Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
Ήταν το 1931 όταν καθιερώθηκε η 4η Οκτωβρίου ως η παγκόσμια ημέρα των ζώων, από περιβαλλοντιστές στην Φλωρεντία, για την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στα ζώα.
Δεν ξέρω όμως κατά πόσο έχουμε αλλάξει την συμπεριφορά μας απέναντι στα ανυπεράσπιστα ζώα εμείς οι άνθρωποι ύστερα από 78 χρόνια, δεν ξέρω καν πόσα ακόμα χρόνια θα χρειαστούν για ...
να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε αρμονικά μαζί τους, γιατί τα ζώα είναι τα θύματα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.
Δεν ξέρω αν η διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων που γράφτηκε το 1978 στο Παρίσι, έχει συμβάλει στην αλλαγή της στάσης των ανθρώπων απέναντι στα ζώα.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κ.λπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα, από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10
Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα απέναντι στο είδος. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται
Άρθρο 14
Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων Παρίσι 1978
Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι καθημερινά κατακλυζόμαστε από ειδήσεις για κακοποιήσεις ζώων, για εγκατάλειψη κουταβιών και μικρών γατιών, με άπειρες αγγελίες για αδέσποτα ζώα που ψάχνουν μια οικογένεια να τα υιοθετήσει…
αδέσποτα ή όχι δεν έχει σημασία όταν κακοποιείται ένα ζώο. Πονάνε το ίδιο, υποφέρουν το ίδιο και πληγώνονται το ίδιο …..
Πλέον έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο τα περιστατικά κακοποίησης και έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας…
Ζάκυνθο, Ρόδο, Χίος, Βόλος, Πιερία… σε κάθε γωνιά της μικρής μας χώρας ακούμε και για περιστατικά φόλας και κακοποίησης… η ανθρώπινη κτηνωδία σε όλο της το μεγαλείο….
Πριν λίγες μέρες ένα σκυλί κειτόταν νεκρό στην Κατεχάκη για 48 ώρες και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μαζέψει το άψυχο κορμάκι του. Αυτές είναι οι εικόνες μιας κοινωνίας που θέλουμε να λέγεται πολιτισμένη και ανθρώπινη.
Αυτό είναι ένα ακόμα περιστατικό που δείχνει τη νοοτροπία των Ελλήνων και τη συμπεριφορά τους απέναντι στα απροστάτευτα ζώα.
Η ίδια νοοτροπία επικρατεί τόσο στην περιφέρεια όσο και στις μεγάλες πόλεις.
Σκοτώνουμε τα ζώα για πλάκα!
Θα πρότεινα να μελετήσουμε καλά αυτή την διακήρυξη και να γίνει τρόπος ζωής για μας. Ας καταλάβουμε ότι τα ζώα δεν φταίνε.. ΕΜΕΙΣ φταίμε.. Ας τα βοηθήσει ο καθένας μας με όποιο τρόπο μπορεί.
Ας γίνει η 4η Οκτωβρίου, αφετηρία για να αλλάξουμε τα δρώμενα στην χώρα μας. Ας γίνει η αρχή της αλλαγής της νοοτροπίας ότι εμείς είμαστε τα ανώτερα όντα και τα ζώα που συγκατοικούν μαζί μας σε αυτόν τον πλανήτη, είναι τα κατώτερα.
«Έως ότου συνειδητοποιήσουμε τη βαθιά συγγένειά μας με τα υπόλοιπα θνητά όντα που μοιράζονται μαζί μας τον ήλιο και τη σκιά της ζωής πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, δεν υπάρχει ελπίδα για κανένα είδος, δεν υπάρχει ελπίδα για το περιβάλλον, δεν υπάρχει ελπίδα για μας» είναι τα λόγια του John Wynne Tyson
Δεν ξεχνάμε ότι τα ζώα αποτελούν τους «συνταξιδιώτες μας» στο ταξίδι της ζωής και ο άνθρωπος οφείλει να προσπαθήσει για την απαιτούμενη αειφόρο οικολογική ισορροπία, με σεβασμό και αξιοπρέπεια στην διαβίωση κάθε μορφής έμβιας ζωής…
…
Ας σταματήσουμε να είμαστε θεατές στο έγκλημα ενάντια στα ζώα και ας δράσουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο. Και για εμάς αλλά και για αυτά.
Himaira
http://himaira.blogspot.com/2010/09/4_20.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου