Σελίδες

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

«Φιλοσοφία και Κοινωνία»
στη σκηνή του Megaron Plus!

Διάλεξη του καθηγητή Θεοδόση Τάσιου
Πρώτη διάλεξη : «Οι Κοινωνίες των Ζώων».

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010
Ώρα έναρξης 7 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα


Ανιχνεύοντας την κοινωνία των ανθρώπων μέσα από τη φιλοσοφία, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη διάλεξη ενός σημαντικού Έλληνα ακαδημαϊκού, εγκαινιάζοντας...


τον κύκλο διαλέξεων «Φιλοσοφία και Κοινωνία».
Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιήσει την πρώτη διάλεξή του με θέμα «Οι Κοινωνίες των Ζώων». Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση θα λάβει χώρα στις 18 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία) και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Χρημάτισε Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 370 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.

Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος διατυπώνει δημόσιο λόγο πάνω από 50 χρόνια, τόσο διδάσκοντας στο πανεπιστήμιο, όσο συγγράφοντας βιβλία και αρθρογραφώντας στον ελληνικό τύπο. Μία από τις μεγάλες του αγάπες είναι η γλώσσα και η ποιοτική χρήση της. Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης έχει αναφερθεί στον Θεοδόση Τάσιο λέγοντας ότι «περπατάει στα μονοπάτια της γλώσσας, αναδεικνύοντας θέματα χρήσεως και καταχρήσεως της γλώσσας, στιγματίζει τις κακόζηλες χρήσεις που αναδύονται, ενώ διατυπώνει άποψη για τη συγκρότηση της σχολικής γραμματικής και θέσεις για τον τονισμό». Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι ένας φιλόσοφος-διανοητής, έχοντας μέχρι σήμερα δημοσιεύσει ένα πλήθος από φιλοσοφικά κείμενα. Πολύτιμη είναι η δράση του στο πλαίσιο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, αφού υπήρξε ο ιδρυτής της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ), με σκοπό τη διάδοση ιστορικών γνώσεων γύρω από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων.

Στην εναρκτήρια αυτή διάλεξή του στο Megaron Plus, ο Θεοδόσης Τάσιος θα αναφερθεί στις κοινωνίες των ζώων. Η μελέτη των κοινωνιών των ζώων μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη για τη μελέτη της κοινωνίας των ανθρώπων, η οποία είναι αντικείμενο αυτού του Κύκλου Διαλέξεων. Στη διάλεξη θα γίνει λόγος για τις χαρακτηριολογικές συμπεριφορές των ζώων μέσα στην Ομάδα τους, καθώς και για τις ευαισθησίες τους και για τις επικοινωνιακές τους ικανότητες –με έμφαση στο θέμα της Γλώσσας των Ζώων.

Πιο συγκεκριμένα, αφού κάνει μια εισαγωγή πάνω στο μυστήριο της ζωής, ο Θεοδόσης Τάσιος θα αναφερθεί στην επικοινωνία των ζώων μεταξύ τους και στην ερωτοτροπία τους. Ακολούθως, θα εξηγήσει γιατί είναι ενσυνείδητη η κοινωνικότητά τους και θα περάσει στο μείζον θέμα της τεχνολογίας των ζώων για να δείξει ότι δεν είναι natura, αλλά cultura. Για παράδειγμα, όταν μια θηλυκή χιμπαντζής μάθει να σπάει ένα καρύδι με ένα εργαλείο, θα το διδάξει και στους διπλανούς της, αλλά δεν θα το μάθουν οι χιμπαντζήδες από την άλλη πλευρά του ποταμού.
Σήμερα μας είναι γνωστό ένα πλούσιο ρεπερτόριο τεχνολογικών επιδόσεων των ζώων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που αναφέρει ο Δαρβίνος για τα κοράκια της Σκοτίας, τα οποία έμαθαν να ανοίγουν τα μπουκάλια με το γάλα που άφηναν οι γαλατάδες έξω από τις πόρτες.
Τέλος, ο Θεοδόσης Τάσιος θα περάσει στο θέμα της επικοινωνίας των ανθρώπων με τα ζώα και κυρίως στο ζήτημα της γλώσσας. Θα αναφερθεί και στη γλώσσα των ζώων στην άγρια κατάσταση και στη γλώσσα και στα εκφραστικά μέσα που διδάσκουν οι άνθρωποι στα ζώα. Για παράδειγμα, η διάσημη χιμπαντζή Λούσι είχε μάθει να χρησιμοποιεί περίπου 200 λέξεις.
Τέλος, έρχεται το πρόβλημα των δικαιωμάτων των ζώων. Αφού πλέον γνωρίζουμε ότι ένα ζώο πονάει, επικοινωνεί και σκέφτεται, δεν έχει άραγε και αυτό δικαιώματα όπως οι άνθρωποι;

H καθαρώς επιστημονική έρευνα της συμπεριφοράς των ζώων(έναντι αλλήλων και έναντι του Ανθρώπου), έχει αναπτυχθεί την τελευταία τριακονταετία κυρίως. Ο Θεοδόσης Τάσιος, μια προσωπικότητα με πλούσια επιστημονική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, έρχεται στο Megaron Plus στις 18 Μαρτίου, για να καταθέσει τις πολύτιμες γνώσεις του πάνω στο σημαντικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα των κοινωνιών των ζώων!


Δεν υπάρχουν σχόλια: