Σελίδες

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010


Οι Τούρκοι κάνουν τουρκικές τις γάτες τις ελληνοκυπριακές...


Αυτό πια και αν είναι απίστευτο. Οι Τούρκοι έφτασαν στο αποκορύφωμα των παράλογων διεκδικήσεών τους.
Και πώς να μη γίνει... Τούρκος από το κακό του ένας ευπατρίδης Ελληνοκύπριος, ο Γιώργος Τορναρίτης, νομικός, φυσιολάτρης, δημιουργός μουσείων, συλλέκτης, συγγραφέας, ιστορικός και φανατικός ζωόφιλος, με ιδιαίτερη αδυναμία στις γάτες, όταν...


δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο υποστηρίζουν ότι οι γάτες της Κύπρου δεν έχουν ελληνοκυπριακή καταγωγή, αλλά καθαρά τουρκική;
Εγώ συνάντησα τον Γιώργο Τορναρίτη στο αγρόκτημά του στη Λευκωσία, όπου έχει περισσότερες από 30 γάτες, κι επειδή έχει γράψει κι ένα εκπληκτικό βιβλίο στα αγγλικά με τίτλο «My Cyprus Cats», γνωρίζει περισσότερο από οποιονδήποτε τις ρίζες της κυπριακής γάτας.
Όταν τον ρώτησα ποια είναι η προσωπική του θέση για τους ισχυρισμούς των Τούρκων, μου είπε θυμωμένος:
«Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως ακόμα και ο Όμηρος ήταν... Τούρκος και δεν θα κάνουν τουρκικές τις ελληνοκυπριακές μας γάτες; Μάθε, λοιπόν, πως η Κύπρος είναι το πρώτο μέρος στον κόσμο που η γάτα έγινε κατοικίδιο ζώο. Σκέψου ότι πριν από λίγα χρόνια μια γαλλική αποστολή βρήκε σε ένα χωριό της Κύπρου έναν αρχαίο τάφο, που έγινε 9.000 χρόνια πριν. Μέσα στον τάφο ήταν ένας άντρας με το γάτο του, ο οποίος φορούσε και περιλαίμιο, γεγονός που αποδεικνύει ότι από τότε η γάτα ήταν στην Κύπρο κατοικίδιο ζώο. Υπάρχει επίσης ένα αγαλματίδιο με το κεφάλι μιας γάτας. Από εκείνες, λοιπόν, τις αρχαίες γάτες του νησιού μετεξελίχθηκε η κυπριακή γάτα, που δεν έχει βέβαια ούτε κατά διάνοια σχέση με τους Τούρκους, αφού αυτοί εμφανίστηκαν στην Κύπρο το 1571 μ.Χ.».
Γενικά, ποιες είναι οι σχέσεις σας με τους Τούρκους;
«Με τους Τουρκοκύπριους έχω εξαιρετικές σχέσεις, όχι όμως και με τους εισαγόμενους από την Τουρκία φανατικούς και ανιστόρητους. Σκέψου ότι αυτόν τον καιρό, ακριβώς επειδή πιστεύω στην ελληνοτουρκική φιλία στην Κύπρο, έχω εκθέσει στη Λευκωσία έργα μου με γυναικείες μορφές και τοπία μαζί με τον Τουρκοκύπριο ζωγράφο Χουλουζί Χανίτ. Και τα ίδια έργα παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη έκθεση στο Βερολίνο.

womanonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: