Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010
"Κόκκινος συναγερμός" για τα ζώα της Ελλάδας
της Φώφης Κορίδη
Ύστερα από 17 χρόνια επικαιροποιήθηκε και παρουσιάστηκε το "Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας". Στα πρότυπα του "Κόκκινου Καταλόγου" της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, το "Κόκκινο Βιβλίο" αποτελεί μια δυναμική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τα είδη που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο. Είναι ένας καθρέφτης για την ελληνική πανίδα, η οποία περιλαμβάνει πάνω από πενήντα χιλιάδες είδη. Ο άνθρωπος επιταχύνει
την εξαφάνιση ειδών. Η προστασία της βιοποικιλότητας είναι δείγμα πολιτισμού. Το ΄Κόκκινο Βιβλίο' είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τη διατήρηση και διαχείριση της βιοποικιλότητας στη χώρα μας, το οποίο χωρίς έρευνα, δεν γίνεται. Γι’ αυτό και η πολιτεία πρέπει να στηρίξει και να ενισχύσει σταθερά την έρευνα. Η έρευνα δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη» επισήμανε ο Σίνος Γκιώκας, πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, η οποία υλοποίησε το έργο, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σε αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Η συντονίστρια του προγράμματος και μέλος της WWF Ελλάς κα Παναγιώτα Μαραγκού, έκανε την παρουσίαση των κατηγοριών κινδύνου και το τι περιλαμβάνει το ΄Κόκκινο Βιβλίο΄ και τόνισε ότι «το έργο αυτό δεν είναι μόνο ένας κατάλογος, αλλά μια πλούσια πηγή δεδομένων που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να επιλεχθούν προτεραιότητες προστασίας, να σχεδιαστούν και το βασικότερο, να υλοποιηθούν οι αναγκαίες δράσεις. Τώρα ξέρουμε και πρέπει να δράσουμε ανάλογα».
Ο Α. Λεγάκης, επιστημονικός υπεύθυνος για το έργο και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισήμανε τα κριτήρια επικινδυνότητας για τα είδη, τις βασικές απειλές και τα μέτρα διατήρησης ειδών που κινδυνεύουν. Τόνισε ακόμα την ανάγκη βελτίωσης της υπάρχουσας νομοθεσίας και πολιτικής και αναφέρθηκε σε τρόπους ευαισθητοποίησης, επικοινωνίας και έρευνας.
Το έργο της αναθεώρησης και επικαιροποίησης του "Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας" υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς, την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου