Σελίδες

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Η «διαφήμιση» μεμονωμένων κακοποιήσεων ζώων κακοποιεί την ίδια την Ελλάδα.

Οι Έλληνες δεν είναι "βάρβαροι" .
Παιδεία , ελεγκτικοί μηχανισμοί και εφαρμογή Νόμων θα λύσουν τα προβλήματα των αδέσποτων.


Αυτονόητο και παραδεκτό από κάθε σώφρονα άνθρωπο είναι το γεγονός ότι οι κακοποιήσεις και οι βασανισμοί των ζώων συνιστούν ένα απαράδεκτο και νοσηρό φαινόμενο. Είναι σαφές ότι πρόκειται για περιστατικά που συνήθως δημιουργούνται από άξεστους, ανισόρροπους, εκδικητικούς, διαταραγμένους ανθρώπους, ακόμη και από αυτούς που θεωρούν μέγα κατόρθωμα την αήττητη επιβολή τους σε ένα ζώο, αφήνοντας το "τρόπαιο" ενός βασανισμένου αδύναμου πλάσματος... Δυστυχώς, ακραία περιστατικά βασανισμού και κακοποιήσεων ζώων συμβαίνουν...


σε όλο τον κόσμο, παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι με διαταραγμένες προσωπικότητες και άσχημα βιώματα .
Παρόμοια θέματα απασχολούν την ημερήσια επικαιρότητα στο διεθνές προσκήνιο και δεν είναι …«προνόμιο» της Ελλάδας η κακοποίηση των ζώων, η οποία έχει συμπεριληφθεί στο «ανατολικό μπλοκ των βάρβαρων χωρών στα ζώα» , γιατί το έχει κάνει «σημαία» σε παγκόσμιο επίπεδο . Συντηρούμε σταθερά την «αδυναμία» μας στο μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων, που λογικά επιφέρει και περισσότερες κακοποιήσεις, για να το χρησιμοποιούμε όπως μας βολεύει : είτε για να «κλαφτούμε» και να αντλήσουμε περισσότερα χρήματα εντός και εκτός Ελλάδας , είτε για να πιέσουμε την πολιτεία για διάφορα ίδια συμφέροντα, είτε φυσικά για να τα εκμεταλλευτούμε , μέσα από ένα επικερδές εμπόριο αποστολής ζώων σε ψεύτικους Ευρωπαϊκούς παράδεισους. Για να …δυσφορούν κάποιοι στην Ευρώπη και να μας χρεώσουν και αυτό, μαζί με άλλα.

Για τις αδυναμίες μας έχουμε όλοι ευθύνες , οι πολίτες, το κράτος , οι Δήμοι , ακόμη και τα Ζωοφιλικά Σωματεία. Πολλά Σωματεία έχουν υπερβεί τον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους σε φροντίδα αδέσποτων. Δεν το αμφισβητεί αυτό κανείς. Αλλά θα μπορούσαν εδώ και χρόνια , το καθένα στην περιοχή του, να κάνει την καμπάνια του στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και στις γειτονιές και να βοηθήσει με τον τρόπο του στην πληροφόρηση των πολιτών. Αυτό είναι που λείπει.

Ο αριθμός των φαινομένων κακοποίησης κάνει την Ελλάδα να διαφέρει από άλλες χώρες, κάτι που απορρέει από τη νοοτροπία μας, την έλλειψη παιδείας και την ατιμωρησία. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει εντατική ενημέρωση , μεγαλύτερη πειθαρχία στους νόμους και αυστηρές ποινές, οι οποίες εφαρμόζονται. Γι αυτό εμφανίζονται κάποιες χώρες σήμερα περισσότερο πολιτισμένες ακόμη και στη συμπεριφορά τους στα ζώα, έχοντας παρά ταύτα καταγράψει μια πορεία ως τώρα γεμάτη φαινόμενα απανθρωπιάς , απίστευτης αγριότητας και ωμότητας ... Έχουν μάθει επίσης, στα πλαίσια της πειθαρχίας τους, να μην διαφημίζουν τόσο πολύ τα παραπτώματα τους, παρά μόνον τα προτερήματα τους , έστω κι αν αυτά είναι ένα καλό «περιτύλιγμα πολιτισμού».

Μας έστειλε ένας φίλος φωτογραφίες κακοποιημένων σκύλων στην Ελλάδα , από το αρχείο του, προφανώς συγκεντρωμένες από κακά συμβάντα αρκετών χρόνων. Είναι φωτογραφίες που δεν μας τιμούν ως ανθρώπους και ως Έλληνες. Κάποιες από αυτές δύσκολα αντέχει να τις δει άνθρωπος με αισθήματα, λογική και ισορροπία στον ψυχισμό του.

Αν και υπάρχουν πολλές καταγγελίες από αυτόπτες μάρτυρες για κακοποιήσεις σκύλων και γατών τελευταία από … αλλοδαπούς , αν και υπάρχουν πολλές παρόμοιες σωρευμένες φωτογραφίες και video από πολλές πολιτισμένες χώρες του κόσμου , αυτό δεν μας απενοχοποιεί.

Οι Έλληνες , ωστόσο, δεν είναι βάρβαρος λαός ούτε σε ανθρώπους ούτε σε ζώα. Απλά, έχουμε πολλά αδέσποτα ζώα από την αδιαφορία όλων μας.
Τα τελευταία χρόνια , έχει διαπιστωθεί ότι  υπάρχει τεράστια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν , όσον αφορά στη μέριμνα των Ελλήνων για τα κατοικίδια ζώα και ειδικά για τα αδέσποτα. Δεν θα είχαν ανοίξει τόσα πολλά καταστήματα διατροφής οικόσιτων ζώων αν δεν υπήρχε η ανάλογη ζήτηση . Δεν θα είχαμε τόσα κτηνιατρεία και κτηνιατρικά κέντρα και εκπαιδευτές σκύλων σε όλη την Ελλάδα, αν δεν υπήρχε η ανάλογη ζήτηση. Δεν θα άνοιγαν τα pet shops στις γειτονιές ως μανιτάρια, όσο κι αν διαφωνούμε με τη μετεξέλιξη τους , μιας και στην πλειονότητα τους το εκμεταλλεύονται με την απαράδεκτη εισαγωγή ή εκτροφή κουταβιών. Άλλη μεγάλη πληγή αυτή , πάλι σε διεθνές επίπεδο. Αλλά ακόμη και αυτό το μήνυμα έχει περάσει στον κόσμο και μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας παίρνουν αδέσποτα από τους δρόμους ή φροντίζουν πολλά αδέσποτα στις γειτονιές τους. Το βιώνουμε όλοι μας καθημερινά. Δεν σημαίνει ότι επιλύθηκαν τα προβλήματα, αλλά σημαίνει οπωσδήποτε ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα. Αν υπήρχε η σωστή ενημέρωση, θα είχαμε κάνει μεγαλύτερα βήματα.

Υπάρχει ένα ποσοστό Ελλήνων πολιτών, που είναι απαίδευτοι και ανημέρωτοι σε θέματα σεβασμού στα δικαιώματα των ζώων , με ευθύνη αρχικά του κράτους και κατ΄ επέκταση της οικογένειας και του σχολείου. Ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων κατοικίδιων ζώων στους δρόμους μας , ως απόρροια της έλλειψης παιδείας (στειρώσεις και εγκατάλειψη ζώων στους δρόμους) , σε συνδυασμό με την αναλγησία των κρατικών φορέων, προκαλεί τα κυριότερα προβλήματα και το φαινόμενο αυτό δημιουργεί στους κατοίκους κάποιων περιοχών αισθήματα φόβου, πανικού, ενόχλησης και δυσφορίας. Παράλληλα και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων δεν σέβονται τους συνανθρώπους τους , τηρώντας τους κανόνες ησυχίας, ασφάλειας, καθαριότητας των δρόμων, κ.λπ. Να λοιπόν η κατάλληλη πρόκληση σε κάποιον επιθετικό και … επιρρεπή σε αγριότητες. Να και η αφορμή, μιας και δεν θα τον τιμωρήσει κανείς… Εδώ απουσιάζει το κράτος με την εφαρμογή των νόμων.

Η Ενημέρωση και η Εφαρμογή Νομοθεσίας είναι το Άλφα και το Ωμέγα. Εκτιμούμε ότι η πολιτεία πρέπει να κινητοποιηθεί ΑΜΕΣΑ για την εφαρμογή της νομοθεσίας και φυσικά την αυστηροποίηση της, για την εντατική και ευρεία ενημέρωση των πολιτών σε όλη τη χώρα , σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης για τα δικαιώματα των ζώων, με καμπάνιες , με φυλλάδια κ.ά. Πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει για την αναθεώρηση και τον αυστηρό έλεγχο της διαχείρισης των προγραμμάτων περίθαλψης αδέσποτων από Δήμους και Κοινότητες , να ελέγξει αν υπάρχουν αξιοπρεπή καταφύγια , να φροντίσει για τη μέριμνα σε δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων κυρίως στην επαρχία.
Πρέπει να μειώσουμε σταδιακά τα αδέσποτα στους δρόμους με τις στειρώσεις και τη μη εγκατάλειψη των ζώων μας , να φροντίσουμε όσα υπάρχουν και να αποδείξουμε ότι οι Έλληνες αγαπούν τη Ζωή , αγαπούν τα Ζώα. Η νοοτροπία μας πρέπει να αλλάξει και πρέπει να πιέσουμε ΟΛΟΙ να γίνουν τα σωστά βήματα για τα ζωντανά αυτά πλάσματα και όχι για τις τσέπες μας.
Δεν χρειαζόμαστε τους Ευρωπαίους να μας δώσουν μαθήματα πολιτισμού και συμπεριφοράς , αν προσπαθήσουμε όλοι να λύσουμε τα προβλήματα μας , τα του οίκου μας, με όλες μας τις δυνάμεις .

Η Δημοσιογραφική Ομάδα του Animals Press Center

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι δεν χρειαζόμεστε τους Ευρωπαίους να μας δώσουν μαθήματα πολιτισμού ούτε στα ζώα. Ξεχάσαμε ποιά ήταν η κοιτίδα του πολιτισμού , μέσα στη ζάλη της λαμογιάς και της απληστίας μας. Μας ζηλεύουν και μας φθονούν γι αυτό που είμαστε. Κι εμείς δεν λειτουργούμε σωστά, αλλά ανθρωπιά έχουμε. Τα αδέσποτα στη γειτονιά μας, εμείς οι Έλληνες τα φροντίζουμε. Στά σπίτια μας όλοι οι φίλοι αδέσποτα έχουν πάρει. Οι Ολλανδοί στον δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας μου, στην Αργυρούπολη, γκρινιάζουν για τα δυο σκυλιά που έχουμε στον κήπο και λένε πως βρωμίζουμε τον υπαίθριο χώρο με το φαγάκι που τους βάζουμε και το νερό και μαζεύονται μαμούνια ... Έλληνες μόνο τα ταίζουν. Έλληνες. Έχω δει με τα μάτια μου δύο Αλβανούς να κλωτσάνε και να κηνυγάνε σκύλο . Έχουν δεν φίλοι μου Αλβανούς στην Κρήτη να βασανίζουν γάτες και σκύλους. Όχι πως δεν κάνουν και ανώμαλοι δικοί μας τέτοια , αλλά με τους μετανάστες έχουμε και περισσότερες κακοποιήσεις.

Χρόνια πολλά σε όλους
Γρηγόρης
Αργυρούπολη

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΦΤΑΙΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ. ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ. ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ, ΑΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΖΩΑ , ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ... ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΚΛΩΤΣΑΝΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΚΤΥΠΑΝΕ ΑΣΧΗΜΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΦΕΡΘΟΥΝ ΚΑΛΑ ΣΤΑ ΖΩΑ; ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΦΕΡΘΟΥΝ ΚΑΛΑ ΣΤΑ ΖΩΑ; ΤΟ ΕΜΑΘΑΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ; ΛΙΓΟ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΛΙΓΟ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΆ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΛΙΓΟ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΤΙ ΕΚΑΝΑΝ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ανώνυμος είπε...

Kala, exete di kakopiisi zoon sto youtube; gia balte "animals abuse" na dite ti katevato ua bgali...
poli kalo to komati sas alla pios na ta di afta ; stu koufou tin porta...

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια γι αυτό το blog που μας ανοίγει τα μάτια και μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα. Μπράβο για τις ευαισθησίες σας. Θα σας στείλω κι εγώ θεματάκια και video που έχω βρει και αν θέλετε τα βάζετε.

Ευχαριστώ και νάστε καλά για τη δουλειά σας!

Αννίτα Παπαϊωάννου