέπει να ενημερωθεί σχετικά με τις σύγχρονες εξελίξεις που σχετίζονται με τη θεραπεία του καλααζάρ.

Σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία μεταφοράς των αδέσποτων ζώων από τους χώρους περισυλλογής στο κέντρο και αντίστροφα, έχουμε να σας απαριθμήσουμε πολυάριθμες περιπτώσεις περιστατικών κατά τα οποία :
• Αδέσποτα ζώα εισήχθησαν στο κέντρο για μια απλή στείρωση και τελικά κατέληξαν στον θάνατο.
• Αδέσποτα ζώα εισήχθησαν στο κέντρο και κόλλησαν ασθένειες και παράσιτα, αφού κανένας υποτυπώδης ψεκασμός δε λαμβάνει χώρα κατά τη διαδικασία της εισαγωγής.
• Αδέσποτα ζώα που εισήχθησαν στο κέντρο, απέδρασαν λόγω αμέλειας του προσωπικού.
• Αδέσποτα ζώα που εισήχθησαν στο κέντρο, κατά την επιστροφή τους στο χώρο περισυλλογής έγινε λάθος και αφέθηκαν σε εντελώς άσχετες τοποθεσίες.
• Κατά τη διάρκεια της επανατοποθέτησης των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, δεν πραγματοποιείται σήμανση της στείρωσης (δερματοστιξία), κατά παράβαση των όσων προβλέπονται στο (β) σχετικό.
Για όλα τα ως άνω, υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση και είναι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή.

Στις επίμονες προσπάθειές μας να συζητήσουμε μαζί σας όλα όσα σας παραθέτουμε στην παρούσα, το μόνο που λάβαμε ήταν η καθολική άρνηση εκ μέρους σας και η μόνη ενέργεια στην οποία προβήκατε, ήταν να τοποθετήσετε λουκέτα στους χώρους των δύστυχων ζώων (βλ. παρακάτω φωτογραφίες), λες και η ήδη υπάρχουσα δυστυχία τους δεν ήταν αρκετή. Η ενέργειά σας αυτή, αφ’ ενός μεν δε συνάδει με τη λειτουργία ενός υποτιθέμενου φιλοζωικού κέντρου, αφ’ ετέρου δε είναι μη σύννομη, καθώς ήδη έχετε θέσει τις ζωές των ζώων που φιλοξενείτε σε κίνδυνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (εκδήλωση πυρκαγιάς κλπ).












Για όλα τα παραπάνω, θα σας παρακαλούσαμε να μην μπείτε στη διαδικασία της παράθεσης δικαιολογιών σχετικά με την έλλειψη πόρων ή προσωπικού, καθώς η δυσάρεστη κατάσταση που σας έχουμε τεκμηριώσει, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ενδιαφέροντος και αγάπης για τα ζώα και σε αμέλλεια του προσωπικού σας. Περαιτέρω δε και εσείς προσωπικά φέρετε ευθύνες, καθώς κατ’ επανάληψη έχετε αρνηθεί τη βοήθεια που αφιλοκερδώς σας προτείνουμε. Με το (δ) σχετικό σας προτείναμε πολυάριθμες ρεαλιστικές και απτές λύσεις σε πολλά προβλήματα και σας προσφέραμε την αμέριστη και αφιλοκερδή συνδρομή μας, πλην όμως ουδέποτε μας απαντήσατε. Η μόνη ενέργεια στην οποία προβήκατε μετά τη λήψη της αίτησής μας, ήταν να κλειδώσετε με λουκέτα τους χώρους των δύστυχων ζώων (!!!).

Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε την άμεση υλοποίηση των παρα-κάτω :
• Από τη στιγμή που ένα ζώο θα εισαχθεί στο κέντρο, θα πρέπει να ζυγίζεται με ζυγαριά ακριβείας, αφ’ ενός μεν για να διαπιστώνονται οι αυξομειώσεις του βάρους του κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο κέντρο, αφ’ ετέρου δε για να είναι δυνατή η σωστή δόση της φαρμακολογίας, αν και όταν χρειαστεί.
• Όταν ένα ζώο εισάγεται στο κέντρο, θα πρέπει άμεσα να ψεκάζεται και να γίνονται οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα και όχι μόνο σε αυτά που οι γιατροί του κέντρου πιθανολογούν ότι ασθενούν.
• Να τοποθετείται οπωσδήποτε σήμανση στείρωσης (δερματοστιξία) στα ζώα κατά την επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους περιβάλλον και να εξεταστεί η περίπτωση και τοποθέτησης microchip, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση διπλής στείρωσης.
• Όταν ένα ζώο νοσεί από καλααζάρ σε αρχικό στάδιο, να του δίνεται η δυνατότητα να υιοθετείται.
• Η διαμονή των ζώων να πραγματοποιείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (χώρος ξεκούρασης 4τμ και χώρος ατομικής άσκησης 4τμ). Οι χώροι θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν καθαροί και να τηρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, σχετικά με τη μόνωση, τον εξαερισμό και τη θέρμανση.
• Σχετικά με τη δυνατότητα της καθημερινής ομαδικής άσκησης (βόλτα) των ζώων, όπως σας έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει, μπορούμε να συνδράμουμε ουσιαστικά με προσωπική εργασία των μελών μας. Προφανώς για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδος σε συγκεκριμένα μέλη μας, τα οποία ταυτόχρονα θα φωτογραφίζουν τα ζώα, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να υιοθετηθούν μέσω του διαδικτύου.
• Τα περιστατικά που χρήζουν ορθοπεδικής φροντίδας, θα πρέπει να διεκπεραιώνονται με χρήση βιδών, λάμων κλπ κι όχι απλώς με νάρθηκα.
• Τα στοιχεία όσων υιοθετούν ζώα από το ΔΙΚΕΠΑΖ, θα πρέπει να είναι προσβάσιμα στα μέλη των Φιλοζωικών Σωματείων.
• Θα πρέπει να αιτηθείτε την περαιτέρω επάνδρωση του προσωπικού περισυλλογής, καθώς και την περαιτέρω προμήθεια οχημάτων περισυλλογής (το 2003, με 2 οχήματα εξυπηρετούσατε 7 Δήμους και σήμερα με τα ίδια οχήματα, θα πρέπει να εξυπηρετείτε 22 Δήμους).
• Θα πρέπει το κέντρο να λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό, για την εξυπηρέτηση σοβαρών εκτάκτων περιστατικών και το Σαββατοκύριακο. Εξάλλου το Σαββατοκύριακο εξυπηρετεί πολύ τους ιδιώτες που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν κάποιο αδέσποτο ζώο, με το δεδομένο ότι τα ωράρια εργασίας τις καθημερινές, δεν τους δίνουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να επισκεφτούν το κέντρο. Το αυτό ισχύει και για τυχόν εθελοντές, που θα μπορούσαν άνετα να συνδράμουν το έργο σας το Σαββατοκύριακο.
• Η κεντρική είσοδος να μην μένει ανοικτή και γενικώς να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην χάνονται ζώα.
• Να απομακρυνθούν άμεσα από το κέντρο τα ζώα που ανήκουν στο προσωπικό του κέντρου, καθώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η επιθυμία μας είναι να συνδράμουμε το έργο του ΔΙΚΕΠΑΖ και όχι να αντιπαρατιθέμεθα με εσάς. Θέλουμε όμως ως έλληνες φορολογούμενοι και ως ευαισθητοποιημένοι φιλόζωοι, το ΔΙΚΕΠΑΖ να κατέχει επάξια τον τίτλο του και να διαδραματίζει με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία απέναντι σε ανήμπορες ψυχές, το ρόλο του. Είναι προφανές ότι τα φιλοζωικά σας αισθήματα δεν συνάδουν με τα καθήκοντα που σας όρισε η πολιτεία. Αυτό είναι δικαίωμά σας. Οφείλεται όμως να εφαρμόζετε καθημερινά, όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Στον αγώνα για την προστασία και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, θα μας έχετε ακούραστους συμμάχους. Θα πρέπει όμως να μας ανοίξετε διάπλατα τις πόρτες του κέντρου, καθώς από τον αγώνα μας, μόνο να κερδίσετε έχετε.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι λοιποί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να προβούν στις δέουσες ενέργειές τους, σχετικά με τα αναφερόμενα στην παρούσα.

Τα Φιλοζωικά Σωματεία, επιφυλάσσονται να δημοσιοποιήσουν στο μέλλον τις αναφερόμενες στην παρούσα καταγγελίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να προσφύγουν αφ’ ενός μεν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αφ’ ετέρου δε ενώπιον του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.











ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ











































ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ











































ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Διεύθυνση Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2. Τμήμα Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής.
3. Δήμος Αγίας Βαρβάρας.
4. Δήμος Αγίων Αναργύρων
5. Δήμος Αιγάλεω
6. Δήμος Αχαρνών
7. Δήμος Ζεφυρίου
8. Δήμος Ιλίου
9. Δήμος Κερατσινίου
10. Δήμος Κορυδαλλού
11. Δήμος Μελισσίων
12. Δήμος Μοσχάτου
13. Δήμος Ν. Σμύρνης
14. Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας
15. Δήμος Νίκαιας
16. Δήμος Περάματος
17. Δήμος Περιστερίου
18. Δήμος Πετρουπόλεως
19. Δήμος Σαλαμίνας
20. Δήμος Χαϊδαρίου
21. Δήμος Πειραιά






























www.sinzoofilikon.weebly.com sinzoofilikon@gmail.com



Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, που αποτελείται από 23 νόμιμα σωματεία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, που αποτελείται από 110 νόμιμα σωματεία , αφού ενημερώθηκε πλήρως για την κατάσταση που επικρατεί στο ΔΙΚΕΠΑΖ, τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, και τον αυθαίρετο πολλές φορές τρόπο λειτουργίας του, συμφωνεί και στηρίζει τις θέσεις των φιλοζωικών συλλόγων που υπογράφουν την παρούσα επιστολή για το θέμα αυτό και δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν μαζί τους, ώστε να αλλάξουν τόσο οι συνθήκες που ζουν τα ζώα όσο και ο τρόπος λειτουργίας του.

Εν έτι 2011 σε μια πολιτισμένη κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της, δεν χωρούν εικόνες σαν αυτές που αποτυπώνονται σε φωτογραφίες από ζώα που διαβιούν μέσα στο ΔΙΚΕΠΑΖ.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφήνει τα ζώα να σαπίζουν μέσα σε κλουβιά.
Η Πολιτεία ας πάρει τα μέτρα της πριν είναι πολύ αργά.


Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και

Για την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων

Αναστασία Μπομπολάκη
Ελένη Γερνά
Μάριζα Χριστοδούλου
Αγγέλα Μπαρτσώκα












ΘΕΜΑ : Προβλήματα στη λειτουργία του ΔΙΚΕΠΑΖ - Προτεινόμενες Λύσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ : α. Ν. 3170/12-11-2003 (ΦΕΚ 191Α’/2003)
β. Υπουργική Απόφαση 280239/12-11-2003 (ΦΕΚ 1712Β’/2003)
γ. Υπουργική Απόφαση 280262/3-12-2003 (ΦΕΚ 1874Β’/2003)
δ. Η υπ’ αριθμόν 97/24-2-2011 αίτησή μας προς το ΠΕΣΥΔΑΠ

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ : α. Η υπ’ αριθμόν 97/24-2-2011 αίτησή μας προς το ΠΕΣΥΔΑΠ
β. Πίνακας αιτούντων Φιλοζωικών Σωματείων και Ομάδων
γ. Πίνακας αποδεκτών προς κοινοποίηση

Κύριε Πρόεδρε

Σκοπός της παρούσης επιστολής είναι να σας γνωστοποιήσουμε σοβαρά προβλήματα που έχουμε διαπιστώσει ως φιλοζωικά σωματεία, σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του ΔΙΚΕΠΑΖ, καθώς και για να σας προτείνουμε άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις.

Η συνεργασία των φιλοζωικών σωματείων με το ΔΙΚΕΠΑΖ του οποίου προΐσταστε, υφίσταται από την ίδρυσή του. Τα προβλήματα που θα σας περιγράψουμε και τα οποία λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε, δυστυχώς υφίστανται διαχρονικά και πολύ μικρή βελτίωση έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπισή τους. Σχετικά με την εύρεση λύσης των χρονιζόντων προβλημάτων του ΔΙΚΕΠΑΖ, έχουν λάβει ως γνωστό χώρα πολυάριθμες συνελεύσεις, στις οποίες επισημάνθηκαν από τα φιλοζωικά σωματεία και συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων.

Περαιτέρω δε, δεν ήταν λίγες οι φορές που τα φιλοζωικά σωματεία ήρθαν σε αντιπαράθεση, είτε μαζί σας, είτε με το προσωπικό του κέντρου και αυτό συνέβη διότι η τακτική που ακολουθείτε σε σχέση με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, καθώς και οι λύσεις που δίνει το κέντρο, σε πολλές περιπτώσεις δεν συνάδουν με την κείμενη νομοθεσία και την αποστολή του ΔΙΚΕΠΑΖ.

Πρέπει δε να σας επισημάνουμε εκ νέου, ότι στα χρόνια προβλήματα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, κατ’ επανάληψη τα φιλοζωικά σωματεία σας έχουν προτείνει εφικτές και ρεαλιστικές λύσεις, δυστυχώς όμως αγνοήθηκαν. Όσες φορές κατορθώσαμε να σας συναντήσουμε (και δυστυχώς αυτές ήταν λιγοστές), η μόνιμη απάντησή σας στα προβλήματα που κατ’ επανάληψη σας επισημαίναμε, ήταν η οικονομική δυσπραγία του ΔΙΚΕΠΑΖ και τα χρηματικά ποσά που σας οφείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εικόνα που έχουμε ως φιλοζωικά σωματεία, είναι ότι τα δημοτικά τέλη που λαμβάνετε από τους συμβεβλημένους δήμους, με καλή οργάνωση και σωστή διαχείριση, επαρκούν για τις βελτιώσεις που κατ’ επανάληψη σας έχουμε προτείνει. Η δική μας γνώμη είναι ότι το βασικό πρόβλημα δεν εστιάζεται στο οικονομικό, αλλά στην ανυπαρξία ουσιαστικής αγάπης και ενδιαφέροντος για τα αδέσποτα ζώα, αυτό που λέμε δηλαδή “μεράκι”.

Περαιτέρω δε και επειδή πολλές φορές έχετε υποστηρίξει ότι αυτό που χρειάζεστε είναι εθελοντές φιλόζωοι που θα παράξουν ουσιαστική βοήθεια και όχι επικριτές των πάντων, προσφάτως δημιουργήσαμε ειδική ομάδα εθελοντών, με βασική αποστολή την παρακολούθηση των ζώων που έχετε καταγράψει ως “επιθετικά”, προκειμένου αυτά να υιοθετηθούν.

Το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε, είναι ότι ο χαρακτηρισμός “επιθετικά” ήταν παντελώς αυθαίρετος και όπως θα σας τεκμηριώσουμε παντελώς εσφαλμένος. Τα ζώα αυτά προφανώς δεν έχουν εξεταστεί από επιστημονικό προσωπικό, αλλά εγκλειστήκαν ως “επιθετικά”, μετά από καταγγελίες δημοτών, χωρίς ποτέ κανένας να μπει στον κόπο να εξετάσει με τεκμηριωμένη επιστημονική προσέγγιση την βασιμότητα των καταγγελιών. Επί παραδείγματι, ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να χαρακτηρίσει ένα ζώο ως “επιθετικό”, προαπαιτεί γνωμάτευση κτηνίατρου, πρακτική που το ΔΙΚΕΠΑΖ για αδιευκρίνιστο λόγο δεν ακολουθεί.

Κατ’ αρχήν λοιπόν τίθεται το εύλογο ερώτημα, με βάση ποιες επιστημονικές μεθόδους και ποια τεκμηρίωση, καταλήξατε στο να χαρακτηρίσετε ορισμένα δυστυχή ζωάκια ως “επιθετικά”. Περαιτέρω δε, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, αν υφίσταται κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό το οποίο διενεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχο επιθετικότητας ή απλά τα δυστυχή ζωάκια, απλώς παραμένουν για όλη τους τη ζωή έγκλειστα και μάλιστα όπως θα τεκμηριωθεί στη συνέχεια, σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, που αφ’ ενός μεν δεν συνάδουν με πολιτισμένο κράτος εν έτι 2011, αφ’ ετέρου δε, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Το δεύτερο πράγμα που διαπιστώσαμε, είναι ότι τα “επιθετικά” ζώα, τα οποία παραμένουν μετά από εντολές σας συνεχώς εγκλεισμένα μέχρι να υιοθετηθούν, ήταν ιδιαιτέρως φιλικά, φοβισμένα και δυστυχώς πολύ αδυνατισμένα. Ο εγκλεισμός τους εκ των πραγμάτων καθίσταται παντελώς παράλογος, καθώς τα “επιθετικά” ζώα, αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως φιλικά και θα μπορούσαν άνετα να ενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς την ανάγκη υιοθεσίας. Σας επισημαίνουμε σε περίπτωση που το αγνοείτε, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δυστυχή αυτά ζωάκια παραμένουν εγκλεισμένα στο κέντρο μέχρι και 3 χρόνια, άνευ λόγου και αιτίας.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα, του αν το ΔΙΚΕΠΑΖ αποτελεί μόνο κέντρο περίθαλψης ή και καταφύγιο ζώων. Αν αποτελεί μόνο κέντρο περίθαλψης, σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείστε να διατηρείτε εγκλεισμένα ζώα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και υπό τις συνθήκες διαβίωσης που θα σας περιγράψουμε παρακάτω. Αν αποτελεί και καταφύγιο ζώων, υφίσταται μείζον θεσμικό θέμα, καθώς πολλές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, δεν εφαρμόζονται. Συγκεκριμένα το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν εφαρμόζει τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 του (γ) σχετικού, σχετικά με τις διαστάσεις των χώρων αναπαύσεως και ατομικής άσκησης κάθε σκύλου, τη μόνωση, τον εξαερισμό και τη θέρμανση των κτιρίων, την δυνατότητα καθημερινής ομαδικής άσκησης κλπ. Σχετικά με την διενεργούμενη καθαριότητα των χώρων των αδέσποτων, τα πράγματα είναι δυστυχώς τραγικά.

Από την έρευνα που διενεργήθη από την ομάδα εθελοντών φιλόζωων, διαπιστώ-θηκε ότι κανένα από τα εγκλεισμένα ως “επιθετικά” ζώα στο ΔΙΚΕΠΑΖ, δεν εμφάνισε επιθετική συμπεριφορά, αντιθέτως ήταν ιδιαιτέρως φιλικά, όπως προκύπτει και από τις παρακάτω φωτογραφίες.

Περαιτέρω δε διαπιστώθηκε, ότι τον προβλεπόμενο χώρο για ένα ζώο, τον μοιράζονται δύο ζώα, καθώς αυθαίρετα έχει σφραγισθεί η πόρτα επικοινωνίας του χώρου αναπαύσεως και του χώρου ατομικής άσκησης, ενώ άλλοι χώροι παραμένουν για αδιευκρίνιστο λόγο άδειοι. Με τον τρόπο αυτό τα δυστυχή ζωάκια διαβιώνουν σε ένα χώρο που δεν βλέπει καν το φως του ήλιου, όπως προκύπτει και από τις παρακάτω φωτογραφίες.









Η μοναδική εξαίρεση ζώων που τους παρέχεται άνετος και μεγάλος χώρος διαβίωσης, είναι οι σκύλοι της παρακάτω φωτογραφίας, οι οποίοι δεν είναι αδέσποτοι ή ασθενείς, αλλά ανήκουν σε προσωπικό του κέντρου. Θα πρέπει κ. Πρόεδρε να επισημάνετε στο προσωπικό σας, ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ λειτουργεί με ευθύνη του ΠΕΣΥΔΑΠ, το οποίο είναι ΝΠΔΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνεπώς το γεγονός ότι το προσωπικό σας φιλοξενεί τους σκύλους του σε βάρος του φορολογούμενου έλληνα, αποτελεί αντικείμενο τόσο διοικητικής, όσο και ποινικής διερεύνησης. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που υπάρχουν ζωάκια, τα οποία διαβιώνουν σε χώρους, χωρίς να βλέπουν καν το φως του ήλιου.












Μια ακόμη δυσάρεστη διαπίστωση, ήταν το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ζώων που έχουν παραμείνει στο κέντρο για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν πολύ κακή και δυστυχώς τα ζώα νοσούσαν και ήταν υποσιτισμένα, όπως εμφαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

Σε ερώτημά μας, το προσωπικό του ΔΙΚΕΠΑΖ μας ενημέρωσε ότι ουδέποτε διενεργήθηκαν εξετάσεις στα συγκεκριμένα ζώα (!!!). Κατόπιν αυτού αιτηθήκαμε επιμόνως τη διενέργεια αιματολογικού ελέγχου και αυτό που προέκυψε από τους γενόμενους ελέγχους, ήταν το ότι τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα ζώα, ήταν ύποπτα για καλααζάρ και ερλιχίωση σε αρχικό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα δυστυχή ζωάκια νόσησαν αφού μετακομίστηκαν στο ΔΙΚΕΠΑΖ, διότι αν ήδη νοσούσαν εξ’ αρχής, σήμερα θα μιλάγαμε για προχωρημένο στάδιο της νόσου. Περαιτέρω δε διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζώα δεν είχαν καν στειρωθεί, παρά το ότι είναι σε όλους γνωστό, ότι με τη στείρωση, η νευρική συμπεριφορά του ζώου, κατευνάζεται και παρά το ότι ένας από τους βασικούς ρόλους του ΔΙΚΕΠΑΖ είναι η στείρωση των αδέσποτων ζώων. Με μέτρο σύγκρισης την κλινική εικόνα των ζώων όταν αυτά έκαναν εισαγωγή στο ΔΙΚΕΠΑΖ και αυτήν που παρουσιάζουν σήμε-ρα, προκύπτει το συμπέρασμα, ότι τα ζωάκια αυτά όχι απλά δεν βοηθήθηκαν, αλλά στην ουσία καταδικάστηκαν σε θάνατο, όπως προκύπτει από τις παρακάτω φωτογραφίες.
ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ


Σχετικά με την καθαριότητα που διενεργεί το προσωπικό σας στους χώρους όπου φιλοξενούνται τα δυστυχή ζωάκια, τα πράγματα εδώ είναι τραγικά και απλώς σας επισυνάπτουμε την παρακάτω φωτογραφία, η οποία μόνο αποστροφή και θλίψη δημιουργεί.














Σχετικά με τις ευθανασίες που πραγματοποιείτε σε καλααζαρικά ζώα, μας ενημερώσατε ότι αυτό το πράττετε σε εκτέλεση του άρθρου 7, παρ. 5 του (α) σχετικού, πλην όμως η συγκεκριμένη διάταξη αφορά ανίατες ασθένειες, ενώ την ασθένεια του καλααζάρ, η σύγχρονη κτηνιατρική τη θεωρεί ιάσιμη ασθένεια, ειδικά σε αρχικό στάδιο. Ενδεχομένως το επιστημονικό προσωπικό του ΔΙΚΕΠΑΖ να πρέπει να ενημερωθεί σχετικά με τις σύγχρονες εξελίξεις που σχετίζονται με τη θεραπεία του καλααζάρ.

Σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία μεταφοράς των αδέσποτων ζώων από τους χώρους περισυλλογής στο κέντρο και αντίστροφα, έχουμε να σας απαριθμήσουμε πολυάριθμες περιπτώσεις περιστατικών κατά τα οποία :
• Αδέσποτα ζώα εισήχθησαν στο κέντρο για μια απλή στείρωση και τελικά κατέληξαν στον θάνατο.
• Αδέσποτα ζώα εισήχθησαν στο κέντρο και κόλλησαν ασθένειες και παράσιτα, αφού κανένας υποτυπώδης ψεκασμός δε λαμβάνει χώρα κατά τη διαδικασία της εισαγωγής.
• Αδέσποτα ζώα που εισήχθησαν στο κέντρο, απέδρασαν λόγω αμέλειας του προσωπικού.
• Αδέσποτα ζώα που εισήχθησαν στο κέντρο, κατά την επιστροφή τους στο χώρο περισυλλογής έγινε λάθος και αφέθηκαν σε εντελώς άσχετες τοποθεσίες.
• Κατά τη διάρκεια της επανατοποθέτησης των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, δεν πραγματοποιείται σήμανση της στείρωσης (δερματοστιξία), κατά παράβαση των όσων προβλέπονται στο (β) σχετικό.
Για όλα τα ως άνω, υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση και είναι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή.

Στις επίμονες προσπάθειές μας να συζητήσουμε μαζί σας όλα όσα σας παραθέτουμε στην παρούσα, το μόνο που λάβαμε ήταν η καθολική άρνηση εκ μέρους σας και η μόνη ενέργεια στην οποία προβήκατε, ήταν να τοποθετήσετε λουκέτα στους χώρους των δύστυχων ζώων (βλ. παρακάτω φωτογραφίες), λες και η ήδη υπάρχουσα δυστυχία τους δεν ήταν αρκετή. Η ενέργειά σας αυτή, αφ’ ενός μεν δε συνάδει με τη λειτουργία ενός υποτιθέμενου φιλοζωικού κέντρου, αφ’ ετέρου δε είναι μη σύννομη, καθώς ήδη έχετε θέσει τις ζωές των ζώων που φιλοξενείτε σε κίνδυνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (εκδήλωση πυρκαγιάς κλπ).












Για όλα τα παραπάνω, θα σας παρακαλούσαμε να μην μπείτε στη διαδικασία της παράθεσης δικαιολογιών σχετικά με την έλλειψη πόρων ή προσωπικού, καθώς η δυσάρεστη κατάσταση που σας έχουμε τεκμηριώσει, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ενδιαφέροντος και αγάπης για τα ζώα και σε αμέλλεια του προσωπικού σας. Περαιτέρω δε και εσείς προσωπικά φέρετε ευθύνες, καθώς κατ’ επανάληψη έχετε αρνηθεί τη βοήθεια που αφιλοκερδώς σας προτείνουμε. Με το (δ) σχετικό σας προτείναμε πολυάριθμες ρεαλιστικές και απτές λύσεις σε πολλά προβλήματα και σας προσφέραμε την αμέριστη και αφιλοκερδή συνδρομή μας, πλην όμως ουδέποτε μας απαντήσατε. Η μόνη ενέργεια στην οποία προβήκατε μετά τη λήψη της αίτησής μας, ήταν να κλειδώσετε με λουκέτα τους χώρους των δύστυχων ζώων (!!!).

Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε την άμεση υλοποίηση των παρα-κάτω :
• Από τη στιγμή που ένα ζώο θα εισαχθεί στο κέντρο, θα πρέπει να ζυγίζεται με ζυγαριά ακριβείας, αφ’ ενός μεν για να διαπιστώνονται οι αυξομειώσεις του βάρους του κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο κέντρο, αφ’ ετέρου δε για να είναι δυνατή η σωστή δόση της φαρμακολογίας, αν και όταν χρειαστεί.
• Όταν ένα ζώο εισάγεται στο κέντρο, θα πρέπει άμεσα να ψεκάζεται και να γίνονται οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα και όχι μόνο σε αυτά που οι γιατροί του κέντρου πιθανολογούν ότι ασθενούν.
• Να τοποθετείται οπωσδήποτε σήμανση στείρωσης (δερματοστιξία) στα ζώα κατά την επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους περιβάλλον και να εξεταστεί η περίπτωση και τοποθέτησης microchip, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση διπλής στείρωσης.
• Όταν ένα ζώο νοσεί από καλααζάρ σε αρχικό στάδιο, να του δίνεται η δυνατότητα να υιοθετείται.
• Η διαμονή των ζώων να πραγματοποιείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (χώρος ξεκούρασης 4τμ και χώρος ατομικής άσκησης 4τμ). Οι χώροι θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν καθαροί και να τηρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, σχετικά με τη μόνωση, τον εξαερισμό και τη θέρμανση.
• Σχετικά με τη δυνατότητα της καθημερινής ομαδικής άσκησης (βόλτα) των ζώων, όπως σας έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει, μπορούμε να συνδράμουμε ουσιαστικά με προσωπική εργασία των μελών μας. Προφανώς για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδος σε συγκεκριμένα μέλη μας, τα οποία ταυτόχρονα θα φωτογραφίζουν τα ζώα, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να υιοθετηθούν μέσω του διαδικτύου.
• Τα περιστατικά που χρήζουν ορθοπεδικής φροντίδας, θα πρέπει να διεκπεραιώνονται με χρήση βιδών, λάμων κλπ κι όχι απλώς με νάρθηκα.
• Τα στοιχεία όσων υιοθετούν ζώα από το ΔΙΚΕΠΑΖ, θα πρέπει να είναι προσβάσιμα στα μέλη των Φιλοζωικών Σωματείων.
• Θα πρέπει να αιτηθείτε την περαιτέρω επάνδρωση του προσωπικού περισυλλογής, καθώς και την περαιτέρω προμήθεια οχημάτων περισυλλογής (το 2003, με 2 οχήματα εξυπηρετούσατε 7 Δήμους και σήμερα με τα ίδια οχήματα, θα πρέπει να εξυπηρετείτε 22 Δήμους).
• Θα πρέπει το κέντρο να λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό, για την εξυπηρέτηση σοβαρών εκτάκτων περιστατικών και το Σαββατοκύριακο. Εξάλλου το Σαββατοκύριακο εξυπηρετεί πολύ τους ιδιώτες που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν κάποιο αδέσποτο ζώο, με το δεδομένο ότι τα ωράρια εργασίας τις καθημερινές, δεν τους δίνουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να επισκεφτούν το κέντρο. Το αυτό ισχύει και για τυχόν εθελοντές, που θα μπορούσαν άνετα να συνδράμουν το έργο σας το Σαββατοκύριακο.
• Η κεντρική είσοδος να μην μένει ανοικτή και γενικώς να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην χάνονται ζώα.
• Να απομακρυνθούν άμεσα από το κέντρο τα ζώα που ανήκουν στο προσωπικό του κέντρου, καθώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η επιθυμία μας είναι να συνδράμουμε το έργο του ΔΙΚΕΠΑΖ και όχι να αντιπαρατιθέμεθα με εσάς. Θέλουμε όμως ως έλληνες φορολογούμενοι και ως ευαισθητοποιημένοι φιλόζωοι, το ΔΙΚΕΠΑΖ να κατέχει επάξια τον τίτλο του και να διαδραματίζει με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία απέναντι σε ανήμπορες ψυχές, το ρόλο του. Είναι προφανές ότι τα φιλοζωικά σας αισθήματα δεν συνάδουν με τα καθήκοντα που σας όρισε η πολιτεία. Αυτό είναι δικαίωμά σας. Οφείλεται όμως να εφαρμόζετε καθημερινά, όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Στον αγώνα για την προστασία και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, θα μας έχετε ακούραστους συμμάχους. Θα πρέπει όμως να μας ανοίξετε διάπλατα τις πόρτες του κέντρου, καθώς από τον αγώνα μας, μόνο να κερδίσετε έχετε.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι λοιποί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να προβούν στις δέουσες ενέργειές τους, σχετικά με τα αναφερόμενα στην παρούσα.

Τα Φιλοζωικά Σωματεία, επιφυλάσσονται να δημοσιοποιήσουν στο μέλλον τις αναφερόμενες στην παρούσα καταγγελίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να προσφύγουν αφ’ ενός μεν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αφ’ ετέρου δε ενώπιον του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.











ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ











































ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ











































ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Διεύθυνση Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2. Τμήμα Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής.
3. Δήμος Αγίας Βαρβάρας.
4. Δήμος Αγίων Αναργύρων
5. Δήμος Αιγάλεω
6. Δήμος Αχαρνών
7. Δήμος Ζεφυρίου
8. Δήμος Ιλίου
9. Δήμος Κερατσινίου
10. Δήμος Κορυδαλλού
11. Δήμος Μελισσίων
12. Δήμος Μοσχάτου
13. Δήμος Ν. Σμύρνης
14. Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας
15. Δήμος Νίκαιας
16. Δήμος Περάματος
17. Δήμος Περιστερίου
18. Δήμος Πετρουπόλεως
19. Δήμος Σαλαμίνας
20. Δήμος Χαϊδαρίου
21. Δήμος Πειραιά






























www.sinzoofilikon.weebly.com sinzoofilikon@gmail.com



Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, που αποτελείται από 23 νόμιμα σωματεία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, που αποτελείται από 110 νόμιμα σωματεία , αφού ενημερώθηκε πλήρως για την κατάσταση που επικρατεί στο ΔΙΚΕΠΑΖ, τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, και τον αυθαίρετο πολλές φορές τρόπο λειτουργίας του, συμφωνεί και στηρίζει τις θέσεις των φιλοζωικών συλλόγων που υπογράφουν την παρούσα επιστολή για το θέμα αυτό και δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν μαζί τους, ώστε να αλλάξουν τόσο οι συνθήκες που ζουν τα ζώα όσο και ο τρόπος λειτουργίας του.

Εν έτι 2011 σε μια πολιτισμένη κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της, δεν χωρούν εικόνες σαν αυτές που αποτυπώνονται σε φωτογραφίες από ζώα που διαβιούν μέσα στο ΔΙΚΕΠΑΖ.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφήνει τα ζώα να σαπίζουν μέσα σε κλουβιά.
Η Πολιτεία ας πάρει τα μέτρα της πριν είναι πολύ αργά.


Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και

Για την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων

Αναστασία Μπομπολάκη
Ελένη Γερνά
Μάριζα Χριστοδούλου
Αγγέλα Μπαρτσώκα







Προς την
Υφυπουργό του
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κα Μιλένα Αποστολάκη Αθήνα 09.05.2011

ΝΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΕΠΑΖ- ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ

ΤΟ ΔΙΚΕΠΑΖ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΖΩΑ

«Την Πέμπτη 5/5/2011 το ΔΙΚΕΠΑΖ δολοφόνησε τη Λίζα μου»
. Έτσι ξεκινά την καταγγελία της η Μαρία Π.

Η Λίζα ήταν ένα υγιέστατο, ημίαιμο λυκόσκυλο, που το φρόντιζαν κάτοικοι Χαϊδαρίου, μαζί και η Μαρία Π, φοιτήτρια.

Η Λίζα ήταν έγκυος και η φιλόζωη κάλεσε το ΔΙΚΕΠΑΖ προκειμένου να την στειρώσει, για να μην γεννήσει νέα σκυλιά που θα κατέληγαν αδέσποτα ή ακόμα χειρότερα, νεκρά.

Την επόμενη μέρα, η Μαρία κάλεσε στο ΔΙΚΕΠΑΖ για να μάθει πώς πήγε η στείρωση της σκυλίτσας και με ύφος κυνικό , η κτηνίατρος του ΔΙΚΕΠΑΖ της απάντησαν ότι το ζώο πέθανε την ώρα της στείρωσης, από ακατάσχετη αιμορραγία επειδή η εγκυμοσύνη ήταν πολύ προχωρημένη.

Το ερώτημα είναι γιατί η κτηνίατρος επέτρεψε την στείρωση αφού προφανώς διέγνωσε ότι η εγκυμοσύνη ήταν προχωρημένη ?
Η εν λόγω κτηνίατρος απάντησε , ότι στειρώνουν όλα τα ζώα ανεξαρτήτως σταδίου της εγκυμοσύνης.
Να υποθέσουμε λοιπόν ότι σύμφωνα με αυτή την αντιεπιστημονική άποψη , ότι και άλλα ζώα πέθαναν κατά την διάρκεια της στείρωσής τους ?
Το περιστατικό αυτό έρχεται να συμπληρώσει το τοπίο για το τι γίνεται στο ΔΙΚΕΠΑΖ και μετά τις πρόσφατες καταγγελίες για υποσιτισμένα ζώα μέσα σε κλουβιά ανήλιαγα και άρρωστα σκυλιά χωρίς καμία φαρμακευτική στήριξη.

Κυρία Υφυπουργέ,

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων ζητά την παρέμβασή σας για την διεξαγωγή αντικειμενικού ελέγχου από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας μαζί με μια ομάδα από τα σωματεία που υπογράφουν και καταγγέλλουν τις απαράδεκτες αυτές καταστάσεις μέσα στο ΔΙΚΕΠΑΖ καθώς και την διεξαγωγή ελέγχου σε όλα τα δημοτικά κυνοκομεία.
Το απόστημα δημοτικά κυνοκομεία πρέπει επιτέλους να σπάσει.
Στην διάθεσή σας για κατάλογο κυνοκομείων , κάτεργα αδέσποτων ζώων.

Θεωρούμε ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα στην ασυδοσία του ΔΙΚΕΠΑΖ και όλων των δημοτικών κυνοκομείων καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες των φιλοζωικών σωματείων για τριτοκοσμικές καταστάσεις μέσα σε αυτά

Τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα και χρήζουν στοργής και φροντίδας και όχι ενός στεγνού διαχειριστικού και διεκπεραιωτικού ελέγχου από τους αρμόδιους του ΔΙΚΕΠΑΖ καθώς και των άλλων δημοτικών κυνοκομεςίων
Η επιστολή ενός από τους μεγαλύτερους Φιλοζωικούς Οργανισμούς της Ευρώπης της ΕΤΝ είναι αποκαλυπτική για την εικόνα που η χώρα μας έχει προς τα έξω σε σχέση με την συμπεριφορά της απέναντι στα ζώα.

Πιστεύουμε , ότι η δημόσια εκφρασμένη ευαισθησία σας γύρω από το θέμα αυτό θα γίνει και πράξη
Η φράση της καταγγέλλουσας «Θέλω το Λιζάκι μου πίσω» όσο και αν είναι έμφορτη συναισθηματικά καταδεικνύει τις ευαισθησίες της κοινωνίας μας γύρω από τα ζώα.

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Αναστασία Μπομπολάκη
Μαρία Χουστουλάκη
Αλίκη Μακρυγιώργου



ΕΤΝ

Telefon 022 45 / 61 90-0 e-Mail: info@etn-bonn.de Vereinsregister 2454
Telefax 02245 / 61 90-11 www.etn-bonn.de Amtsgericht Siegburg
Dresdner Bank Bonn BLZ 370 800 40 Kto: 0 214 243 000
by telefax to the following addressees:
Municipality: Addressee: fax-no.:
Dimos Agioi Anargyri-Kamatero Mr Ioannis Eleotrivaris 00 30-210-2 61 16 83
Dimos Moskato-Tavros Mr Petros Dimitriou 00 30-210-9 41 61 54
Dimos N. Smyrni Mr Dionissios Konidaris 00 30-213-2 02 58 46
Dimos Aegaleo Mr Ioannis Dimomeletis 00 30-210-53 56 69
Dimos Acharnai (Acharnes) Mr Vassilios Lazarou 00 30-213-2 07 25 52
Dimos Agia Barbara Mr Vassilios Vossos 00 30-210-5 40 24 00
Dimos Agia Barbara Mrs Alexandra Feggi 00 30-210-5 40 24 00
Dimos Keratsini-Drapetsona Mrs Vassiliki Datseri 00 30-210-4 61 01 40
Dimos Ilion Mr Vassilios Alexopoulos 00 30-210-2 69 18 60
Dimos Korydallos Mr Georgios Dimopoulos 00 30-210-4 27 81 62
Dimos Pendelis-Melissia Mr Sevastos Voreas 00 30-210-6 13 23 33
Dimos Perama Mr Elefterios Jakoumis 00 30-210-4 02 13 73
Dimos Peristeri Mr Vassilios Lolos 00 30-210-5 75 20 14
Dimos Petroupoli Mr Emmanuel Ragoussis 00 30-213-2 02 44 14
Dimos Salamina Mr Nikolaos Fourikis 00 30-210-4 64 61 90
Dimos N. Philaderphia - N. Chalkidona Mr Michael Koutsakis 00 30-213-2 04 90 06
Dimos Fylis – Ano Liossia – Zefyri Mr Vassilios Georgiadis 00 30-210-2 48 06 57
Dimos Pireas Mr Georgios Voidonikolas 00 30-210-4 19 43 37
Dimos Pireas Mrs Korina Laoulakou 00 30-210-4 19 43 37
Dimos Pireas Mr Vassilios Michaloliakos 00 30-210-4 19 43 37
Dimos Loutraki – Ag. Theodori Mr Athanassios Mouzakis 00 30-274-4 06 21 70
Dimos Loutraki – Ag. Theodori Mrs Nick Lambrou 00 30-274-4 06 21 70
Dimos Chaidari Mr Ioannis Kentris 00 30-210-5 32 45 52
Dimos Nikaia – Rendis Mr D. Stamatatos 00 30-210-4 27 81 59
cc.:
Mr Dimitris Rallis, Greek Embassy in Berlin 0 30-20 45 09 08
Mr Andrea Gavinelli, European Commission in Brussels 00 32-229-6 64 26
Mrs Tina Birbili, Ministry for the Environment 00 30-210-6 45 17 93
Mr Jannis Maniatis, State Secretary 00 30-210-6 96 95 01
Mr Thanos Moraitis, State Secretary 00 30-210-6 43 25 89
Telefon 022 45 / 61 90-0 e-Mail: info@etn-bonn.de Vereinsregister 2454
Telefax 02245 / 61 90-11 www.etn-bonn.de Amtsgericht Siegburg
Dresdner Bank Bonn BLZ 370 800 40 Kto: 0 214 243 000
May 5th, 2011
Animal shelter for strays Dikepaz
Dear Sir or Madam,
Being one of the biggest European organisations in the field of animal protection we receive an increasing number of reports on unacceptable conditions in the above mentioned animal shelter Dikepaz. Despite constant requests and complaints over the last few years no amelioration has taken place.
We do call upon you to immediately care for a livestock-friendly handling of the sheltered animals. This situation is clearly inadequate for a long-time EU Member State. The EU as well as the big tourist enterprises in Europe do already have the respective facts at their disposal.
Please collaborate with us in order to prevent Europe-wide protests against your municipalities which will go along with a boycott of tourists. We shall gladly offer our help with regard to the co-ordination. Trying to threaten and intimidate animal welfare activists cannot be a measure, only a collaboration in partnership will help the suffering animals.
Most of the complaints we receive refer to:
- untrained, anxious and brutal dog-catchers
- poor or often no medical care at all
- insufficient feeding up to lethal biting amongst the dogs
- weak dogs die of starvation in the enclosures
- enclosures are mostly closed so that the court stays clean
Telefon 022 45 / 61 90-0 e-Mail: info@etn-bonn.de Vereinsregister 2454
Telefax 02245 / 61 90-11 www.etn-bonn.de Amtsgericht Siegburg
Dresdner Bank Bonn BLZ 370 800 40 Kto: 0 214 243 000
- of late a prohibition for private persons to care for the dogs
- numerous cases of death “of unknown reasons”
- prohibition for animal welfare activists to feed the animals although the dogs die of starvation
- predominantly non-protected enclosures (heat in the summertime / coldness in winter)
- many dogs are deliberately described as being aggressive although this is not true (lots of contrary graphic material exists)
- why are the dogs not brought back to their former habitat after having been neutered instead of having to vegetate for months / years in the shelter?
- no medical treatment of leishmaniosis
- violation of legislative stipulation in numerous issues
We willingly are at your disposal with regard to a meeting and are looking forward to an answer of yours until May 27th, 2011 at the latest.
The ETN e.V. would like to help you and the animals but is not going to accept that innocent creatures have to suffer from unbearable living conditions.
Kind regards
Europäischer Tier- und Naturschutz e.V.
Dieter Ernst
- President -















































Δεν υπάρχουν σχόλια: