Σελίδες

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Εισάγουμε μουλάρια από Αλβανία και Βουλγαρία

Ο ελληνικός γάιδαρος "αντέχει"

Μπορεί «το χαμηλό τον γάιδαρο όλοι να τον καβαλάνε», όπως λέει η λαϊκή παροιμία, αλλά το ίδιο το ζώο, δείχνει «γαϊδουρινή υπομονή» στη χώρα μας, αφού παλεύει να επιβιώσει, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του συρρικνώνεται. Στον αγώνα ...


για την επιβίωση έχουν μπει και τα μουλάρια, που εισάγονται πλέον από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και χρησιμοποιούνται για διάφορες εργασίες.

Τα τελευταία 10 χρόνια ο αναπληρωτής καθηγητής κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γεώργιος Αρσένος, διεξάγει έρευνα σχετικά με την εκτροφή και την υγεία των όνων στην Ελλάδα. Πρόσφατα, μάλιστα, βρέθηκε και στο δήμο Βόλβης, όπου με πρωτοβουλία του δημάρχου, Δημήτρη Γαλαμάτη, κλήθηκε κλιμάκιο της αγγλικής, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (Greek Animal Welfare Fund - GAWF), για να προσφέρει υπηρεσίες σε εκατοντάδες άλογα, γαϊδούρια και ημίονους (μουλάρια), που βρίσκονται στην περιοχή και ανήκουν σε μέλη του Σωματείου δασεργατών Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας.

«Ο πληθυσμός των ελληνικών όνων είναι πλέον κάτω από τις 13.000, με τα περισσότερα να ζουν στην Πελοπόννησο, όταν μόλις δεκαπέντε χρόνια πριν, ήταν 95.000 και είναι αδιευκρίνιστο σε ποιες φυλές ανήκουν τα εναπομείναντα ζώα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Αρσένος, εξηγώντας ότι τα καθαρόαιμα ελληνικά ζώα, είναι περίπου 4000, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από βαλκανικές χώρες ή έχουν αδιευκρίνιστη καταγωγή.

«Έχουμε ζητήσει, το ελληνικό γαϊδούρι, να περιληφθεί στον κατάλογο απειλούμενων φυλών του F.A.O, ο οποίος αποτελεί και την παγκόσμια βάση αναφοράς», προσθέτει ο κ.Αρσένος.

Στην έρευνά του έγιναν σωματομετρήσεις σε 184 ζώα, λήφθηκαν δείγματα αίματος και σε 50 απ΄ αυτά έγινε εξαγωγή DNA για γενοτυπικό προσδιορισμό. Παράλληλα, ατομικά δείγματα γάλακτος συλλέχθηκαν από 10 ζώα, δύο εκτροφών, για προσδιορισμό της χημικής σύνθεσής του.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική παραλλακτικότητα χαρακτηριστικών μεταξύ των όνων που μελετήθηκαν, ενώ διαπιστώθηκε ότι αρκετά ζώα είχαν πρόσφατα εισαχθεί από γειτονικές βαλκανικές χώρες. Η μέση περιεκτικότητα του γάλακτος ήταν ως εξής: λίπος 0,2%, πρωτεΐνες 1,9%, λακτόζη 7,4% και ολικά στερεά 9,9%», σημειώνει ο κ.Αρσένος, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του γαϊδουρινού γάλακτος.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εκτροφή γαϊδάρων, με στόχο την παραγωγή γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή καλλυντικών», εξηγεί ο καθηγητής. Ήδη, σε μονάδες στη Νιγρίτα Σερρών, το Λαγκαδά, την Έδεσσα και την Καρδίτσα, παράγεται γαϊδουρινό γάλα και υπάρχει προοπτική για τη δημιουργία και μονάδας τυποποίησης, αφού το συγκεκριμένο γάλα είναι ιδανικό για όσα νεογνά παρουσιάζουν αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα.

Περισσότερα στοιχεία για τα γαϊδούρια θα παρουσιαστούν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας του Καταναλωτή, που θα γίνει στο ξενοδοχείο «Macedonia Palace» της Θεσσαλονίκης, από 18-20 Μαρτίου.

Τα μουλάρια των δασεργατών και ο… πονόδοντος

Από προβλήματα στα δόντια, που τα εμποδίζουν να μασήσουν την τροφή τους, πεθαίνουν κυρίως τα μουλάρια, γι΄ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η οδοντιατρική τους φροντίδα. Περίπου 200 μουλάρια δέχθηκαν με … ευγνωμοσύνη τις φροντίδες των κτηνιάτρων στο δήμο Βόλβης, καθώς πολλά απ΄ αυτά είχαν μέρες να φάνε και υπέφεραν από πονόδοντο.

Όπως εξηγεί ο κ.Αρσένος, εξαιτίας του τρόπου, με τον οποίο κινείται η γνάθος των ιπποειδών κατά τη μάσηση, τα δόντια δεν «τρώγονται» ομοιόμορφα, μπορεί να γίνουν μυτερά και να μην έρχονται σε επαφή, με αποτέλεσμα η μάσηση της τροφής να μην γίνεται σωστά.

«Οι οδοντικές ακίδες που δημιουργούνται στο στόμα των μουλαριών εμποδίζουν την μάσηση και απαιτείται λιμάρισμα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κλεοπάτρα Τριανταφύλλου από το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων, κλιμάκιο του οποίου επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το δήμο Βόλβης, για να εξετάσει τα ζώα των δασεργατών. Οι κτηνίατροι περιποιήθηκαν τα δόντια των μουλαριών και έκοψαν τα νύχια τους καθώς οι υπερβολικά μακριές και παραμορφωμένες οπλές είναι συχνό φαινόμενο στα ιπποειδή εργασίας στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι τo Greek Animal Welfare Fund (GAWF-Ελληνικό Ταμείο μέριμνας Ζώων) είναι ένα φιλοζωικό σωματείο που εδρεύει στην Αγγλία και προσφέρει όλες τις υπηρεσίες του δωρεάν στα ιπποειδή της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή διαβίωσή τους. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πεταλωτική, οδοντιατρική και βασική κτηνιατρική φροντίδα τους, ενώ Έλληνες κτηνίατροι μπορούν να μεταβούν για μετεκπαίδευση στην Κλινική Ιπποειδών του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και στην κτηνιατρική κλινική του Καταφυγίου γαϊδουριών, στο Σίντμουθ.

Φτηνά τα μουλάρια που … κλωτσάνε
Οι «ημίονοι» προέρχονται από τη διασταύρωση αλόγων - γαϊδουριών και δεν αναπαράγονται μεταξύ τους, καθώς γεννιούνται στείροι. Όμως, η συνεχιζόμενη και ραγδαία μείωση του αριθμού των ελληνικών γαϊδουριών, έχει - μεταξύ άλλων- δραματική επίπτωση και στον πληθυσμό των ημιόνων.

Ως ζώο εργασίας, είναι σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιείται κυρίως για την μεταφορά ξυλείας, δημιουργία αντιπλημμυρικών φραγμάτων, αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών, κλπ.

«Το μουλάρι μπορεί να κουβαλήσει φορτίο, μέχρι 250 κιλά», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Δασεργατών, Αλέξανδρος Τσουραλάκης, ο οποίος, παράλληλα, κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση της ανεργίας στους δασεργάτες.

«Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει τη δημιουργία Ταμείου Δασών, να δημιουργηθεί Σχολή δασεργατών και οι εργασίες βελτίωσης υποβαθμισμένων δασών να ανατίθενται απευθείας στους δασικούς συνεταιρισμούς και όχι στους εργολάβους», δηλώνει.

Όσον αφορά την αγορά των μουλαριών, ο κ. Τσουραλάκης διευκρινίζει ότι τα περισσότερα από τα 400 μουλάρια που διαθέτει το Σωματείο, προέρχονται από Βουλγαρία και Αλβανία και οι τιμές τους ποικίλουν.

«Κοστίζουν από 2.000 έως 3.500 ευρώ, ενώ χαμηλότερη τιμή έχουν αυτά που…. κλωτσάνε πολύ», σημειώνει.

Πάντως, ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, στο πλαίσιο δράσεων για την προστασία των ζώων, αλλά και της ανάδειξης της περιοχής, προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός χώρου, όπου επισκέπτες θα γνωρίζουν από κοντά τα συμπαθή τετράποδα, αλλά και το έργο που προσφέρουν, ενώ θα μπορούν να κάνουν και βόλτες σε μονοπάτια στο βουνό.


πηγή : ΑΠΕ -ΜΠΕ
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: