Σελίδες

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

H Ευρώπη για την απαγόρευση του εμπορίου γούνας γάτας και σκύλου

Το video για τη βιομηχανία γούνας του Βελγίου που σοκάρισε την Ευρώπη

Από την Elsa McLaren και οργανισμούς

Νοέμβριος 2006. Αποδεικτικά στοιχεία για μια ακμάζουσα βιομηχανία γούνας γάτας και σκύλου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία, έχουν αποκαλυφθεί από την Humane Society International.
Δοκιμές σε DNA έχουν δείξει ότι...

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article643135.ece




πολλά χαλιά, παλτά, μερικά παιδικά παιχνίδια κ. ά. Είδη που πωλούνται στα καταστήματα, είναι από πραγματική γούνα γάτας και σκύλου, τα οποία διατίθενται στην αγορά, ως συνήθως με την ένδειξη «κατασκευασμένα από συνθετικό γούνα».
Πίεση για την απαγόρευση έχει ξεκινήσει για μήνες, καθώς τρέχει μια μεγάλη εκστρατεία που υποστηρίζει η Heather Mills McCartney, η οποία ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του εμπορίου.
Η απαγόρευση που προτείνει ο κ. Μάρκος Κυπριανού, Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών (πρώην, γιατί ήταν το 2006), στις Βρυξέλλες σήμερα περιλαμβάνει τον τερματισμό της παραγωγής, εμπορίας και το εμπόριο της γούνας γάτας και σκύλου σε ολόκληρη την ΕΕ, και την καθιέρωση ενός συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για την ανίχνευση γούνας γάτας και σκύλου.

Ο ίδιος δήλωσε τότε : "Στην Ευρώπη, όπως γνωρίζετε, οι γάτες και οι σκύλοι θεωρούνται ζώα συντροφιάς και , αν μη τι άλλο, πολλοί πολίτες, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Υπουργοί και ακόμη και εγώ ο ίδιος έχουμε δει συγκλονιστικές εικόνες από γάτες και σκύλους που εκτρέφονται σε κλουβιά και εσφάγησαν υπό σκληρές και τραγικές προϋποθέσεις για τη γούνα τους.
Η απαγόρευση της ΕΕ που προτείνουμε σήμερα θα σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορεί να είναι βέβαιοι ότι δεν θα αγοράζουν ακούσια, προϊόντα από γούνα γάτας ή σκύλου.
Δεκαπέντε κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη θεσπίσει την απαγόρευση της γούνας γάτας και σκύλου που προέρχονται από τη σφαγή της γάτας και σκύλου , είτε πρόκειται για παραγωγή των ζώων είτε για εισαγωγές των ζωων από άλλες χώρες. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι οι διαφορές αυτές δημιουργούν προβλήματα στους καταναλωτές και τους εμπόρους λιανικής αγοράς και των συναλλαγών στο εξωτερικό και ότι μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση θα είναι πιο αποτελεσματική.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι διαπίστωσε γούνα γάτας και σκύλου σε ορισμένα είδη ένδυσης, αξεσουάρ και προσωπικά είδη, κουβέρτες , μαλακά παιχνίδια για παιδιά που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά».

Μια έρευνα από την Humane Society International διαπίστωσε ότι η γούνα γάτας και σκύλου, σε παραγωγή γούνας, έλαβε χώρα στην Τσεχία και σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά η κύρια παραγωγός θεωρείται ότι είναι η Κίνα, η οποία σκοτώνει 5.400 γάτες και σκύλους κάθε μέρα.

Αποκάλυψη του εμπορίου γούνας γάτας και σκύλου
"Αυτή είναι μια αηδιαστική, σκληρή και ανεξέλεγκτη επιχείρηση, με τα ζώα που εκτρέφονται σε άθλιες συνθήκες και μερικές φορές γδέρνονται ζωντανά. Πρέπει να κλείσουν αυτές οι αγορές στην Ευρώπη μια για πάντα και να εκλείψει αυτό το φρικτό εμπόριο. Ο Martin Banks διερευνά το εμπόριο αυτό , καθώς εντείνονται οι καμπάνιες των ζωοφιλικών οργανισμών μετά και το συγκλονιστικό video, που έδειχνε τους Βέλγους εμπόρους γούνας γάτας και σκύλου, να εξηγούν πως λειτουργεί αυτή η βιομηχανία. Ένας από τους εμπόρους αναλύει πως «αλιεύονται» οι αδέσποπτοι σκύλοι και γάτες από τους δρόμους των Βρυξελλών ή από τα εγκαταλειμμένα κατοικίδια που τα κρατάνε σε καταφύγια …Σφάζονται όλα για τη γούνα τους, ακόμη και ζωντανά για να είναι καλύτερη η γούνα… Το video δείχνει και ένα καταφύγιο αδέσποτων ή εγκαταλειμμένων κατοικίδιων , κοντά στην Bruges, από όπου παίρνουν τα ζώα για τη γούνα τους. Το Βέλγιο έγινε το 5ο μέλος της ΕΕ, το 2004, που εφάρμοσε τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις εισαγωγών κατοικίδιων για εμπόριο γούνας , ενώ οι άλλες χώρες ήταν οι Δανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα. Παρά ταύτα, οι πωλήσεις παρόμοιων προϊόντων παραμένουν νόμιμες στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ένας ειδικός επίδεσμος , με τιμή 40 ευρώ, σχεδιάστηκε για ανθρώπους που πάσχουν από ρευματισμούς , κατασκευάστηκε στην Κίνα και προωθήθηκε στην αγορά από μια Γερμανική εταιρία. Οι καταναλωτές σπάνια γνωρίζουν την προέλευση υλικών φτιαγμένων από γούνα και δέρμα γάτας και σκύλου, μιας και οι ετικέτες το αποκρύπτουν και παραπλανούν.

Υπολιγίζεται ότι περισσότερα από 2 εκατομμύρια ζώα σφαγιάζονται με άγριες συνθήκες κάθε χρόνο στην Κίνα για να προμηθεύσουν τις αγορές στην Ευρώπη και τη Ρωσσία.

Πολλοί Ευρωπαίοι, εξάλλου, κυρίως Βέλγοι, έκαναν συνεχείς καταγγελίες στην Αστυνομία τους για μεγάλη αύξηση των εξαφανίσεων κατοικίδιων από κήπους , αλλά κυρίως αδέσποτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: