Σελίδες

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Κύστες των Φτερών στα καναρίνια
- Feather Cysts (lumps)






Ένα συχνό πρόβλημα στα καναρίνια Νόργουιτς και Γκλόστερ αλλά και των άλλων πουλιών, είναι οι κύστες. Οφείλονται είτε σε γενετικά αίτια (κυρίως στα δύο αυτά είδη) αλλά και σε διατροφικά.




Κύστη (κλειστού τύπου)

Γενετικά έχει προκληθεί από τη διασταύρωση πουλιών με φτέρωμα τύπου buff. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετά κατατοπιστικά άρθρα για το ποιο είναι το πρόβλημα και πως δημιουργείται και σκοπός μου δεν είναι απλά να επαναλάβω κάτι πού ήδη έχει δοθεί σαν πληροφορία. Το αρθράκι αυτό θέλει να δώσει απλά μερικές πρόσθετες πληροφορίες για την αντιμετώπιση, όπου γίνεται, του προβλήματος και την πρόληψη του διατροφικά.


Εδώ τα φτερά δεν ανοίξανε σωστά και τα "καλάμια" είναι κλειστά ακόμα

Στα άρθρα των συνδέσμων που ακολουθούν περιγράφεται η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος με πιο λεπτομερή επιστημονική περιγραφή στο Microsurgical Procedure for Feather Cyst Removal in a Citron-crested Cockatoo αλλά και στα Gloster canary had an operation to remove feather lumps και Feather Cysts / Feather Lump.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η επεμβατική αντιμετώπιση ενδείκνυται όταν το πρόβλημα δεν είναι επαναλαμβανόμενο και πολλαπλό. Επίσης (και αυτό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να κρατήσουμε) αυτή πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα άτομα, αν δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε περαιτέρω προβλήματα στα πουλιά όπως αιμορραγία, μόλυνση ή και άμεσο θάνατο απο στρεσσάρισμα του πουλιού, όταν η διαδικασία της επέμβασης δεν γίνει με γρήγορες και ακριβείς κινήσεις. Επίσης ο μη σωστός καθαρισμός -εκρίζωση της κύστης οδηγεί στην πορεία σε επανεμφάνιση της.

Οι φωτογραφίες που υπάρχουν σε αυτό το άρθρο προϊδεάζουν για την λεπτότητα της επέμβασης, όταν ειδικά το μίγμα σμήγματος και φτερών στην κύστη δεν έχει στερεοποιηθεί (οπότε αφαιρείται ευκολότερα).

Όσον αφορά τώρα τη διατροφική προληπτική ή και μετεπεμβατική αντιμετώπιση για μη επανάληψη του προβλήματος ή μείωση αν αυτό οφείλεται σε γενετικά αίτια, στα παραπάνω άρθρα αλλά και σε άλλα του διαδικτυακού χώρου προτείνεται μείωση των λιπαρών σπόρων όπως το ρούπσεν και ο λιναρόσπορος και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό γιατί οι κύστες είναι το ίδιο πρόβλημα με τα σπυράκια που δημιουργούνται από τρίχες στο ανθρώπινο δέρμα που δε βγαίνουν σωστά. Είναι γνωστό ότι το σμήγμα που δημιουργείται στην περίπτωση εντείνεται από την αυξημένη λιπαρή διατροφή.

Η ίδια πρόταση σαν εφαρμογή εμπειρική από εκτροφείς, υπάρχει και εδώ όπου αναφέρεται:
Some breeders however believe that Lumps are due to diet, and by not feeding any of the oily seeds like Rape and Linseed etc and by feeding a high diet of dark green leafy vegetables, that they have no problem
Επειδή βέβαια οι λιπαροί σπόροι δε γίνεται να εκλείπουν τελείως απο το διαιτολόγιο των πουλιών λόγω της ενέργειας, των λιποδιαλυτών βιταμινών και λιπαρών οξέων που προσφέρουν, μια καλή πρόταση είναι η παροχή λεκιθίνης, ενός γνωστού λιποδιαλύτη, όπως αναφέρεται στο Feather Cysts / Feather Lump:
Some experienced canary breeders recommend the following amino acids for a successful, lump-free moult: methionine, lysine, threonine, and tryptophan, which are found in various foods). They also suggest that lecithin (an unsaturated fatty acid) also aids in allowing feather growth to occur smoothly. Adequate B vitamins, mineral content (especially zinc), folic acid and Biotin have also been cited as essential elements required for a trouble-free moult
Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται επίσης και τα απαραίτητα αμινοξέα, καθώς και τα μεταλλικά στοιχεία (ειδικά ψευδάργυρος) και οι βιταμίνες που βοηθούν. Τα περισσότερα υπάρχουν σε συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν για την πτερόρροια. Η λεκιθίνη δε συμπεριλαμβάνεται από ότι έχω δει σε αυτά. Μπορεί κάποιος να τη βρει σε μορφή σκόνης ή σε μορφή ελαίου σε κάψουλα, τόσο στα φαρμακεία, όσο και στα σουπερ μάρκετ στο χώρο των προϊόντων υγιεινής διατροφής (εικάζεται ότι βοηθά σε αδυνάτισμα και μείωση της χοληστερίνης). Την έχω βρει και έχω προμηθευτεί σε μορφή σκόνης και σε γνωστό κατάστημα με βότανα, μπαχαρικά κλπ της οδού Ευριπίδου και πιστεύω ότι υπάρχει και στα υπόλοιπα καταστήματα τέτοιου είδους. Σε μορφή σκευάσματος για πουλιά έχω ανακαλύψει μόνο της εταιρίας backs.

Το αρθάκι θα ήθελα να το αφιερώσω στον γκλοστερίνο μου που σε ηλικία 3 ετών εμφάνισε φέτος κύστη και εύχομαι να μην υπάρξει συνέχεια, αλλά κυρίως στον Admiral το norwich καναρίνι μιας καλής διαδικτυακής μου φίλης, που τόσο ταλαιπωρήθηκε από το πρόβλημα και που πρόσφατα "αναπαύθηκε"!

χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Κύστεις - PB
Κύστες στα Glosters

Συντάκτης άρθρου: jk21 Δημήτρης Καραγεώργος Τα Καναρίνια και η εκτροφή τους

Αναδημοσίευση από petbirds.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: