Σελίδες

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

προτάσεις για τα ζώα

Οι προτάσεις του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων για την προστασία των ζώων
προς τους υποψήφιους δημάρχους


Για να μπορέσουμε κατ΄ αρχήν να βελτιώσουμε και μακροπρόθεσμα να λύσουμε, το θέμα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) , θα πρέπει πάνω απ΄ όλα να κατανοήσουμε τις αιτίες που το δημιουργούν και να παρθούν ριζικές και γενναίες αποφάσεις από την νέα δημοτική αρχή. Αυτό τονίζει αρχικά στην ανακοίνωση του ο φιλοζωικός σύλλογος Χανίων "Η Προστασία των Ζώων", ο οποίος στη συνέχεια καταθέτει τις προτάσεις του, εν όψει των επερχόμενων εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης :




ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
«Η Προστασία των ζώων»
(Αρ. έγκρ. πρωτ: 105/30-03-07)
e-mail : chaniapets@yahoo.gr
τηλ. 6943906337-6976489349


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ



Για να μπορέσουμε κατ΄ αρχήν να βελτιώσουμε και μακροπρόθεσμα να λύσουμε, το θέμα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) , θα πρέπει πάνω απ΄ όλα να κατανοήσουμε τις αιτίες που το δημιουργούν και να παρθούν ριζικές και γενναίες αποφάσεις από την νέα δημοτική αρχή.

Επίσης να τονίσουμε ότι πολλές από τις θέσεις και προτάσεις μας είναι θεσμικού χαρακτήρα και με μικρό οικονομικό κόστος, άλλες όμως από αυτές θα χρειαστούν και οικονομική στήριξη, αν πραγματικά έχουμε την πολιτική βούληση να λυθεί ένα θέμα με επιπτώσεις στον πολιτισμό τις αξίες και τα ιδανικά της χώρας μας αλλά και επιπτώσεις στην μείωση του τουριστικού εισοδήματος.


Πρωτίστως λοιπόν θα πρέπει να κατανοήσουμε τις τρεις απλές στην σύλληψή τους και νομοτελειακού χαρακτήρα για την επίλυση αιτίες.

Α. Ότι τα αδέσποτα δεν προέρχονται από παρθενογένεση , αλλά τα δημιουργούμε εμείς οι άνθρωποι και ειδικότερα οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ( σκύλων και γατών) ,μέσω της εγκατάλειψής τους και των ανεξέλεγκτων γεννήσεων, που επιτρέπουν στα κατοικίδιά τους.

Β. Ότι η έλλειψη παιδείας και ενημέρωσης των πολιτών και ιδίως των παιδιών συντελεί τα μέγιστα στην διαιώνιση της κατάστασης αυτής .

Γ. Ότι η ηθικού περιεχομένου θέση ότι τα ανθρώπινα όντα δεν ζουν μόνα τους σε αυτόν τον πλανήτη αλλά ταυτόχρονα με άλλα
έμψυχα επίσης όντα είναι απαραίτητο να μπει στην κουλτούρα των πολιτών και των νέων παιδιών καθώς και η κατανόηση ,ότι έχουν και αυτά δικαιώματα και είναι απαραίτητη η αρμονική συμβίωση μαζί τους.

Αν καταφέρουμε και κατανοήσουμε τις τρεις ανωτέρω βασικές αρχές μόνο και μόνο τότε θα μπορέσουμε να δώσουμε πραγματικά αποτελεσματικές λύσεις.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ (Κηδεμονευόμενα) ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Β. Πρέπει να γίνει διακριτό και κατανοητό ότι τα ζώα συντροφιάς χωρίζονται σε αδέσποτα και σε αυτά που έχουν κηδεμόνα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Α. Ο Δήμος θα πρέπει να ξεκινήσει μια συστηματική ραδιοτηλεοπτική και μέσω εφημερίδων καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών καθώς και εκπαιδευτικών ομιλιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση,όπως και στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και κηδεμόνες με την βοήθεια εμπείρων και εκπαιδευμένων προς τούτο ατόμων από τα φιλοζωικά σωματεία και όχι μόνο.
Το οικονομικό κόστος γι αυτό είναι μικρό ενώ η σημασία της καμπάνιας τεράστια.
Ο σύλλογός μας διαθέτει και τα άτομα και το υλικό για εκπαιδευτικά μαθήματα στα σχολεία, εξαιρετικού περιεχομένου.

Βασικά στοιχεία της ενημέρωσης αποτελούν οι κανόνες ασφαλείας στην επαφή μας με αδέσποτα ζώα και κυρίως το μήνυμα, ότι όποιος αποφασίζει να έχει ένα ζώο πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι αυτό ζει περίπου 15 χρόνια και ότι θα είναι υποχρεωμένος να το σέβεται και να το φροντίζει δια βίου του.

Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ (microchip) .

Α. Η κατανόηση της βασικής αρχής όπως προαναφέραμε, ότι τα αδέσποτα προέρχονται από πρώην κηδεμονευόμενα – ιδιόκτητα ζώα είναι το κλειδί για τον δραστικό περιορισμό και αργότερα την εξάλειψη του προβλήματος.

1.Η τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας (microchip) είναι υποχρεωτική από τον νόμο 3170/2003.Οι κηδεμόνες-ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς– εδώ συγκαταλέγονται και οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι- στην μεγάλη τους πλειοψηφία κάποια στιγμή εγκαταλείπουν, όπου βρουν, τα ζώα τους, για διάφορους λόγους.
Είτε διότι σαν «εργαλεία» έπαψαν να προσφέρουν από μια ηλικία και μετά, είτε διότι τα βαριούνται, είτε διότι στην πρώτη δυσκολία της ζωής τους τα αισθάνονται βάρος και τα εγκαταλείπουν .
Έτσι τα ιδιόκτητα μετατρέπονται σε αδέσποτα , γεννούν συνεχώς, και δημιουργείται ο γνωστός σε όλους μας υπερπληθυσμός τους.

Η τοποθέτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα περιορίσει κατά πολύ την δυνατότητα εγκατάλειψής τους, διότι εντοπίζονται αμέσως οι ιδιοκτήτες και από τον ανωτέρω νόμο προβλέπονται πρόστιμα και ποινές γι’ αυτό.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ένα πραγματικό γεγονός.
Η τοποθέτηση του τσιπ , που γίνεται στους ιδιώτες κτηνιάτρους, κοστίζει 40 ευρώ περίπου, ποσό που κάποιος δύσκολα διαθέτει.

Η μεγάλη συνεισφορά της δημοτικής αρχής σε αυτό το καθοριστικής σημασίας θέμα, θα είναι είτε η επιδότηση είτε η ανάληψη του κόστους τοποθέτησης.
Προς τούτο θα πρέπει να εκδώσει ειδική κανονιστική δημοτική απόφαση .
Ας σημειωθεί , ότι το παράδειγμα αυτό και με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζει 2 χρόνια τώρα η Δήμος Βόλου, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των αδέσποτων ζώων στην πόλη του .
Η προμήθεια από τον Δήμο μεγάλης ποσότητας microchips, ελαχιστοποιεί το κόστος τους, (κοστίζει περίπου 8-9 ευρώ το ένα), η δε τοποθέτηση θα μπορεί να γίνεται από τους κτηνιάτρους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του νομού και ο κάθε ιδιώτης θα μπορεί να πληρώνει το συμβολικό ποσό των 5 ευρώ για την τοποθέτηση της ταυτότητας στο κατοκίδιό του.
Τα χρήματα αυτά πρέπει να κατατίθενται στον ειδικό προς τούτο λογαριασμό, που προβλέπει ο νόμος 3170/2003 και θα χρησιμοποιούνται και πάλι για τις ανάγκες των αδέσποτων ζώων.
Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να ξεκινήσει στην αρχή πιλοτικά και στην συνέχεια να καθιερωθεί, ώστε όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ζώων να τοποθετήσουν την ηλεκτρονική ταυτότητα.

ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ και ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

2. Η δεύτερη και ίσης σημασίας αιτία του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων είναι ότι οι ιδιοκτήτες τους τα αφήνουν να γεννούν ανεξέλεγκτα, τα γατάκια ή κουτάβια είτε τα παρατάνε κάπου , σε ηλικία δύο μηνών περίπου, είτε τα πετούν στους κάδους των σκουπιδιών.
Όσα από αυτά καταφέρουν να επιζήσουν, γεννούν και ξαναγενούν και έτσι ο υπερπληθυσμός τους συνεχώς μεγαλώνει και δεν σταματά ποτέ.

ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ-ΚΗΔΕΜΟΝΕΥΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι ιδιοκτήτες ζώων, μέσω συνεχούς ενημέρωσης πόσο σημαντικό είναι να μην αφήνουν τα ζώα τους να γεννούν και για την υγεία του ίδιου του κατοικίδιου αλλά και για την συμβολή τους στην βελτίωση της εξαιρετικά άσχημης κατάστασης που επικρατεί στο νησί μας.
Εξαιρετικά σημαντική θα είναι η συμβολή της νέας δημοτικής αρχής στο θέμα αυτό.

Η στείρωση δυστυχώς κοστίζει αρκετά , κυμαίνεται ανάλογα αν είναι σκύλος ή γάτα , αρσενικό ή θηλυκό , από 180 στις γάτες έως και 350 στους σκύλους, κόστος το οποίο, λόγω έλλειψης παιδείας αλλά οικονομικής κατάστασης, αναλαμβάνει ένα πολύ μικρό ποσοστό συνειδητοποιημένων ζωόφιλων.
Τα κατοικίδια γεννούν συνήθως δύο φορές τον χρόνο.
Θα πρέπει να κατανοήσουν και να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες τους, ότι αν δεν μπορούν να τα στειρώσουν τα ζώα τους για οριστική λύση, τουλάχιστον να τα περιορίζουν τις ημέρες του οίστρου ώστε να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες γεννήσεις.
Επίσης θα πρέπει να ενημερωθούν, ότι αν τελικά το κατοικίδιό τους γεννήσει, επιτρέπεται η ευθανασία των νεογέννητων στις πρώτες δύο εβδομάδες που δεν έχουν ανοίξει τα μάτια τους και πάντα στον κτηνίατρο. Το κόστος της ευθανασίας δεν είναι υψηλό.

ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Κατά διαστήματα η Πολιτεία μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπονεί προγράμματα στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων των οποίων χρήση πρέπει να κάνουν οι Δήμοι.
Τις περισσότερες φορές το ύψος της επιδότησης αυτής είναι μικρό και μη ικανό να ανταποκριθεί στον μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων. Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που διέρχεται η χώρα καθιστούν την δυνατότητα αυτή όλο και πιο σπάνια. Και το διατιθέμενο ποσό όλο και πιο ισχνό.
Παρ όλα αυτά θα πρέπει να καταλάβουν οι δημοτικές αρχές , ότι πρέπει να κάνουν χρήση των όποιων επιδοτούμενων κονδυλίων και να μην τα προσπερνούν.

Όμως η μεγάλη ελπίδα για την στείρωση των αδέσποτων ζώων έρχεται από τους φιλοζωικούς οργανισμούς της Ε.Ε, όπου οι εθελοντές κτηνίατροι χωρίς σύνορα διατίθενται να στειρώνουν δωρεάν τα αδέσποτα της χώρας μας.
Η μεγάλη αντίφαση και παραλογισμός είναι, ότι ενώ θα μπορούσαν δωρεάν να στειρωθούν εκατοντάδες έως και χιλιάδες ζώα, η γραφειοκρατική προβλεπόμενη διαδικασία και τα συντεχνιακά συμφέροντα της μικρής ομάδας των κτηνιάτρων καθιστούν ανεφάρμοστη την σωτήρια αυτή για τα αδέσποτα λύση.
Εξαιρετικά σημαντική θα είναι η συμβολή της νέας δημοτικής αρχής στο θέμα αυτό, που θα πρέπει να ζυγίσει το τεράστιο κοινωνικό όφελος της πόλης αφ΄ ενός, και την άνευ λόγου αντίδραση μιας μικρής ομάδας κτηνιάτρων, τα συμφέροντα των οποίων ουδόλως θίγονται, αφού οι εθελοντές κτηνίατροι στειρώνουν αποκλειστικά αδέσποτα ζώα, πράγμα το οποίο δεν μπορούν να κάνουν οι ιδιώτες κτηνίατροι, αφού η αμοιβή τους για την στείρωση των αδέσποτων ζώων είναι το ήμισυ των ιδιόκτητων, ποσό δυσβάσταχτο για τους φιλοζωικούς συλλόγους και εξαιρετικά δύσκολο να αναληφθεί από τον Δήμο.
Σεβόμαστε την βοήθεια των κτηνιάτρων της πόλης μας, αναγνωρίζουμε τα οικονομικά τους προβλήματα αλλά πρέπει να προκριθεί το κοινό δημόσιο όφελος της χώρας, η κάποια ευζωία που επιτυγχάνεται στα ζώα μέσω της στείρωσης, και βέβαια σχεδιασμένα και χωρίς κόστος να στειρωθεί δωρεάν πλήθος αδέσποτων σκύλων και γατών.

Για να εκδοθεί η άδεια στους εθελοντές ευρωπαίους κτηνίατρους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει.
α. να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του εθελοντή ή εθελοντών κτηνιάτρων και του δήμου.
β. να κατατεθούν εκ μέρους των εθελοντών τα εκ του νόμου
απαραίτητα δικαιολογητικά .
γ. να υπάρξει ο κατάλληλος χώρος, που να πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου.
Τέτοιοι χώροι μπορεί να είναι ή το κτηνιατρείο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής στο κτίριο του Ο.Α.ΔΥ.Κ ή το έτοιμο καταφύγιο στα Νεροκούρου, που πρέπει να περάσει πλέον στα χέρια της νέας δημοτικής αρχής.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ- ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ.

Βάσει των νόμων 3170/2003 και του νόμου περί κώδικα δήμων και κοινοτήτων την ευθύνη για τα αδέσποτα ζώα και την τήρηση των διατάξεων για τα ζώα εν γένει έχουν οι Δήμοι.

Για να υπάρξουν σοβαρά αποτελέσματα δυνατά να αντιστρέψουν την σημερινή άθλια κατάσταση επιβάλλεται η νέα δημοτική αρχή να πάρει την γενναία και απαραίτητη απόφαση να συμπεριλάβει στον ετήσιο προϋπολογισμό της κονδύλια για τα ζώα (στείρωση, περίθαλψη, σίτιση , εκπαίδευση και ενημέρωση πολιτών , οικονομική ενίσχυση των εθελοντικών καταφυγίων που ήδη υπάρχουν), ικανά να αποκριθούν στην σοβαρότητα του θέματος , ηθικά και οικονομικά.
Επιχειρήματα αντιπολιτισμικά και αντιαναπτυξιακά του τύπου «με τα ζώα θα ασχολούμαστε τώρα» ή « εδώ δεν έχουμε χρήματα για τους ανθρώπους θα δώσουμε για τα ζώα» δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη, πολιτισμένη νέα δημοτική αρχή που θέλει το καλό του τόπου μας.
Ύψος προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Η δημοτική αστυνομία θα πρέπει να επιφορτιστεί με το καθήκον της είσπραξης των προστίμων που επιβάλλει ο 3170/2003 στους ιδιοκτήτες που δεν «τσιπάρουν» τα κατοικίδιά τους και σε αυτούς που δεν αποτρέπουν τις συνεχείς γέννες των κατοικίδιων.
Με κανονιστική απόφαση του Δήμου θα πρέπει η δημοτική αστυνομία να αναλάβει το εξαιρετικά αποτελεσματικό αυτό καθήκον της είσπραξης των προβλεπομένων εκ του νόμου προστίμων, που σίγουρα θα οδηγήσει στον περιορισμό του φαινομένου .
Βάσει του νόμου η πηγή αυτή εσόδων θα διατίθεται για τις οικονομικές ανάγκες του δήμου για τα αδέσποτα ζώα.
Παιδεία και εφαρμογή των νόμων είναι η μόνη λύση του προβλήματος.

Ενημέρωση και στην συνέχεια πρόστιμα σε αυτούς που έχουν μόνιμα αλυσοδεμένα και μέσα σε ακατάλληλα καταλύματα κατοικίδια , βάσει του νόμου 3170/2033 άρθρο 2 περί ευζωίας τους.
Παιδεία, ενημέρωση και εφαρμογή των νόμων είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ.

Η άποψη που έχει επικρατήσει, ότι η λύση θα επέλθει μέσα από την δημιουργία ενός δημοτικού καταφυγίου είναι αναποτελεσματική και αντιοικονομική.
Οι θέσεις σε ένα καταφύγιο ζώων είναι περιορισμένες , 120 περίπου, ενώ τα αδέσποτα ζώα είναι χιλιάδες και οι νέες γεννήσεις πολλαπλασιάζουν συνεχώς τον πληθυσμό τους.

Προτείνεται το υπάρχον καταφύγιο , με τις σύγχρονες προδιαγραφές του, στα Νεροκούρου να περάσει στα χέρια της νέας δημοτικής αρχής ως κλινική στείρωσης των αδέσποτων ζώων και όχι ως χώρος μόνιμης παραμονής τους, πλην εξαιρέσεων.
Τις στειρώσεις και περίθαλψη των χτυπημένων και άρρωστων ζώων να αναλάβει κτηνίατρος ο οποίος θα προσληφθεί για τον λόγο αυτό, όπως γίνεται σε πολλά δημοτικά καταφύγια άλλων πόλεων.

Παρόμοιο ρόλο και εναλλακτική λύση, λιγότερο όμως ενδεδειγμένη , θα πρέπει να αποτελέσει και το κτηνιατρείο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Ο νόμος 3170/2003 προβλέπει περισυλλογή, στείρωση και επαναφορά των αδέσποτων ζώων εκεί όπου ζούσαν πριν και όχι
παραμονή τους στο καταφύγιο.
Παράλληλα, με την βοήθεια των φιλοζωικών συλλόγων, θα πρέπει να δημιουργηθεί δίκτυο υιοθεσίας τους ώστε η επαναφορά τους στους δρόμους, που είναι αναγκαστική και κάθε άλλο παρά φιλοζωική λύση, να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

Τέλος θα πρέπει να προβλεφθεί η οικονομική ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων εθελοντικών καταφυγίων και να σταματήσει η μηνυσιολογία των δήμων κατά των εθελοντών αυτών , μέχρις ότου η δημοτική αρχή να είναι σε θέση να διαχειριστεί επιτυχώς και όπως επιβάλλεται το θέμα των αδέσποτων ζώων.

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

Επιβάλλεται η κατάργηση των πινακίδων που έχουν τοποθετηθεί στα δημοτικά πάρκα, οι οποίες απαγορεύουν την είσοδο των ιδιόκτητων κατοικίδιων ζώων που και παράνομες είναι και πέραν κάθε σύγχρονης και πολιτισμένης άποψης για τα ζώα.
Να αντικατασταθούν δε με πινακίδες που θα επιτρέπουν την είσοδο των κατοικίδιων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 3170/2003, να είναι δηλαδή πάντα με λουρί και ο ιδιοκτήτης-κηδεμόνας να περισυλλέγει τα περιττώματα του σκύλου του.
Σε περίπτωση μη εναρμόνισής του να του επιβάλλεται πρόστιμο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Ο δημοτικός κήπος θα πρέπει να γίνει χώρος καθαρά πρασίνου και όχι εγκλωβισμού διαφόρων ζώων.
Για τα δε υπάρχοντα να μελετηθεί η καλύτερη γι αυτά λύση σε συνεργασία με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.

ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ

Η γνώση των ανθρώπων και ιδίως των παιδιών για την άγρια αλλά και την ήμερη φύση δεν μπορεί να γίνεται μέσα από θεάματα στα οποία τα ζώα ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, πίσω από τα κάγκελα, και τα οποία βασανίζονται για να μάθουν να εκτελούν τα νούμερά τους αλλά και κάθε φορά πριν την παράσταση.
Να απαγορευτεί η εγκατάσταση τσίρκο με ζώα και να σφραγίζεται αυτό σε περίπτωση που παρά την απαγόρευση ξεκινήσει τις παραστάσεις, όπως προβλέπεται στον νόμο περί κώδικα δήμων και κοινοτήτων.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ

Κατ΄ αρχήν να διευκρινιστεί ότι η θέση του φιλοζωικού κινήματος της χώρας είναι να απαγορευτεί η πώληση τέτοιων ζώων από τα pet-shops, διότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα, ώστε να πωλούνται.
Ώσπου να πραγματοποιηθεί αυτό, η δημοτική αστυνομία να ελέγχει, αν τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις , αν υπάρχει η νόμιμη άδεια και να επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

ΚΕΝΤΡΑ ΙΠΠΑΣΙΑΣ

Η ίδια ακριβώς υποχρέωση της δημοτικής αστυνομίας με το παραπάνω θέμα.


ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ






Δεν υπάρχουν σχόλια: