O OHE καλεί σε παγκόσμια στροφή προς τη vegan διατροφή
Μία παγκόσμια στροφή προς τη βίγκαν διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για να σωθεί ο πλανήτης από την πείνα, την έλλειψη καυσίμων και τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, λέει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9.1 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2050, ο δυτικός τρόπος διατροφής που δίνει έμφαση στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν είναι βιώσιμος, λέει η μελέτη του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Οι επιπτώσεις της αγροκαλλιέργειας αναμένονται να αυξηθούν σημαντικά καθώς ο πληθυσμός μεγαλώνει και ζητά περισσότερα ζωικά προϊόντα. Σε αντίθεση με τα καύσιμα πετρελαίου, είναι δύσκολο να βρεθεί μία εναλλακτική: οι άνθρωποι πρέπει να φάνε. Μία σημαντική μείωση των επιπτώσεων θα ήταν πιθανή μόνο με μία παγκόσμια διατροφική αλλαγή, μακριά από τα ζωικά προϊόντα».
Ο καθηγητής Edgar Hertwich, επικεφαλής της αναφοράς, είπε: «Τα ζωικά προϊόντα προκαλούν περισσότερη καταστροφή από ό,τι η παραγωγή υλικών για οικοδόμηση όπως άμμος ή τσιμέντο, πλαστικό ή μέταλλα. Η βιομάζα και οι καλλιέργειες για ζωοτροφές προκαλούν τόση καταστροφή όσο η καύση πετρελαίου.» Η σύσταση αυτή αποτελεί συνέχεια της πρότασης του Λόρδου Nicholas Stern, πρώην συμβούλου της Εργατικής κυβέρνησης σε θέματα οικονομίας της κλιματικής αλλαγής, για στροφή στη χορτοφαγική διατροφή.
Η επιτροπή των ειδικών βαθμολόγησε προϊόντα, πόρους, οικονομικές δραστηριότητες και μεταφορές σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Η αγροκαλλιέργεια βρέθηκε στην ίδια θέση με την κατανάλωση πετρελαίου.Σύμφωνα με το περιοδικό Time, «η παγκόσμια κτηνοτροφία παράγει 18 τοις εκατό των αερίων του θερμοκηπίου του πλανήτη – σε σύγκριση, όλα τα αυτοκίνητα, τρένα, αεροπλάνα και πλοία του κόσμου συνολικά παράγουν 13 τοις εκατό των αερίων του θερμοκηπίου».
Ο Ernst von Weizsaecker, περιβαλλοντικός επιστήμονας και μέλος της επιτροπής, είπε: «Η αυξανόμενη ευημερία προκαλεί μία στροφή προς διατροφές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων – τα ζώα εκτροφής καταναλώνουν τώρα το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας συγκομιδής και κατά συνέπεια τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.» Η αγροκαλλιέργεια, ειδικά τα προϊόντα κρέατος και γάλακτος, ευθύνεται για το 70% της κατανάλωσης νερού, 38% της συνολικής χρήσης γης και 19% των παγκόσμιων εκκλήσεων αερίων του θερμοκηπίου, λέει. Όπως γίνεται ξεκάθαρο από τη μελέτη του Ο.Η.Ε., η κτηνοτροφία είναι υπερβολικά πολυδάπανη: «Τα ζωικά προϊόντα απαιτούν περισσότερους πόρους και προκαλούν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ότι οι φυτικές εναλλακτικές.»
Δυστυχώς, σε πολλά μέρη του πλανήτη, οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο κρέας, όχι λιγότερο. «Η κατανάλωση κρέατος κατ’ άτομο στην Κίνα αυξήθηκε κατά 42% μέσα σε οκτώ χρόνια, από το 1995 μέχρι το 2003», λέει ο Sangwon Suh του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Καθώς ένα έθνος γίνεται πλουσιότερο, οι πολίτες του γίνονται πιο σαρκοφάγοι, και η Γη υποφέρει από τις συνέπειες αυτού.
Με πληροφορίες από τη Βρετανική Guardian και την ιστοσελίδα Change.org
αναδημοσίευση από http://animalrightsgr.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου