Σελίδες

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια Ημέρας Αποχής από το κρέας η 20η Μαρτίου

Μας ενημερώνει η ΜΚΟ Psychanimal

H M.K.O. Psychanimal ενημερώνει ότι η 20η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας το 1985 με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) και έχει εξαπλωθεί και εκτός των ορίων των ΗΠΑ. Η διεθνής αυτή καμπάνια μέσω της ημέρας αυτής στοχεύει στην...


ενημέρωση του κοινού από τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται στα ζωικά προϊόντα. Εστιάζεται:
• στην κακοποποίηση των ζώων στα σφαγεία,
• στα περιβαλλοντικά προβλήματα από τις μεγάλες φάρμες,
• αλλά και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
Η Μ.Κ.Ο. ενημερώνει οτι από άποψη υγείας : «Η σχεδόν καθημερινή κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων, όπως γίνεται σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι ο κυριότερος λόγος της επιδημικής αύξησης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας», λέει κατηγορηματικά ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος. Μια μεγάλη μελέτη, των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (η Diet and Health Study), η οποία διήρκεσε μία δεκαετία και δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό «The Archives of Internal Medicine», έδειξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας ή επεξεργασμένο (αλλαντικά), έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν συντομότερα, ιδιαίτερα από έναν από τους δύο χειρότερους δολοφόνους (καρδιοπάθειες και καρκίνο), σε σχέση με τους ανθρώπους που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες αυτών των τροφών. Παρασκευή 18 Μαρτίου, εφημερίδα Τα Νέα.
Εξίσου όσον αφορά στα ίδια τα ζώα: «στα σφαγεία όλα τα ζώα πεθαίνουν τρομοκρατημένα ενώ πολλά απο αυτά πριν ξεψυχήσουν υποφέρουν, ειδικά στις περιόδους μεγάλης κατανάλωσης όπως το Πάσχα. Κατά την άφιξη τους στα σφαγεία τα ζώα είναι φοβισμένα και ανήσυχα. Τα επίπεδα άγχους είναι ιδιαίτερα αυξημένα, γεγονός που οφείλεται και στις συχνά άθλιες συνθήκες μεταφοράς τους. Είναι γνωστό ότι πολλά γουρούνια που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα ζώα, πεθαίνουν απο το φόβο τους πριν φτάσουν στα σφαγεία. Το μαρτύριο όμως συνεχίζεται, καθώς οι άνθρωποι των σφαγείων, συχνά δρούν χωρίς οίκτο και ενδιαφέρον για το φόβο τους σαν να μήν έχουν αυτά συναισθήματα. Τα ζώα λοιπόν δεν οδηγούνται στο θάνατο εύκολα, ούτε είναι ευτυχισμένα όπως στις καμπάνιες των εμπόρων κρέατος. Αντίθετα βασανίζονται φρικτά πριν φτάσουν στο πιάτο».

ΣΦΑΓΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ : «Η αναισθητοποίηση επιτυγχάνεται είτε με 3,5 ιντσών βέλος που με πιστόλι προωθείται στο μυαλό, είτε με άσφαιρα φυσίγγια. Η μέθοδος είναι αποτελεσματική καθώς αν το πιστόλι δεν τοποθετηθεί σωστά ή αν το ζώο κουνήσει το κεφάλι του η αναισθητοποίηση δεν επιτυγχάνεται. Είναι γεγονός ότι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά στο σύνολο των χασάπηδων.»

ΣΦΑΓΗ ΧΟΙΡΩΝ/ ΑΡΝΙΩΝ «Οι χοίροι και τα αρνιά αναισθητοποιούνται ηλεκτρικά. Με τσιμπίδες ηλεκτρόδια, οι οποίες τοποθετούνται σε ειδικό μέρος του κρανίου για 7 δευτερόλεπτα. Επαρκές ρεύμα διαρρέει το κρανίο προκαλλώντας αναισθησία. Όμως έρευνα έχει δείξει ότι σπάνια τα ηλεκτρόδια παραμένουν σε επαφή με το ζώο για πάνω απο 4 δευτερόλεπτα. Αυτό τα ακινητοποιεί μα δεν τα κάνει αναίσθητα στον πόνο. Άλλωστε συχνά αυτό είναι ο στόχος καθώς τα ζώα είναι ανήσυχα. Αμέσως μετά τα ζώα αλυσοδένονται και αυτό απο τα πισινά τους πόδια και με το μεταφορέα ακολουθούν την τύχη των βοοειδών.
Η αναποτελεσματική αναισθητοποίηση έχει ως συνέπεια να ανακτούν τις αισθήσεις τους ενώ έχουν κομμένους λαιμούς.»

ΣΦΑΓΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ «Η σφαγή των πουλερικών είναι σε μεγάλο βαθμό μηχανοποιημένη και τα πουλερικά φορτώνονται στο πρόγραμμα σφαγής ως δεδομένα υπολογιστή. Αφού καταφθάνουν στοιβαγμένα σε καφάσια, κρεμώνται απο τα πόδια στο μεταφορέα περιμένοντας το θάνατο. Τα κεφάλια τους σύρονται αργά μέσα σε δεξαμενή νερού την οποία διαρρέει ρεύμα χαμηλής τάσης, προκειμένου να αναισθητοποιηθούν. Επίσης και αυτή η αναισθητοποίηση είναι αναποτελεσματική. Συχνά αντί να αναισθητοποιούνται παθαίνουν ηλεκτροπληξία ενώ μερικά πουλιά λυγίζουν το λαιμό τους και χάνουν την αναισθητοποίηση εντελώς. Παρόλα αυτά το πρόγραμμα σφαγής περνάει στο επόμενο στάδιο, το αυτόματο μαχαίρι, το οποίο σχίζει τους λαιμούς των ζώων. Όμως μεγάλα ή μικρά πουλιά μπορούν να κοπούν στα μάτια, το κεφάλι ή το στήθος. Εκατομμύρια πουλιά σφάζονται αυτόματα έχοντας πλήρη συνείδηση και αισθήσεις. Το επόμενο στάδιο είναι η δεξαμενή με το καυτό νερό ώστε να χάσουν τα πούπουλα τους. Όμως αν τα πουλιά δεν έχουν θανατωθεί βουτιούνται στη δεξαμενή ζωντανά.» Πηγή : http://www.geocities.com/alttc94/zoonthanatos.html

Τέλος Φιλοσοφικά: «Αναρωτιέστε γιατί ο Πυθαγόρας δεν έτρωγε κρέας; Εγώ προσωπικά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο και με τι καρδιά, ο πρώτος άνθρωπος πλησίασε το στόμα του στο πηγμένο αίμα και τα χείλια του σε ένα νεκρό πλάσμα. Πως έβαλε στο τραπέζι του πτώματα ζώων και ονόμασε φαγητό και τροφή τα πλάσματα που λίγο πριν μούγκριζαν και βέλαζαν, κινούνταν γεμάτα ζωή. Πως δέχτηκε την θέα της σφαγής, τον κομμένο λαιμό, το γδαρμένο δέρμα, τις σπασμένες αρθρώσεις. Σκεφτείτε την άσχημη μυρωδιά... Πως έγινε να μην ανατριχιάσει όταν ήρθε σε επαφή με τα κομμάτια άλλων όντων και ρούφηξε το ζουμί και τον ορό από τις πληγές τους...! Ο άνθρωπος δεν τρέφεται με λιοντάρια και λύκους για να επιζήσει..., αντίθετα, σκοτώνει πλάσματα ακίνδυνα, εξημερωμένα, που δεν έχουν κεντριά και μυτερά δόντια. Για ένα κομμάτι κρέας, ο άνθρωπος τους αφαιρεί τον ήλιο, το φως, την διάρκεια της ζωής που δικαιούνται όταν γεννιούνται. Αν πιστεύετε πως η φύση σας προορίζει για τέτοιου είδους διατροφή, γιατί δεν σκοτώνετε μόνοι σας αυτό που θέλετε να φάτε; Αλλά κάντε το με τις δικές σας δυνάμεις, χωρίς ρόπαλο, χωρίς σφυριά ή άλλα όπλα.». Πλούταρχος, περί χορτοφαγίας
Η ΜΚ.Ο Psychanimal προτείνει λοιπόν στους πολίτες να δοκιμάσουν για αρχή να μην φάνε κρέας, αυτή την ημέρα, για να δοκιμάσουν πώς είναι μία «συμπονετική» κουζίνα με κύριο συστατικό το να μην είναι συμμέτοχοι σε φόνο ζώων.
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:http://www.meatout.org/
Video
Χοιροστάσιο στην Ελλάδα το 2010
http://www.youtube.com/watch?v=TwONBKsQ2qk

Xοιροτροφείο
http://www.youtube.com/watch?v=zhj4yfaVmlE&feature=related
Σφάξιμο: κατσικάκι γάλακτος
http://www.youtube.com/watch?v=lx_CZq56K8E&feature=related
Η σφαγή του αμνού
http://www.youtube.com/watch?v=mqu3t4YYMSs&feature=related

Σφάξιμο γουρουνιού
http://www.youtube.com/watch?v=4mfwE3uAAc4&feature=related

Earthlinks
http://video.google.com/videoplay?docid=-5165231031895551470&hl=el#



Σχετικά Βιβλία στα Ελληνικά:

 Jonathan Safran Foer, “ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΖΩΑ” (αγγλ.: Eating Animals) μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη, Εκδοση: Μελάνι, Αθήνα 2010. Απόσπασμα:»Μετά τρία σχεδόν χρόνια έρευνας για την κτηνοτροφία, νιώθω πια την αποφασιστικότητά μου να αυξάνεται προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, έχω γίνει ορκισμένος χορτοφάγος ...Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με τη βιομηχανική κτηνοτροφία και ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να το πετύχω είναι η αποχή από το κρέας. ...»
 Peter Singer, Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Μεταφραστής-επιμελητής: Σταύρος Καραγεωργάκης , Εκδόσεις Αντιγόνη Απόσπασμα:«Οι παραγωγοί, προκειμένου να πετύχουν υψηλή παραγωγή, ταΐζουν τις αγελάδες με συμπυκνωμένες τροφές υψηλής ενέργειας, όπως σόγια, ιχθυάλευρα, ζυμωμένα υποπροϊόντα, ακόμα και κουτσουλιές πουλερικών. Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννα, και ενώ βρίσκεται στο αποκορύφωμα της παραγωγής της, η αγελάδα συχνά καταναλώνει περισσότερη ενέργεια απ’ αυτή που λαμβάνει»



M.K.O.Psychanimal
Ψυχολόγοι και Άλλοι Επιστήμονες Υπέρ της Προστασίας Ζώων




Δεν υπάρχουν σχόλια: