Σελίδες

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

εξαφανίζονται τα μικρόσωμα πόνεϋ στη Σκύρο

Με εξαφάνιση απειλείται το αλογάκι της Σκύρου

Με εξαφάνιση απειλείται το άλογο της φυλής της Σκύρου - ένα μικρόσωμο πόνεϊ που δεν ξεπερνά το ένα μέτρο και τέσσερα εκατοστά και έχει καφεκόκκινο χρώμα και μακριά χαίτη - καθώς ο πληθυσμός του μειώνεται συνεχώς. Το σκυριανό αλογάκι το χρησιμοποιούσαν στη ...

Σκύρο ως μεταφορικό μέσο, ωστόσο αντικαταστάθηκε μετά το 1970 από τις μηχανές.
Παράλληλα με τον περιορισμό της χρήσης του ως μεταφορικό μέσο, υπέστη
και ένα ακόμη πλήγμα από τις συνεχείς διασταυρώσεις του με γαϊδούρια με αποτέλεσμα να μειώνεται ο συνολικός πληθυσμός του.
Μία ακόμη αιτία για τον περιορισμό του είδους είναι οι περιπτώσεις αιμομιξίας μεταξύ συγγενικών αλόγων της ίδιας ράτσας, που παρατηρούνται σε πληθυσμούς ζώων που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Καθηγήτρια Γεωπονίας, κ. Μελπομένη Αυδή, με αφορμή τη συνεργασία μεταξύ του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Αναπαραγωγής Αγροτικών Ζώων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της νομαρχίας Θεσσαλονίκης με σκοπό τη διάσωση και προστασία του αλόγου της Σκύρου και την ευαισθητοποίηση των μαθητών του νομού για το θέμα.
Σήμερα, σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός των Σκυριανών αλόγων δεν ξεπερνά τα διακόσια, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει ως όριο επικινδυνότητας για την εξαφάνιση μιας φυλής τα 1000 ζώα.
Από αυτά τα 137 ζουν στη Σκύρο, σύμφωνα με την απογραφή του υπουργείου Γεωργίας το 1988.
Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε εκτροφεία στη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα και τη Λάρισα.
Στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα τρία αλογάκια της Σκύρου εκτρέφονταν σε μονάδα που είχε δημιουργηθεί στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» της Χαλκιδικής.
Εκεί άρχισαν να αναπαράγονται, φτάνοντας τον πληθυσμό των 40.
Τα άλογα αυτά δωρήθηκαν το 1988 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του αγροκτήματός του.
Τότε ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Αναπαραγωγής Αγροτικών Ζώων για την καταγραφή τους, την ταυτοποίηση του DNA τους και την δημιουργία των πρώτων γενεαλογικών τους βιβλίων.
«Η φυλή των αλόγων αυτών ανήκει στην οικολογική αλυσίδα. Είναι ανάγκη να υπάρχουν, είναι ανάγκη να τα προστατέψουμε», αναφέρει η κ. Αυδή και σημειώνει ότι υπάρχουν δράσεις που μπορούν να προωθηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τα αλογάκια της Σκύρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ενέργειες αγροτουρισμού αλλά και για ιππασία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει οικονομικά κίνητρα και επιδοτήσεις στους εκτροφείς τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Αυδή, το υπουργείο Γεωργίας εξετάζει δυνατότητες συνεργασίας με το Εργαστήριο Φυσιολογίας και Αναπαραγωγής Αγροτικών Ζώων του ΑΠΘ προκειμένου να συσταθεί επιστημονική επιτροπή.
Η τελευταία, σε συνεργασία με τους φορείς της Σκύρου, θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διάλογο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διάσωση του αλόγου της Σκύρου.

Αναρτήθηκε από Κατερίνα Ζηκούλη

bleforada

Δεν υπάρχουν σχόλια: