Σελίδες

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Κρήτη : Εκστρατεία ευαισθητοποίησης μαθητών

Τα ζώα συντροφιάς, δεν είναι αξεσουάρ πολυτελείας ή παιχνίδια που θα χρησιμοποιήσουμε για λίγο και μετά θα τα πετάξουμε". Αυτό επεσήμαναν χθες οι φορείς που συμμετέχουν στην ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης που πραγματοποιεί σε σχολεία του νομού Χανίων ο Φιλοζωικός σύλλογος "Η Προστασία των ζώων"...



Το πρόγραμμα ενημέρωσης υλοποιείται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με τα αρμόδια Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης και με τη στήριξη της Νομαρχίας Χανίων.
Στόχος είναι η ενημέρωση των μαθητών σε σχολεία της πόλης των Χανίων αλλά και σε περιοχές του νομού, όπου παρουσιάζεται πιο έντονα το πρόβλημα εγκατάλειψης ή κακοποίησης ζώων, και όπου η σχετική ενημέρωση είναι περιορισμένη.
Όπως ανέφερε χτες, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντινομάρχης Χανίων κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης "δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας είναι και η συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι πολίτες απέναντι στα ζώα. Ο ιδιαίτερα μεγάλος και ανησυχητικός αριθμός κακοποιημένων ζώων που λαμβάνουν χώρα στο νομό και βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο, όχι μόνο προσβάλλουν τον τόπο μας διεθνώς αλλά πλήττουν βάναυσα την πολιτική, πολιτισμική, κοινωνική, την οικονομική και κυρίως τουριστική προοπτική του τόπου μας. Χαιρετίζουμε την προσπάθεια με την ενημερωτική εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας που ξεκινά ο Φιλοζωικός σύλλογος "Η προστασία των ζώων". Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και η ΤΕΔΚ στηρίζει την προσπάθεια αυτή που στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, τους αυριανούς πολίτες του τόπου μας, προκειμένου να γίνουν υπεύθυνοι απέναντι στα ζώα".

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού συλλόγου Χανίων "Η Προστασία των ζώων" κ. Νατάσα Μπομπολάκη επεσήμανε ότι "ένας από τους κύριους στόχους του Συλλόγου είναι η επαφή μας με την νεολαία. Η διαφοροποίηση της προσπάθειας που κάνουμε φέτος είναι πολύ σημαντική. Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι η Νομαρχία είναι αρωγός και συμπαραστάτης στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για ενημέρωση των σχολείων σε όλο τον νομό Χανίων. Πιστεύουμε πως είναι ένας πολύ καλός οιωνός ότι οι πολιτειακές αρχές της πόλης αρχίζουν έμπρακτα και λαμβάνουν μέτρα για το μελανό θέμα των αδέσποτων ζώων στον τόπο μας και αισιοδοξούμε ότι σιγά σιγά θα φτάσουμε στην λύση του προβλήματος".

Παράλληλα η κ. Μπομπολάκη ανακοίνωσε ότι ο σύλλογος "Η Προστασία των ζώων" θα πραγματοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα μια μεγάλη καμπάνια για το θέμα των ζώων που βρίσκονται δεμένα και ζουν μέσα σε βαρέλια στην ενδοχώρα του νομού. "Ζητούμε την στήριξη των πολιτειακών αρχών και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων με εκπρόσωπο της οποίας έχουμε προγραμματίσει συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη" σημείωσε.

Ο γραμματέας της ΤΕΔΚ κ. Γιάννης Κοτσιφάκης επεσήμανε ότι μερική λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων μπορεί να δώσει η τοποθέτηση μικροτσίπ με πρωτοβουλία της Κτηνιατρικής υπηρεσίας.
"Πρέπει να προβλεφθούν επιδοτούμενα προγράμματα γιατί πρόκειται για μια διαπανηρή διαδικασία. Χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας διαφορετικά τα προβλήματα δεν λύνονται με κανένα Νόμο", τόνισε.

Η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βούλα Αντωνιάδου, ανέφερε ότι "καλούμε τα σχολεία να ανοίξουν τις πόρτες τους σε αυτή την ενημέρωση γύρω από τις αιτίες, τις συνέπειες και τις διαστάσεις του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.
Τα ζώα συντροφιάς, όπως συνηθίζουμε να τα λέμε, δεν είναι αξεσουάρ πολυτελείας το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε και θα το πετάξουμε. Επίσης δεν έχουν χρηστική αξία, δηλαδή δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε για να συμπληρώσουμε την έλλειψη ανθρωπίνων σχέσεων και συντροφιάς. Οι μαθητές μας θα πρέπει να σκεφτούν καλά πριν ζητήσουν από τους γονείς τους ένα ζώο συντροφιάς καθώς θα πρέπει να αναλογιστούν αν θα πληρούν τις προϋποθέσεις να το κρατήσουν στην συνέχεια".

Ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικής αγωγής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Φώτης Ποντικάκης από την πλευρά του σημείωσε πως "το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει την έγκριση του για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος στα σχολεία από τον Φιλοζωικό Σύλλογο "Η Προστασία των ζώων". Καλούμε όλα τα σχολεία να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή για να ενημερωθούν όλα τα παιδιά και να καταλάβουν πως τα ζώα είναι ζωντανοί οργανισμοί κι όχι παιχνίδια, τα οποία παίζουμε για λίγο και μετά τα πετάμε".

Τέλος, η συνεργάτης του Φιλοζωικού Συλλόγου "Η προστασία των ζώων" κ. Μελίτα Λαζαράτου τόνισε ότι "στόχος μας είναι μέσα από σωστή πληροφόρηση, με οδηγό την λογική αλλά ενεργοποιώντας ταυτόχρονα και το συναίσθημα, να καταρρίψουμε τους μύθους που από τη μια βλέπουν τα ζώα ως αντικείμενα, παιχνίδια, και ιδιοκτησία, και από την άλλη τους προσδίδουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα μιλάμε για τα δικαιώματα των ζώων και τις δικές μας υποχρεώσεις εφόσον επιλέγουμε να ζήσουμε με την συντροφιά τους, οι οποίες είναι πολύ περισσότερες από ό,τι νομίζουμε. Τέλος με την συμμετοχή των μαθητών γίνεται μέσα στην τάξη επίδειξη του τι πρέπει να κάνουμε όταν συναντάμε αδέσποτα ζώα, τόσο για την δική μας όσο και για την δική τους ασφάλεια".

Τι περιλαμβάνει η επιμόρφωση

Η επίσκεψη στα σχολεία του νομού διαρκεί μία διδακτική ώρα και περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία αλλά και στα ενδιαφέροντα της κάθε συγκεκριμένης ομάδας, που είναι προτιμότερο να είναι μικρή ώστε να εξασφαλίζεται και η ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών.

Όλες οι παρουσιάσεις – συζητήσεις γίνονται με τη χρήση οπτικού υλικού. Ως επιπλέον εργαλεία χρησιμοποιούνται η ζωγραφική, η αφήγηση, ή τα παιχνίδια ρόλων όπου οι μαθητές καλούνται μέσα στο ελεγχόμενο πλαίσιο της τάξης να βιώσουν σχετικά ζητήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία, προετοιμάζοντάς τους για την ενεργοποίησή τους στη λύση του προβλήματος.
Πηγή : haniotika-nea.gr/adespoto.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: