Επίκνδυνα τα ισχυρά φυτοφάρμακα για το σκαθάρι που "τρώει" τους φοίνικες
Γεωπόνοι αντιδρούν στη χρήση τους
Την προσοχή όλων εφιστούν ο γεωπόνος, Θάνος Βαϊόπουλος, και ο εντομολόγος – ερευνητής, Παύλος Σκεντερίδης, σχετικά με τη χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων - δηλητηρίων για την προστασία των φοινικοειδών από το «ρυγχοφόρο» σκαθάρι. Η χρήση φυτοφαρμάκων, όπως...
carbofuran (furadan), 1-naphthyl methylcarbamate (carbaryl, sevin), oxamyl (vydate) και πολλών άλλων, απαγορεύεται στην αστική ζώνη (Οδηγία 2009 128 ΕΚ και Κανονισμός ΕΚ 1107/2009) και είναι αυστηρά για γεωργική χρήση.
«Το αντικείμενο της φυτοπροστασίας -όπως μας εξηγούν- είναι εξειδικευμένο και άγνωστο στο ευρύ κοινό. Τα χημικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όμως, είναι τοξικότατα δηλητήρια για θηλαστικά - πτηνά - ερπετά και κάποια έχουν καταργηθεί ως καρκινογόνα. Το Υπουργείο Γεωργίας πρόσφατα έδωσε άδεια κατ’ εξαίρεση 120 ημερών (την οποία μπορείτε να δείτε εδώ) σε ορισμένα χημικά σκευάσματα, για να χρησιμοποιηθούν υπό προϋποθέσεις.
Για παράδειγμα επέτρεψε τη χρήση imidacloprid (confidor) για 120 ημέρες υπό την προϋπόθεση ότι η περιοχή απομονώνεται με κόκκινη κορδέλα, παρευρίσκεται γεωπόνος του δήμου καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής που ευθύνεται για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας (!) και η εφαρμογή γίνεται μόνο σε φοινικοειδή που είναι να καρατομηθούν και στα γειτονικά φοινικοειδή. Η αραίωση του φαρμάκου καθορίζεται από το υπουργείο στα 50-75 cc ανά 100 κιλά νερό, αλλά ο γεωπόνος – ζωοτέχνης, Απόστολος Κωνσταντάκης, στο video που δημοσίευσε το κανάλι «Κόσμος», χρησιμοποιεί 100 cc αυτούσιο, χωρίς αραίωση ανά φοινικοειδές (δεν φαίνεται στο video αλλά αυτή είναι η μέθοδος του ενέσιμου φαρμάκου).
Η αντίδραση του φοινικοειδούς μπορεί να είναι τόσο ισχυρή που να ασπρίσει στη βάση του. Για αντίστοιχη γεωργική χρήση η ίδια ποσότητα φαρμάκου χρησιμοποιείται για 1000 – 2000 μ2 με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας καθώς είναι νευροτοξικό. Το imidacloprid στα δενδρώδη χρειάζεται μέχρι και 21 ημέρες για να διασπαστεί πριν την συγκομιδή, σύμφωνα με ετικέτα φαρμάκου και εφόσον βέβαια χρησιμοποιηθεί στην συνιστώμενη δοσολογία, ενώ επιτρέπεται να εφαρμοστεί 1-2 φορές ανά καλλιεργητική σεζόν και όχι κάθε μήνα όπως δηλώνει ο Ανδρέας Πέτρου, υπεύθυνος πρασίνου σε ξενοδοχειακή μονάδα της Κύπρου στο επίμαχο video. Έχουν αναφερθεί απώλειες κατοικίδιων ενώ υπάρχει και μια περίπτωση όπου ένα παιδάκι που έπαιζε στον κήπο προσκομίστηκε με συμπτώματα αναφυλαξίας και άσθματος (δυστυχώς δεν κρατήσαμε στοιχεία μέχρι τώρα αλλά θα το κάνουμε στο εξής).
Τα φοινικοειδή στην Ελλάδα απειλούνται με εξαφάνιση και η οικονομική ζημία για το κράτος και τους ιδιώτες είναι τεράστια. Από την κρατική αναλγησία πλήττονται δημοτικά πάρκα – κήποι – αστικές νησίδες, ιδιωτικοί κήποι σε σπίτια, κήποι ξενοδοχείων κ.α., το εμπόριο φοινικοειδών μέσω επαγγελματιών φυτωριούχων και γενικότερα φοινικοειδή μεγάλης ιστορικής ή και αισθητικής αξίας. Η σημαντικότερη ίσως απειλή κατ’ εμάς είναι αυτή για τις ζώνες Natura όπως το μοναδικό στον κόσμο φοινικόδασος του Βάι που αποτελείται από το μοναδικό και σπανιότατο ελληνικό είδος φοίνικα του Θεόφραστου. Πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο προσβολές ρυγχοφόρου και εναντίον του φοίνικα του Θεόφραστου στην ευρύτερη περιοχή του φοινικοδάσους του Βάι.
Εμείς, από την πλευρά μας, θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχουν βιολογικές μέθοδοι πρόληψης και περιορισμού του ρυγχοφόρου σκαθαριού, οικολογικές και απόλυτα φιλικές για το περιβάλλον, τα θηλαστικά, τα πτηνά και τα ερπετά, απόλυτα σύννομες με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να τονίσουμε, επίσης, ότι είναι ιδιαίτερα υψηλής αποτελεσματικότητας, ανώτερης των χημικών σκευασμάτων, η οποία έχει εκτιμηθεί από ξένους ερευνητές και έχει δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του χώρου (και μάλιστα με κριτές).
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαθέτουμε στους ενδιαφερόμενους μια από τις ασφαλείς οικολογικές βιολογικές μεθόδους που υπάρχουν εναντίον των εχθρών των φοινικοειδών και αφορά στη χρήση εξειδικευμένων εντομοπαθογόνων νηματωδών που προσβάλλουν αποκλειστικά και μόνο τους εχθρούς των φοινικοειδών και κανέναν άλλον οργανισμό. Είμαστε εναντίον της χρήσης χημικών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων λόγω περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης».
πηγή : zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου